-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet w telefonie dual sim 2G
Jooe Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 0
Post: #1
Internet w telefonie dual sim 2G
Mam Lenovo P70A. Ma 2 wejścia na SIM, ale tylko jedno jest do 3G/4G, a drugie tylko 2G.

Czy będzie mi działać internet?
28-11-2015 06:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Czy internet będzie działał w telefonie dual sim 2g?
Wydaje się ciekawy telefon, a teraz opcja na dwie karty to idealne rozwiązanie bo nie zawsze jest tak, że mając telefon w jednej sieci jest atrakcyjna oferta na internet w tej samej sieci więc trzeba uciekać do konkurencji, sam tak mam ;-)

Teraz do rzeczy masz telefon dość zaawansowany na jednym slocie zostawiasz sobie kartę do standardowego dzwonienia i wysyłania wiadomości SMS w tym przypadku slot 2G. Na drugim slocie, który ma obsługiwać internet wkładasz kartę do internetu czyli do slotu 3G/4G. W wielu telefonach można zainstalować karty SIM jak pasuje, a w ustawieniach wybiera się która karta ma do czego służyć i co np. obsługiwać. Także spokojnie internet na tym telefonie będzie Ci działał. Teraz Aero2 bo rozumiem o tej opcji myślisz działa tak jak każda sieć w Polsce, działa w 900 MHz, jak i działa w 2100 MHz jeśli chodzi o 3G, natomiast od niedawna Aero2 wprowadziło możliwość korzystania z LTE, ta technologia działa na 1800 MHz, ale telefon Twój tę technologię obsługuje więc możesz też korzystać z LTE w Aero2. Generalnie Aero2 będzie działać tak jak karty Plus bo to jedna sieć teraz.

http://darmowyinternet.net/lte-w-aero2/
http://darmowyinternet.net/forum/temat-l...ternet_935

Do tego jak widzę to ten model Lenovo P70A może też obsługiwać zakres LTE 2600 MHz, jeśli więc wypaliłby projekt darmowego LTE w Aero2 to na tym sprzęcie dałoby się korzystać też z LTE tego darmowego, ale na razie ten zakres nie działa, darmowe jest tylko 3G (900 i 2100 MHz ale szybkość tylko 512 kbit/s), chcąc mieć to samo co na karcie Plus czy Cyfrowy Polsat albo z sieci Play, Orange trzeba w Aero2 sobie wykupić jakiś pakiet, który będzie umożliwiał korzystanie z komercyjnego LTE 1800 MHz, lub tylko z 3G, ale tego znacznie szybszego.

Także Aero2 z Lenovo P70A powinno śmigać jak rakieta ;-)
Kod:
2G  GSM 900/1800/1900MHz    
3G  WCDMA 900/2100  
4G FDD LTE 1800/2600
28-11-2015 18:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #3
RE: Internet w telefonie dual sim 2G
Chyba wszystko zostało już wyjaśnione. Dodam tylko, że jest możliwość aby internet działał też w 2G nawet Aero2 bo teraz karty już generalnie działają w każdej technologii, ale 2G to mocno poniżej 512 kbit/s, także na dzisiejsze czasy aby czuć się wolnym to minimum 1 mbit/s musi być, 512 kbit/s też przejdzie, ale jak ktoś używał Aero2 w czasach jego mocnych przeciążeń to odczuł problemy z szybkościami.
28-11-2015 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jooe Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Internet w telefonie dual sim 2G
Dzięki Duży uśmiech nie spodziewałem się aż tak pomocnej odpowiedzi Uśmiech zależy mi głównie na internecie w telefonie do sprawdzenia portali, nawigacji etc, więc może i wystarczy mi 2g. W domu już mam LTE Oczko
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2015 10:08 przez Jooe.)
29-11-2015 10:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Edek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 24
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Internet w telefonie dual sim 2G
Jak sam napisałeś potrzebujesz internet do nawigacji (rozumiem mapy Google w trybie online, ale można też pobierać wycinki i korzystać z nich offline, GPS i nawigacja już jest), ale w trybie online samo 2g już nie wystarczy 2g jest bardzo wolne zanim cokolwiek pobrałbyś do mapy to minie sporo czasu, nawet strony ładują się bardzo wolno bo jednak nawet prosta strona to już większa ilość danych do pobrania co w przypadku 2g będzie trwało bardzo wolno. Tak jak kolega napisał instalujesz w slocie SIM do rozmów i wiadomości SMS, a w drugim dajesz kartę do internetu. Jak nie potrzebujesz nic szybkiego to zostawiasz standardową opcję Aero2 i nic nie płacisz, a masz internet no ale maksymalnie do 512 Kb/s bo wersja free tyle tylko daje. Nie wiem jak jest teraz bo dłuższy czas nie używam karty Aero2, ale jak nie było przeciążeń sieci to 512 Kb/s w zupełności mi starczało, ale jak są szczyty w godzinach popołudniowych to nawet na LTE w domu odczuwam mocne spowolnienie co daje się we znaki i czasami myślę, że jak przyjdzie mi za niedługi czas koniec umowy to czy aby nie spróbować może opcji w Orange. Mam cały sprzęt zamontowany na poddaszu w niby najlepszym miejscu gdzie jest idealny zasięg, ale raz potrafię mieć transfer 50 Mb/s raz tylko 10 Mb/s a gdzie te obiecywane 150 Mb/s ponadto niby brak limitów, ale do podpisywania umów to trzeba iść z prawnikiem bo jest masa kruczków sztuczek, które dopiero w użytkowaniu wychodzą.
[Obrazek: 4872322082.png]
Także też denerwują mnie te braki limitów reklamowane w LTE, ale jak się okazuje to jak przerzucisz 100 GB danych w te i w tamte to przycinają łącze dlatego rozważam opcje u innego dostawcy, albo jak Plus mi zagwarantuje coś lepszego na 100% bo już chyba 4 raz będę przedłużał umowę więc teraz nie dam się nabić w butelkę, że będę płacić za coś czego w rzeczywistości nie mam.
29-11-2015 14:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jooe Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Internet w telefonie dual sim 2G
Co do tych 100GB to ja w 4 miesiące przy normalnym użytkowaniu wykorzystałem jak na razie 250GB. I nie sam, bo jest jeszcze siostra. YouTube chodzi wieczorami non stop, tak samo filmy w 720. Nie patrzę na ten transfer ale ciężko go wykorzystać o ile się nie sciąga maniakalnie czegoś.

Ale ja nie o tym. Dziś przyszła mi karta aero i po włożeniu jej do slotu 2G muszę przyznać, że net jest tragiczny i tak być nie może, nie wiedziałem, że to będzie takie wolne... Duży uśmiech więc dałem ją do slotu 3/4G.

Prawda, druga karta potrzebna mi tylko i wyłącznie do dzwonienia i wysyłania smsów czas od czasu, ale co tracę przełączając się na 2G? Czytałem, że przy korzystaniu z internetu kiedy ktoś do nas dzwoni to "znikamy z sieci" i odpowiada tej osobie poczta ;/ i już tak miałem jakby, tylko nie pamiętam w którym slocie była karta, ale kolega gadał, że nie mógł się do mnie dodzwonić, byłem niedostępny, a wtedy byłem w mieście (niedużym) więc to nie problem ze słabym zasięgiem.

PS. i wiem, że są świetne nawigacje offilne np osmand+ ale ich mapy trzeba co jakiś czas aktualizować, a ja potrzebuje bieżącej sytuacji na drogach całej Polski (informacji o remontach, objazdach etc)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2015 15:20 przez Jooe.)
02-12-2015 15:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RoboCop Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 37
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Internet w telefonie dual sim 2G
Nigdzie nie musisz się przełączać instalujesz karty, a jak telefon umożliwia w opcjach ustawienie, która karta do rozmów, która do internetu to niezależnie gdzie umiejscowisz karty w ustawieniach sobie to określasz. Generalnie zazwyczaj to SIM 1 3G, a SIM 2 2G.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...-a-mms_717

Co do tego to:
Cytat:przy korzystaniu z internetu kiedy ktoś do nas dzwoni to "znikamy z sieci"

to nie jest to prawdą, zerwie się połączenie z internetem abyś mógł odebrać rozmowę, chyba, że na jednej karcie będziesz prowadził rozmowę, a kolega dzwoni na drugą, drugi numer wtedy taka sytuacja się zdarzy, że usłyszy że teoretycznie numer, który jest wolny jest zajęty bo prowadzisz rozmowę na innym numerze z drugiej karty.

Przeczytaj ten opis, który zrobiłem, tak jakoś mnie naszło więc wykonałem testy ;-)
http://darmowyinternet.net/forum/temat-b...cznego_938

Musiałbyś to dokładniej sprawdzić jak było bo jak piszę, raczej nie jest możliwe aby kiedy korzysta się z internetu nasz numer był niedostępny, może być tak, że kiedy ktoś do nas dzwoni zerwie nam połączenie z internetem na czas rozmowy, ale to w przypadku dwóch kart SIM.

Co do opcji samych map i Aero2 to nie wiem czy 512 kbit/s w Aero2 na to wystarczy, ale może jeśli jakaś aplikacja ma pobierać tylko proste dane o korkach, remontach itp. zdarzeniach. Na pobieranie map w trybie online z popularnych map G to może być za mało. Sprawdzisz i jak coś będziesz zwiększał opcje.
02-12-2015 19:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM Administrator 12 44,325 31-08-2015 00:59
Ostatni post: fenixpiotr
  Lista telefonów dual sim z obsługą aero2 czamarek 5 9,013 23-01-2015 17:49
Ostatni post: android
Żarówka Konfiguracja Smarton Dual SIM i internet Aero2 + CAPTCHA Santi 0 24,204 08-04-2014 21:17
Ostatni post: Santi
Uśmiech Niskobudżetowa wersja na internet w tablecie alicja 14 8,959 21-06-2013 13:22
Ostatni post: ZakoPower
  HTC Desire SV - smartfon na dwie karty SIM Kobacabana 2 3,251 04-06-2013 22:40
Ostatni post: tester

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości