-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfiguracja Smarton Dual SIM i internet Aero2 + CAPTCHA
Santi Offline
Redaktor
***

Liczba postów: 59
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Żarówka Konfiguracja Smarton Dual SIM i internet Aero2 + CAPTCHA
Smartfon Dual SIM Android 4.2 + Aero2

Przykład został wykonany na telefonie smartfon W450 z systemem Android 4.2.2

Na forum są już dostępne inne poradniki Aero2 i smartfon Dual SIM ukazujące konfigurację telefonów (wersja niższa jak 4.2, language menu EN) poradnik dla Aero2 i innego operatora komórkowego:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...al-sim_264
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...al-sim_521


Pierwsza rzecz to wkładamy karty do telefonu. Jest ważne, aby prawidłowo ulokować karty SIM. Umieszczając karty SIM w telefonie musimy zwrócić uwagę, który slot, do czego dokładnie służy. Jeden SIM obsługuje zazwyczaj 3G, a drugi SIM 2G, czyli w slocie SIM 2G umieszczamy kartę, z której będziemy korzystać w standardowy sposób (telefonować i wysyłać wiadomości tekstowe), a w slocie 3G kartę, która posłuży do internetu.

Uruchomienie telefonu Dual SIM z dwiema kartami
Po uruchomieniu telefonu wyskoczy okienko z informacją SIM card changed.
Wybieramy Change. Musimy ustawić, która karta ma posłużyć do internetu, a która do telefonowania.

[Obrazek: 1_karty_sim.JPG]

[Obrazek: 2_sim_management.JPG]


Wyświetli się okienko SIM Management wybieramy tutaj, która karta, do czego służy.

[Obrazek: 3_dual_sim.JPG]

[Obrazek: 4_ustawienia.JPG]

[Obrazek: 5_internet.jpg]

W Voice call ustawiamy kartę, z której będziemy dzwonić. Video call obsługuje 3G musimy sobie ustawić tę kartę, która obsługuje 3G, czyli będzie to karta SIM w tym przypadku Aero2. Jeśli wybierzemy nieprawidłową kartę otrzymamy komunikat, że należy przemienić kartę. Messaging ustawiamy kartę SIM do telefonowania i na SMS-y. Data connection jak wybierzemy pojawi się okno, w którym wybieramy kartę Aero2.

Aktywujemy Roaming na karcie Aero2 wybierając Roaming>Data Roaming>Aero2>OK. Opcja Roaming jest w SIM Management.
Na koniec fotka z zaznaczonymi opcjami Roaming.

[Obrazek: 6_roaming_aero2.JPG]

[Obrazek: 7_roaming.JPG]

[Obrazek: 8_roaming.JPG]

[Obrazek: 9.JPG]


Konfiguracja punktu APN Aero2 W telefonie Dual SIM

Tworzymy punkt APN Aero2
Wchodzimy w Ustawienia>Więcej>Sieci komórkowe>Punkty dostępowe>Aero2>Przycisk funkcyjny na telefonie>Nowy APN>wpisujemy w pole APN: darmowy, a w polu Nazwa: Aero2.
Wychodzimy z utworzonego punktu Przyciskiem Cofnij wszystkie wpisane dane automatycznie sią zapiszą.

[Obrazek: 10_aero2.JPG]

[Obrazek: 11wiecej.JPG]

[Obrazek: 12_sieci_komorkowe.JPG]

[Obrazek: 13_apn_aero2.JPG]

[Obrazek: 14.JPG]

[Obrazek: 15.JPG]

[Obrazek: 16_apn_darmowy.JPG]

[Obrazek: 17_data.JPG]

[Obrazek: 18_apn.JPG]

Po prawidłowym dodaniu punktu APN powinny się pojawić odpowiednie wpisy w odpowiednich pozycjach nowotworzonego punktu APN. Dla Aero2 kod kraju MMC będzie 260 dla MNC kod operatora będzie 17.
Informacje w Ustawienia>Więcej>Sieci komórkowe>Punkty dostępowe >Nasz APN>Edytuj punkt dostępowy.


Wykrzyknik Od kwietnia Aero2 wprowadziło kod CAPTCHA w usłudze BDI, więc teraz nie wystarczy skonfigurować APN na telefonie i się połączyć należy jeszcze potwierdzić połączenie poprzez przepisanie kodu CAPTCHA ręcznie.
http://darmowyinternet.net/kod-captcha-aero2/
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...aktyce_714
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...-aero2_505

Włączamy, więc dowolną przeglądarkę na telefonie.

[Obrazek: 19_apn_aero2_captcha.JPG]

Wpisujemy kod CAPTCHA, jaki nam się wyświetli.

[Obrazek: 20_captcha.JPG]

Kod wpisany poprawnie OK.

[Obrazek: 21_captcha_apn.JPG]

Robimy reset połączenia/karty Aero2 (tego wymaga Aero2 w związku z wprowadzonymi kodami CAPTCHA).

Wchodzimy w Ustawienia>SIM Management>Wyłączamy kartę Aero2, a następnie Włączamy kartę Aero2.

[Obrazek: 22_reset_captcha.JPG]

[Obrazek: 23_dwie_karty.JPG]

[Obrazek: 24_karty_sim_dualsim.JPG]


Można też dokonać resetu szybciej poprzez użycie trybu samolotowego lub w pasku informacyjnym rozsunąć belkę gdzie będziemy mieli opcje przesyłania danych. Można te dane wyłączyć i włączyć na nowo, a połączenie zostanie zresetowane i uzyskamy już dostęp do sieci Aero2 i internetu.

Przykład działania internetu Aero2 na smartfonie Dual SIM z kodami CAPTCHA.

[Obrazek: 25_aero2.JPG]
08-04-2014 21:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Internet w telefonie dual sim 2G Jooe 6 1,677 02-12-2015 19:25
Ostatni post: RoboCop
Żarówka Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM Administrator 12 44,325 31-08-2015 00:59
Ostatni post: fenixpiotr
  Lista telefonów dual sim z obsługą aero2 czamarek 5 9,013 23-01-2015 17:49
Ostatni post: android
Żarówka Konfiguracja APN Aero2 z modemem HiLink E3131 Janus 0 9,972 30-11-2013 21:25
Ostatni post: Janus
  Smartfon myPhone DuoSmart i Aero2 Kajzerka 1 6,922 27-11-2013 22:46
Ostatni post: Cebu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości