-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
Administrator Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 26
Dołączył: Mar 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Żarówka Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
Poradnik ten dotyczy opublikowanego materiału Smartfon Dual SIM na stronie DarmowyInternet.net

Wykrzyknik Nowsza wersja poradnika obrazująca konfigurację telefonów Dual SIM z nowszym systemem Android, PL menu znajduje się w tym miejscu:
Smartfon Dual SIM Android + Aero2 i CAPTCHA

Konfiguracja Smartfon Dual SIM Android.

Opis Aero2 w telefonie Dual SIM może przydać się niektórym osobom, które zechcą poprawnie skonfigurować telefon pozwalający korzystać na jednej karcie standardowo z telefonu na drugiej zaś z internetu.
Tym sposobem można też konfigurować inne karty innych operatorów. Informacje są pokazane na wersji anglojęzycznej, ale poprzez zobrazowanie w łatwy sposób będzie można skonfigurować też telefon z polskim menu.

Przykład został wykonany na chińskim telefonie smartfon Haier HW-W718.

Pierwsza rzecz to wkładamy karty do telefonu. Jest ważne, aby prawidłowo ulokować karty SIM.
SIM 1 obsługuje 3G, a drugi SIM 2G, czyli w tym slocie umieszczamy kartę, z której będziemy korzystać w standardowy sposób (telefonować i wysyłać wiadomości tekstowe).

[Obrazek: 1smartfondualsim.jpg]

Po uruchomieniu telefonu wyskoczy okienko z informacją New SIM detected. Wybieramy tutaj, która karta, do czego ma służyć. W Data connection wybieramy Aero2. Wciskamy Change.
Pojawi się okno SIM management.
Obydwie karty będą zaznaczone.

Pozycję Default SIM konfigurujemy w następujący sposób.
W Voice call ustawiamy kartę, z której będziemy dzwonić.

Video call obsługuje 3G musimy sobie ustawić tę kartę, która obsługuje 3G, czyli będzie to karta SIM 1 w tym przypadku Aero2. Jeśli wybierzemy nieprawidłową kartę otrzymamy komunikat, że należy przemienić kartę na SIM 1.

Messaging ustawiamy kartę SIM do telefonowania i na SMS-y.

[Obrazek: 2aerowtelefonie.jpg]

Data connection jak wybierzemy pojawi się okno, w którym wybieramy kartę Aero2.

[Obrazek: 3aero2wtelefonie.jpg]

W Data roaming ustawiamy też Aero2.

[Obrazek: 4internetwtelefonie.jpg]

W Show roaming reminder zaznaczamy Always.

[Obrazek: 5konfiguracjaaero.jpg]

W opcji 3G service ustawiamy Aero2.

[Obrazek: 6darmowyinternet.jpg]

Następnie wchodzimy w ustawienia Settings i wybieramy More… a następnie Mobile networks.

[Obrazek: 7dualsim.jpg]

Pojawi się okno Mobile network settings gdzie wybieramy Access Point Name.

[Obrazek: 8internetdualsim.jpg]

Zaznaczamy kartę SIM Aero2 (kartę do internetu).

[Obrazek: 9dualsimandroid.jpg]

W tym miejscu dodajemy nowy punkt APN, czyli punkt w tym przypadku dla Aero2.
Pozycja Name może być dowolna w APN wpisujemy darmowy (dotyczy to karty Aero2).

[Obrazek: 10aero2.jpg]

Po dodaniu punktu APN powinny się pojawić odpowiednie wpisy w odpowiednich pozycjach nowotworzonego punktu APN. Dla Aero2 kod kraju MMC będzie 260 dla MNC kod operatora będzie 17.

[Obrazek: 11aero.jpg]

[Obrazek: 12sim.jpg]

W taki oto sposób dokonamy konfiguracji telefonu typu Smartfon Dual SIM, aby korzystać ze zwykłej karty SIM oraz drugiej karty SIM Aero2, która zapewni nam internet w telefonie.

[Obrazek: 13apninternet.jpg]
19-12-2012 18:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 193
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #2
Spolszczenie telefonu Haier
Do tego telefonu można pobrać modyfikację ROM-u, która zawiera język PL i praktycznie wszystko mamy po polsku.
To tak na boku bo zapewne wiele osób szuka spolszczenia i nie może nic znaleźć, ale polski język można mieć.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
17-05-2013 23:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Santi Offline
Redaktor
**

Liczba postów: 29
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
Opcję 3G service odszukamy przechodząc do ustawień na urządzeniu czyli wybieramy ikonę Ustawienia/Settings. Następnie wybieramy Więcej... (More…), a potem Sieci komórkowe (Mobile networks).

Opis przedstawiający konfigurację internetu mobilnego w telefonie Smartfon Dual SIM, ale z innymi kartami znajduje się w tym temacie:
Internet mobilny w telefonie Smartfon Dual SIM

Jest to przykład wykonany na tym samym telefonie, ale na wersji systemu z PL menu językowym, także jak ktoś ma tutaj problemy może posiłkować się tym drugim poradnikiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-2013 00:18 przez Santi.)
29-05-2013 00:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BB_King Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
(29-05-2013 00:13)Santi napisał(a):  Opcję 3G service odszukamy przechodząc do ustawień na urządzeniu czyli wybieramy ikonę Ustawienia/Settings. Następnie wybieramy Więcej... (More…), a potem Sieci komórkowe (Mobile networks).

Opis przedstawiający konfigurację internetu mobilnego w telefonie Smartfon Dual SIM, ale z innymi kartami znajduje się w tym temacie:
Internet mobilny w telefonie Smartfon Dual SIM

Jest to przykład wykonany na tym samym telefonie, ale na wersji systemu z PL menu językowym, także jak ktoś ma tutaj problemy może posiłkować się tym drugim poradnikiem.

a co jak jak mam starego androida bez opcji 3G service? Wczoraj sobie popsułem i aero mi przestało się łączyć. APN mam ustawiony jw., dane mam na slot SIM1, gdzie jest Aero.
08-08-2013 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 193
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #5
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
W ustawieniach sieci komórkowe powinieneś mieć opcję tryb sieci tam sobie wybierasz różny tryb sieci. Skoro miałeś Aero2 to da się wrócić na tym telefonie do tej sieci należy tylko poprawnie skonfigurować punkt APN i tyle.
Daj info co to za telefon to się może coś wymodzi i podpowie.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
08-08-2013 15:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BB_King Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
APN mam ustawiony bez zmian, czyli darmowy, reszta się sama ustawiła na <Nie ustawione>, MCC , MNC 17, Typ uwierz. było PAP lub CHAP, zmieniłem na brak i nie pomogło, protokół APN IPv4.


W Ustawieniach sieci komórkowej w androidzie 2.3.7 są:

Włącz przesył danych: zaznaczone
Data connection: SIM 1 (tu mam Aero)
SIM 1 roaming: zaznaczone
SIM 2 roaming: wył.
SIM 1: Punkty dostępowe mam Aero darmowy
Operatorzy sieci: Wybierz operatora sieci. Tu sobie wczoraj popsułem. Zasięg pokazuje na max, tylko ciekawe w jakiej sieci.
SIM 2: Punkty dostępowe: nie mam
Operatorzy sieci: Wybierz operatora sieci. Zwykła karta działa cały czas.

I koniec. Smutny

Problem w tym, że nie ma nic o 3G albo UMTS. Android 2.3.7, smartfon Tecmobile Onyx 300.

A tak fajnie chodził...
08-08-2013 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 237
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 7
Post: #7
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
Wiesz co kup sobie kartę Play w kiosku za 5 zł do internetu (takie karty inne jak Aero2 wiem na 100%, że pozwalają wczytać APN do telefonu automatycznie, ponadto Play działa w 2G) więc spróbuj może na innej karcie uzyskać ten internet.

Ewentualnie weź zrób zrzuty aparatem daj na forum jak masz co poustawiane (sporo ludzi jest tu w temacie) może ktoś dostrzeże błąd.
Ewentualnie spróbuj z tym wybieraniem operatora szukaj Aero2. Plus i na nich próbuj jak się da.

A może jest jakiś mały zastój sprawdzałeś np. na modemie tę kartę czy jest internet?

Co do TYP UWIERZYTELNIANIA: PAP lub CHAP tak powinno być.

Musisz różne wersje zastosować bo może gdzieś coś powinno być inaczej więc dlatego nie działa. Dodatkowo możesz zwykłą kartę wyjąć aby nie zawadzała swoimi ustawieniami i na karcie SIM Aero2 szukać ustawień odpowiednich.
08-08-2013 17:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 29
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
Daj może jak masz możliwość wykonania jakichś zdjęć co masz i jak poustawiane i sprawdź kartę na modemie bo może netu nie ma i wydaje Ci się, że jest problem z Aero2.
Ta sieć stała się popularna swoje ciężkie dni też ma, ale jak testuje LTE za który płacę to Aero2 wypada o niebo lepiej wada, że trochę tylko wolne jest.
08-08-2013 17:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
BB_King Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 1
Post: #9
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
(08-08-2013 17:27)zuzi napisał(a):  Wiesz co kup sobie kartę Play w kiosku za 5 zł do internetu (takie karty inne jak Aero2 wiem na 100%, że pozwalają wczytać APN do telefonu automatycznie, ponadto Play działa w 2G) więc spróbuj może na innej karcie uzyskać ten internet.

Ewentualnie weź zrób zrzuty aparatem daj na forum jak masz co poustawiane (sporo ludzi jest tu w temacie) może ktoś dostrzeże błąd.
Ewentualnie spróbuj z tym wybieraniem operatora szukaj Aero2. Plus i na nich próbuj jak się da.

A może jest jakiś mały zastój sprawdzałeś np. na modemie tę kartę czy jest internet?

Co do TYP UWIERZYTELNIANIA: PAP lub CHAP tak powinno być.

Musisz różne wersje zastosować bo może gdzieś coś powinno być inaczej więc dlatego nie działa. Dodatkowo możesz zwykłą kartę wyjąć aby nie zawadzała swoimi ustawieniami i na karcie SIM Aero2 szukać ustawień odpowiednich.

Naprawiłem! Duży uśmiech Nareszcie!!! Stara karta Play z szuflady nic nie dała. Wyczytałem na jakimś anglojęz. forum zaklęcie: *#*#INFO#*#*
i tak jak przypuszczałem SIM1 z kartą Aero logowała się do jakiejś sieci tylko z GPRS. Ww. zaklęcie załączyło kupę nowych opcji, których normalnie w androidzie 2.3.7 nie widziałem w tym tryb sieci. Po wybraniu WCDMA only Aero śmiga aż miło. Pozdro!
09-08-2013 22:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ZakoPower Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM
A bo widzisz tu chodzi o kody serwisowe ktoś już tutaj o czymś takim pisał, ze takowe są na telefony (band code czy band mode jakoś tak)
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...bletow_166

Poprzez takie kody mamy dodatkowe opcje w smartfonie i możemy np. uaktywnić dodatkową jakąś inną częstotliwość do obsługi, która domyślnie jest wyłączona.
Więc WIFI dobrze pisał o "w ustawieniach sieci komórkowe powinieneś mieć opcję tryb sieci", ale te opcje może u Ciebie się uaktywnia kodem tym serwisowym. Dobrze, że napisałeś o tym magicznym zaklęciu ;-)
09-08-2013 22:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Konfiguracja Smarton Dual SIM i internet Aero2 + CAPTCHA Santi 0 396 08-04-2014 22:17
Ostatni post: Santi
  Lista telefonów dual sim z obsługą aero2 czamarek 3 4,406 09-02-2014 17:05
Ostatni post: android
Żarówka Konfiguracja APN Aero2 z modemem HiLink E3131 Janus 0 2,452 30-11-2013 22:25
Ostatni post: Janus
  Smartfon myPhone DuoSmart i Aero2 Kajzerka 1 2,631 27-11-2013 23:46
Ostatni post: Cebu
  HTC Desire SV - smartfon na dwie karty SIM Kobacabana 2 1,317 04-06-2013 23:40
Ostatni post: tester

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości