-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet mobilny dualsim a MMS
mkisiek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Internet mobilny dualsim a MMS
Witam
Posiadam telefon Overmax Vertis You z Androidem 4.2.2. Jest to telefon z dual sim. Mam kartę do telefonii Orange i Plus do połączen. Mam problem z odbieraniem wiadomości MMS. A mianowicie ustawiłem data connection na kartę do netu plusa która obsługuje tylko połączenia danych a karta orange jest do obsługi telefonii. Kiedy otrzymuje mmsa to telefon próbuje go pobrać przez kartę Plusa i staje sie to niemożliwe. jeśli wyłącze dodatkową karte sim to na samej Orange pobiera MMS bez problemu. Czy jest jakiś sposób, aplikacja która pozwoliłaby mi ustawić pobieranie MMS z karty orange a połączenie danych na Plusa?

Niedługo przesiadam się na Aero i domyślam się że spotka mnie podobny problem.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
15-04-2014 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #2
MMS w Dual SIM
Tego typu problemy już widziałem w sieci ludzie mają kłopot z ustawieniem MMS-ów w Dual SIM. Mój brat jednak miał Aero2 i kartę Orange i u niego normalnie wszystko działało na telefonie Dual SIM, MMS-y bezproblemowo dochodziły.
Rzuć okiem na te poradniki może.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...aptcha_716
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...al-sim_521


Coś mi się wydaje, że chyba masz coś źle skonfigurowane, bo MMS dochodzą przez zwykłą sieć. Sam z ciekawości zrobiłem testy. Mam telefon ZTE, Dual SIM, ale karta Aero2 na nim nie działa coś jest nie tak z obsługą 900 MHz. Włożyłem jednak dla testów kartę Aero2 na slot SIM1 - WCDMA/GSM i jest widziana, ale nieobsługiwana, bo te 900 MHz telefon nie obsługuje i kartę Orange na SIM2 tylko 2G czyli GSM.

[Obrazek: mms_dualsim.jpg]

Wysłałem sobie MMS-a z innego telefonu. MMS mi przyszedł. Kliknąłem pobierz włączył się tryb E 2G na telefonie i MMS został pobrany. Pobrany dla karty Orange. Transmisja danych była ustawiona na kartę Aero2 nie na kartę Orange, więc nie jest prawdą, że
Cytat:kiedy chcesz wysłać lub odebrać MMS-a musisz po prostu włączyć transmisje danych na SIM2 czyli na 3G
jak piszą w intrenecie. Ponadto jak można włączyć transmijsę 3G dla drugiego slotu O matko Te telefony mają tak, że jeden tylko slot obsługuje 2G, a drugi 2G i 3G. Więc jak można włączyć sobie obsługę 3G ta slocie, który tego uniemożliwia. Na innych forach będą też radzić instalowanie dziwnych aplikacji, inne kombinacje. Nie bierz z tego przykładu bo każą ci robić takie klocki w stylu cofnij się do przodu 2 kroki. I weź to wykonaj Diabeł

Następnie zmieniłem karty na slotach, ale dalej transmisja danych była ustawiona na Aero2, więc w Orange nie działała. MMS się normalnie pobrał, włączyła się usługa E, czyli EDGE dla sieci GSM i MMS został pobrany.

Także jak widać nic nie musiałem wyłączać, przełączać jak sugerują pseudofachowcy na innych forach, a MMS-y normalnie mi się pobierają. Albo masz coś źle poustawiane, źle ustawiony APN i wpisy dla MMS-ów, albo taki jakiś dziwny sprzęt. Co mogłem od siebie to doradziłem.

p.s. jak masz kartę Aero2 bo tę planujesz zrób testy jak działa z tą kartą czy masz podobnie. Ja zrobiłem testy z Aero2 bo innej karty SIM nie miałem, ale czy Play czy Aero2 nie powinno być różnicy, jak działa u mnie z Aero2 to i z kartą Play zadziała. Ty pewnie masz coś źle poustawiane bo w przypadku MMS-ów nie obsługuje ich z docelowej karty czyli Orange tylko próbuje z drugiej więc tak jakby MMS-y były ustawione do obsługi z karty, która jest tylko do internetu.
15-04-2014 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Julek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #3
Problem z MMS w dual sim
Tutaj jest ciekawy wideo-poradnik karta Aero2, ale to działa podobnie z innymi kartami, tylko, że na innych kartach SIM sam automatycznie wczytuje się punkt APN więc może to sprawia, że automatycznie skonfigurowana jest opcja MMS nie dla tej karty, z której chcesz korzystać do MMSów. Także pewnie należy tylko ustawić, poprawić coś w ustawieniach.


15-04-2014 18:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mkisiek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Internet mobilny dualsim a MMS
Dzieki za odpowiedzi Panowie, jeszcze to przetestuje.

Chciałem tylko sprecyzować jak to w tej chwili wygląda. Karta Orange jest standardowa w taryfie Orange POP, jako drugą mam włożoną z internetu mobilnego Plusa. Jak zauważyłem konta MMS stworzyły mi się na obie karty (nie rozumiem dlaczego również na Plusa skoro jest tylko do netu). Ale nie mogę tego usunąć. Ustawienia mam poprawnę bo jak wyłącze lub poprostu wyjmę drugą karte sim Plusa, to na Orange normalnie mi pobierze MMSa nawet bez włączania transmisji danych. Problem się pojawia gdy włoże drugą kartę Plusa i użyję ją do połączen z netem. Wtedy wygląda jakby to przez kartę Plusa próbowało pobierać MMSa. Rozumiem też sprawę (choć może źle się wcześniej wyraziłem), że slot 1 na połączenia 3G a slot 2 na połączenia 2G. Spróbuję jeszcze zamienić karty miejscami i zobaczymy jaki będzie efekt.
15-04-2014 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #5
Dual SIM i MMS
Karta z Plusa oprócz dostępu do internetu też pozwala dzwonić, SMS-ować oraz wysyłać MMS-y. Tak jak karta Orange. Dla wielu osób wygodniej jednak jest mieć osobno kartę taryfę na telefon i drugą na internet. Tak wychodzi taniej. Więc obydwie karty mają wszystkie opcje związane z APN-ami. Generalnie wskazanie w ustawieniach opcji z wiadomościami na konkretną kartę sprawia, że wiadomości SMS i MMS będą realizowane przez tę kartę wskazaną do tej usługi.

Co do slotów to SIM1 obsługuje 3G, a drugi SIM2 2G zazwyczaj tak jest w większości telefonów Dual SIM, czyli w slocie 2 umieszczamy kartę, z której będziemy korzystać w standardowy sposób (telefonować i wysyłać wiadomości tekstowe), a w slocie SIM1 kartę, która będzie odpowiadała za internet czyli przesyłanie danych. Ja robiłem próby i tak i tak, bo GSM działa i na tym slocie i ta tym. Ma to znaczenie jak chcesz korzystać z intrenetu wtedy karta do internetu musi być w tym slocie, który obsługuje 3G no chyba, że chcesz korzystać z wolnego internetu, który będziesz miał w opcji 2G wtedy nie ma znaczeni gdzie jest karta.

[Obrazek: slot_dualsim.jpg]

Jak da radę to może zrobię u siebie na telefonie jeszcze testy z kartą Orange i kartą Plus do internetu, więc jeszcze dokładniejsze testy wykonam i zobaczę jak jest u mnie.
15-04-2014 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mkisiek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Internet mobilny dualsim a MMS
Spawdziłem to jeszcze wczoraj i zamiana miejscami kart nie pomogła. Dodatkowo widzę że zawsze gdy karta plusa jest włożona, nawej jeśli ją w zarządzaniu wyłączę to nie idzie mi pobrać MMSa, Próbuje się łączyć przez Orange ale i tak wywala błąd że się nie powiodło. Hancent dostaje błąd że aplikacja musiała zostać zamknięta. Dopiero kiedy wyjmuję fizycznie karte Plusa moge pobierać MMSy. W sieci> punkty dostępowe mam dla orange i dla pluasa konta internet i MMS. Ale tak jakby kropki, zaznaczenie są w obu przypadkach na Internet czyli Orange Internet i Plus Internet. Nie wiem już gdzie może leżeć błąd.... Jak to wygląda u Ciebie? Masz zaznaczone Internet czy MMS?
16-04-2014 07:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #7
Problem z MMS na telefonie Dual SIM
A więc zrobiłem testy MMS na telefonie Dual SIM karta Orange telefon i karta Plus internet mobilny.

Efekt jest taki, że wkładasz karty w odpowiednie sloty i po uruchomieniu telefonu konfigurujesz telefon ustawiasz, co i która karta ma robić w zasadzie nic szczególnego nie musisz wprowadzać wystarczy tylko wskazać zadania dla owych kart.
[Obrazek: 1_sim_detected.JPG]

Cały poradnik konfiguracji telefonu Dual SIM z kartami SIM jest tutaj i on mocno pomaga osobom, które pierwszy raz używają telefonu na dwie karty SIM. Także instrukcje są, więc nie ma potrzeby wszystkiego na nowo omawiać.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...al-sim_521
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...aptcha_716

Co do punktów dostępowych, jaki masz w sieciach.
[Obrazek: 2_apn.jpg]

Wchodzisz do punktu APN Plus masz takie rzeczy tam.
[Obrazek: 3_apn.JPG]

Do punktu APN Orange masz takie informacje.
[Obrazek: 3_apn_orange.JPG]

Jest internet na smartfonie.
[Obrazek: 4_internet_dualsim.JPG]

Wysyłam wiadomość multimedialną MMS na swój telefon, który odbiera ją z karty Orange, a Plus jest do internetu. Wiadomość normalnie się wczytuje nie ma problemu z jej odbiorem.
[Obrazek: 5_mms_dualsim.jpg]

Nie ma więc kłopotów o jakich piszesz. Testowane na dwóch kartach u mnie i z informacji od brata, który na innym sprzęcie też używał dwóch kart. Wszystko działało.
Może to wada software na telefonie jaki masz. Napisałem maila do pomocy Overmax zobaczymy co napiszą i czy w ogóle coś napiszą w tej sprawie. Bo może to usterka, że to tak dziwnie działa na sprzęcie jaki masz.

Na innym forum widziałem, że ktoś poradził tak:
Cytat:trzeba wejść w punkty dostępowe>mms>typ apn: mms, tak podają operatorzy ale pole typ apn powinno zostać puste co prawda trzeba ręcznie wybierać punkt dostępu pomiędzy internet, a mms zależnie od tego z czego chcemy korzystać ale przynajmniej działa jedno i drugie takie rozwiązanie zastosowałem w moim dualsimie

Mógł napisać dokładniej bo jak tego nie rozumiem do jakiego punktu wejść i który wyłączyć czy MMS Orange czy Plus. Możesz sobie spróbować sprawdzić, (ale moim zdaniem to następna niepotwierdzona informacja rozwiązania problemu) i dla APN Orange i dla APN Plus czy to rozwiązanie pomoże, ale jak widzisz w moich testach udowodniłem, że nie potrzeba żadnych kombinacji wszystko działa poprawnie.
Na tym kończę swoje testy bo nic więcej się nie da tu zrobić.
Powodzenia Firefox Jak napiszą z firmy to zapodam info co i jak.
16-04-2014 11:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mkisiek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Internet mobilny dualsim a MMS
Dzięki wielki za informacje, teraz mam prawie pewność że problem musi leżeć gdzieś po stronie sprzętu jaki posiadam. Spróbuję jeszcze zmienić ten APN, może to coś da. Tak czy inaczej sporo się dowiedziałem i napewno przydadzą się te informacje na przyszłość. Ciekawy jeszcze jestem reakcji na kartę aero ale to już zbadam jakiś tydz po świętach. Jak do czegoś dojdę napewno napiszę, może się komuś przyda.
16-04-2014 11:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Internet mobilny dualsim a MMS
Spoko napisz jak coś odkryjesz przyda się potomnym, bo widziałem, że ludzie miewają z tym problem, ale jak widzisz na swoim przykładzie z identycznymi kartami oraz przykładem brata pokazałem, że wszystko może działać bez jakichś dziwnych udziwnień jak piszą na różnych forach. Może to wada sprzętu zobaczymy może coś firma odpisze wtedy zapodam informacje jak oni to widzą.

Dostałem informacje z serwisu:
Cytat:W celu korzystania z MMS wymagane jest posiadanie aktywnego przesyłu
danych na karcie sim na którą przychodzi MMS

Szczerze powiedziawszy nie do końca to rozumiem i jak taki przesył włączać. Chyba, że w opcjach ustawiając data connection na kartę, z której normalnie tylko dzwonisz, czyli włączając jeszcze internet, ale to byłoby bezsensowne, bo jak masz taryfę w Orange drogą na internet to wystarczy, że aplikacja jakaś zacznie się aktualizować jak to włączysz i poleci sporo kasy. Tam potrafią liczyć 0.25 zł za 50 KB danych, więc 1 GB jak ktoś ma kartę w abonamencie może nabić takie kwoty, że w oczach zrobią się $_$ z szoku.

Albo dziwny sprzęt albo sugestia serwisu nietrafiona. Ja testami udowodniłem, że jednak internet nie musi być włączony. Jeszcze nocą zrobiłem test wysłałem MMS, data connection zablokowane brak internetu, ale MMS normalnie mi doszedł. Włącza się opcja dla MMS APN albo np. E, albo 3G (H) wiadomość zostaje pobrana, żadnych dodatkowych opłat z tego tytułu.
Coś masz dziwny ten sprzęt.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2014 22:19 przez Pietras.)
16-04-2014 11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #10
MMS w Android
Też mam telefon z systemem Android, ale wyłączony internet bo taka opcja jest bardzo droga i jakoś normalnie mi dochodzą MMS'y, a odpowiedź z serwisu jest warta tyle [Obrazek: kosz.gif]

Kup sobie może coś bezpośrednio z Chin, Lenovo, Haier (super sprzęt), ZTE i daj sobie spokój z tymi polskimi produktami robionymi na zamówienie w państwie środka. To sprzęt zamawiany pod markę w jakichś mniejszych firmach robiących elektronikę one nie mają porównania z gigantami.
17-04-2014 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Informacja Power LTE internet bez limitów - opinie Edek 6 2,936 15-03-2016 22:36
Ostatni post: arek91
  Internet mobilny płatny vs darmowy - opinie tiesto 1 1,031 02-12-2015 11:19
Ostatni post: marek000
Żarówka Internet w komputerze z telefonu po WiFi lub kablu USB android 6 164,319 19-08-2015 19:29
Ostatni post: zuzi
  Internet mobilny z Funtab 10 - tablet nie widzi modemu 3G jolanda22 2 3,887 01-07-2014 23:17
Ostatni post: Admin
Informacja Internet w telefonie bez ograniczeń ilona 4 7,978 21-01-2014 12:09
Ostatni post: telekrowa

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości