-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka
kotlet31 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #1
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka
Witam, posiadam Samsung Galaxy Tab 8.0 T310 z Android 4.4.2 z zewnętrznym modemem Huawei e173 i kartą aero2. Po długim walczeniu udało mi się uruchomić aero2, jednak nie działa tak jakbym tego chciał. Chodzi o to że, gdy włączam przeglądarkę wszystko działa jak należy i jest internet. Czyli np. youtub, onet czy mapy google. Problem pojawia się gdy chcę włączyć youtub, mapy google lub sklep play poprzez kliknięcie na ikonkę w menu z aplikacjami. Wyskakuje mi wtedy następujący komunikat ta aplikacja nie działa w trybie offline. Moje pytanie jest takie. Czy aero2 działa tylko przez przeglądarkę? Czy obsługuje również aplikacje? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
23-04-2015 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kotlet31 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #2
RE: samsung galxy tab 3 8 t 310, działa tylko przeglądarka
Dodam tylko że, jeśli chodzi o podłączenie urządzenia to zrobiłem root programem odin następnie poprzez super su usunąłem knox i zainstalowałem ppp widget 2 (bo ppp widget miał problemy i cały czas pokazywał się komunikat sprawdzanie urządzenia, nawet po skonfigurowaniu skonfigurowałem modem i przeglądarka działa, a aplikacje nie chcą działać.
24-04-2015 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #3
Aero2 i Samsung Galxy
Zrób prosty test kup kartę innego operatora (np. Play) i zobacz jak działa internet na karcie innego providera. Czy masz ten sam problem jak na Aero2 czy już wszystko wtedy działa.
Mam smartfon na dwie karty i akurat mam na jednym slocie SIM Aero2 i u mnie nie ma czegoś takiego jak tutaj opisujesz działa przeglądarka jak i osobne aplikacje YouTube itd.
Także dodatkowy test z inną kartą innego operatora byłby pomocny bo może to problem z software na tablecie jaki masz.
Gdyby było to związane z Aero2 to obstawiałbym efekty uboczne z NAT w Aero2, ale u mnie przecież wszystko jest OK więc to coś innego, ale na tym etapie nie jestem w stanie stwierdzić co to takiego.
24-04-2015 22:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kotlet31 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #4
RE: samsung galxy tab 3 8 t 310 , działa tylko przeglądarka
Ok spróbuję tak zrobić z innym operatorem, ale nie wiem czy jest sens bo na innym forum dowiedziałem się i tu cytat :
Cytat:Samsung nie obsługuje żadnych modemów zewnętrznych, więc opisywane problemy mogą zależeć od sposobu, w jaki modem został uruchomiony na tym tablecie - Podłączyłem jak wyżej napisałem i ...

W przypadku ppp-widget bez 2 - miałeś problem prawdopodobnie z zasilaniem, a dokładniej jego brakiem.
W przypadku ppp-widget2 - to problem z "powiadomieniem" systemu, że ma dostęp do Internetu. Działają tylko te aplikacje, które nie pytają systemu o to, "czy jest net", tylko same faktycznie próbują to zweryfikować praktycznie. Tego nie przeskoczysz, to wina autora oprogramowania systemu, w tym wypadku firmy Samsung.
Niedobór zasilania na USB to także wina Samsunga.

Czyli pewnie nie jest to wina samego aero2, a oprogramowania. Może po prostu spróbować inną aplikację niż ppp widget. Tylko nie wiem jaką? Ogólnie najwyżej zainwestuję w router, ale lubię taką zabawę i chętnie bym to spróbował zrobić mimo tego że dopiero zaczynam zabawę z android.
24-04-2015 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #5
RE: samsung galxy tab 3 8 t 310 , działa tylko przeglądarka
Miałem do czynienia z dodawaniem obsługi modemów na tabletach i z czymś takim, że jedno działa a coś innego nie to się nie spotkałem. Nie wykluczam, ale też to co zacytowałeś z napięciem to absurd. Gdyby tablet nie wyrabiał prądowo to wieszałby się lub nic nie działałoby. Może to być problem z systemem ale jest jeszcze inna aplikacja może ona pomoże UMTS Manager. Jak chcesz tylko do domu to router na dłuższą mętę będzie najlepszym rozwiązaniem.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2015 09:02 przez zuzi.)
25-04-2015 08:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kotlet31 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #6
RE: samsung galxy tab 3 8 t 310 , działa tylko przeglądarka
Próbowałem z tym UMTS Manager i nie mogę się połączyć. Gdy klikam conect to ikonka się kręci i później nic (może zła konfiguracja).
Co do korzystania to właśnie chciałem mieć tablet z internetem podczas podróży bo w domu mam wifi .

Może wina jest w modemie że jest z play? Sam już nie wiem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2015 15:27 przez kotlet31.)
25-04-2015 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #7
Aero2 i tablet Samsung - moja rada
Tutaj masz opis może coś tam pomoże naprowadzić odnośnie konfiguracji umts manager. Nie pamiętam już, ale chyba dns server powinno się podać pod Aero2. Nie jestem pewien, dawno już się w to nie bawiłem.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...agerow_222

A co do modemu czy z tej sieci czy z tej to raczej nie ma znaczenia. Może być tak, że ta konfiguracja nie działa poprawnie i system źle widzi informacje o dostępności sieci, dlatego jest tak jak masz.
Inna opcja to byłby zakup zgodnego modemu, ale coś wspomniałeś, że ten tablet nie obsługuje żadnego (nie wiem jak jest z produktami Samsung), więc pozostają sposoby, jakimi próbujesz coś zrobić i tak np. ja przerabiając ileś tam tabletów zawsze jak sparowałem tablet z modemem to zawsze internet działał. Jak tablet był produkcji made in biedronka za 200 zł to najwyżej po podłączeniu pochłaniającego sporej mocy modemu tablet się wykładał, ale to było widać i od razu było wiadomo, co jest przyczyną, zbyt duże obciążenie portu USB.

Aby zweryfikować hipotezę, jaką tutaj przytoczyłeś odnośnie tego zasilania "niedobór zasilania na USB" musiałbyś zweryfikować to poprzez jakiś koncentrator czy coś zapodającego dodatkowe źródło zasilania.

Najprościej to, jeśli potrzebujesz proste urządzenie w teren to zakupić jakiś niedrogi, ale pewny tablet. Teraz za 300 zł to kupisz bez problemu dobre urządzenie. Nawet można coś dobrego sobie zamówić z państwa środka http://darmowyinternet.net/forum/temat-z...thebox_765
sklep ma magazyny w Europie, także da radę kupić bez ponoszenia dodatkowych kosztów (cło, vat, jeśli urządzenie/zakup przekracza pewne kwoty zwolnione z opłat), także tablet, jaki masz zostawiłbym w domu a kupił coś, co będzie działać w terenie specjalnie pod Aero2. Ta sieć to nie jest nic wielkiego, więc i tabletu nie potrzebujesz do tego za 1200 zł.

p.s. Próbowałem z tym UMTS Manager i nie mogę się połączyć . Gdy klikam conect to ikonka się kręci ... opcja connect zmienia się na disconnect
o to chyba chodziło więc jak pisałem sprawdź pierwszy link jaki podałem i dodatkowo też objaśnienie problemu jaki masz z umts manager bo wydaje mi się, że to o to chodzi Zawstydzony
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...89#pid5289

Jak trafiłem to daj znać Szczęśliwy
25-04-2015 21:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka
Jeśli router jest potrzebny to w teren mobilny byłby na pewno rozwiązaniem problemu, ale jak kolega wspomniał można za te same pieniądze kupić sam tablet, który posłuży do zadań do jakich potrzebujesz tablet (nawet urządzenie już z wbudowanym modemem 3G).
Druga sprawa z tym UMTS Manager to powinieneś sprawdzić to co kolega podał wyżej czyli w UMTS Manager w polu DNS serwer powinieneś wprowadzić odpowiednie wartości DNS i powinno to pomóc.
25-04-2015 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #9
RE: Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka
Myślę, że jak przetestujesz jeszcze ten programik UMTS Manager i tak jak koledzy napisali wprowadzisz ustawienia DNS Aero2 to powinno się już łączyć.
DNS-y muszą być automatycznie pobierane lub należy wpisać je ręcznie, adresy DNS operatora Aero2 to:
Kod:
193.41.112.14 oraz 193.41.112.18
Spróbuj je wprowadzić, a powinno być już OK.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
26-04-2015 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kotlet31 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka
Witam ponownie i dziękuje za zainteresowanie się tematem i wyczerpujące odpowiedzi ...
Sprawdzałem z inną siecią (play) i niestety wszystko wygląda tak samo ...
Co do umts manager korzystałem z linków i ustawiłem apn, dns i próbowałem zarówno na wykasowanych password jak i nie, więc niestety Huh to samo ikonka connect kręci się i nic, nie pojawia się disconnect mimo tego że umts manager wykrywa modem ...

Test z koncentratorem nie wykonany bo jak mam inwestować w urządzenie żeby sprawdzić czy to to, to już wolę kupić pewne urządzenie np w router.

Czyli możliwe jest to że problemy z systemem jest nie do przeskoczenia i tylko niektóre aplikacje się łączą tak jak cytowałem to wyżej z porad z innego forum (lub nie do przeskoczenia na etapie mojej wiedzy ).
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to w wolnym czasie je wypróbuję bo lubię się bawić. Ja dla jasności może opiszę i spróbuję zobrazować problem jeszcze raz ...

Gdy uruchamiam aero2 panel wygląda tak:
https://drive.google.com/file/d/1fNPVsJg...sp=sharing
Pojawia się kluczyk w lewym górnym rogu który mnie nie pokoi .
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1jRng_hlGbGM6abZ3QDU0Ayb0nFnI14dAlw/view?usp=sharing
Gdy otwieram powiadomienia panel wygląda tak:
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1zD9nJ0AXGG4_uImp2itmup8ZxEOQ4ctgcQ/view?usp=sharing
Czyli niby połączony a kluczyk obok i komunikat na dole Smutny Jak to ma się w praktyce, próbuję włączyć przeglądarkę i nie działa:
Kod:
https://drive.google.com/file/d/127jxsj0lfAos4EPS-aTepxavTCK2iGK--A/view?usp=sharing
Włączam internet działa ale:
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1PR2sYDymC4e5wNgDuSgC58UoUDlpQWszLQ/view?usp=sharing
pojawia się komunikat po czym działa normalnie (mogę wejść np. do youtube lub onet):
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1HxIVL0skEotplrH-PR-iJ7TKH9RU2ohb2Q/view?usp=sharing
Jeśli chodzi o aplikacje przeglądarek takich jak google chrome, mozilla i opera działa super nie pojawia się żaden komunikat tylko od razu śmiga:
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1esTy5P-JWwA3rN0_iKXflab5PeojGgaDEw/view?usp=sharing
Aplikacje youtube, google play, yanosik i inne nie, pojawia się taki komunikat:
Kod:
https://drive.google.com/file/d/1-6uWGwuDYIFg-bIOKcl0yq6opJMPJnanxw/view?usp=sharing

Mam nadzieję że linki będą działać. Za zainteresowanie jeszcze raz Dziękuję i pozdrawiam.
28-04-2015 12:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,476 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,275 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
Ostrzeżenie ZTE MF60 nie działa z internetem z Aero2 alicja 18 15,835 14-08-2013 18:40
Ostatni post: Lowca Androidow
  Prestigio pmp5197D nie działa z Aero2, działa z mBank mobile avathar 5 3,872 15-03-2013 16:36
Ostatni post: zuzi
Ostrzeżenie Wolny internet w dzień nocami działa prawidłowo applex 1 2,953 14-02-2013 17:09
Ostatni post: phiphi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości