-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aero2 działa bardzo wolno
rafal11440 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jul 2015
Reputacja: 0
Post: #1
Aero2 działa bardzo wolno
Witam. Posiadam Lenovo A850 + dziś przyszła mi karta "aero2 bezpłatny dostęp..." po skonfigurowaniu internet działa ale tragicznie tzn. od 3,5h udało mi się tylko raz wczytać jakąś stronę. Mieszkam w Gorliczynie woj. Podkarpackie zasięg jest w miarę dobry, a jak stanę koło okno jest full, jednak i tak nie wpływa to na działanie. Podrzucę kilka obrazów jak skonfigurowałem kartę. Może będziecie widzieć co jest źle...

Konfiguracja sim management
Kod:
http://files.tinypic.pl/i/00684/551iylh6twpl.jpeg

Konfiguracja Data roaming
Kod:
http://pics.tinypic.pl/i/00684/01zxdjzmvv51.jpeg

Konfiguracja APN
Kod:
http://files.tinypic.pl/i/00684/b10udqcytysf.jpeg

Przykładowy pomiar szybkości internetu
Kod:
http://images.tinypic.pl/i/00684/qdjswb4fm4xd.jpeg


Z uwagi, że serwis TinyPic ma krótki czas żywotności linków zdjęć zamroziliśmy je na nieaktywne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2015 17:48 przez rafal11440.)
14-07-2015 17:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kamilo Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Jul 2015
Reputacja: 0
Post: #2
Aero2 działa bardzo wolno
W sobotę i niedzielę robiłem testy Aero2 i Orange na telefonie. Mam wykupione pakiety w Aero2 i w Orange. Aero2 mi działało beż zarzutów. Przykład testu.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...orange_915

Z tego jak patrzę to wydaje się, że masz prawidłowo ustawiony punkt APN, ale tu na forum widziałem są poradniki możesz je sobie poczytać czy masz tak jak zalecają.

Aero2 w tablecie i na smartfonie:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_204
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...aptcha_716

I teraz wyjaśnię Ci czemu Aero2 tak słabo Ci działa. Aero2 od jakiegoś czasu rozszerzyło działalność, że się tak wyrażę i działa oprócz sieci 900 MHz też na 2100 MHz. Więcej osób ma więcej możliwości i jest wygodniej. Sęk w tym, że poprzez te zmiany Aero2 działa też w 2G i jak popatrzysz na ikonki w statusie to masz na jednej karcie SIM Plusa, który wykrywa sieć 3G, ale karta SIM Aero2 wykrywa już tylko 2G masz w statusie E (GPRS) przy takim połączeniu nic dziwnego, że masz bardzo wysoki PING, słaby download i upload.

[Obrazek: aero_plus.jpg]

Musisz mieć sieć 3G inaczej przy 2G będziesz miał połączenie i internet, ale w żółwim tempie. To jest właśnie ten problem. Możesz w ustawieniach wymusić aby urządzenie szukało tylko sieci 3G bo może automatycznie wbija na 2G i na tej sieci zostaje, albo masz źle skonfigurowane karty bo masz włożone dwie, ale zazwyczaj jest tak, że jeden slot obsługuje 2G tylko, a drugi 2G i 3G. Może wystarczy zamienić karty SIM w slotach. Generalnie jak masz kartę SIM Plus i widzi ona 3G to teoretycznie SIM Aero2 też powinien widzieć 3G bo ta sieć będzie działać na nadajniku Plusa, ale może też być tak, że nadajnik jaki jest z Plus nie obsługuje Aero2 więc karta Aero2 korzysta z innego gdzieś dalej, ale przez to jest słaby zasięg.

Generalnie popatrz czy zmiana SIM kart w slotach coś nie pomoże, może w ustawieniach jest też zmiana, która karta ma korzystać z 3G.
Jak napisałeś zasięg jest dobry, ale w 2G (Twoje zrzuty to pokazują) na internet to za mało musisz być w zasięgu sieci, ale 3G wtedy wyniki testów będą już całkiem inne i internet będzie działał tak jak powinien działać.

Teraz na wakacje Orange uruchomił promocję masz za 6 zł 6 GB danych do wykorzystania, szybkość jak masz 3G to i do 40 Mbit/s także pomyśl czy nie lepiej kupić jakiś starter. Aero2 to tylko 512 Kbit/s, a pakietów u nich teraz się nie opłaca kupować skoro jest tanio w Orange i w dodatku szybkości dużo większe.
14-07-2015 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Angels Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 23
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #3
Aero2 i EDGE 2G
Miałem to samo napisać, ale ktoś mnie już ubiegł Szczęśliwy tak więc masz słaby internet w Aero2 bo pracujesz w sieci EDGE, a musisz korzystać z 3G UMTS/HSPA wtedy odczujesz różnicę w działaniu internetu.
Albo musisz zmienić w ustawieniach, albo taki zasięg.
Zazwyczaj urządzenia na dwie karty mają jeden pełny slot do obsługi 2G i 3G drugi tylko do 2G. Pomaga prawidłowe umiejscowienie kart w odpowiednie wejścia albo przełączanie slotu SIM 2G i 3G.
Patrz w opcjach ustawienia telefonu i SIM Management powinno to pomóc.
14-07-2015 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Vanautu Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #4
3G Enable
Dodam tylko, że w ustawieniach SIM Management powinieneś mieć opcję określającą, której karcie nadajesz prawa do używania 3G więc to zazwyczaj pomaga, ale nie wszystkie urządzenia taki dodatek w oprogramowaniu posiadają.
[Obrazek: 5472248100_1436968820.jpg]

Czasami też warto ustawić domyślnie wyłapywanie sieci 3G poprzez omijanie 2G.
Ten poradnik pokazuje, jak przełączać się między 2G i 3G w przypadku wystąpienia problemów z siecią.
Kod:
helpforsmartphone.com/public/en/lenovo/a850/android-4-2/guides/24/Switch-between-2G-3G-Lenovo-A850-Device-Guides

Generalnie opcje są gdzieś tutaj: Ustawienia > Więcej > Sieci komórkowe > 3G service > Enable 3G
15-07-2015 15:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,245 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka kotlet31 14 2,616 30-04-2015 09:32
Ostatni post: zebber
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,622 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,020 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 987 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości