HSDPA czyli
High Speed Downlink Packet Access –
technologia wykorzystywana w sieciach komórkowych GSM budowanych w standardzie UMTS jest to krótko mówiąc 2G.
Aero2 pracuje tylko i wyłącznie w standardzie 3G, więc miałeś HSPA+.
HSPA High Speed Packet Access to szybka transmisja pakietowa.
Technologia HSUPA razem z technologią HSDPA tworzą technologię HSPA.
Jest to połączenie technologii HSDPA
High Speed Downlink Packet Access służącej do szybkiej transmisji od strony sieci w kierunku użytkownika i HSUPA
High Speed Uplink Packet Access służącej do szybkiej transmisji w kierunku od użytkownika do sieci.
Różnica między
HDSPA a HSPA i HSPA+ przedstawia poniższy schemat:
Widać na nim różnice między
2G UMTS a 3G HSPA, różnice między
HSPA a LTE itd.
W wielu przypadkach jest tak, że
aby stworzyć punkt APN dla Aero2 musisz być w zasięgu sieci 3G tylko wtedy da się uzyskać ten punkt APN. Chociaż kiedyś mogłem wczytać dane z karty SIM, czyli pola MNC oraz MCC na tablecie mytab 7 będąc tylko w zasięgu 2G, ale nie potrafię dokładnie wyjaśnić jak to się stało, bo dla większości innych tabletów zawsze, aby skonfigurować APN Aero2 musiałem być w zasięgu sieci Aero2, czyli 3G niebieska dioda na modemie.
W dziale tablety oraz smarftony były już poruszane problemy, że właśnie przy 2G wszystko jest OK, ale kiedy np. modem łapał lepszy zasięg wchodził w 3G tablet się zawieszał.
Aero2 jest też nietypową siecią i jednak zapotrzebowanie na energię jest znacznie bardziej większe niż w przypadku zwykłej sieci 2G.
Możesz sobie kupić inną kartę np.
ORANGE,
PLAY i zobaczyć jak to jest, kiedy masz 2G i jak to jest, kiedy masz też 3G oczywiście na tablecie. O kolorach... raczej nie powinieneś mieć problemów z rozpoznawaniem, w jakim zasięgu jesteś.
Możliwe, że tablet za słaby i przy tak trochę nietypowej sieci, jaką jest Aero2 masz problemy. Te modemy z racji, że są to starsze modele też zapewne mają spore zapotrzebowane na energię. Może pożycz od kogoś jakiś E3131 tj. bdb. modem dla Aerowców (oczywiście musi być wykrywany) ewentualne inny, który jest obsługiwany przez Twój tablet i zobacz na innym jak to jest.
Co do tego pytania:
Cytat:Przetestowałem dziś jeszcze opcje z hubem usb zasilanym zewnętrznie. Czy to definitywnie powinno rozwiać wątpliwości z wydajnością prądową na porcie usb ?
Nie potrafię nic powiedzieć, bo nie wiem, jakie miałeś efekty takiego testu. Czy to coś pomogło czy jednak nic.
Inna jeszcze rzecz skoro udało Ci się uzyskać połączenie i ten internet był to wydaje mi się, że wszystko jest OK tylko jednak problemy z zasięgiem powodują, że jak go nie ma nic nie możesz zdziałać, bo tak jak pisałem w większości przypadków, jakie miałem to, aby cokolwiek zrobić na punkcie APN dla Aero2 musiał być zasięg 3G.
A tu:
Cytat:Dodam jeszcze ,że na topnetinfo widzę, że karta mbank mobile łączy się poprzez HSDPA, a karta Areo2 poprzez HSPA, zatem może jednak chodzi o nie do końca poprawną współpracę modemu. Wszystko gra do póki mamy do czynienia z HSDPA ,jednak przy połączeniu na HSPA, zaczynają się schody.
Może być
niepoprawnie obsługiwany modem, jeśli na karcie z mbanku też masz problem, kiedy modem przejdzie w 3G, ale też może być to
niewydajność prądowa przy sieci, która jednak ma większe zapotrzebowania do jej obsługi.
Testy z innymi jeszcze kartami i też innymi najlepiej takimi modemami, które od razu są wykrywane przez tablet. Bo obstawiam, że masz problemy ewidentnie po swojej stronie.