-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prestigio pmp5197D nie działa z Aero2, działa z mBank mobile
avathar Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Prestigio pmp5197D nie działa z Aero2, działa z mBank mobile
Witam,
próbuję dla znajomej uruchomić aero na prestigio pmp5197D ultra.
Mam do dyspozycji Huewai E169 i E180. Oba modemy działają z Aero2 na komputerze.

Tablet pmp5197D działa z oboma modemami, ale przy użyciu karty mbank mobile.
Karta mbank mobile łączy się za każdym razem, bez najmniejszego problemu.
Jednak gdy tylko założę kartę aero2 to tablet odmawia połączenia się z siecią.

pmp5197D jest na androidzie 4.0.3 , ustawiłem w nim ręcznie APN darmowy, testowałem z włączonymi danymi w roamingu i bez. Przesyłanie danych przez sieć komórkową jest włączone. Restart z podłączonym modemem nie pomaga.
Użyłem też umts manager(http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html), ale ten program nie wyświetla żadnego znalezionego urządzenia, nawet wtedy gdy jest już zestawione połączenie na karcie mbank mobile. Program pokazuje wtedy jedynie connected. Modemy są przestawione w tryb modemu - ale to i tak nie powinno mieć znaczenia skoro poprawnie działają na karcie mbanku.

Jakieś rady? Jakiś soft podobny do topnetinfo na androida ,który powiedział by mi coś więcej na temat tego co się dzieje z modemem.
Może trzeba ręcznie dodać do 3g_dongle.cfg konfigurację dla e169 lub e180 ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2013 23:35 przez Admin.)
14-03-2013 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabithailand Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: May 2012
Reputacja: 1
Post: #2
RE: prestigio pmp5197D nie działa z Aero2 ,działa z mbank mobile
A sprawdzałeś jak jest tutaj i tutaj, może coś źle robisz?
Konfiguracji APN i internetu Aero2 w tablecie
Internet APN w tablecie

Trochę nie rozumiem jak w ogóle to możliwe, bo piszesz - tak bynajmniej sam zrozumiałem -, że tablet wykrywa Ci modem E169 oraz E180 i poprzez te modemy możesz korzystać z internetu z kartą SIM mBanku.
Jak zmienisz kartę obojętnie jaką to w zasadzie powinno być wszystko tak jak w przypadku karty mBanku modem powinien być prawidłowo wykrywany, najwyżej tylko APN dla Aero2 należy jeszzce utworzyć.
W te programy manager itd. na razie bym nie wnikał, bo w Twoim przypadku modemy są wykrywane prawidłowo przez tablet, skoro na karcie mBanku działają.
Inni modyfikują pliki, albo używają busy boxa, bo tylko tak można dodać obsługę modemu do tabletu, który takiego modemu nie widzi, ale w Twoim przypadku jest inaczej, bo tablet widzi modemy.

Top Net Info to nie soft na androida to zwykły program na komputer, którym można więcej się dowiedzieć o modemie i czasami zmienić parę rzeczy w nim.

Do 3G_dongle nic nie musisz dodawać, bo modemy są wykrywane, działa Ci z nimi karta SIM mBank. Raczej źle coś robisz w przypadku Aero2.

Zobacz jak jest w tym poradniku Poradnik konfiguracji Internetu Aero2 w tablecie, może nie masz zasięgu. Tutaj, aby APN się uaktywnił musisz być w zasięgu sieci 3G (teoretycznie, bo zdania na ten temat są podzielone), więc może nie masz zasięgu.
Z tego, co wiem to z modemem E169 było trochę problemów, jeśli chodzi o sieć Aero2 no, ale znów na komputerze Ci działa wiec modemy obsługują Aero, jest zasięg, ale jest problem na tablecie.

Obstawiam, że gdzieś popełniasz jakiś błąd i chyba w konfigurowaniu APN dla Aero2.
Nie widzę innego wytłumaczenia jak z jedną kartą Ci działa, a z inną już nie.
Dla testów możesz sobie kupić jakiś starter w kiosku np. Play i zobaczysz jak tam uda Ci się skonfigurować internet. Chyba, że SIM karta mBanku to Play więc kup np. Orange.
14-03-2013 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
avathar Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: prestigio pmp5197D nie działa z Aero2 ,działa z mbank mobile
To może jednak chodzi o zasięg. Możliwe że sprawność portu microusb w tablecie jest mniejsza niż w laptopie i dlatego w tych samych warunkach sobie nie radzi. Jutro sprawdzę na otwartej przestrzeni.
15-03-2013 00:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: prestigio pmp5197D nie działa z Aero2 ,działa z mbank mobile
Jeśli na innej karcie jest to raczej i na tej drugiej internet powinien być.
Jak korzystasz na laptopie i w tym samym miejscu z tabletu to też z internetem nie powinno być problemów.
Najlepiej podłączyć modem do tabletu i poczekać ewentualnie chodząc po różnych miejscach tak aby wyłapać zasięg 3G dla modemów Huawei dioda powinna migać na niebiesko wtedy oznacza to, że modem ma zasięg taki jaki jest potrzebny dla aero2 i jak możesz utworzyć/skonfigurować APN to znaczy, że wszystko jest OK, jeśli jest zasięg modem miga niebieskimi kolorami, ale w APN nic się nie da utworzyć to coś jest nie tak, ale wtedy też i na karcie mBanku byłyby problemy bo wygląda na to, że modemy są prawidłowo wykrywane.
15-03-2013 12:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
avathar Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: prestigio pmp5197D nie działa z Aero2 ,działa z mbank mobile
Oba modemy zachowują się podobnie czyli miga najpierw zielona, później niebieska, znowu zielona i znowu niebieska i tak w koło, czyli domyślam się ,że jest zasięg ,następuje próba połączenia i tak w koło.

Przetestowałem dziś jeszcze opcje z hubem usb zasilanym zewnętrznie. Czy to definitywnie powinno rozwiać wątpliwości z wydajnością prądową na porcie usb ?

Ponad to dzisiaj w tym samym miejscu co wczoraj udało mi się kilkakrotnie uzyskać połączenie z aero2 ,ale tylko na modemie E169.
Dodam jeszcze ,że na topnetinfo widzę, że karta mbank mobile łączy się poprzez HSDPA, a karta Areo2 poprzez HSPA, zatem może jednak chodzi o nie do końca poprawną współpracę modemu. Wszystko gra do póki mamy do czynienia z HSDPA ,jednak przy połączeniu na HSPA, zaczynają się schody.
15-03-2013 15:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #6
RE: prestigio pmp5197D nie działa z Aero2 ,działa z mbank mobile
HSDPA czyli High Speed Downlink Packet Access technologia wykorzystywana w sieciach komórkowych GSM budowanych w standardzie UMTS jest to krótko mówiąc 2G. Aero2 pracuje tylko i wyłącznie w standardzie 3G, więc miałeś HSPA+.

HSPA High Speed Packet Access to szybka transmisja pakietowa. Technologia HSUPA razem z technologią HSDPA tworzą technologię HSPA.

Jest to połączenie technologii HSDPA High Speed Downlink Packet Access służącej do szybkiej transmisji od strony sieci w kierunku użytkownika i HSUPA High Speed Uplink Packet Access służącej do szybkiej transmisji w kierunku od użytkownika do sieci.

Różnica między HDSPA a HSPA i HSPA+ przedstawia poniższy schemat:
[Obrazek: ewolucja_technologii_GSM.jpg]

Widać na nim różnice między 2G UMTS a 3G HSPA, różnice między HSPA a LTE itd.


W wielu przypadkach jest tak, że aby stworzyć punkt APN dla Aero2 musisz być w zasięgu sieci 3G tylko wtedy da się uzyskać ten punkt APN. Chociaż kiedyś mogłem wczytać dane z karty SIM, czyli pola MNC oraz MCC na tablecie mytab 7 będąc tylko w zasięgu 2G, ale nie potrafię dokładnie wyjaśnić jak to się stało, bo dla większości innych tabletów zawsze, aby skonfigurować APN Aero2 musiałem być w zasięgu sieci Aero2, czyli 3G niebieska dioda na modemie.

W dziale tablety oraz smarftony były już poruszane problemy, że właśnie przy 2G wszystko jest OK, ale kiedy np. modem łapał lepszy zasięg wchodził w 3G tablet się zawieszał. Aero2 jest też nietypową siecią i jednak zapotrzebowanie na energię jest znacznie bardziej większe niż w przypadku zwykłej sieci 2G.
Możesz sobie kupić inną kartę np. ORANGE, PLAY i zobaczyć jak to jest, kiedy masz 2G i jak to jest, kiedy masz też 3G oczywiście na tablecie. O kolorach... raczej nie powinieneś mieć problemów z rozpoznawaniem, w jakim zasięgu jesteś.

Możliwe, że tablet za słaby i przy tak trochę nietypowej sieci, jaką jest Aero2 masz problemy. Te modemy z racji, że są to starsze modele też zapewne mają spore zapotrzebowane na energię. Może pożycz od kogoś jakiś E3131 tj. bdb. modem dla Aerowców (oczywiście musi być wykrywany) ewentualne inny, który jest obsługiwany przez Twój tablet i zobacz na innym jak to jest.

Co do tego pytania:
Cytat:Przetestowałem dziś jeszcze opcje z hubem usb zasilanym zewnętrznie. Czy to definitywnie powinno rozwiać wątpliwości z wydajnością prądową na porcie usb ?

Nie potrafię nic powiedzieć, bo nie wiem, jakie miałeś efekty takiego testu. Czy to coś pomogło czy jednak nic.

Inna jeszcze rzecz skoro udało Ci się uzyskać połączenie i ten internet był to wydaje mi się, że wszystko jest OK tylko jednak problemy z zasięgiem powodują, że jak go nie ma nic nie możesz zdziałać, bo tak jak pisałem w większości przypadków, jakie miałem to, aby cokolwiek zrobić na punkcie APN dla Aero2 musiał być zasięg 3G.

A tu:
Cytat:Dodam jeszcze ,że na topnetinfo widzę, że karta mbank mobile łączy się poprzez HSDPA, a karta Areo2 poprzez HSPA, zatem może jednak chodzi o nie do końca poprawną współpracę modemu. Wszystko gra do póki mamy do czynienia z HSDPA ,jednak przy połączeniu na HSPA, zaczynają się schody.

Może być niepoprawnie obsługiwany modem, jeśli na karcie z mbanku też masz problem, kiedy modem przejdzie w 3G, ale też może być to niewydajność prądowa przy sieci, która jednak ma większe zapotrzebowania do jej obsługi.

Testy z innymi jeszcze kartami i też innymi najlepiej takimi modemami, które od razu są wykrywane przez tablet. Bo obstawiam, że masz problemy ewidentnie po swojej stronie.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
15-03-2013 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,476 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,272 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Samsung Galaxy Tab 3 8.0 T310 działa tylko przeglądarka kotlet31 14 2,664 30-04-2015 09:32
Ostatni post: zebber
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,646 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,035 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości