A więc tak? Po dezaktywacji starych kart (mówię tu o aero2, bo internet przenośny mam na przenośne urządzenia) i aktywacjo nowych (w między czasie coś namotałem tak, że sam już nie mogłem się połapać gdzie zrobiłem błąd), ale już doszedłem internet faktyczne jest i śmiga wszystko dobrze tak jak trzeba.
Dla testów wziąłem E3131 (moim zdaniem jest lepszy od E353, bowiem lepiej łapie zasięg) i chwycił. Zmieniłem sobie tylko we wpisie w 3g_dongle wpis odnośnie portu ppp_port, na taki, jaki jest ustawiony w modemie. Modemu nie ustawiałem. Port at_port MDM modem miałem tam już na 0 pozycji, więc wszytko było OK.
Potem pokombinowałem jeszcze z E353 i też bez problemu chwycił net. W E353 źle ustawione miałem porty na modemie to raz, dlatego miałem problem, a druga spawa na pewno ma znaczenie zasięg. Tam gdzie jest bardzo słaby może być problem z wejściem do sieci. Inna rzecz 1 logowanie może trwać dłużej niż trwa ono standardowo, więc nie należy panikować, ale poczekać jakiś czas jak uda się wejść do sieci później już powinno być OK. Mam na myśli karty aero2, bo one może za 1 razem są gdzieś tam w systemach operatora aktywowane, więc stąd te pierwsze próby logowanie trwają dłużej.
Swój problem już rozwiązałem, a już myślałem, że jest źle.
Szymon w pliku 3g_dongle masz at_port=4, a na modemie PCUI:1 i tak Ci działa? Czy jednak w pliku zmieniłeś z 4 na 1?
Cytat:Co do karty Aero to ciężko .Tutaj , w Gdańsku raczej jeszcze się o tym nie mówi .
Czas zacząć, bo to naprawdę dobra opcja, brak limitów, za free (bierzesz tablet pod rękę w podróż i wszędzie masz net. Nie myślisz o kosztach, o innych obowiązkach. Trochę byłem zmuszony korzystać z tego internetu przez 2 miesiące i muszę powiedzieć jestem mile zaskoczony).
Sined? Pentagram Tab 8.1 Android 4.0.3 :: modem Huawei E3131 działa, także i na Twoim nowszym zadziała.
Ogólnie jak podepniesz modem będziesz miał komunikat o uszkodzonej karcie SD jak tutaj
(potem też, ale to, dlatego, że tablet myśli, że widzi kartę SD, ale jej nie rozpoznaje).
Jednak czy Twój komunikat to też ten sam, co u nas? Tego nie wiem, coś jest nie tak, jeśli to inny komunikat. Tylko, co? Może masz problem z modemem albo tabletem. Spróbuj wykonać test na innym modemie na innym tablecie u kogoś znajomego może.
Kuba E3131, jeśli świeci ciągłym światłem na zielono to oznacza, że modem jest podłączony do sieci 2G. Jedno mignięcie, co 3 sekundy, modem rejestruje się do sieci 2G, 2 mignięcia w kolorze zielonym, co 3 sekundy, modem jest włączony.
I nie masz, co szukać E353, E3131 jest odpowiedni. No chyba, że wadliwy, ale jeśli działa Ci na komputerze to znaczy, że działa poprawnie.
Kuba wklej jeszcze tutaj
kod Twojego modemu z pliku 3g_dongle. Zobaczymy, co tam masz.
Inna opcja przetestować modem na innym tablecie u kogoś, albo Twój tablet na innym modemie od kogoś. Ktoś ze znajomych na pewno coś ma do przetestowania.
Oczywiście komendę
echo też dodałeś do odpowiedniego pliku?