-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 głosów - 4.75 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #171
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
*Kuba100* .... dziad o niebie a baba o chlebie he.....he co innego jest SWIECI na zielono a co innego MIGA na zielono - swieci tzn. placzone jest 2g - miga tzn. nie znalazl sieci ........kpw ???

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
19-10-2012 14:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
szymonp44 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #172
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
(17-10-2012 23:51)veyro napisał(a):  Widzisz, co innego aero, a co innego play. W roamingu w aero na nowych kartach jest teraz kosmos. Jak będziesz miał możliwość włóż czyjąś kartę aero (powinno wykryć apn, jeśli wrzuciłeś plik z apeenami z forum tam jest wpis o aero) byśmy wiedzieli czy śmiga Ci aero czy też nie.

Możesz tu wrzucić kod z 3g_dongle.cfg dla modemu jaki teraz masz?
I mógłbyś poprzez top_NetInfo wykonać komendę i wrzucić zrzut, albo wynik tych komend:

Kod:
AT^GETPORTMODE

AT^SETPORT?

AT^SETPORT=?

Chciałbym zobaczyć ustawienia modemu jakie masz.
[Obrazek: Jukcn.png]

Używasz modemu E3131?

P.S. zmieniałeś ustawienia at_setport w modemie czy tego nie robiłeś i dlatego musiałeś zmienić port właśnie w pliku 3g_dongle.cfg?

Dopisz się do listy z tym modemem przyda się wpis dla innych posiadaczy, że działa internet na nim http://darmowyinternet.net/forum/showthread.php?tid=145


.rar  3g_dongle.rar (Rozmiar: 1.74 KB / Pobrań: 25)
   

Jeśli chodzi o część działania na kompie , robiłem wszystko według tuta . Wyniki komend oraz plik po modyfikacji załączam , działam na Huawei e3131 , którego nazwy właśnie w pliku 3g_dongle nie było , sam zmieniłem którąś pozycję .
Aha , teraz przepiąłem modem w kompie do innego usb ale wtedy to był port numer 4 .

Co do karty Aero to ciężko .Tutaj , w Gdańsku raczej jeszcze się o tym nie mówi .
19-10-2012 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Sined05 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #173
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
zrobiłem wszystko wg instrukcji i mam "Damaged usb storage" po podłączeniu do Pentagram Tab 10. ; c e3131
19-10-2012 14:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kuba100 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #174
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
(19-10-2012 14:15)7dziadek napisał(a):  *Kuba100* .... dziad o niebie a baba o chlebie he.....he co innego jest SWIECI na zielono a co innego MIGA na zielono - swieci tzn. placzone jest 2g - miga tzn. nie znalazl sieci ........kpw ???

kpw, tylko mi wytłumacz jak ma znaleźć sieć skoro tablet go nie wykrywa- to tak jak by podłączyć modem do pc bez instalacji jakichkolwiek sterowników i liczyć na to ze złapie i połączy z siecią.

szkoda ze nie mam skąd wziąć e353 bo jest na liście producenta ale dziś się wybiorę po komisach może jakiś znajdę
19-10-2012 14:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 225
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #175
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Widzę że wiele osób ma problemy i dużo zostało napisane to chciałbym podsumować wszystkie niejasności. Otóż Modemy przedstawione w poradniku działają niezależnie jaki tablet kto posiada ważne jest aby był na systemie android 4.0

Plik 3Gdongle służy do ustawień modemu i jego należy podmienić OCZYWIŚCIE NAJPIERW TRZEBA WPISAĆ KOMENDY KTÓRE DLA KAŻDEGO Z MODEMU PODAŁEM co do pliku apns-conf ma ustawienia dla APN podmieniamy go jedynie dla kart Aero2 aby ręcznie nie wpisywać APN (darmowy) Jeśli ktoś woli może tego pliku nie podmieniać i ręcznie dodać profil (darmowy) dla kart Aero2

Jeśli podłączamy modem z karta Aero2 i modem miga na niebiesko (oznacza że ma zasięg 3G potrzebny do połączenia) a w tablecie mamy tylko literke R i nie zestawia nam połączenia wchodzimy w ustawienia APN i tam tworzymy profil darmowy. Wystarczy wpisać nazwę obojętnie co, APN darmowy, MCC 260 MNC 17 (jeśli mamy dobrze modem skonfigurowany wykryje automatycznie) i to wszystko co musimy wpisać.

JEDYNE ZMIANY DLA AERO2 Z NOWYMI KARTAMI WIAŻĄ SIĘ Z ZAZNACZENIEM OPCJI ROAMINGU W TABLECIE. Jeśli jest nie zaznaczona to widnieje tylko literka R. Gdy ją zaznaczymy i mamy dobrze wpisany APN od razu zestawia połączenie i przy zasięgu widać nazwę Plus.

KAŻDY KTO BĘDZIE POSTĘPOWAŁ ZGODNIE Z PORADNIKIEM I WYSYŁAŁ KOMENDY JAKIE SĄ DLA KAŻDEGO Z MODEMU BĘDZIE WSZYSTKO DZIAŁAĆ.

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-10-2012 15:10 przez android.)
19-10-2012 15:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Sined05 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #176
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
no kiedy nie dziala..
19-10-2012 20:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #177
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
A więc tak? Po dezaktywacji starych kart (mówię tu o aero2, bo internet przenośny mam na przenośne urządzenia) i aktywacjo nowych (w między czasie coś namotałem tak, że sam już nie mogłem się połapać gdzie zrobiłem błąd), ale już doszedłem internet faktyczne jest i śmiga wszystko dobrze tak jak trzeba.

[Obrazek: internet_tablet.jpg]

Dla testów wziąłem E3131 (moim zdaniem jest lepszy od E353, bowiem lepiej łapie zasięg) i chwycił. Zmieniłem sobie tylko we wpisie w 3g_dongle wpis odnośnie portu ppp_port, na taki, jaki jest ustawiony w modemie. Modemu nie ustawiałem. Port at_port MDM modem miałem tam już na 0 pozycji, więc wszytko było OK.

Potem pokombinowałem jeszcze z E353 i też bez problemu chwycił net. W E353 źle ustawione miałem porty na modemie to raz, dlatego miałem problem, a druga spawa na pewno ma znaczenie zasięg. Tam gdzie jest bardzo słaby może być problem z wejściem do sieci. Inna rzecz 1 logowanie może trwać dłużej niż trwa ono standardowo, więc nie należy panikować, ale poczekać jakiś czas jak uda się wejść do sieci później już powinno być OK. Mam na myśli karty aero2, bo one może za 1 razem są gdzieś tam w systemach operatora aktywowane, więc stąd te pierwsze próby logowanie trwają dłużej.
Swój problem już rozwiązałem, a już myślałem, że jest źle.

Szymon w pliku 3g_dongle masz at_port=4, a na modemie PCUI:1 i tak Ci działa? Czy jednak w pliku zmieniłeś z 4 na 1?

Cytat:Co do karty Aero to ciężko .Tutaj , w Gdańsku raczej jeszcze się o tym nie mówi .

Czas zacząć, bo to naprawdę dobra opcja, brak limitów, za free (bierzesz tablet pod rękę w podróż i wszędzie masz net. Nie myślisz o kosztach, o innych obowiązkach. Trochę byłem zmuszony korzystać z tego internetu przez 2 miesiące i muszę powiedzieć jestem mile zaskoczony).

Sined? Pentagram Tab 8.1 Android 4.0.3 :: modem Huawei E3131 działa, także i na Twoim nowszym zadziała.
Ogólnie jak podepniesz modem będziesz miał komunikat o uszkodzonej karcie SD jak tutaj

[Obrazek: aero2_na_tablecie.jpg]

(potem też, ale to, dlatego, że tablet myśli, że widzi kartę SD, ale jej nie rozpoznaje).
Jednak czy Twój komunikat to też ten sam, co u nas? Tego nie wiem, coś jest nie tak, jeśli to inny komunikat. Tylko, co? Może masz problem z modemem albo tabletem. Spróbuj wykonać test na innym modemie na innym tablecie u kogoś znajomego może.

Kuba E3131, jeśli świeci ciągłym światłem na zielono to oznacza, że modem jest podłączony do sieci 2G. Jedno mignięcie, co 3 sekundy, modem rejestruje się do sieci 2G, 2 mignięcia w kolorze zielonym, co 3 sekundy, modem jest włączony.
I nie masz, co szukać E353, E3131 jest odpowiedni. No chyba, że wadliwy, ale jeśli działa Ci na komputerze to znaczy, że działa poprawnie.
Kuba wklej jeszcze tutaj kod Twojego modemu z pliku 3g_dongle. Zobaczymy, co tam masz.
Inna opcja przetestować modem na innym tablecie u kogoś, albo Twój tablet na innym modemie od kogoś. Ktoś ze znajomych na pewno coś ma do przetestowania.
Oczywiście komendę echo też dodałeś do odpowiedniego pliku?

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
19-10-2012 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
szymonp44 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #178
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Veyro , właśnie w pliku 3g_dongle zmieniłem sam na 4 , wtedy też miałem modem w innym porcie , jeśli to coś zmienia . W każdym bądź razie hula cały czas Oczko

No i też słabo się reklamują , w sumie wcale , dlatego dopiero tutaj , przy okazji o nich przeczytałem .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2012 01:32 przez szymonp44.)
20-10-2012 01:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #179
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Zły
(19-10-2012 14:47)kuba100 napisał(a):  
(19-10-2012 14:15)7dziadek napisał(a):  *Kuba100* .... dziad o niebie a baba o chlebie he.....he co innego jest SWIECI na zielono a co innego MIGA na zielono - swieci tzn. placzone jest 2g - miga tzn. nie znalazl sieci ........kpw ???

kpw, tylko mi wytłumacz jak ma znaleźć sieć skoro tablet go nie wykrywa- to tak jak by podłączyć modem do pc bez instalacji jakichkolwiek sterowników i liczyć na to ze złapie i połączy z siecią.

szkoda ze nie mam skąd wziąć e353 bo jest na liście producenta ale dziś się wybiorę po komisach może jakiś znajdę

Kuba100 ....... kolego ...... czytaj ze zrozumieniem co ja piszę - Nie wiem jak prościej to wytłumaczyc - dla Ciebie i dla innych
modem NIE potzrebuje żadnego urządzenia aby znalźć sieć - modem znajduje sieć [[miga na niebiesko ]] ale NIE loguje sie do niej BEZ podłaczenia go do jakiegokolwwiek odbiornika po USB - weź podaj napięcie 5V do modemu pin 1 i 4 we wtyczce USB np. z zasilacza i .............. dioda zielona miga - potem po chwili miga dioda niebieska czyli 'znalazł sieć' i........ dalej juz NIC nie będzie bo modem nie jest podłączony do urządzenia tylko do zasilacza i teraz dopiero potrzebne są drivery i odpowiednia konfiguracja aby "złapał" sieć czyli zalogował się do sieci.

To tablet potrzebuje driverów i konfiguracji do zalogowania/złapania sieci a nie modem - modem "ma w sobie" to co potrzeba i nie jest mu potzrebne żadne urządzenie - oczywiście czasami potrzebna jest drobna korekta w modemie jak. np. ustawienie poru , wyłaczenie CDROMu czy czytnika SD

Przed chwila zrobiłem specjanie raz jeszcze tą próbę [[bo robiłem to dość dawno wcześniej]]
Podpinam dwa modemy do zasilacza pod 5V 'E160' / E3131' i na OBU jest tak samo - czyli miga dioda zielona i po chwili miga dioda niebieska .

Pisałem o tym także powyżej , rozwinę to :
Modem potrzebuje do inicjacji prąd ok. 100 mA i taki prąd dają mu w zasadzie zawsze gniazda USB w PC i laptopie natomist g o r z e j jest w tabletach tam chińczyki sie nie przyłożyli Oczko i ....... nowe modemy jak np.e3131 do inicjacji potrzebuja prąd ok. 200mA i TU LEŻY często problem bo tablet nie może im dac takiego prądu - tzn. jeden tablet da a inny nawet tej samej marki NIE DA - to 'domena' taniej produkcji na tony pt. "Made in China" Zły Diabeł dzieje się tak dlatego że zastosowane części elektroniczne w tablecie są marnej jakości i NIE 'trzymają' parametrów a nikt nie sprawdza w finalnym urządzeniu prawidlowych parametrów w tym przypadku max. prądu obciążenia portu USB

.[/i]

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-10-2012 05:30 przez 7dziadek.)
20-10-2012 04:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Sined05 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #180
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Veyro : nie mam komunikatu o uszkodzonej karcie tylko o uszkodzonym usb "Damaged USB storage". Ale taki byl tez przy podlaczaniu modemu przed konfiguracja.
20-10-2012 09:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Smartfon Huawei P40 Lite - opinie yanopid1 1 822 26-05-2020 10:16
Ostatni post: Rambo
  Screen zrzut ekranu w tablecie smartfonie z Androidem android 5 19,967 03-03-2020 13:34
Ostatni post: malyrafal
  Wirus na tablecie imm 10 13,171 07-02-2017 12:29
Ostatni post: KitKat
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 3,287 17-07-2016 23:39
Ostatni post: Brasil
  Lustrzane odbicie w tablecie MyTab 10 dlipka 8 16,799 12-10-2015 20:22
Ostatni post: Piotr

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości