-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wirus na tablecie
imm Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Feb 2016
Reputacja: 0
Post: #1
Wirus na tablecie
Witam, Złapałam wirusa na tablet z systemem android. Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych, antywirusy nie wykrywają tego wirusa, jedynie widzi go Malwarebytes, jednak nie może usunąć, gdyż trojan zagnieździł się w systemowej przeglądarce. Przeinstalowałam androida poprzez aktualizację i nic to nie dało. Jak usunąć tego wirusa (wyskakują okienka, wczytuje się strona yoyogama, same instalują się gierki. Tablet: Qualcore 1020 3G. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
20-02-2016 22:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Vanautu Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Apr 2015
Reputacja: 0
Post: #2
Wirus w tablecie - moja rada
Nie wiem o jakich ustawieniach fabrycznych piszesz (może to tylko zwykły reset opcji) są różne opcje reset miękki, reset twardy.
Najlepiej jest wykonać twardy reset z poziomu recovery:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...-reset_292

10,1-calowy Qualcore 1020 3G jaki masz to model, który raczej umożliwia proste wejście do opcji recovery. To produkt firmy Overmax, a u nich dostęp do bootloadera nie jest chyba blokowany.

Tak więc wykonujesz pewnie reset tylko opcji, a zainfekowana aplikacja nie jest na nowo instalowana więc szkodnik siedzi cały czas w systemie Android.
Ewentualnie to nie wirus, a tylko dodałeś aplikację lub skonfigurowana jest przeglądarka na tę właśnie stronę.

Tak więc moja rada wykonać twardy reset na tablecie (link który podałem z poradnikiem) druga rada wgrać na nowo cały ROM z systemem Android.
Na tej stronie masz i ROM i narzędzia do aktualizacji/wgrywania ROM do tego modelu urządzenia.
Cytat:Qualcore 1020 3G Manual
Qualcore 1020 3G Instrukcja / Manual
Kod:
overmax.eu/product/21484/#item-product-support

Masz instrukcję i wyjaśnione jak zainstalować na nowo ROM.

Ewentualnie można pobrać ROM i samemu z karty instalować system na czysto.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-t...ndroid_549
Nie wiem jednak czy ta metoda z ww. linku pkt. 2 Instalacja ROM-u bezpośrednio z karty SD. Bootowalna karta SD z ROM-em na modelu jaki masz jest akceptowalna, różni producenci stosują różne metody, ale sposób z kartą jest generalnie w większości wykorzystywany.

Tak więc wykonaj twardy reset tabletu lub wgraj na nowo ROM i będzie po problemie.
21-02-2016 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kosamet Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Aug 2015
Reputacja: 0
Post: #3
Jak usunąć wirusa z systemu Android?
Sposób z resetem lub wgraniem systemu na nowo jest najszybszy, ale jak ktoś nie chce w to wchodzić to można też próbować pewnej metody opisanej na stronie PC World:
Kod:
pcworld.pl/artykuly/402608/Jak.usunac.wirusa.z.systemu.Android.html
z tym, że jeśli używałeś antywirusów i one sobie nie radzą to może to być taka aplikacja, którą ciężko samemu usunąć, a jeśli to wirus z możliwością replikacji to jednak lepiej postawić wszystko na nowo.
21-02-2016 13:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
imm Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Feb 2016
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Wirus na tablecie
Dzięki za odzew Uśmiech
Wszystko wgrałam od nowa, zgodnie z w/w instrukcjami na stronie overmax. Dlatego dziwi mnie, że wirus został. Malwarebytes wykrywa go jako trojan.spy.agent.el. Trojan ten umieszczony jest w aplikacji o nazwie "Wyszukiwarka".
21-02-2016 16:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Santi Offline
Redaktor
***

Liczba postów: 59
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Wirus na tablecie
A może ten dodatek jest już w fabrycznej paczce z ROM-em od producenta może to producent ma zainfekowany system i rozdaje wadliwe paczki? Rada rozpakować całe archiwum (to ze strony producenta) i przeskanować je antywirusem, który rzekomo wykrywa tego wirusa. Jeśli antywirus znajdzie coś w paczce to albo paczka jest zarażona albo antywirus widzi coś nie tak (podobna sygnatura do rzeczywistego wirusa). Jeśli wiele innych aplikacji antywirusowych nie wykrywa nic to trochę dziwnie to wygląda w dodatku Malwarebytes to nie jest jakiś znany program.
Można jeszcze usunąć samą aplikację "wyszukiwarka" może to pomoże.

Ewentualnie sprawdź czy masz dziwne objawy, dalej się same instalują te gierki ze wspomnianej strony bo jak piszę może wszystko jest teraz OK, a ten antywirus tylko błędnie coś rozpoznaje.

Spy.Agent.EL to jak patrzę jest, ale coś co istniało na komputery o tabletach i systemie Android nic nie ma.
W bazie Norton jest Android.Spyagent, ale to aplikacja spyware dla urządzeń z systemem Android, która rejestruje pewne informacje i wysyła wiadomości SMS do wcześniej określonego numeru telefonu, ale raczej to coś innego niż to co Ty rzekomo masz.

Musisz to dokładiej zweryfikować bo może to fałszywy alarm.
21-02-2016 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
imm Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Feb 2016
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Wirus na tablecie
Ten dodatek nie może być z fabrycznej paczce, bo tablet mam od świąt grudniowych i wszystko było ok. Ale syn koleżanki grał na moim tablecie czasami. Zainstalowałam mu 5 gierek i wszystko było ok, dopóki jemu nie chciało się czegoś zainstalować. Przestraszył się i odinstalował wszystkie gierki, ale wirus został. Wyszukiwarki nie da się odinstalować, bo jest w dana z systemem, a tablet nie był rootowany. Raczej nie jest to fałszywy alarm, bo wyskakują reklamy, jak się coś robi, filmiki reklamowe, czasem wczytuje się strona yoyogama.net :/ Dziwi mnie również, że po wgraniu ROMu nadal są niektóre aplikacje typu youtube, gg.
21-02-2016 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #7
RE: Wirus na tablecie
Może to wgrywanie to zwykła aktualizacja, która aktualizuje system bez zastępowania całości systemu. Jak koledzy wspomnieli możesz wykonać:
- pełny reset w tablecie
- wgrać na nowo cały ROM
Te czynności powinny przywrócić soft od producenta.
YT i GG może zawarte są już standardowo w obrazie systemu (raczej na pewno YT).

Specjalnie sprawdziłem co to za ROM:
Overmax Qualcore 1020 3G
QUALCORE 1020 3G SOFT - ze strony producenta
S106A_V2.0_AUTO_S(8312)_SC(B18)_YG_YK150605026_150625_V1.4.pac - ROM dla tablet Overmax jaki masz.
Z tym, że jest to plik .pac możliwe, że jest to specjalna wersja pakowania plików ROM pod tablety Overmax i wgrywa się je poprzez ich oprogramowanie z komputera i w inny sposób się tego nie wgra.

Moja rada skoro wgrywasz ROM czy wykonałaś reset i nic to nie pomaga napisz do producenta z dokładnym opisem problemu oraz jak możesz wgrać na czysto cały system w tablecie skoro wgrywając niby ROM z ich poradnika dalej masz problem z działaniem w tablecie podejrzanej aplikacji.
Bo w tym momencie nic więcej się już nie da doradzić. Albo robisz coś nie tak (trudno mi uwierzyć aby twardy reset nie pomagał lub wgranie czystej paczki ROM) albo faktycznie jak ktoś wspomniał zarażona jest paczka producenta. Wgranie na nowo całego obrazu systemu sprawia, że to co jest na tablecie jest kasowane, a na jego miejsce instaluje się czysty nowy ROM.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
21-02-2016 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #8
Reklamacja z RMA
Jeśli masz problem z tym tabletem i nie możesz sobie sama poradzić zgłoś je do działu technicznego celem weryfikacji urządzenia.
Wypełnij formularz reklamacyjny pod tym linkiem:
Kod:
overmax.eu/zglos-naprawe/
Po czym wyślij urządzenie na odpowiedni adres firmy, oznaczając paczkę numerem RMA, który otrzymasz podczas zgłaszania reklamacji.

Technicy Ci sprawdzą i jeśli będzie taka potrzeba naprawią tablet. W końcu masz gwarancję, także możesz z tego skorzystać.
22-02-2016 20:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
heromarioo Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jul 2016
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Wirus na tablecie
(21-02-2016 16:42)Santi napisał(a):  A może ten dodatek jest już w fabrycznej paczce z ROM-em od producenta może to producent ma zainfekowany system i rozdaje wadliwe paczki?...

tak właśnie jest. Piszę w celu ostrzeżenia innych. Właśnie zaczynam procedurę reklamacyjną.
Kupiłem 6 tabletów (robię system wizualizacji dla klienta), nic nie instalowałem. Po pierwszym podłączeniu do net-u na czterech od razu wyskoczył wirus, m.in reklamy jak te opisywane na wstępie. Po zainstalowaniu avasta i antymalwera ten ostatni wskazuje na zainfekowaną wyszukiwarkę. na 100% Santi ma rację - wirus jest w paczce fabrycznej.
11-07-2016 10:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131 android 842 496,971 26-07-2016 12:07
Ostatni post: Gilek
  Lustrzane odbicie w tablecie MyTab 10 dlipka 8 8,478 12-10-2015 19:22
Ostatni post: Piotr
  Screen zrzut ekranu w tablecie smartfonie z Androidem android 4 15,925 23-01-2015 18:03
Ostatni post: android
  Uprawnienia administratora w tablecie Lenovo 10 tercjusz 3 2,252 02-09-2014 22:45
Ostatni post: WiFi
  Internet 3g lte w tablecie Prestigo 7780 tycek33 3 2,136 06-08-2014 21:51
Ostatni post: Cebu

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości