-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z modemem goclever ?
Kamilog92 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Pytanie Problem z modemem goclever ?
Witam,

Jakiś tydzień temu kupiłem mamie zestaw tablet goclever r76.2 i dobrałem do tego modem goclever - dokładnie TEN. Przy podłączaniu okazało się że w jej miejscu zamieszkania nie łapie w ogóle zasięgu, co mnie zaciekawiło bo wcześniej sprawdzałem że działa w tym miejsciu AERO. Włożyłem więc karte sim do telefonu i użyłem telefonu jako routera i okazało się że w tym samym miejscu na telefonie działa bez problemu. Do modemu próbowałem dodatkowo włożyć kartę od T-Mobile i było tylko nieco lepiej (łapało zasięg na minutę-dwie). Trochę mnie to dziwi, bo u mnie w dużym mieście działa bez problemu. Myślicie że to wina tego że modem jest za słaby? Co mam zrobić? Proszę o odpowiedź Uśmiech

Pozdrawiam.
17-06-2013 17:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Problem z modemem goclever ?
GOCLEVER MODEM 3G (GCM02)
Oni to fajnie piszą z tymi modemami Kompatybilny z AERO2.
Dla wyjaśnienia praktycznie każdy modem będzie kompatybilny z Aero2 i innymi sieciami. Produkty sprzedawane na naszym rynku są dostosowane do panujących tu technicznych wymagań. Chodzi o to czy np. modem spełnia wymagania regulaminowe. Aero2 zaznaczyło sobie, że ma to być sprzęt kat. 10 (na razie jednak nie blokuje urządzeń nie spełniających tych wymagań, a więc do sieci wbija każdy sprzęt), ale modem GOCLEVER 3G (GCM02) wymagań Aero2 nie spełnia.
Ten modem oferuje downlink na poziomie 7.2 Mbps więc nie jest to modem kat. 10, modemy kategorii 10 to urządzenia oferujące pobieranie danych na poziomie 14 Mbps.
[Obrazek: goclever_modem_02.jpg]
To tak dla jasności.

Co do Twojego problemu rozumiem, że modem podłączony z tabletem działa. Tablet go wykrywa.
Problem jest tylko z zasięgiem. Faktycznie może być tak, że w domu jest ten zasięg za słaby. Można pokusić się o antenę no ale mama znów nie będzie chodzić z kablami. Ponadto takie te domowe antenki nie za wiele dają efektu jeśli chodzi o wzmocnienie sygnału.
Najlepiej byłoby zastosować router z tym modemem, ale ustawić to gdzieś tak aby łapał zasięg sieci Aero2 (np. na poddaszu) i z routera korzystać praktycznie w całym domu i w obrębie niego. Router to najlepsze rozwiązanie.
Modem faktycznie też może być słaby i nie radzi sobie dobrze z łapaniem sieci.
Wiesz jak chcesz takie coś podłączyć do komputera, kupujesz dłuższy kabel wystawiasz modem za okno, i na takim przedłużaczu wpinasz go do komputera.
Ale tablet z modemem znów wychodzi na to, że ma to być mobilne rozwiązanie.

Nie rozumiem też tego Trochę mnie to dziwi, bo u mnie w dużym mieście działa bez problemu czy chodzi o ten sam zestaw czy inną konfigurację.
Może być tak, że w jednym miejscu siła sygnału jest bdb., ale w innym dla tego modemu już za słaba i nie za bardzo jest on w stanie poradzić sobie utrzymaniem sygnału sieci Aero2.
Sprawdź u mamy w domu na komputerze jak ten modem się zachowuje czy jest lepszy zasięg czy tak samo jak na tablecie.

Dla porównania najlepiej na komputerze (bo na tablecie inny modem może nie działać) sprawdzić posiadany modem jak radzi sobie z siecią i internetem oraz np. E3131 ten modem jest bdb. (wersja Play) i też łapie znakomicie sieci więc będziesz widział, który lepszy. Może jak coś wystarczy zmienić modem, ale jak piszę jak chcesz to podpinać do tabletu sprawdź czy działa bo zapewne E3131 na tym tablecie nie będzie wpisany do obsługi. Więc albo sam go dodasz albo będziesz szukał innego rozwiązani.
17-06-2013 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #3
RE: Problem z modemem goclever ?
Musisz sobie potestować różne opcje bo jeśli modem działa na tablecie w ogóle, ale problem jest z sygnałem to faktycznie modem może nie radzić sobie z łapaniem zasięgu, ale w domu to większość modemów zasięg 3G słabo widzi dlatego albo należy szukać dobrego miejsca i tam ustawić sprzęt albo posiłkować się rozwiązaniami wzmacniającymi sygnał.
17-06-2013 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eUGeniusz Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Problem z modemem goclever ?
..no ja sie dałem wrobić na ten wielki napis na allegro - modem niestety nie działa w żadnym wypadku z AERO2 - karta testowana działa - na tym GCM02 nie działa żadna karta i ta sprzed 2 lat kolegi i nowa moja.. skończy sie chyba zwrotem gotówki w formie reklamacji za modem. Mieszkam w Krakowie zasięg jest ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2013 21:23 przez eUGeniusz.)
20-06-2013 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #5
RE: Problem z modemem goclever ?
Modem będzie działał z Aero2 on nie spełnia tylko wymagań co do kategorii 10 urządzeń jakie zaleca operator, ale Aero2 nie blokuje modemów kategorii niższych. Tak więc nie wiem co jest przyczyną, że Ci karta nie działa na tym modemie - na odległość trudno powiedzieć co jest przyczyną problemu. Nie napisałeś w ogóle jakie masz objawy jak próbujesz łączyć się z siecią na komputerze przez ten modem. Możesz też zrobić testy np. z kartą innego operatora (Play) i zobaczysz czy działa. Modem kupiony na allegro, może z drugiej ręki, ktoś już przestawiał na nim ustawienia.
A jak zobaczysz na pudełku pisze, jest obsługa HSPA 900 MHz, więc obsługuje częstotliwość Aero2.
Także należy wykluczyć czy modem nie jest też uszkodzony, najłatwiej wziąć właśnie kartę z innej sieci i testować na kompie.
Tak jak wspomniane modem nie jest kategorii 10, ale to nic nie ma do rzeczy działać powinien my to wiemy. Ponadto takie urządzenia kategorii niższej od tej wymaganej działają innym użytkownikom internetu Aero2 węc i Tobie modem powinien działać.
A to co napisałeś na innym forum (akurat tam, zobaczyłem Twój wpis)
Cytat:Urządzenie telekomunikacyjne umożliwiające za pośrednictwem karty SIM korzystanie z Bezpłatnego Dostępu do Internetu to zasadniczo terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8) lub kategorii 3 obsługujący transmisję danych w technologii TD-LTE w paśmie 2500MHz (pasmo 38).
to tylko wpis do regulaminu, ale jak wspomniałem nie jest ten zapis w jakikolwiek sposób stosowany do użytkowników i urządzeń nie będących terminalmi kategorii 10.

Sprawdź jak piszę działanie karty np. Play z tym modemem na komputerze, jak coś możesz też odpalić program TNI i podać zrzuty co program wyświetla na temat tego modemu.
Problem leży gdzieś indziej tylko należy go znaleźć.

Cytat:P.S. a stare karty sprzed wymiany to tylko na pamiątkę Szczęśliwy
[Obrazek: karta_sim.jpg]

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
20-06-2013 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ZakoPower Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 45
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Problem z modemem goclever ?
Ten modem działać powinien bezproblemowo, musisz tylko znaleźć przyczynę problemu. Może właśnie modem jest uszkodzony !!!
21-06-2013 13:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,035 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Android GOCLEVER Insignia 500 brak internetu kazenowarai 4 1,626 08-01-2015 10:39
Ostatni post: krabmar
  Internet aero2 w laptopie ze smartfona (android) przez Wi-Fi - problem shirasawanum 3 10,716 11-09-2014 21:38
Ostatni post: AbuDabi
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 23,860 01-08-2014 22:41
Ostatni post: Julek
  Problem z Aero 2 na MyPhone Cube Myxomathosis 6 8,363 17-07-2014 17:39
Ostatni post: Myxomathosis

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości