-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z modemem Huawei E3131
sztumianin Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Problem z modemem Huawei E3131
Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcją, mam zasięg, ale nie mogę się połączyć. Podczas łączenia modem szybko się rozłącza i wyskakuje komunikat, w którym się dowiaduję, że albo modem jest zajęty albo źle skonfigurowany.
Czy ktoś z Was miał podobny problem i mógłby się podzielić jego rozwiązaniem?
10-01-2014 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Luiza Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 26
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #2
RE: problem Huawei e3131s2
To chyba nie problem z Aero2, ale problem z modemem. Tutaj masz instrukcje jak konfigurowac modem i APN dla Aero2:
http://darmowyinternet.net/konfiguracja-aero2/
Popatrz moze cos przeoczyles albo o czyms zapomniales. Ewentualnie sprawdz z inna karta innego operatora czy dziala net.

Moze pokaz tez zrzuty, albo dokladny komunikat bo tak to nie za bardzo wiadomo co jest problemem.
10-01-2014 15:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #3
RE: problem Huawei e3131s2
Zbyt ogólny problem aby powiedzieć coś więcej daj dokładniejszy komunikat jak to wygląda. Może sterowniki źle zainstalowane albo coś innego używa tego modemu i manager nie może dostać dostępu do obsługi modemu, trudno tak powiedzieć bo to zbyt ogólnie opisałeś, a przyczyn może być masa jak chociażby nie wpięty modem w port USB.
A może masz modem HiLINK, a nie zwykły i próbujesz go obsłużyć zwykłym managerem chociaż jak piszesz s2 to pewnie wersja modemu E3131 z Play.
10-01-2014 16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: problem Huawei e3131s2
Czylii jest coś nie tak jak być powinno może w komputerze masz bałagan idź na inny komputer i wg pokazywanych w necie poradników skonfiguruj modem, jak będziesz miał dalej problem daj dokładniejsze komunikaty albo obrazy bo tak nikt ci nie powie co jest nie tak może modem uszkodzony i nieprawidłowo działa.
Wiem na pewno, że jak modem jest zajęty przez np. Play Internet, a chcesz coś zdziałać przez TopNetInfo to program wyrzuci ci komunikat, że modem jest zajęty, że aplikacja nie ma dostępu do modemu.
10-01-2014 19:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sztumianin Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Może faktycznie zbyt ogólnie opisałem problem, zatem:

Modem działa na dwóch innych laptopach, był tak samo konfigurowany na każdym, no i na tym jednym nie działa.
Modem jest z napisem T mobile, e3131-s2.
Po naciśnięciu przypisku połącz pokazuje się to:

Dialog połączenia sieciowego

Modem (lub inne urządzenie łączące) jest już w użyciu lub ma niepoprawną konfigurację

Ponów wybieranie Anuluj

co to może być? Proszę o pomoc

Zapomniałem napisać, że program, który się zainstalował z tego mojego modemu nazywa się Internet Manager.

Inna sprawa, że wcześniej korzystałem z innego modemu i karty z firmy Play (która nie jest za darmo). Może to coś namieszało...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-01-2014 00:02 przez sztumianin.)
10-01-2014 23:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Wersja T-Mobile i Internet Manager prosta bezproblemowa aplikacja do zarządzania połączeniami. A wiec zrozumiałem, że ten sam modem na jednym laptopie działa, ale na drugim już nie chce.
Myślę, że zachodzi jakiś konflikt sprzętowo/programowy. Najlepiej byłoby gdybyś odinstalował wszystko po tym modemie jak i po tym, który wcześniej używałeś i na nowo zainstalował od nowa ten E3131, sterowniki oraz Internet Manager. Może używasz managera po wcześniejszym modemie, który próbuje komunikować się ze starym modemem albo nowym tym z T-M, ale nie potrafi go obsłużyć.
Odinstaluj wszystko i doinstaluj na nowo tak jak piszę bo to powinno rozwiązać problemy z modemem i łączeniem się z internetem. Inaczej nie da się tego wytłumaczyć jak to, że modem na innym komputerze działa, a na innym ten sam modem już nie. W systemie jest mały bałagan i stąd pewnie taki problem masz.

Inna sprawa może uruchamia się jakaś aplikacja, która przejmuje kontrolę nad modemem, a inna nie może się dostać do portu, więc taki objaw. Jak się uruchamia np. Play Internet oraz drugi manager Internet Manager i każdy z nich chce dostać się do portu z modemem to może coś takiego się pojawić.

Także ten problem i komunikat, błąd:
633: modem (lub inne urządzenie łączące) jest już w użyciu, lub ma niepoprawną konfigurację
to raczej to, co tu opisałem jak zrobisz wszystko na nowo powinno to rozwiązać problem.
11-01-2014 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Też obstawiałbym, że jest to konflikt po byłym modemie, dlatego najlepiej wszystko pousuwać i zainstalować na nowo. Zresztą na wielu forach już ten komunikat mi się widział i tam zalecenia były te same stawiać wszystko od 0 na czysto.
11-01-2014 19:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ewe175 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Witacje.
Potrzebuje pomocy z modemem huawei e3131.
Mi również wyskakuje taki błąd

633: modem (lub inne urządzenie łączące) jest już w użyciu, lub ma niepoprawną konfigurację.

Wiem skąd to się bierze ale nie wiem jak ten problem zlikwidować.
Problem zaczął się jak podłączyłam telefon przez usb do laptopa, jak tylko tel łączy z komputerem internet automatycznie sam się wyłącza i przy ponownym połączeniu wyskakuje ten nieszczęsny błąd. Żeby modem znów łączył muszę włączać przywracanie systemu ;/
Nie wiem czy to wina komputera czy telefonu, żeby było śmieszniej ten błąd wyskakuje tylko wtedy jak podłącze do komputera samsunga ( a wcześniej nokię ) przy żadnym innym telefonie nic się nie dzieje.
Możliwe że w telefonie jest jakiś wirus?

Pomóżcie proszę bo sama nie mogę dać z tym rady
11-02-2014 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #9
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Nie to nie jest wirus Zawstydzony a raczej konflikt sprzętowy/programowy.

BŁĄD 633 MODEM JEST JUŻ UŻYWANY LUB NIE JEST SKONFIGUROWANY DLA WYBIERANIA ZEWNĘTRZNYCH NUMERÓW TELEFONÓW

Możliwe przyczyny błędu:
+ Podpięcie modemu USB przed zainstalowaniem oprogramowania
+ Próba połączenia zaraz po zainstalowaniu modemu
+ Błędnie lub brak zainstalowanych sterowników do modemu

Możliwy sposób rozwiązania:
+ Wykonujemy restart komputera
+ Podłączamy modem do innego portu USB
+ Ponownie instalujemy sterowniki do modemu (najpierw odinstalowujemy stare sterowniki a następnie instalujemy nowe)
+ Zwalniamy port COM

To jest tak, że telefon/smartfon w czasie podłączenia dogrywa przez system sterowniki do systemu, aby system widział urządzenie. Zachodzi wtedy jakiś konflikt, bo modem (lub inne urządzenie do nawiązywania połączenia) jest aktualnie używany lub nie jest prawidłowo skonfigurowany.

Błąd ten może pojawić się, gdy port komunikacji (COM) używany przez modem został zarezerwowany przez inny program lub skonfigurowano kilka połączeń internetowych. Wtedy można wykonać kroki:
- Odinstalować i ponownie zainstalować sterowniki modemu
- Zwolnić port COM

Tutaj jest opis można próbować:
Kod:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&docname=c03419659

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
12-02-2014 00:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #10
RE: Problem z modemem Huawei E3131
Tutaj raczej inaczej jak właśnie przez opisane sposoby instalacja na nowo sterowników lub głębsze modyfikowanie plików lub rejestru w systemie się tego problemu nie da rozwiązać. Najłatwiej jest wziąć odinstalować i zainstalować modem na nowo, albo z tymi portami USB i COM próbować może przerzucenie modemu na inny port coś pomoże.
12-02-2014 13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 563 01-11-2015 20:00
Ostatni post: WiFi
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,024 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Tablet Huawei MediaPad 10 Link, modem zewnętrzny Pentagram horNet 3g 6007 + aero2 agiczek 5 1,776 15-01-2015 14:50
Ostatni post: Matt82
  Internet aero2 w laptopie ze smartfona (android) przez Wi-Fi - problem shirasawanum 3 10,634 11-09-2014 21:38
Ostatni post: AbuDabi
  Problem z Aero 2 na MyPhone Cube Myxomathosis 6 8,338 17-07-2014 17:39
Ostatni post: Myxomathosis

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości