-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
zik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Witam.

Posiadam już od jakiegoś czasu katę aero2 oraz modem e3131 w wersji hilink bez dedykacji.
Niedawno kupiłem tablet Lark FreeMe 70.6 Android 4.04. Chciałbym mieć internet również w tablecie. Podłączam modem z karta aero2 i zostaje wykryty, pokazują się dwie chmurki na pasku obok godziny. Za chwile modem łapie 3g(turkusowy kolor) i za 3-4s tablet zawiesza sie, ekran robi się czarny. czasami zdarza się że 1-2min przeglądarka pochodzi.
Z Windows modem idealnie współpracuje.
Dodam że nie ingerowałem nic w modem ani w tablet. Włączyłem tylko w tablecie w ethernet "usb ethernet" bo modem nie chciał chodzić.
Po zawieszeniu pomaga jedynie wyłączenie i włączenie.

Co zrobić żeby tablet się nie zawieszał?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2013 21:23 przez zik.)
14-06-2013 21:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Powiem Ci, że o tym modemie to już było sporo wałkowane (mowa o nieszczęsnej wersji HiLink). Jesteś pierwszą osoba, która napisała, że w ogóle go wykrywa (może, dlatego, że tablet ma inne sterownik do modemu rozpoznaje go po identyfikatorach i tak niby próbuje obsługiwać, ale nie do końca poprawnie i się wiesza). W ogóle HiLinki to całkiem inne rozwiązanie także (z mojej wiedzy) modem HiLink na tablecie nie zadziała. Tobie niby zadziałał, ale jak piszę jesteś pierwszym takim przypadkiem no, ale może to nie jest HiLink i dlatego Ci działa. HiLinki nie instalują sterowników na komputerze działają od razu zarządza się nim przez stronę, także coś takiego powinieneś mieć.
[Obrazek: hilink_aero2.jpg]

Na forum w dziale modemy jest opis jak zmienić ten HiLink na zwykły modem i potem możesz zobaczyć jak działa, jak nie działa to znów w dziale smartfony i tablety masz 2 metody zmuszenia modemu do współpracy. Polecam te z busy boxem i np. ppp widgetem albo umts managerem. Był na forum gość, który miał wersję HiLink nie działał mu modem na tablecie zmienił go na zwykły modem, ale drivery wpisywał sobie ręcznie w tablet (trochę z tym zachodu dla kogoś, kto nie jest zorientowany w tym), ale on skonfigurował właśnie HiLinka do działania z tabletem.

To, że modem łapie kolor zasięgu to nic nie znaczy modem dostaje zasilanie ma kartę wiec jak znajdzie sieć to o niej informuje diodą. Napisałeś, że przeglądarka pochodzi nie wiem czy masz na myśli, że jest internet czy nie, (bo z Aero2 na ogół trzeba samemu ręcznie dodać APN) sprawdź czy jak wepniesz modem dodaje się sam APN ewentualnie jak dodajesz go Ty czy masz takie rzeczy jak tutaj opisali:
Aero2 na/w tablecie.

Najważniejsze są pola MNC i MCC jak się wczytują/wypełniają to oznacza, że modem jest wykrywany, ale zdarzają się przypadku ludziom, że nawet z takimi informacjami modem niby łączy jest interent modem łapie lepszy zasięg a tablet wtedy wyciąga nogi i musisz go reanimować.

Inna opcja sprawdzić E3131 wersja Play czy u Ciebie działa, albo czy dasz radę go odpalić przez busy box, (jeśli nie działa) jak wcześniej wspomniałem i najwyżej taki sobie kupić. Ewentualnie z tym HiLinkiem coś próbować zrobić. Komuś udało się go podrasować to może i Tobie się uda.
14-06-2013 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #3
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Poważnie masz modem hilink i tablet go rozpoznaje i możesz wbić do sieci, masz internet nawet przez chwilę, to ciekawy przypadek.
Daj jakieś zrzuty ustawień APN, co widać w pasku i czy faktycznie masz internet ładują się strony www. Daj też nie wiem jakieś foto modemu, że to na bank wersja hilink. Przydałoby się coś takiego, że to możliwe, że tablet wykrywa hilinka.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
15-06-2013 09:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Tak, masz troszkę inne menu, starsze.

Z ta przeglądarka chodziło mi o to ze internet chodzi.
Zawsze się jedynie po połączeniu"connect". Jak się nie połączę tylko badam sieć i się zwiększa i zmniejsza ilość kresek to jest ok. Teraz zauważyłem ze modem się wyłącza raz na jakiś czas(zero reakcji)
Po wpięciu jak się pojawią chmurki to znak ze już można wejść w menu w przeglądarce.
Włożłem do modemu kartę plusa. Próbowałem po połączeniu ustawić apm i po wypełnieniu nazwy i APM informuje żeby wypełnić jeszcze MCC MNC.

[Obrazek: 7600556.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2013 21:43 przez zik.)
18-06-2013 21:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #5
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
No to pewien ewenement z tym modemem w wersji hi-link Huh ja bym Ci polecił abyś pożyczył od kogoś znajomego ewentualnie poszedł do sklepu Play aby Ci dali przetestować u nich na miejscu wersję modemu E3131 ale tego zwykłego i abyś zobaczył czy ten modem da się konfigurować (wiesz chyba jak stworzyć APN) i czy będziesz miał na nim internet.
Może problem jest związany z tym właśnie, że to hi-link. Problemy ludzie mieli trochę inne kiedy modem nie był prawidłowo wykrywany tzn. modem był widziany, dało się utworzyć APN, ale po wejściu do sieci albo przejściu np. z 2G na 3G tablet wyciągał nogi. Tutaj jest trochę inaczej, ale też objaw nieprawidłowego funkcjonowania.
Tablet widzi urządzenie jako karta sieciowa po wpisaniu adresu do modemu, wbijasz do panelu zarządzania, ale jak większość wersja hi-link sprawia, że na tablecie z takim modemem jest problem. Z tego co też podają w sieci to ten Lark FreeMe 70.6 nie obsługuje modemu E3131.
Lista zgodnych modemów Lark FreeMe
[Obrazek: lark_freeme_70_6.jpg]

Jest na pewno E353 to druga wersja (zaraz po E3131) wykorzystywana do internetu mobilnego przez wiele osób.
Taki modem możesz sobie sprawdzić i zobaczyć jak to śmiga. Ewentualnie kupić taniego pazia E173Oczko i z takim bawić, ale też przed zakupem lepiej sprawdzić czy modem jest funkcjonalny bo z tymi modemami róże bywa. Piszą, że zgodny, a nie działa bo inna wersja z innymi identyfikatorami.

No bo jednak E3131 nie jest wpisany (zdarzają się przypadki, że modemu nie ma na liście ale on działa) może to mieć związek z tym, że jest inny z takimi samymi identyfikatorami i tablet widzi go jako ten inny, ale jego obsługa nie jest prawidłowa.

Ewentualnie zwrócić się z pytaniem do serwisu, Lark powinien Ci przesłać swoje zdanie i będziesz wiedział co oni mają do powiedzenia na ten temat, ale pewnie napiszą, że nie jest na liście więc nie działa prawidłowo.
18-06-2013 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Z tym modemem chyba nie podziałasz bo takiej wersji w sumie nie ma jak skonfigurować innymi metodami (busy box hilinka nie wykryje), a standardowo niby coś tablet widzi, ale chyb nie to co powinien i dlatego tak to działa.
Musisz pomyśleć raczej o innym zgodnym modemie do tego tabletu. Możesz zapytać jeszcze serwis co oni myślą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2013 06:41 przez zebber.)
19-06-2013 06:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
A spróbuj w ustawieniach tego modemu zastosować coś takiego (pewnie to nic nie zmieni, ale talk dla testów sprawdzić można).
[Obrazek: aqpc.jpg]

Nie wiem czy przeoczyłem, ale chyba nie zamiast Plusa zapodaj kartę Play i z nią sobie sprawdź jak to działa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2013 22:29 przez Matt82.)
20-06-2013 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Matt82 z tymi opcjami włączonymi od razu mi się łączy jak znajdzie sieć i najczęściej nawet nie zdążę wejść do przeglądarki.
Mi się wydaje że zmiana karty nic nie da, na plusie tez się wiesza.

Jaki modem polecacie żeby było mało kombinacji z zgraniem go z tabletem i aby działa prawidłowo?
25-06-2013 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 46
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #9
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Cytat:Jaki modem polecacie żeby było mało kombinacji z zgraniem go z tabletem i aby działa prawidłowo?
Wydaje mi się, że E3131 to jest jeden z najlepszych modemów taka niskobudżetowa opcja na modem. A sprzęt jest naprawdę dobry. Możesz mieć coś lepszego droższego, ale pewnie tablet też nie obsłuży więc będziesz miał problem.

Możesz wziąć od kogoś zwykły E3131 i sprawdzić czy zadziała. Jak będzie problem można sprawdzić poprzez ten poradni z busyboxem czy coś pomoże.

Ina opcja i ten modem jak widzę wymieniony jest na liście, którą załączył thaiman to modem Huawei E353 to jest starsza wersja E3131. Też dobry i modem kategorii 10, także zgodny sprzęt.
Ewentualnie jeszcze inny jakiś, który jest na tej liście. Bo tak nie ma co polecać, dobry modem dla 9, ale na twoim tablecie np. nie zadziała i nici ci po dobrym modelu skoro u ciebie będzie działał dobrze, ale całkiem inny.
Także jedyne sensowne wyjście to właśnie wybrać modem z listy obsługiwanych, ale przed zakupem jeszcze w sklepie czy u kogoś sprawdzić czy aby na bank będzie działał. Jak będzie to problem będziesz miał rozwiązany.

Mam modem MF821 LTE, ale przy obecnych warunkach wysiada strasznie się poci, grzeje i wiesza się połączenie z netem. Aplikacja Plus Internet też działa w cały świat.
Odpaliłem więc teraz E353 z kartą Aero2 i buszuję po necie, działa mi to lepiej niż ostatnio LTE, a miało być jak na autostradzie, a wyszło jak zwykle dużo gadania mało efektów.
Zły

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
25-06-2013 16:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #10
RE: Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie
Nikt Ci nie powie, który modem jest najlepszy bo w zasadzie każdy będzie spełniał swoje zadania, a Ty musisz sobie dobrać taki, który będzie działał bezproblemowo z Twoim tabletem. Listę masz więc musisz sam sobie wybrać cenowo modem odpowiedni dla Ciebie.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
25-06-2013 20:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,457 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,253 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,628 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,027 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 989 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości