-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Richard Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #21
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Dzięki za informacje Uśmiech Pozdrawiam
14-02-2013 16:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 220
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #22
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
To są ustawienia kiedy chce się wymusić na modemie Huawei E3131 pasmo 900 MHz:
[Obrazek: aero2_huawei_e3131.jpg]

Jeżeli chcemy przywrócić ustawienia domyślne, ustawiamy zmienione opcje w taki oto sposób:
Technologia - Automat
Kolejność - WCDMA, GSM lub Automat
Pasmo - Wszystkie
Roaming - Włączony
Komutacja - CS i PS


To informacja dla tych co konfigurowali modemu Huawei E3131 z Play pod Aero2, a chcą wrócić do ustawień sprzed zmian.
16-02-2013 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grey Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 0
Post: #23
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
W moim modemie H 3131 hilink nie można nic zmienić w programie Top-netinfo ponieważ przy zaznaczaniu "Komunikacja AT" wyskakuje ostrzeżenie "Nieprawidlowa nazwa portu".
W oknie wyboru nie pojawia się żadna opcja.
A bez zaznaczonej "Komunikacja AT" nic nie można zmienić w GPRS/UMTS
Jak temu zaradzić?
12-04-2013 21:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dodzio Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 0
Post: #24
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Ale, po co ci cokolwiek zmieniać na modemie hilink skoro modem wpinasz do komputera, konfigurujesz punkt dla aero2 i tyle.
Z tego, co się orientuję to w modemie hilink przez TNI chyba się nie da nić zmienić należałoby ten modem zmienić na zwykły modem. Jest tu na forum jakiś opis w dziale modemy.
Teraz do modemu i panelu zarządzania logujesz się tylko poprzez IP, także TNI nie pomoże.
Jedyna opcja to zamiana hilinka na modem.

Napisz może z cym masz problem, bo w zasadzie nie potrzeba już nić kombinować z modemem z Play, jeśli chodzi o aero2.
12-04-2013 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 126
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #25
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Top NetInfo nie pomoże Ci na modem hilink.
12-04-2013 22:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grey Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 0
Post: #26
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
(12-04-2013 21:59)Dodzio napisał(a):  Ale, po co ci cokolwiek zmieniać na modemie hilink skoro modem wpinasz do komputera, konfigurujesz punkt dla aero2 i tyle.
Z tego, co się orientuję to w modemie hilink przez TNI chyba się nie da nić zmienić należałoby ten modem zmienić na zwykły modem. Jest tu na forum jakiś opis w dziale modemy.
Teraz do modemu i panelu zarządzania logujesz się tylko poprzez IP, także TNI nie pomoże.
Jedyna opcja to zamiana hilinka na modem.

Napisz może z cym masz problem, bo w zasadzie nie potrzeba już nić kombinować z modemem z Play, jeśli chodzi o aero2.

Modem nie jest z Play. Jest kupiony na allegro. Po podłączeniu do komputera wyświetla się strona My Mobile Broadband, gdzie nie ma żadnej możliwości konfiguracji punktu dla Aero 2. Podobnie jak ściągnięty Mobile Partner. Tam też nie można nic ustawić pod Aero.
14-04-2013 16:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 220
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #27
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Jeśli masz My Mobile Broadband to masz modem Huawei E3131 Hi-Link. Przy takiej wersji nie zastosujesz Mobile Partner to tak jakbyś chciał zarządzać nim routerem.
Cytat:Modemy Huawei te w wersji Hi-Link nie działają jak zwykłe modemy, ale jako karta sieciowa z wirtualnym routerem i nie ma tutaj możliwości jakiejkolwiek konfiguracji za pomocą TNI czy innych aplikacji wykorzystujących porty szeregowe.

Możesz sprawdzić czy tym sposobem coś idzie zdziałać w zakresie modemu Hi-Link, ale nie wiem czy to coś pomoże.
http://darmowyinternet.net/forum/thread-330.html

Nie wiem, dlaczego nie możesz ustawić sobie punktu APN to chyba powinno być możliwe:
[Obrazek: hilink_aero2.jpg]

Nie miałem tego modemu, ale na Allegro widziałem, że sprzedają takie nie z Play i tam niby niektóre wersje modemów mają od razu dodany chyba punkt APN dla polskich sieci, a inni sprzedają z instrukcją jak dodać Aero2 w Hi-Link. Pewnie to chodzi o to, co na zrzucie, który tutaj przedstawiłem. Wziąłem to z jednej aukcji z Allegro.

Może daj zrzuta jaki masz dokładnie obraz w przeglądarce jak podepniesz modem i załaduje się strona konfiguracyjna do tego modemu.
14-04-2013 19:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
grey Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 0
Post: #28
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Tak, o to chodziło. Teraz śmiga. Wielkie dzięki za pomocUśmiech))
14-04-2013 20:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
batman12 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 0
Post: #29
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Przyłącze się do tematu. W top netinfo pole zaznaczenia Komunikacja AT nie mogę zaznaczyć, wypisuje mi " Nie udało się otworzyć portu" Co z tym fantem zrobić?
25-09-2013 21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 65
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 0
Post: #30
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Nie pamiętam dobrze, ale komunikat: Nie udało się otworzyć portu! jest dlatego, że masz pewnie dany port zajęty przez inne programy korzystające z portu/modemu - Mobile Partner czy też jego odpowiednik PLAY ONLINE musi być po prostu zamknięty.

[Obrazek: schowek01g.jpg]

Najlepiej to wyłącz wszystkie te aplikacje w tym TNI, wyjmij modem, wepnij na nowo do komputera, ale nie uruchamiaj takich aplikacji jak Mobile Partner, jak się uruchomią to je zamknij. Włącz aplikację TNI i wtedy próbuj.
Jak nie pomoże to odinstaluj modem i wszystkie inne sterowniki do modemów 3G, zrestartuj komputer i na nowo zainstaluj modem.
Tutaj też był ten problem już poruszany, także na bank będzie to zajęty port:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-h...349#pid349

Ewentualnie zmieniaj jeszcze te Port do komunikacji z modemem... wybieraj inne porty z listy.
25-09-2013 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 5,113 01-08-2014 23:41
Ostatni post: Julek
  Jak skonfigurować tablet hp android z modemem huawei e182 dekoral 2 734 29-05-2014 13:11
Ostatni post: Cebu
  Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją piotrek1349 4 1,163 26-03-2014 11:17
Ostatni post: Matt82
  Ferguson S3 + aero na E3131 s-2 xidex 13 5,096 01-08-2013 14:45
Ostatni post: phiphi
  Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie zik 9 3,235 25-06-2013 21:07
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości