-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #11
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Ten inny widok to pewnie masz ze względu na inną wersję Top_NetInfo.

Teraz jak kupisz modem w Play to jak sprawdzasz w tym Top_NetInfo to tak to wygląda (Modem Huawei E3131 prosto z Play):
[Obrazek: huawei_e3131.jpg]

Wcześniej ze starymi kartami Aero2 należało robić tak jak na tym zdjęciu z opisem na czerwono.

Jednak dla siebie możesz tak ustawić i powinno być OK. Nie powinieneś mieć problemów z Aero2.

[Obrazek: aero2_huawei_e3131.jpg]

Tyczy się to Aero2.
Gdybyś jednak kiedyś chciał stosować modem do innych sieci wtedy Pasmo wybierz sobie wszystkie i dodaj EDGE/GPRS/GSM (850/900/1800/1900 MHz).

[Obrazek: WGl94f]
30-11-2012 00:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Robert32 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #12
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Dziękuje bardzo za pomoc modem już śmiga. Pozdrawiam
30-11-2012 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 249
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #13
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Gdyby były jakieś problemy z innymi katami SIM (Play itd.) to możesz sobie w Technologia wybrać Automat albo WCDMA, Pasmo Wszystkie.
I nie będzie problemów.

[Obrazek: WGl94f]
30-11-2012 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Robert32 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #14
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
oki jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
01-12-2012 11:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stress Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #15
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
A mnie żadna konfiguracja nie działa na tym modemie. jaaaa.;/;/
03-12-2012 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #16
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
(03-12-2012 15:34)stress napisał(a):  A mnie żadna konfiguracja nie działa na tym modemie. jaaaa.;/;/

A możesz cokolwiek zmienić na modemie? Czy próbujesz coś zmienić, ale żadne zmiany nie zachodzą?
Musisz napisać więcej jaki masz problem wtedy może coś więcej Ci ktoś coś doradzi.
03-12-2012 17:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Richard Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #17
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Witam ja również mam problem z modemem huawei e3131s-2. Kupiłem go na allegro bez loga operatora. Po włożeniu karty aero2 (z końca stycznia tego roku więc ta najnowsza) dioda miga na zielono 2 razy co jakiś czas. Ustawiłem profil o nazwie aero2 i niestety się nie łączy. W zasadzie jak klikam na connect to nic się nie dzieje nie prosi mnie o wpisanie pinu ani nic nie wyskakuje. Poza tym wszystko jest po angielsku. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
13-02-2013 18:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 103
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #18
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
To będą te same diody i oznaczenia co w Huawei E353. Więc podam z poradnika jaki był tutaj opublikowany:

[Obrazek: stan_huawei_e353.jpg]

Kupowanie 10, 20 zł taniej z drugiej ręki jak się nie ma pewności czasami drożej później wychodzi. Ogólnie modem E3131 ten z Play teraz nie powoduje żadnych problemów z kartą Aero2 (przed wymianą należało trochę bawić się z tymi 900 MHz), ale teraz w zasadzie działa od ręki.

Po angielsku bo zapewne masz jakiś zagraniczny z wersją anglojęzycznego softu.
Weź sobie ściągnij Top NetInfo i sprawdź jak jest on ustawiony, może 900 MHz jest w nim odznaczone.
Ewentualnie można wgrać jakiś dashboard tutaj jakiś taki niby pod Aero specjalnie zrobiony http://darmowyinternet.net/forum/thread-69-page-6.html

I tu coś jeszcze o dasboardzie http://darmowyinternet.net/forum/thread-...ml#pid2206

Ewentualnie daj zrzuty co i jak widzi ten TNI tak jak na powyższych zdjęciach to może coś się rozszyfruje.
13-02-2013 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Richard Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #19
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
Modem kupiłem na allegro bo nie chciałem tych oznaczeń i oprogramowania z play. W dodatku za 99zł dostałem jeszcze gratis w postaci jakiejś śmiesznej antenki. Modem jest nowy i ma 2 lata gwarancji.

Trochę pokombinowałem i wygląda na to, że powinno być ok. Teraz mam komunikat:
No coverage
Failed to connect to the network. Please retry later or search for networks from the network settings page.
Myślę, że jak tylko znajdę się w zasięgu aero2 powinno zacząć śmigać.

Mam jeszcze jedno pytanie czy da się zmienić softa na polskojęzyczny?
Pozdrawiam
13-02-2013 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
alicja Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 101
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 1
Post: #20
RE: Konfiguracja modemu HUAWEI E3131
(13-02-2013 21:03)Richard napisał(a):  Mam jeszcze jedno pytanie czy da się zmienić softa na polskojęzyczny?
Pozdrawiam

Oczywiście odinstaluj ten program do zarządzania (pewnie to Mobile Partner), tutaj masz pliki Mobile Partner to jest to co zwykle mają modemy Huawei tylko, że one mają brandowany soft jeśli kupujesz modem od operatora GSM.

Mobile Partner
Aplikacja obsługująca modemy USB oraz opis jej instalacji w systemach Windows, Ubunt Linux, Mac OS.
http://www.huaweidevice.pl/technical/index.html

Tutaj masz jak zainstalować http://darmowyinternet.net/forum/thread-...tml#pid334

A zasięg to modem, aby wbijał do sieci Aero2 musi migać tymi kolorami na niebiesko.

Jak chcesz zmienić cały soft, że za każdym razem będzie się instalowało wszystko po polsku to potrzeba wgrać dashboard nowy.
Tak jak podałam powyżej zmieniasz tylko manager na komputerze, który pozwala zarządzać połączeniami. Jak masz zainstalowane sterowniki to i bez tego się obejdzie bo wystarczy w Windows skonfigurować połączenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2013 21:50 przez alicja.)
13-02-2013 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 7,061 01-08-2014 22:41
Ostatni post: Julek
  Jak skonfigurować tablet hp android z modemem huawei e182 dekoral 2 1,058 29-05-2014 12:11
Ostatni post: Cebu
  Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją piotrek1349 4 1,631 26-03-2014 10:17
Ostatni post: Matt82
  Ferguson S3 + aero na E3131 s-2 xidex 13 5,484 01-08-2013 13:45
Ostatni post: phiphi
  Lark FreeMe 70.6 + e3131 hlink + aero2 zawieszanie zik 9 3,413 25-06-2013 20:07
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości