-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją
piotrek1349 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją
Witam,

Mam problem z konfiguracją Huawei e3131. Po podłączeniu do laptopa przy modemie miga niebieska dioda. Po krótkim czasie, po instalacji sterowników uruchamia się w przeglądarce " My mobile broadband" przechodzę do "Settings" następnie do "Profile Management" klikam "New" aby stworzyć nowy profil. Nazwę wpisuję "Aero2" a APN: "darmowy". Login i hasło zostawiam puste. Po wciśnięciu "Save" wyskakuje komunikat "Notice: Failed"
Co jest z tym modem? Uszkodzony jest jakoś? Co robię źle? Na tym samym wejściu chodzi mi inny modem z aero2 bez problemów. Port odblokowany dla innego modemu Aero. Jakieś rady jak uruchomić to ustrojstwo?

Pozdrawiam
25-03-2014 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 47
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #2
E3131 failed
Konfiguracja modemu HiLink E3131 jest opisana tutaj w tym temacie ->> http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...-e3131_656

Z takim czymś w hilink failed już się spotkałem, ale nie bezpośrednio u siebie, ale u innego użytkownika.
[Obrazek: failed_hilink.JPG]

Też nie było za bardzo wiadomo, co jest. Próbował wszystkich możliwych wariantów dojścia problemu, ale nic nie podziałało. Z innych źródeł wiem, że takie problemy były spotykane i oznaczały zazwyczaj uszkodzenie modemu, ale na jednym forum widziałem, że powodem była niby nieaktywna karta SIM bo na innej już działał modem. Spróbuj kupić inną kartę np. Play starter do internetu i sprawdź czy na innej karcie możesz stworzyć profil APN i się połączyć z internetem jak będzie tak samo znaczy na 99.9% że to problem z modemem. Kartę SIM Aero2 wychodzi, że sprawdzałeś, także chyba karta jest sprawna ponadto kolory na modemie wskazują, że ją rozpoznaje modem i widzi sieć Aero2.

Mówię weź inną kartę innego operatora i jaki będzie efekt to chyba najprostszy pomysł. Jak będziesz po testach to napisz, bo jestem ciekawy, co to za problem dokładnie jest.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2014 22:33 przez Kobacabana.)
25-03-2014 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #3
RE: Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją
Najlepiej sprawdzić modem na innej karcie jak napisał kolega wyżej wtedy będzie wiadomo.
Inna rada, ale nie wiem czy to coś pomoże możesz spróbować sprawdzić modem programem Mobile Doctor. Nie wiem czy obsłuży wersję hilink, ale spróbować możesz.
[Obrazek: mobile_doctor.jpg]

Tutaj jest link skąd go pobrać http://darmowyinternet.net/forum/temat-r...huawei_125

To wyżej okno to brak modemu w komputerze, a tutaj mam podłączony modem E353 z T-Mobile.
[Obrazek: diagnostyka_modemu.jpg]

Modem OK, ale program nie znalazł dashboard-u on oczywiście jest, ale wersja T-Mobile nie Mobile Partner stąd taki komunikat:
Cytat:Mobile Doctor failed to found the dashboard. If the dashboard has been installed, please check that the dial-up connection settings are correct.

Powodzenia.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-03-2014 23:36 przez WiFi.)
25-03-2014 23:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
piotrek1349 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją
No więc sprawdziłem...
Ciągle wyskakuje komunikat Failed. Bez względu co wpiszę.

Po użyciu programu wyskakuje takie okno jak w załączniku. Repair nic nie daje:/

Mam rozumieć że nie ma dla niego ratunku?

[Obrazek: hilink_problem.jpg]
26-03-2014 06:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #5
RE: Huawei e3131 HiLink problem z konfiguracją
Ten program może akurat tej wersji, czyli HiLink nie obsługiwać poprawnie przykład kolegi wyżej modem E353 z innym softem na modemie i program już informuje, że brak dasboard. Chociaż u ciebie niby brak takiego typowego dashboard’u a pisze, że jest ptaszek. Może i widzi ten program go poprawnie nie jestem pewien.

Sprawdzałeś testy z inną kartą innego operatora? Dobrze też takie testy zrobić na innym komputerze jeszcze celem potwierdzenia.
26-03-2014 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 564 01-11-2015 20:00
Ostatni post: WiFi
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,028 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Tablet Huawei MediaPad 10 Link, modem zewnętrzny Pentagram horNet 3g 6007 + aero2 agiczek 5 1,780 15-01-2015 14:50
Ostatni post: Matt82
  Internet aero2 w laptopie ze smartfona (android) przez Wi-Fi - problem shirasawanum 3 10,662 11-09-2014 21:38
Ostatni post: AbuDabi
  Problem z modemem Huawei E3131 sztumianin 18 23,802 01-08-2014 22:41
Ostatni post: Julek

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości