-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L
Patrix96 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jun 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Smutek Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L
Witam. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeżeli post umieściłem w niewłaściwym miejscu.Uśmiech
Oto mój problem:
Posiadam modem Alcatel one touch X230L, kartę areo2 i tablet MyTab 11.
Gdy podłączam modem do laptopa wszystko działa bez zarzutu - mam dostęp do internetu, lecz gdy podłącze ten sam modem do tabletu internet jest tylko przez minutę
a następnie znika ikonka zasięgu w prawym górnym rogu i pojawia się dopiero po zrestartowaniu połączenia (wyłączenie i podłączenie kabla) też na kilka chwil po czym znowu znika...
APN ustawiłem jak należy, wyskoczyły mi pola MCC 260 i MNC 17.
Próbowałem już wszystkiego, myślę że tablet nie jest zgodny z tym modemem, lecz
jeżeli tak jest to chyba nie powinno wcale łapać zasięgu a nie łączyć się z nim a potem zrywać połączenie? Huh
Bardzo proszę o pomoc Zdezorientowany
01-06-2014 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Edek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 24
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #2
Problem z MyTab
Co ci powiem to ci powiem, ale miałem MyTab 7" trochę jakoś tak topornie tam wszystko chodziło było parę defektów, ale tablet działał. Po jakimś czasie wyszła aktualizacja do systemu wgrał mi ją znajomy, ale wyświetlacz nie działał prawidłowo. Jak się okazało ta aktualizacja była na pewną partię, ale nowszych tabletów. Jednak system wtedy ładował się szybko i generalnie gdyby nie ten wyświetlacz byłoby wszystko dobrze. Zmuszony byłem jednak wrócić do starego systemu. Po jakimś czasie wyszła aktualizacja do serii, którą sam miałem i niby wszystkie defekty w tablecie zostały wyeliminowane, ale system tak jakoś dziwnie mi działał. Z każdym miesiącem używania miałem wrażenie, że ten tablet działa coraz wolniej, a w zasadzie nic na nim nie robiłem tylko od czasu do czasu internet przeglądałem i tyle. W końcu pomyślałem, aby wrócić do starego systemu on był najpewniejszy, ale brak tego systemu firma już nie udostępnia. Także te tablety to jakieś takie dziwne.
Teraz, co ci powiem odnośnie tego problemu. Bo widziałem jak kumpel konfigurował innym dzieciakom tablet z modemem i jak mówił, jeśli robisz tak jak jest tutaj:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_204
i tak jak piszesz APN się daje utworzyć te liczby MCC i MNC automatycznie się wczytują to oznacza, że tablet poprawnie wykrywa modem. W ustawieniach bynajmniej u mnie była opcja lista zgodnych modemów 3G z MyTab popatrz, jakie tam masz wymienione. U mnie np. E3131 nie był wpisany, ale działał.
W instrukcji do modelu, jaki ty masz jest napisane:
Cytat:Połączenie poprzez sieć komórkową 3G
Upewnij się, że w [Sieci komórkowe] zaznaczona jest opcja [Włącz przesył danych] (wybierz:
[Lista Aplikacji] → [Ustawienia] → [Sieci zwykłe i bezprzewodowe] → [Więcej] → [Sieci komórkowe]).
Upewnij się, że Twoja karta SIM nie jest zabezpieczona kodem PIN. Jeśli Twój modem może pracować, jako pamięć masowa wyłącz tę funkcję.
W celu skorzystania z internetu za pomocą połączenia z siecią komórkową 3G, należy wykorzystać przewód USB OTG. Podłącz przewód OTG do wejścia micro-B USB, do przewodu OTG podłącz zaś modem USB 3G. Sugerujemy, aby przed połączeniem 3G wyłączyć obsługę Wi-Fi.
Jeśli jesteś w zasięgu sieci komórkowej 3G, po chwili na pasku systemowym pojawi się logo 3G z informacją o sile sygnału.

Jak jest wpisany modem to znaczy, że na 100% powinien działać, ale jak go nie ma może być tak jak w moim przypadku modemu nie było na liście zgodnych, ale działał, ale jak mówił kolega zdarza się, że niektóre urządzenia nie wyrabiają prądowo i albo zawieszają tablet, albo modem gubi sieć albo inny dziwny objaw się pojawia. Możesz jeszcze zobaczyć jak jest na karcie innego operatora Aero2 działa w 3G, więc zużywa więcej energii także może tablet mieć problem z prawidłowym zapewnieniem zasilania dla modemu i stąd taki problem. Możesz też sprawdzić inny modem jak się zachowuje inny, który jest na liście, a który masz do zdobycia i najwyżej zamienić na taki, który by działał.
01-06-2014 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L PROBLEM!
Obstawiam, że modem jest wykrywany tak jak trzeba, ale problem jest z zapotrzebowaniem na energię.
Można więc łatwo się o tym przekonać wybierając inną kartę SIM i ustawiając w opcjach w ustawieniach: Używaj tylko sieci 2G, oszczędza baterię.
Będziesz widział czy na 2G też się wysypuje bo na Aero2 3G jednak jest większe zapotrzebowanie na energię więc tablet może sobie z tym nie radzić. Modem może powodować dość duże obciążenie (modem ten który akurat masz) bo E3131 np. jest już mniej wymagający.
Inna karta SIM (Play lub Orange) bowiem Aero2 na 2G nie działa tylko w 3G w dodatku na 900 MHz.
01-06-2014 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Patrix96 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jun 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L
W liście obsługiwanych modemów z alcatelem jest tylko takie coś: WCDMA ALCATEL HSPA Data Card - chińskie znaczki -Alcatel nie wiem czy to model jakiegoś modemu czy wszystkie alcatele.
Jeżeli do tego samego modemu wkładam kartę z plusa to internet jest normalnie i pisze obok zasięgu 3G więc to chyba nie jest wina modemu ani zasilania tylko karty areo -.-

Już znalazłem rozwiązanie problemu poprostu udostępniłem internet z modemu przez laptop.
Dziękuje wszystkim za wskazówki Uśmiech
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-06-2014 13:18 przez Patrix96.)
03-06-2014 11:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #5
RE: Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L
WCDMA ALCATEL HSPA Data Card to jest modem, ale torchę tak jakoś dziwnie oznaczony. Widziałem taki na liście kompatybilnych modemów 3G o'Lofer JustTab. Też był wymieniony tak jak podałeś. Możliwe, że ma te same identyfikatory jak modem, który posiadasz i dlatego wykrywa tablet modem i go obsługuje.
Plus działa ci na 2100 MHz pewnie, Aero2 na 900 MHz w dodatku sieć Aero2 jest trochę inna i może w tej sieci zapotrzebowanie modemu na prąd wzrastać więc przy karcie Aero2 zrywa się połączenie.
Jeśli w domu korzystasz z sieci to router przenośny albo sam router wystarczy to najodpowiedniejsze rozwiązanie, albo tak jak zrobiłeś udostępniłeś połączenie z internetem poprzez laptop.

A modemy Alcatel np. są takie i wiele modeli ma te same identyfikatory więc obstawiam, że widzi modem, którego nie masz wpisanego, ale widzi jako inny, który jest.
[Obrazek: 5804015100_1401818237.jpg]
03-06-2014 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 255 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 533 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang
  Lustrzane odbicie w tablecie MyTab 10 dlipka 8 8,457 12-10-2015 19:22
Ostatni post: Piotr
  MyTab 11 nie działa dotyk refio 8 2,273 10-04-2015 21:12
Ostatni post: refio
  Toshiba Excite AT10-A-104 - Modem 3g (Huawei E1752C) golec2604 12 2,888 27-03-2015 22:21
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości