-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
goclever83 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
Witam serdecznie!

Otrzymałem na prezent Tablet Goclaver R83 który posiada system android 4.1, niestet nie potrafie ustawic w nim internetu w sieci Play (karta play online)

Kiedy do tabletu podpinam przez host usb modem Huawei e176g jest on wykrywany, pojawia sie zasięg - modem miga na niebiesko, oraz zielono lecz internet nie działa - jest ikona zasiegu lecz bez znaczka 3G.

Ponizej podje jak wyglądają ustawienia apn, bardzo prosze o pomoc w skonfigurowaniu. Dodam iz na stronie producenta pisze ze modem jest kompatybilny z tabletem.


Nazwa:

APN:

Proxy:

Port:

Nazwa użytkownika:

Hasło:

Serwer:

MMSC:

Proxy dla MMS:

Port: MMS:

MCC:

MNC:

Typ uwierzytelnienia:

Typ APN:

Protokół APN: ( sa 3 opcje do wyboru- IPv4 , IPv6, Ipv4/IPv6)

Włącz wyłącz APN: (domyślnie jest włączona i nie idze nic zmienić)

Nośnik: ( sa 3 opcje do wyboru- LTE, eHRPD, Nie określono)


bardzo prosze o pomoc, osoba która mi pomoże to skonfigurowac otrzyma jakiś mały prezencik w formie doładowania telefonu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2012 20:31 przez goclever83.)
18-11-2012 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
Wyłącz tablet podłącz modem i uruchom od nowa tablet. Czasami to pomaga.
Daj mu też trochę czasu na zestrojenie.
I jak modem jest wykrywany to automatycznie wykrywa Ci APN z Playa. Jak miga na zielono też wykryje Ci APN-y. Karta SIM ma odpowiednie wpisy i tablet je pobiera z karty.

Jak wejdziesz sobie w Ustawienia i w punkty dostępowe będziesz miał już wykryte APNy.

[Obrazek: 47936055.jpg]

Jak wejdziesz w dany APN tutaj Play to masz informacje, co ten APN zawiera. Te informacje są pobierane automatycznie.

[Obrazek: 98741920.jpg]

Zaznacz na liście dany APN (niebieska otoczka) i powinno Ci działać.

[Obrazek: 74894580.jpg]

Czasami wystarczy trochę poczekać aż się zaloguje modem do sieci. Kiedy jednak to nie pomaga można wyłączyć tablet włączyć na nowo i poczekać aż się zestroi z siecią na nowo.

Mam nadzieję, że podołasz. I nie pomagam dla doładowania ;-)
18-11-2012 23:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
goclever83 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
jak podłącze modem to fabrycznie samo sie wklepie APN z playa, zaznaczam niebieską otoczką tak jak napisales, dodatkowo robie restart i podczas kolejnego włączenia tablet posiada pełen zasięg lecz pisze obok brak internetu....

Czy jest możliwosc aby kto kolwiek podal mi Reczne APN z play tylko dokładne, tak jak powyzej napisalem ustawienia.

ps. modem jest dosyc długo zalogowany nie wycjagam go odrazu jak nie mam internetu
ps.2 wifi jest wyłączone
ps.3 pakiety przezyłania danych sa właczone - nie wiem czemu nie wyswietla sie ta ikona 3g (zasieg mam napewno)
19-11-2012 05:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 223
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #4
RE: Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
jedynie co musisz wpisac recznie jak juz bardzo chcesz to nazwe apnu (internet) i nazwe profilu obojetnie co i tyle. U mnie tez na 4.1 tak jest jak u Ciebie i najczesciej zestraja polaczenie (modem wpiety wylaczanie tabletu wlaczenie ponownie i czekam az pojawi sie zasieg i internet, bo jak od razu po wlaczeniu jak jeszcze szuka sie zasieg zaczne cos robic na tablecie to wtedy nie laczy zostaje tylko sam zasieg, jak u Ciebie.

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012 07:54 przez android.)
19-11-2012 07:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #5
RE: Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
apn play android

Cytat:Czy jest możliwosc aby kto kolwiek podal mi Reczne APN z play tylko dokładne, tak jak powyzej napisalem ustawienia.

ale po co? Jak wykrywa Ci apn to już wszystko masz.
Warto zwrócić uwagę na pola MCC i MNC. Jeśli nie wiemy czy nasz modem współpracuje z danym tabletem i czy działa, można to w dość prosty sposób zweryfikować. Jeśli po podłączeniu modemu, odczekaniu kilkunastu sekund i wejściu w opcję konfiguracji APN pozycje MCC i MNC są wypełnione oznacza to że tablet „widzi” modem, modem został zainicjowany prawidłowo i urządzenie uzyskało informacje o sieci komórkowej.MCC – Mobile Country Code – kod kraju (dla Polski jest to 260)MNC – Mobile Network Code – kod operatora (dla różnych sieci różny. Na przykład 01 – Plus, 02 – TMobile, 03 – Orange, 06 – Play, 17 – Aero2)

Sprawdź czy masz zaznaczone dane w roamingu. Play wykorzystuje też sieć partnerów.

Inna sprawa może masz zbyt słaby ten zasięg, niby jest, ale internetu już nie ma. Pokręć się z nim po domu, na zewnątrz.

Zobacz sobie jeszcze tutaj ---> Konfiguracja APN różnych operatorów w tablecie z modemem mobilnym 3G.

Dodałem informacje jak uaktywniać APN naszego operatora komórkowego.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2012 11:33 przez zuzi.)
19-11-2012 10:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Tablet GoClaver R83 i modem USB - Problem ?!
Nie ma opcji jak wejdziesz w APN w ustawieniach to jak modem jest wykrywany przez tablet będziesz miał już punkt dostępowy (automatycznie robiony dla Play na pewno). Jak wejdziesz jeszcze głębiej w dany APN i masz takie informacje MCC - 260 i MNC - 06 (to dla Play) to znaczy, że wszystko jest OK. Czasami tak jest, zasięg jest, ale nie ma internetu. Może się tablet (modem) jeszcze nie zalogował do niej, albo zasięg jest zbyt słaby, aby internet mógł być.
Jednak przy takich opcjach znaczy, że wszystko jest OK.
Dziś robiłem testy, także wiem.

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
19-11-2012 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 260 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 535 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang
  Problem z telefonem Galaxy S scl GT-I9003 Jogin 12 1,364 03-02-2016 22:37
Ostatni post: Jogin
  Problem z Lenovo S6000H - nieprawidłowy IMEI nastka354 7 3,399 03-02-2016 22:24
Ostatni post: Pele
Ostrzeżenie Problem z Androidem na Sony Xperia E1 dawid69 2 652 12-01-2016 22:23
Ostatni post: Pietras

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości