Też jakiś czas temu widywałem takie ogłoszenia i myślałem, że to prawdziwe oferty pracy.
Dopiero kiedyś przypadkiem zobaczyłem informacje, że to ogłoszenie testowe tylko, że te informacje, że jest to ogłoszenie testowe sprawdzające funkcjonalność serwisu są podawane 1/10.
Wiele osób chwyta to jako ofertę, siada przed komputerem i składa CV pod stanowisko tester stron www, a efekt jest taki, że nie ma żadnej pracy i pozostaje tylko nadzieja. Tak się nie robi albo firma zatrudnia ludzi do pracy, którzy testują ich serwis albo daje się ogłoszenie dokładnie oznaczając je, że nie jest to oferta pracy, a tylko oferta testowa i wolontariusze chcący pomóc pomagają w testach
Cytat:Tester aplikacji
Region: Malediwy
Opis stanowiska:
•testowanie i wspieranie aplikacji bankowych,
•opracowywanie scenariuszy testowych aplikacji biznesowych,
•wdrażanie, testowanie i dokumentowanie rozwiązań informatycznych,
•raportowanie wyników przeprowadzonych testów,
•współpracę z programistami w zakresie rozwiązywania wykrytych problemów,
•przygotowywanie narzędzi i skryptów wspomagających proces analizy i testów,
•przeprowadzanie analizy potrzeb obszarów biznesowych i przygotowywanie specyfikacji rozwiązań systemów informatycznych,
•doradztwo w zakresie użytkowania wdrożonych rozwiązań.
Wymagania:
•wykształcenia wyższego (preferowane kierunki informatyczne, matematyczne i pokrewne),
•doświadczenia w przygotowywaniu i dokumentowaniu potrzeb użytkowników biznesowych,
•znajomości SQL i tematyki bazodanowej (ORACLE, MS SQL),
•znajomości podstaw programowania,
•umiejętności konstruktywnego i analitycznego myślenia,
•dokładności, rzetelności i odpowiedzialności za powierzone zadania,
•samodzielności i dociekliwości,
•komunikatywności i umiejętności pracy w zespole,
•mile widziana ogólna wiedza z zakresu bankowości i finansów.
Oferujemy:
•pracę w prestiżowej i stale rozwijającej się organizacji ,
•możliwość rozwoju zawodowego,
•zatrudnienie na podstawie umowy o dzieło.
Osoby zainteresowane prosimy o przesyłanie aplikacji klikając w przycisk aplikowania.
Zresztą wszystkie te oferty pracy na stanowisku tester stron, praca w domu, praca zdalna gdzie jest podana jakaś firma mała, brak dokładnych informacji o tej firmie to wielka ściema. Już takich ogłoszeń ostatnimi czasy sporo widziałem. Praca przy wypełnianiu ankiet czas pracy 15 minut zarobki 15 zł itd. to jest jedna wielka ściema. Raz nawet zrobiłem testy ofert pracy (tester stron praca zdalna w domu) przerabiając tak CV, aby pasowało pod ofertę. Nikt nie zadzwonił. Jak macie namiary w ogłoszeniu na firmę i widzicie, że jest to duża firma i prawdziwa to owszem może i ktoś szuka takich ludzi do pracy, ale dużo jest takich ogłoszeń gdzie ktoś albo szuka tzw. jeleni albo ma inny cel, ale na pewnie nie taki, aby zaoferować wam pracę, jak już to taką, że nic nie zarobicie.
Przestrzegam więc przed złudnymi nadziejami, że można lekko pracować i dobrze zarabiać. Takich ofert pracy nie ma, albo trzeba być w czymś specjalistą gdzie jest mała konkurencja ludzi do pracy albo jak dużo chętnych do roboty to strasznie niskie zarobki.