kubuś1997
Początkujący

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
|
Tablet + Huawei 3131 - Pomoc
Cześć!
Mam tableta GoClever tab R974 z Androidem 4.1.1 oraz modem Huawei E3131.
Otóż chodzi o to że nie mogę połączyć modemu z tabletem aby to działało wszystko. Po podpięciu modemu do tabletu pokazuje mi się informacja :
Cytat:Uszkodzona karta SD
Nie wiem co mam zrobić. Czy to wina tableta że nie może odczytać modemu czy karta jest uszkodzona?
Modem na komputerze działa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2012 20:01 przez Admin.)
|
|
28-12-2012 11:13 |
|
android
Użytkownik

Liczba postów: 225
Reputacja: 13
|
RE: Tablet + Huawei 3131 [ Pomoc ] :<
Komunikatem się nie przejmuj.
Zrób tak juk tu kolega tomek0768 zrobił i będzie Ci działać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2012 17:54 przez android.)
|
|
28-12-2012 17:48 |
|
kubuś1997
Początkujący

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
|
RE: Tablet + Huawei 3131 - Pomoc
(26-12-2012 23:15)tomek0768 napisał(a): Czytam ten wątek (i nie tylko) już ok miesiąc i w końcu kupiłem synowi tablet Goclever R83.2(Android 4.1.1) + modem E3131 Aero2 i działa bez problemów, no prawie bez problemów. Ale po kolei:
1. Root obowiązkowy - ZhuoDaZhi w najnowszej wersji, u mnie 2.2.24 czy jakoś tak, poszedł po kilku próbach, ale to chyba z powodu mojej niecierpliwości lub podeszłego wieku, programik instalowany na win7 64bit, próbowałem różne wersje od 2.2.16, 2.2.17, 2.2.23, poradził sobie dopiero ten najnowszy ale może to tylko przypadek i niższe wersje programu też poprawnie zainstalują root'a.
Aha i jeszcze jedno, może bez znaczenia ale przed instalacją wersji 2.2.24 czyszczenie rejestru w kompie, po tym rootowanie sie powiodło.
Dalej tak jak tu http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html
2. BusyBox z Marketu i reset tabletu, reset chyba konieczny ale nie jestem ekspertem.
3. UMTS Manager z marketu.
4. Uruchomienie UMTS Managera
- wpisać "darmowy" pod Mobile APN,
- ja dodatkowo wpisałem "auto" pod DNS Server - też pewnie bez zanczenia ale wydawało mi się że po tym wpisie ruszył internet - wcześniej modem świecił ciągle na niebiesko a neta nie było tylko info w przeglądarce że nie można zanleźć adresu (problem z serwerem DNS)
5. Podpinamy modem kablem OTG (wcześniej w tablecie debugowanie USB, przesył danych i roaming włączone w ustawieniach).
6. Klikamy Connect - ja zrobiłem to gdy modem zaczął migać na niebiesko, połączenie zwykle następuje dość szybko, ale czasem nie łączy w ogóle lub łączy tzn. modem świeci ciągle na niebiesko a internetu nie ma. Próbowałem różnych opcji, antena, przeciwna strona mieszkania gdzie jest lepszy zasięg, no i moim zdaniem nie ma reguły.
Tutaj potrzeba cierpliwości czasem łączy (tzn. jest dostęp do neta) dopiero po kilku próbach, ale jak już połączy to internet śmiga elegancko. U mnie na przykład z jednej strony mieszkania muszę "stawiać" antenę 11dB ale po drugiej stronie zasięg jest dobry bez anteny.
No i jeszcze jedno, dzisiaj kliknąłem "przywróć ustawienia fabryczne" tak z ciekawości no i wyczyściło wszystko ale root nie zniknął - tablet nadal ma root'a.
Nie próbowałem robić "unroot'a" w ZhuoDaZhi bo UMTS Manager by nie działał bez roota i synek by nie zaszpanował przed kolegami darmowym netem w tablecie.
To ja mam tyle, i jeszcze wielkie dzięki dla :
android,
7dziadek (ja powinienem sie nazwać "dziadek0768"),
krabithailand,
i wszystkich pozostałych dzęki którym ja - kompletny laik w tej dziedzinie - poradziłem sobie z takim "wyzwaniem".
I jeszcze jedno, oczywiście modem wcześniej "preparowany" w TopNetInfo komendą AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,16,A1,A2"
Nie zbyt go rozumiem ale postaram się tak zrobić
|
|
31-12-2012 19:15 |
|