Nie wiem dokładnie czy o to chodzi, ale coś takiego to poprzez zmianę rozdzielczości się robi, zacytuję więc opis z innej strony
Cytat:W systemie Android, wielkość czcionki, ikon i pozostałych elementów interfejsu jest z góry ustalona i teoretycznie użytkownik nie powinien mieć możliwości ich zmiany. Dostęp do kontra ROOT oraz modyfikacja jednej linijki pliku systemowego, sprawia jednak, że możliwość taką otrzymujemy, dzięki czemu możemy dowolnie regulować wielkość UI, zmniejszając lub zwiększając ekran, a dokładniej mówiąc ilość DPI.
Oprócz samego dostępu do ROOT-a potrzebna będzie nam także aplikacja do przeglądania plików, najlepiej sprawdzi się w tym przypadku RootExplorer. Po uruchomieniu tejże aplikacji przejdź do katalogu system, a następnie wciśnij przycisk Mount R/W. Na rozwijanej liście w poniższym katalogu odnajdujemy plik o nazwie bulid.drop – i otwieramy go w edytorze tekstowym.
W tym momencie przyda nam się funkcja wyszukiwania – musimy bowiem znaleźć linijkę kodu, która zawiera treść: ro.sf.lcd_density=. Wartość standardowa tutaj to 160. Jeżeli zmodyfikujemy ją na przykład na 140 to ekran pomniejszy się, jeżeli na 180 to analogicznie ulegnie powiększeniu.
Jeżeli wystąpiłyby jakieś błędy lub pliku nie dałoby się edytować, to sprawdź jeszcze raz czy wybrałeś opcję Mount R/W. Jeżeli tego nie zrobisz, domyślnie ustawiona jest opcja R/O umożliwiająca tylko i wyłącznie odczyt danych bez ich modyfikacji.
Zawsze jak robisz coś na plikach systemowych to zrób kopię, jak coś będzie nie tak zrzucisz sobie z komputera plik więc szybko wrócisz do prawidłowych ustawień.
Nie wiem czy ww. sposób zadziała ja tego nie robiłem, ale jeśli to będzie chodziło to napisz czy działa.
p.s. napisy po ikonami to pewnie tak jak pod windowsem się robi. Należy zmienić podpis ikony i będzie inny, tylko musisz poszukać gdzie te ikony są.