-reklama-

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edimax BR 6204 WLg
Jogin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 150
Reputacja: 0
Edimax BR 6204 WLg
Witam zmieniłem laptopa na nowy[Acer] i od jakiegoś czasu mam problem z siecią bezprzewodową.Podczas pracy gdy używam sieci bezprzewodowej często zdarza się że sieć nie jest dostępna[łączność ograniczona i wykrzyknik w pasku stanu wi-fi]
Pomaga dopiero włączenie i wyłączenie wi-fi w pasku zadań-ale na chwilę.
Internet mam z telewizji kablowej-przesył do modemu Scientific Atlanta-dalej do routera Edimax Br 6204 WLg.
Na połączeniu przewodowym z routerem to samo z różnym natężeniem.
Na połączeniu przewodowym z modemem Scientific Atlanta -spokój mam.
Problem występuje zarówno na win7 jak i 8.Czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia gdzie leży wina,jakimś programem do sieci wi-fi aby sprawdzić czy to wina wi-fi-w laptopie czy routera?
Muszę dojść do tego bo laptop na gwarancji jeszcze.Jeśli to wina wi-fi w laptopie to reklamacja bo sterowniki ma najnowsze.Jeśli wina routera to kosz.
Bardzo proszę o radę co zrobić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 13:14 przez Jogin.)
04-05-2014 13:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Reklama
Dzisiaj 07:15
AbuDabi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 75
Reputacja: 3
Laptop gubi sieć bezprzewodową wi-fi
Jeśli wyłączasz i włączasz sieć w komputerze (na karcie Wi-Fi) to wygląda to tak, że coś na komputerze jest nie tak. Wina może być też po stronie routera, bo jak łączysz się bezpośrednio z modemem to już nie ma objawów problemu. Komputer może jednak gubi sieć, albo karta za słaba router także słaby.
Aplikacji do badania sieci Wi-Fi jest masa np. inSSIDer Office, także możesz różnymi narzędziami pomóc sobie w analizach.
Najlepszą metodą badania problemu jest metoda prób i błędów. Masz inne urządzenia korzystające z sieci Wi-Fi zobacz jak one sobie radzą czy na tych urządzeniach też występuje podobny problem, bo jeśli tak to coś jest z tym routerem. Jeśli inne urządzenia nie wykazują problemów ukierunkowywałbym się bardziej na problem z komputerem, więc można go też u kogoś na innym sprzęcie przetestować jak działa.
Generalnie musisz znaleźć, po której stronie tkwi problem po stronie komputera czy po stronie routera. Niby już jakiś test z modemem zrobiłeś no, ale nie wiem czy modem wpinałeś do komputera przez port Ethernet RJ-45 do karty sieciowej czy przez port USB w komputerze, bo to już jednak ma w pewnym sensie znaczenie.
04-05-2014 14:43
Jogin Offline
Użytkownik

RE: Edimax BR 6204 WLg
Modem wpinałem przez RJ-45.Dodatkowo zauważyłem, że w ustawieniach routera było WPA2-MIX
a na laptopie WPA2 więc ustawiłem na routerze WPA2 TKIP/AES.Na kompie dałem też AES i 802/11 Autenthication.[może to coś to pomoże kij wie]Ten router jest już troche przestarzały modelowo ale nie miałem z nim żadnych problemów.
Odnośnie sprawdzania połączenia routera z innymi urządzeniami to nie posiadam takich[najlepszy byłby tablet] Jak na razie metoda prób i błędów i będę obserwował wyniki.Konfiguracja tego mojego modelu routera też nie jest prosta i trzeba się znać.Lecz postąpiłem jak było gdzieś w necie.Co do programu to owszem zainstaluje go żeby zmonitorował sieć.Dzięki za odpowiedź
[Obrazek: 20141725937.png]
Test na wi-fi
W sumie nie znam się na tym programie ale zrobiłem wycinek[załączony pod spodem],do routera mam gdzieś metr pięćdziesiąt.
W sumie widzę że sąsiad nadaje na tym samym jedenastym kanale a ja z kuchni do mojego pokoju[kilka metrów] mam nawet słabszy sygnał do swojego routera niż do niego. Ogólnie na co dzień siedzę półtora metra od routera,router stoi w widocznym niezamaskowanym miejscu.

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 16:48 przez Jogin.)
04-05-2014 15:34
Cebu Offline
Użytkownik

Liczba postów: 86
Reputacja: 1
Edimax BR 6204
Strona netmeter nic tutaj ci nie pomoże to bada sieć internetową nie lan. W komputerze zazwyczaj masz standardowe ustawienia nic nie trzeba tam zmieniać jak ustawisz dostęp do routera chroniony hasłem (tzn. do sieci) to tam ustawiasz metodę uwierzytelniania i komputer wykrywa, jaka jest to metoda, więc prosi o podanie tylko hasła. Musisz wziąć inny sprzęt na pewno ktoś ma ze znajomych rodziny laptopa i patrzeć i na jeden komputer i na drugi. Jak router będzie sprawiał problemy to obydwa komputery będą gubić sieć bezprzewodową. Jak tylko jeden to znaczy, że należy szukać problemu w komputerze. Może też być tak, że po prostu sygnał zanika i dlatego na kablu działa. Przynieś router gdzieś blisko komputera i zobacz czy to coś zmienia.

p.s. w ustawieniach routera też możesz kombinować bo może tam uda ci się coś włączyć/wyłączyć i problem zniknie. Jak masz instrukcję, ale pewnie wszystkie opcje są mocno po angielsku więc z instrukcją byłoby najłatwiej. Jak się zgubisz to router do resetu i wszystko wróci do ustawień fabrycznych.

Inny programy do badania sieci wi-fi to np.: WirelessNetView.
04-05-2014 16:40
AbuDabi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 75
Reputacja: 3
Zmiana kanału łączenia i nadawania Wi-Fi w routerze
Na fotkach widać, że dwa urządzenia wykorzystują jeden kanał, wtedy się to wszystko gryzie, rozłącza, dobrze jest więc przestawić o 3 kanały do przodu lub do tyłu. Możesz poprosić sąsiada aby wyłączyć na jakiś czas swój sprzęt i zobaczyłbyś czy problem ustąpi (na razie bez zmiany kanału) albo zmienić kanał nadawania i też zobaczysz czy coś się zmieni.
Bo już bardziej obstawiam, że to będzie problem jednak z routerem.

Kanały nadawania Wi-Fi zmienia się często w przypadku gdy np. mieszkasz w bloku i sąsiada router też nadaje na tym samym kanale co Twój router więc aby się to nie gryzło ze sobą zmienia się kanały nadawania. Dodam też, że router może w danej chwili pracować tylko na jednym kanale. Nie da się ustawić różnych kanałów dla różnych urządzeń.

Możesz też jeszcze dla pewności uruchomić tryb awaryjny z dostępem do internetu i zobaczysz jak wtedy komputer działa z siecią.
Już coś więcej wiesz, także musisz jeszcze popróbować tego co tutaj napisałem.
04-05-2014 16:59
mangareva Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Sam program proponuje zmianę kanału zmień więc ten kanał, albo wyłącz korki sąsiadowi bo wygląda na to, że wszystko to nakłada się na siebie i dlatego jest ten problem z rozłączaniem sieci wi-fi.
Jak zmienisz kanał na routerze to zobaczysz czy to coś pomoże.
04-05-2014 17:06
Jogin Offline
Użytkownik

Nie wiem który to sąsiad dał sobie nazwę cracovia ale normalnie nie znoszę piłki nożnej i tego że ktoś wklepuje nazwę ulubionego klubu jako nazwę sieci.Gdybym posiadał zdolności hakerskie to bym mu zmienił nazwę na Pogoń Szczecin i numer channel bym mu zmienił na "twój ostatni"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 18:53 przez Jogin.)
04-05-2014 17:10
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Reklama
Dzisiaj 07:15
WiFi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 229
Reputacja: 4
Są narzędzia sieciowe, którymi można podglądać ruch więc można też coś odczytać i zidentyfikować kto nosi taką nazwę itd. Jednak jeśli nie masz dostępu do sieci lokalnej sąsiada ruch z jego sieci ciężko jest przejąć i filtrować, ale są też inne narzędzia, które mogą coś pomóc w takich rzeczach. Generalnie do analizowania sieci i ruchu popularny jest Wireshark wielu administratorów sieci komputerowych wykorzystuje go do analizowania swoich sieci lokalnych. Przydatny np. kiedy musimy znaleźć gdzie tkwi problem w ruchu w sieci itp.
Generalnie nie ma co się bawić w zorro szkoda na to czasu chyba, że jako zabawa, aby lekko podenerwować sąsiada, no ale lepiej z nimi żyć w zgodzie Szczęśliwy
Przynajmniej wiesz, że sąsiad też nadaje na tym samym kanale, tylko chyba on ma lepszy sygnał i jemu nie zakłóca skoro ty masz lepszy sygnał do niego niż do siebie samego.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
04-05-2014 17:58
Jogin Offline
Użytkownik

Dziękuję Panowie za informacje wielce pożyteczne. Zmieniłem kanał na 6 i poobserwuję.W tych pasmach też ktoś nadaje ale sygnał mają słaby Dodam, że szukałem na innych forach ale bez skutku i widzę że na Was można zawsze liczyć. Będę jeszcze monitorować tę sytuację tym bardziej że niedługo przechodzę na win8.Z powodu całej sytuacji z rozłączaniem sieci byłem zmuszony zainstalować na 30 dni windows 7 ale niestety będę musiał wrócić niedługo do ósemki.Po zainstalowaniu siódemki dowiedziałem się że nie mam prawa do downgrad'u. Chciałem właśnie downgrade zrobić z powodu rozłączania sieci na 8 i 8.1
Ale przynajmniej na siódemce stwierdziłem także występowanie sytuacji.
Generalnie nie będę się bawić w szukanie który to sąsiad -szkoda czasu.
Myślę że wina leżała zarówno w złej konfiguracji routera/laptopa[wpa2mixed/wpa2]jak i również w problemie z nakładaniem się nadawania routerów na tym samym kanale. Obym się nie mylił bo nie chcę znowu oglądać białych stron w przeglądarce.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2014 19:01 przez Jogin.)
04-05-2014 18:41
Jogin Offline
Użytkownik

Niestety ale problem powrócił. Rozłącza samoistnie sieć bezprzewodową z niewiadomych przyczyn po czym ją włącza.Wydaje mi się że to wina przejścia ze stanu uśpienia i po kilku minutach pracy stroi focha.A w trybie uruchomienie ze stanu hibernacji zdarzyło mi się to raz.Na razie usunąłem wszelkie akcje dla trybu uśpienia typu akcja dla zamknięcia pokrywy czy akcja naciśnięcia przycisku uśpienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2014 11:40 przez Jogin.)
06-05-2014 11:28
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości