-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Beata Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Witam.
Posiadam router Huawei e5372 za pomocą którego, łączę się z tabletem. Mam darmowy internet Play Lte i chciałabym wymusić działanie tylko Lte, żeby nie przełączało mi na 3g i nie pobierało pieniążków z konta. Czy istnieje taka możliwość?

Rozwiązanie problemu - post #15.
09-05-2014 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Wymuszenie LTE
Powiem szczerze, że nie rozumiem co dokładnie piszesz tzn., wiem co chcesz zrobić, ale nie wiem z czym dokładnie.
Masz modem Huawei E5372, który pewnie wpięłaś do routera. Chyba, że na tablecie bezpośrednio z modemu korzystasz to napisz jak to zrobiłaś chyba, że modem jest przez tablet bez problemu wykrywany.
Nie ma darmowego internetu Play jest tylko Aero2. Chyba, że Play wprowadził jakaś opcję np. LTE za darmo, ale jak się modem przełączy w inny standard to wtedy nalicza opłaty, ale dla mnie byłoby to jakieś takie dziwne.
Ustawienie na modemie tylko jednego trybu, aby w tym jednym pracował modem i nie skakał jest możliwe.
Można wysłać komendę AT, ale to trochę skomplikowane więc wejdź do programu jaki zarządza modemem, dostałaś go od Play pewnie będzie to Mobile Partner w Play może zwać się Play Internet. Tam w opcjach jest coś takiego.
- Tylko GSM – modem będzie wyszukiwał wyłącznie dostępne sieci GSM/EDGE (w
Cyfrowym Polsacie sieci te nie są obecnie wykorzystywane),
- Tylko LTE – modem będzie wyszukiwał wyłącznie dostępne sieci LTE,
- Tylko UMTS – modem będzie wyszukiwał wyłącznie sieci UMTS/HSPA+.


Przy ręcznej zmianie ustawień należy mieć na uwadze, że:
- modem wyszukuje tylko wybrany typ sieci. Na przykład jeśli użytkownik decyduje się na ustawienie tylko LTE, a przemieszczając się opuści zasięg tej sieci, modem nie wyszuka samoczynnie sieci HSPA+. Konieczna będzie ręczna zmiana ustawienia i wybranie tylko UMTS. W przypadku wyboru ustawienia AUTO należy zrestartować urządzenie poprzez odłączenie i ponowne podłączenie do komputera.
- jeśli użytkownik zmieni ustawienie na tylko GSM, modem nie zaloguje się do żadnej sieci.
To jest informacja na podstawie informacji od Plusa i modemu Huawei E398 LTE, ale w twoim przypadku będzie podobnie.

p.s. już wiem to jest modem i router więc na tablecie korzystasz, ale przez sieć radiową wi-fi.
09-05-2014 15:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Pietras Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 55
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #3
Huawei E5372
W instrukcji masz wszystko napisane. Ponadto w panelu będziesz mieć odpowiednie opcje więc musisz się zalogować do panelu przez przeglądarkę to jest modem-router więc inaczej się to obsługuje niż zwykłe modemy.
[Obrazek: e5372.jpg]
09-05-2014 15:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Beata Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Wymuszenie LTE
Cebu-tak to jest router do którego wkładam kartę sim z playa.W play jest teraz usługa darmowego internetu LTE,w której mając na koncie 30zł można za darmo korzystać z tej sieci,a jeśli zaloguje Cię do np: 3g,to automatycznie zostają pobierane pieniążki z konta.Do tego routera nie potrzebuje żadnego modemu.
Pietras-loguje się do panelu zarządzania,ale tam niestety nie mam wyboru sieci.
Jakieś pomysły panowie?
09-05-2014 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #5
Huawei E5372 tryb pracy
Faktycznie na szybko przyjąłem, że jest to modem, a modemy mają software na komputer, router ma manager sam w sobie, więc nic nie musisz wgrywać łączysz się z przeglądarki do modemu/routera.
W samej instrukcji nie ma nic na ten temat jest tylko taka informacja:
Cytat:Łączenie z Internetem
Łączenie przez sieć LTE, 3G lub 2G
Parametry pracy urządzenia Mobile Wi-Fi zostały fabrycznie dostosowane do wymagań operatora.

Może ten sprzęt z góry został tak zaprojektowany, że jak jest LTE to pracuje w LTE, jak 3G to w tym trybie działa, ale raczej ta opcja powinna być gdzieś dostępna (to tak jak w smartfonach gdzie można wybrać tryb automatyczny, wymusić połączenie 3G lub LTE) w modemach zaś standard. Druga sprawa na pewno opcję tę możemy zmienić wtedy, gdy połączenie nie jest aktywne. Także rozłącz się z siecią całkowicie i popatrz dokładnie w ustawieniach może coś się uaktywni ewentualnie daj zrzut zakładki settings może coś tam razem odnajdziemy.

Zadałem też pytanie na forum firmy Huawei (angielskie) zobaczymy czy ktoś tam coś wyjaśni w tej sprawie.
09-05-2014 22:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Beata Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Cebu-bardzo Ci dziękuję.W tej chwili jestem na działeczce,jutro późnym wieczorkiem (w nocy) wrócę,to sprawdzę i odpiszę czy dało radę tak jak zasugerowałeś.
10-05-2014 00:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Szukaj opcji w panelu zarządzania, ale nie będąc online w sieci. Poszukaj w ustawieniach połączeń sieciowych to chyba będzie gdzieś pod zakładką settings (network settings):
Network connection, setup, Set up network connection albo tutaj Other Network connection settings:
- Automatic network selection and registration
- Manual network selection and registration
Gdzie będą opcje:
Network status display: signal, operator name, system mode, and so on.
Selection of network connection types, for example:
- LTE Only
- 3G Only
- Auto

Także te opcje są tylko wszystko jest po EN i trzeba poszukać bo one są zagnieżdżone głęboko w opcjach.
10-05-2014 14:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Beata Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Witam panowie.
Sprawdziłam- weszłam w ustawienia nie będąc online i niestety mam cały czas te same opcje,czyli: szybka konfiguracja,sms i stan sieci.Wszystko w pl i bez możliwości zmiany ustawień.
10-05-2014 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #9
RE: Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Tyle wyczytałem w angielskim poradniku do Huawei E5372 więc podałem to co tam było. Poradnik jest bogatszy niż PL wersja instrukcji.
Podaj może zrzuty jak już wspomnieli bo ja na tym etapie rozkładam ręce.
10-05-2014 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Wymuszenie LTE na modemie Huawei E5372
Na forum firmowym Huawei nikt mi nie odpisał, także nic więcej nie mogę powiedzieć gdzie te opcje są. Ja mam zwykły modem do LTE ZTE MF821 u mnie są odpowiednie opcje w programie. Takie opcje też muszą być gdzieś i na modemie Huawei E5372.
11-05-2014 16:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3131 thekonrab 1 95 10-11-2016 20:14
Ostatni post: zuzi
  Mobile Partner i sterowniki Huawei e3131 pod Windows 10 Marp 2 1,149 27-07-2016 21:22
Ostatni post: Vanautu
  Instalacja sterowników do modemów Huawei na Windows 10 Cezary 0 11,629 27-08-2015 13:06
Ostatni post: Cezary
  Fabryczne ustawienia modemu Huawei E353 thaiman 1 4,462 15-02-2015 17:18
Ostatni post: android
  Huawei E3131 z Orange rybakom 7 7,834 09-12-2014 23:05
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości