Od wielu lat używam na komputerze klienta poczty (nie korzystam z poczty przez www) i pierwszy raz zdarzyło mi się, aby sprawdzony (brakuje mi tylko pewnych rzeczy z dawnego Outlooka)
Windows Live Mail zawiódł mnie. Włączam komputer odpalam klienta, a tu klient ładuje się długi czas i wyrzuca komunikat:
Cytat:Nie można uruchomić programu Poczta usługi Windows Live. Być może jest niepoprawnie zainstalowany. Upewnij się, czy dysk nie jest pełny i czy nie masz za mało pamięci. (0x80041161)
Nic takiego Windows 8, mocny procesor, dużo pamięci, miejsce na dysku, a problem jest i
Windows Live Mail nie działa, nie uruchamia się.
Rozwiązania są 2.
Próba naprawy pakietu.
Panel sterowania > Programy i Funkcje > gdzie wybieramy Podstawowe programy Windows 2012. Pojawi się okno, w którym należy wybrać:
Napraw wszystkie programy pakietu podstawowe programy Windows.
Jeśli wszystko się uda dostaniemy monit, że operacja przebiegła pomyślnie.
Jednak taki zabieg nie zawsze pomaga. Pomimo podjęcia próby naprawy pakietu klient nadal nie będzie chciał się uruchomić. Pozostaje 2 rozwiązanie.
Na początku należy skopiować dla bezpieczeństwa folder z pocztą, tak, aby w razie, czego nie stracić danych.
Cytat:C:\Users\Marcin\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail
AppData jest folderem ukrytym, więc należy załączyć w systemie pokazywanie ukrytych plików i folderów.
Następnie ponownie należy wejść do
Panelu sterowania jak wyżej i
odinstalować cały lub pojedynczy składnik pakietu. Potem należy pobrać na nowo pakiet i zainstalować potrzebne nam programy w tym Windows Live Mail.
Po tym zabiegu powinno wszystko działać. Jak nie usuwaliśmy folderu z naszym kontem ani plików w Windows Live Mail cała zawartość skrzyni dalej będzie w kliencie.
Mam nadzieję, że to pomoże niektórym.