-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO
dario2104 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Dec 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO
Tak jak w temacie mam padnięty prestigio 4500 duo, od razu przyznaję się że to moja wina że padł (zabawy z rom'em), telefonu nie idzie w żaden sposób włączyć. Po sprawdzeniu programem Smart Phone Flash Tool uzyskałem dwa błędy External Ram was not detected i nand flash was not detected. Co muszę zrobić, wgrać żeby telefon obudzić do życia? Czy tylko serwis pomoże?
Gdzie znajdę całą paczkę z rom'em tak jak na pierwszym gifie tutaj?
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...h-tool_679
11-12-2014 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #2
Unbrick - sposób zbrickowany telefon
Nigdy nie pobieraj i nie instaluj obojętnie, jakiego ROM-u jak nie masz pewności, że jest zgodny lub pasujący na dany model sprzętu. Ponadto jak coś masz, ale boisz się ryzyka nie wgrywa się preloadera z nowego ROM-u ten blok w programie do wgrywania ROM-ów odznaczamy, aby telefon przynajmniej startował jeśli pójdzie coś nie tak jak trzeba inaczej możemy sprzęt uceglić i mamy taki problem jaki teraz sam masz telefon 0 reakcji.

Ten obrazek, jaki dałeś link to jest z tego tutoriala ---> Instalacja Androida w postaci ROM-u przez Smart Phone Flash Tool.

Co do ROM-ów to na sprzęt made in china wiele jest na needrom.com oraz vondroid.com, ale twojego tam nie widać Zdezorientowany

Coś na ten model, jaki masz jest wymieniane tu, ale to raczej wersja sama do instalowania przez sprawny telefon, a ty potrzebujesz wersji pod program, który ten ROM teraz umieści na urządzeniu.
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2146648

Możesz, więc próbować jak znajdziesz ROM pod program Flash Tool wgrywać tym programem, ale pytanie czy telefon w ogóle teraz będzie wykrywany przez komputer, bo może jest już cegła. Także musisz raczej rozpatrywać tę metodę ---> Jak naprawić uceglony smartfon.

Albo wystarczy, że spróbujesz go wykryć w komputerze, a jak to nie pomoże niestety, to sprzęt jest już tak uszkodzony, że tylko ingerencja w środek może pomóc tak jak zostało to opisane dalej w tym poradniku.
Podobną sytuację z tym telefonem miał na największym anglojęzycznym forum ktoś, kto rozwiązał sprawę właśnie poprzez użycie punktów testowych tzw. Test point devices - How to unbrick your Mediatek
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1943442

Więc kiedy po podłączeniu urządzenia do komputera (jak zostało to opisane w poradniku na tym forum przez androida Metoda 1 (uruchamiasz telefon swój poprzez Vol i + lub – lub power jakaś jest kombinacja)) i pojawia się nowe urządzenie w managerze urządzeń w panelu sterowania to oznacza to, że tryb META nie jest uszkodzony w telefonie, masz dużą szansę zwyczajnie poprzez użycie SP Flash Tool wgrać ROM.
Jeśli jednak nic się nie dzieje smartfon w ogóle nie reaguje pozostaje ci wariant demontażu telefonu oraz szukanie punktów testpoin, to pozwala wskrzesić telefon, komputer go wykrywa i możesz wtedy użyć aplikacji SP Flash Tool. Inaczej telefon nie jest widziany, komputer nic nie pokazuje w systemie i program nie widzi urządzenia, które ma obsłużyć. Trochę zabawy z tym jest jak nie jesteś wtajemniczony, ale duże prawdopodobieństwo, że możesz odwrócić to, co namieszałeś, jeśli sam nie dasz rady możesz oddać komuś telefon, kto za drobną opłatą ci to zrobi (ktoś, kto się na tym zna namiar na forum jeden już masz z ww. linku) albo oddać sprzęt do serwisu. Serwis w ramach gwarancji tego nie zrobi, bo jednak sam namieszałeś, więc musisz się liczyć z wydatkami rzędu minimum 100 zł, plus kurier, więc 150 zł sobie na to przygotuj, a jak będą chcieli iść na łatwiznę to powiedzą, że płyta wymaga wymiany, więc będzie to kosztować i z 300 zł, bo sprzęt w sklepach po około 700 zł, a płyty to najdroższa część w takich urządzeniach.

Także próbuj sam jak nie dasz rady wtedy będziesz szukał innego rozwiązania. Powodzenia Zawstydzony

Ktoś kto miał jeszcze podobny problem:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-w...59#pid4759
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...93#pid3393
11-12-2014 22:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dario2104 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Dec 2014
Reputacja: 0
Post: #3
RE: pomoc w wskrzeszeniu prestigio
telefon po podpieciu pod kompa reaguje tz jest dzwiek podpiecia sprzetu. wielkie dzieki bede probowal dalej

Wszystko bylo by ok gdybym gdzies zanalzl ten rom wgrywany przez program. Ale nigdzie nie moge znalesc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2014 23:29 przez dario2104.)
11-12-2014 22:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 47
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: pomoc w wskrzeszeniu prestigio
Sam dźwięk to nie jestem pewien czy wystarczy.

Generalnie są różne sposoby działania, ale metodą punktów w wielu przypadkach to pewne rozwiązanie, można też zrobić specjalną wtyczkę, ale należy wiedzieć co z czym połączyć aby coś takiego skomponować.







W tym temacie (link niżej) są chyba pliki ROM na kartę.
Sprawdź czy nie da się poprzez kombinację klawiszy uruchomić trybu, który mógłby posłużyć do załadowania zwykłego obrazu, które masz w niżej podanym linku.
Chodzi o ten tryb - link www.
A tu masz ROMy jak poszukasz to tam też powinien być ROM pod Flash Tool (na 3x, którejś znalazłem, ale link był nieaktywny, jak coś daj tam info aby ktoś wstawił na nwowo). Na pewno gdzieś taki będzie musisz szukać, np. Prestigio MultiPhone 4500 DUO ROM Flash Tool etc.
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2146648

Jednak aby cokolwiek zadziałało telefon musi być widziany w panelu sterowania, jak masz dźwięki to chyba coś jest wykrywane, a jak nie to musisz działać tak aby coś tam się pojawiło wtedy dodasz sterownik Mediatek USB VCOM (jest dołączony w SP Flash Tool) i będziesz mógł obsłużyć smartfon programem SP Flash Tool. To chyba coś takiego się pojawia, że zostało podłączone nowe urządzenie do portu.
[Obrazek: 20130123171903.png]

Jak wykrywa coś ale nie jest to co powinno bo brakuje sterownika możesz też spróbować tym sposobem ręcznie bez telefonu zainstalować sterownik, a potem jak podłączysz sprzęt powinien być już wykrywany tryb jaki potrzebuje Flash Tool. Wtedy program sam rozpocznie działanie wgrywania ROM. Tutaj jest ten poradnik - jak zainstalować sterownik mediaTek USB VCOM - How To Install MediaTek USB VCOM Driver For Windows 8, 8.1 Windows 10.

Przy takich zabiegach wymagane jest wyłączenie wymuszania podpisu sterownika cyfrowego - poradnik jak wyłączyć wymuszanie podpisu cyfrowego sterowników w Windows.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
12-12-2014 00:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Angels Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 23
Dołączył: Feb 2014
Reputacja: 1
Post: #5
Driver Mediatek USB VCOM
Najpierw sprawdź czy wejdziesz do tego specjalnego trybu jakby BIOS na starcie telefonu (klikaj tym, tamtym przyciskiem czy się da wejść) miałbyś już ROM do zainstalowania z karty i nic byś nie musiał robić więcej, a jak nie to sprawdź w panelu sterowania czy wykrywa urządzenie tak jak tu podali w zrzutach czy jest sterownik Driver do Mediatek USB VCOM jak jest wtedy szukaj ROMu i rozwiążesz problem poprzez wgranie systemu na nowo.
Wiesz już więcej masz bliżej niż dalej do rozwiązania problemu ze smartfonem.
12-12-2014 00:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #6
RE: pomoc w wskrzeszeniu prestigio
Ten poradnik jak zainstalować sterownik MediaTek miałem już jakiś czas temu przetłumaczyć i dodać tu, ale tak jakoś schodziło więc wstawiam teraz. Może on ci się przydać.
Tutorial instalacji sterowników MediaTek.
Powodzenia.
12-12-2014 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
dario2104 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Dec 2014
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO
Witam po dlugiej nieobecnosci (praca), a wiec komputer wykrywa telefon zainstalowalem sterowniki itp dzieki za poradniki, ale sam doszedlem jak wgrac rom tylko potrzeboje no wlasnie flash romu do wgrania przez program nie przez karte bo telefon nie wlacza sie przez kombinacje klawiszy.
Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2146648
z tego linku przepatrzylem wszystki romy czesc nie dziala a reszta jest pod karte pamieci. Kobacabana a masz moze konto na tym forum ?
13-12-2014 13:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Gilek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 33
Dołączył: May 2014
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO
No właśnie gdybyś miał nieuszkodzony bootloader to wgrałbyś bezproblemowo z karty ROM inaczej musisz użyć komputera i SP Flash Tool'a, który wykona ten zabieg zastępując soft z telefonu.
Ewentualnie weź coś podobnego etc. coś spod stajni Prestigo i zainstaluj sam PRELOADER ewentualnie jeszcze DSP_BL wtedy będziesz miał rozruch telefonu też opcje recovery i odpalisz telefon i zainstalujesz już z karty ROM.
Ewentualnie instaluj jakiś, jaki się da abyś miał tylko opcje recovery na telefonie (system może nie będzie działał), ale da się wejść do recovery, więc będziesz mógł instalować ROM z obrazu, jeśli nie możesz znaleźć właściwego pod SP Flash Tool.
13-12-2014 14:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 47
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #9
RE: Uszkodzony smartfon Prestigio 4500 DUO
Tam na tym linku, jaki podałeś widziałem były podawane linki z tym co szukasz, ale jak sprawdzałem już wygasły. Przeszukaj dokładnie temat, na pewno gdzieś będzie jeszcze. Ja tam konta nie mam.
Ewentualnie tak jak napisał kolega możesz wgrać coś innego jak się da i jak będziesz miał opcje bootloadera z recovery to uruchomisz telefon do wymaganego trybu recovery i wgrasz sobie ROM z karty. Sam tego nie przerabiałem, ale brat wgrywał na kilka telefonów tak i raz nawet jak telefon był całkowicie uceglony wgrał opcje rozruchowe, więc mógł wchodzić do trybu, jaki pozwala wgrać ROM z karty.
Generalnie musisz mieć ROM podobny lub coś na podobną architekturę, bo system od Samsunga nie wgrasz na układ MediaTek.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
13-12-2014 22:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #10
Jak przerobić ROM pod Flash Tool
To anglojęzyczne forum Android to jest jakieś ciężkie do okrzesania. Jak masz zwykły ROM na kartę możesz poszukać opisu jak taki ROM przerobić pod SP Flash Tool i będziesz miał potrzebny soft pod ten program potem tylko załadować na telefon i tyle :-)
17-12-2014 00:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jaki wytrzymały smartfon? Zomik 0 82 01-10-2016 10:05
Ostatni post: Zomik
Informacja Smartfon z Chin – opinie Santi 4 1,881 07-05-2015 16:44
Ostatni post: Santi
  Chiński smartfon Alps a850s - testpoint mrkorszon 13 3,875 13-09-2014 10:46
Ostatni post: KitKat
Żarówka Smartfon ZTE V889S nowy ROM Pietras 2 3,614 25-06-2014 20:56
Ostatni post: Edek
Uśmiech Chiński smartfon Dual SIM w którym działa Aero2 android 5 7,587 23-03-2014 10:24
Ostatni post: android

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości