Ja od dłuższego czasu korzystam z routerów firmy TP-Link i jestem zadowolony. Z tym, że na początku była to linia telefoniczna teraz mam modem LTE wpięty do routera. Ten model, który wymieniłeś TP-Link TL-WR843ND to router bezprzewodowy przeznaczony do sieci kablowych i DSL. Oferuje łączność bezprzewodową w standardzie IEEE 802.11b/g/n z prędkością do 300 Mbps. Dodatkowo obsługa połączeń WISP co umożliwia podłączenie się do sieci internet dostarczanej bezprzewodowo, ale tobie to akurat nie jest potrzebne.
Nigdy sam nie korzystałem z dostawcy telewizji kablowej, więc nie wiem jak dokładnie się konfiguruje coś takiego, ale pewnie konfiguracja internetu z sieci kablowej z routerem wygląda tak:
Dostawca – modem kablowy, którego chcesz się pozbyć połączony przez port WAN z routerem, a z routerem komputery.
Wg mojej wiedzy są routery z modemem, do kablówki, ale modem jest do internetu z linii telefonicznej więc chyba nie ma takich routerów z wbudowanym modemem do sieci kablowej.
Co dokładnie chcesz osiągnąć wkładając kabel antenowy do wejścia anteny w routerze? Bo za nic nie mogę tego pojąć? Sygnał z kablówki jest nadawany w całkiem innym standardzie, który musi rozkodować modem i zapodać dalej na np. router. Gdyby było tak prosto to wpiąłbym poprzez jakąś przejściówkę kabel sieciowy z routera do gniazdka elektrycznego i miał w każdym gniazdku elektrycznym internet, a tak nie jest potrzebny jest specjalny transmiter sieciowy, adapter PowerLine. Nie jestem specjalistą w tej akurat części, więc piszę tylko tyle ile wiem, a ten pomysł z kablem antenowym w routerze mnie zaciekawił. Chyba, że chcesz zrobić taką mega dużą antenę, aby pół osiedla widziało twoją sieć