Jedyne co mi przychodzi na myśl w tym przypadku to, że jednak ten modem nie jest poprawnie wykrywany przez ten tablet z drugiej jednak strony sprawdzałem na stronie Mobile Broadband i tam wyszczególniona jest tylko jedna konkretna wersja tego modemu (chyba dla Orange Francuskie), ale pewnie to modem z tymi samymi identyfikatorami bo inaczej byłby też pewnie i inny wypisany.
Objaw niemożności dodania APN to typowy objaw kiedy modem nie jest prawidłowo rozpoznawany przez tablet. Liczby w polach MNC i MCC wpisują się automatycznie jak tylko tablet rozpozna modem, w którym będzie karta (dla Play APN pojawia się praktycznie od razu). Więc tych liczb sam nie musisz wprowadzać.
Cytat:zainstalowałem PPP widget i po podłaczeniu modemu mam okienko z pytaniem czy uruchomić widget, klikam OK i niec sie nie dzieje, nie mam żadnego okna, tak być? Na liście otwartych aplikacji jest PPP Widget, ale jak klikam w aplikację to nic sie nie dzieje - internetu nie ma
Jak zainstalujesz BusyBox'a (to się instaluje i potem raz jeszcze instaluje) dalej PPP Widget pojawia się na pulpicie nowa ikona odpalasz ją i tam masz opcje, w tym Connect i tyle. Twój objaw jest jakiś dziwny.
Na forum x d a angielskim opisywany był przypadek z ZTE MF626.
Gość robił to takimi etapami:
Wyłączenie trybu CD na ZTE MF626 przez PC, (użycie komend AT dla modemów ZTE).
Sprawdzenie, czy system rejestruje jako modem na Android'zie.
W terminalu sprawdzanie komendą dmesg czy tworzone jest coś takiego /dev/ ttyUSB urządzeń, które powinno pojawiać się wyłączeniu trybu CD.
System też musi mieć obsługę jądra z włączonym OTG, ale pewnie to na tym tablecie będzie.
Ostatnia akcja użycie PPP Widget.
Więc z jego informacji powinien ten modem być widziany przez jakiś manager w tym PPP Widget.
Posprawdzaj dokładnie czy masz poustawiane wszystkie opcje tak jak trzeba bo może coś przeoczyłeś.
Inne rozwiązanie bo niby modem jest obsługiwany (jest na liście, ale ta lista too ja nie wiem też pierwszy raz widzę taaaką ilość modemów), ale może nie jest prawidłowo widziany więc pożycz od kolegów coś innego skoro masz taką bogatą listę 3G w tablecie może coś innego zadziała. Wtedy sprzedasz to kupisz inny pewny i w ten sposób rozwiążesz problem.
p.s. a czy wyłączyłeś w ustawieniach tabletu sieć WiFi? ona musi być wyłączona.
Aktualizacja - widzę, że się udało, ale nie będę już kasował tego co napisałem może się komuś przyda.
A co do UMTS Manager to w DNS chyba ustawia się auto, ale że wybrałeś prawidłowy port /dev/ttyUSB2 to ruszyło.
Sprawdź DNS auto i inne opcje i zobaczysz czy będzie różnica.
Internet odpaliłeś przez manager więc to robi się zazwyczaj kiedy modem nie jest prawidłowo wykrywany wtedy dostarczasz odpowiednie sterowniki z BusyBox a managery na nich operują. Można to zrobić nawet jak modem normalnie działa na tablecie no, ale po co kiedy wbudowany sposób działa więc innego się nie szuka. Więc ten przypadek albo modem może działać na normalnych ustawieniach albo tylko przez manager będzie musiał zarządzać modemem i połączeniami z internetem.
Zrezygnowanie z opcji managera kiedy teraz się udało nie rozwiązuje problemu z ustawieniami i APN, który tworzysz w ustawieniach systemu Android.