-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablet NTT 617A i modem Huawei E3131
wiech1958 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 1
Post: #1
Tablet NTT 617A i modem Huawei E3131
Tablet NTT 617A android wersja 4.1.1, modem e3131 z Playa karta z internetem Play i jest tak:
-podłączam modem z karta do tabletu/w ustawieniach pojawia się "enabling mobile data..."
-klikam Sieci komórkowe/Operatorzy sieci
-pojawiają się operatorzy sieci(Play,T-Mobile,Plus itd.)
-klikam wybierz automatycznie/po chwili wyskakuje napis "zarejestrowano w sieci"
-klikam Punkty dostępowe/jest Play internet-zaznaczam.
- po wejściu w konfiguracje APN automatycznie jest:MCC-260,MNC-06.
-zasięg 3G jest sprawdzane na kompie wszystko chodzi.
-czekam i dioda w modemie pulsuje na niebiesko ale brak połączenia z internetem.
Zrobiłem roota zainstalowałem ppp widget i jest podobnie,ppp widget znajduje modem(dostępne urządzenie USB 12d1:1506 Huawei),próbuje połączyć i rozłącza.
Jakieś rady/pomysły/rady mile widziane, 3-ci dzień siedzę na tym i nic nie wychodzi Huh

Rozwiązanie problemu w poście #10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-11-2013 17:09 przez wiech1958.)
09-11-2013 16:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Z tego, co tu napisałeś to modem wydaje się być wykrywany przez tablet. Podstawowa informacja to jak punkt APN udaje się dodać lub jest on wczytywany i w profilu uaktywniają Ci się liczby MCC oraz MNC to oznacza, że modem jest wykrywany prawidłowo.

Prześledź dokładnie ten poradnik jest on prawidłowo opisany, ale domyślam się, że nim się wzorowałeś.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...ndroid_205

Wiele osób zapomina włączyć te opcje i blokuje to dostęp do internetu, sprawdź u siebie.

[Obrazek: 87008532.png]

Inna sprawa z tabletami różnie bywa i tam internet z modemu działa trochę inaczej niż na komputerze. Zanim, więc będziesz miał dostęp do sieci upływa trochę czasu, kiedy zostanie zainicjowane połączenie z siecią. Może musisz po prostu cierpliwie poczekać.

Co do tego drugiego sposobu z ppp widget spróbuj przez umts manager jak on będzie zestawiał połączenie z internetem. W ppp widget też powinieneś mieć logi więc może luknij do nich, aby sprawdzić co tam za informacje są zaobserwowane.

Generalnie trudno powiedzieć, co jest przyczyną problemu. Bo wygląda wszystko OK, ale czemu nie masz na tablecie tego internetu nie mam pojęcia.
Sprawdź jeszcze w ustawieniach czy masz wyszczególnione czy E3131 jest obsługiwany. Ewentualnie gdzieś w instrukcji, bo na stronie www producent NTT nie podaje żadnego info na ten temat. To tak dla upewnienia się czy jest potwierdzone, przez NTT, że ten modem powinien działać, bo z tego, co tu napisałeś to wygląda, że on działa.

Może być też tak, że tablet z siecią 3G (kolory niebieskie oznaczają, że modem widzi 3G) po prostu nie wyrabia. Gdybyś mógł zaobserwować też łączenie tylko w UMTS czyli 2G (kolory na zielono w modemie) czy masz internet wtedy byłby problem ten, który tutaj opisuję. W wielu przypadkach bowiem jak jest problem z energią to modem zawiesza tablet, ale w Twoim przypadku tak się nie dzieje jednak może dla tabletu to zbyt duże obciążenie, chociaż 3131 to modem, który nie jest prądożerny.

Możesz też spróbować z inną kartą może jakimś innym modemem inna wersja, bo to, co opisałeś potwierdza, że ten modem jest obsługiwany, ale czemu nie wbijasz do sieci to trudno w tym momencie na to odpowiedzieć.
10-11-2013 15:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wiech1958 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Witam i dziękuje za zainteresowanie mym problemem.
Tablet jest przystosowany do pracy z 3G,bez podłączonego modemu ma już menu "3G Mobile data" i ikonkę z siła sygnału.Zmiana na 2G to samo jak na 3G. Umts manager zachowuje się tak jak by nie widział modemu.
Tak jak pisałem w ustawieniach tabletu"3G Mobile data" wykrywa sieć i APN automatycznie,ppp widget widzi modem.W menu "3G Mobile data" ptaszek przy "Dane w roamingu",pozycji "Włącz przesył danych" nie ma.
Wtablecie znalazłem plik :usb_modeswitch.d sa tam pliki z danymi modemów np:plik 12d1_14fe a po edycji :
Kod:
# Huawei E352
DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct=0x14fe
TargetVendor=  0x12d1
TargetProduct= 0x1506
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
Są to dane dla modelu E352 ale E3131 ma takie same wiec to chyba nie problem.

Logi z USB_ModeSwitch :

PPP Widget version 1.3.3
USB_ModeSwitch log from Sun Nov  10 16:07:08 CET 2013

Raw args from udev: 1-1/1-1:1.0

Using top device dir /sys/bus/usb/devices/1-1
----------------
USB values from sysfs:
  manufacturer    HUAWEI
  product    HUAWEI Mobile
  serial    
----------------
bNumConfigurations is 1 - don't check for active configuration
SCSI attributes not needed, moving on
checking config: /data/data/de.draisberghof.pppwidget/app_tmp/12d1.14fe
! matched. Reading config data
devList 1:
config: TargetVendor set to 12d1
config: TargetProductList set to 1506,151d
Driver module is "option", ID path is /sys/bus/usb-serial/drivers/option1

Command to be run:
usb_modeswitch -I -W -D -s 20 -u -1 -b 1 -g 7 -v 12d1 -p 14fe -f $cB

Verbose debug output of usb_modeswitch and libusb follows
(Note that some USB errors are to be expected in the process)
--------------------------------

Reading long config from command line

* usb_modeswitch: handle USB devices with multiple modes
* Version 1.2.7 (C) Josua Dietze 2012
* Based on libusb0 (0.1.12 and above)

! PLEASE REPORT NEW CONFIGURATIONS !

DefaultVendor=  0x12d1
DefaultProduct= 0x14fe
TargetVendor=   0x12d1
TargetProduct=  not set
TargetClass=    not set
TargetProductList="1506,151d"

DetachStorageOnly=0
HuaweiMode=0
SierraMode=0
SonyMode=0
QisdaMode=0
QuantaMode=0
GCTMode=0
KobilMode=0
SequansMode=0
MobileActionMode=0
CiscoMode=0
BlackberryMode=0
PantechMode=0
MessageEndpoint=  not set
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
NeedResponse=0
ResponseEndpoint= not set

InquireDevice disabled
Success check enabled, max. wait time 20 seconds
System integration mode enabled


Use given bus/device number: 001/007 ...
Looking for default devices ...
bus/device number matched
  searching devices, found USB ID 12d1:14fe
   found matching vendor ID
   found matching product ID
   adding device
Found device in default mode, class or configuration (1)
Skipping the check for the current configuration
Using interface number 0
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)

USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: HUAWEI
     Product: HUAWEI Mobile
  Serial No.: not provided
-------------------------
Looking for active driver ...
OK, driver found; name unknown, limitation of libusb1
OK, driver "unkown" detached
Setting up communication with interface 0
Using endpoint 0x01 for message sending ...
Trying to send message 1 to endpoint 0x01 ...
OK, message successfully sent
Resetting response endpoint 0x81
Resetting message endpoint 0x01
Could not reset endpoint (probably harmless): -6
Bus/dev search active, referring success check to wrapper. Bye.

ok:busdev
--------------------------------
(end of usb_modeswitch output)

Checking success of mode switch for max. 20 seconds ...
Waiting for device file system (1 sec.) ...
Waiting for device file system (2 sec.) ...
Waiting for device file system (3 sec.) ...
Waiting for device file system (4 sec.) ...
Waiting for device file system (5 sec.) ...
Reading attributes ...
Mode switch has completed
Mode switching was successful, found 12d1:1506 (HUAWEI: HUAWEI Mobile)
Device class of first interface is ff
Now checking for bound driver ...
Driver has bound, device is known

All done, exiting

i z ppp:
Using port ttyUSB3 for connection
Connect script failed

Nie znam sie na logach więc może ktoś to odczyta i coś powie.

Trzeci dzień czytania kombinacji i nic,tablet ładuje 2 razy dziennie a teraz już mam podłączonego na stałe pod ładowarkę.
Ręce opadają a w głowie już sieczka.
10-11-2013 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
A nie robiłeś jakichś ustawień na modemie? Może na komputerze on pracuje, ale na tablecie coś mu wadzi.
Z wpisów w pliku z tabletu wiele nie wynika tylko tyle, że są jakieś sterowniki pod modem E3131.

Co od tego komunikatu z ppp widget coś jest nie tak.
Możesz edytować:
Cytat:/sdcard/pppwidget/ppp/gprs-chat

usuwając tę linię:

OK-AT-OK $MYAPN
Nie daję gwarancji, że to akurat to, ale komuś tam na innym forum pomogło więc przetestować możesz i zobaczysz czy coś to pomaga jak nie dodaj ponownie tę linię, aby nie powodować niepotrzebnie zamieszania w plikach, z których ppp widget będzie korzystał.

Trochę ten programik był tutaj już opisany:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_302

Na stronie zaś producenta tego softu w FAQ nic nie ma na temat komunikatu jaki dostajesz, ale na forach zagranicznych gdzie ludzie mieli podobny komunikat inni opisywali, że może to dotyczyć sytuacji z modemami LTE (tutaj jest wykorzystywany interfejs sieciowy) zamiast portu szeregowego, więc tych modemów z LTE ppp widget nie widzi no ale modem Huawei E3131 to nie LTE, ale zwykły modem 3G.

Inna jeszcze sprawa gość, który miał podobny problem (też anglojęzyczne forum) tam autor tego programiku ppp widget napisał mu, że najprawdopodobniej port modemu nie reaguje w ogóle na komendę inicjowania połączenia. Co oznacza, że ppp widget wybiera niewłaściwie port.
Spróbuj, więc może w ustawieniach ppp widget tam są opcje Configure pozmieniać porty czy co się tam da (ttyUSB2 itd.) Tak też chyba jest w UMTS Managaer wybiera się porty. Jest tam chyba coś takiego, że można wyłączyć automatyczny wybór portu i wprowadzasz np.: dev/ttyUSB3, jako port do używania.

Ewentualnie pisz do NTT z zapytaniem czemu nie działa Huawei E3131 skoro jest wpisany do obsługi i działać powinien, a tu nie ma i tak internetu.
10-11-2013 19:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wiech1958 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 1
Post: #5
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Usuniecie linii "OK-AT-OK $MYAPN" nic nie zmienia ,w ustawieniach modemu zmieniałem tylko kolejność portów, obecnie są fabryczne.
Zmiana ttyUSB0 do ttyUSB4 nic nie daje.Niezdecydowany - mam już O matko
10-11-2013 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #6
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Czasami jest tak, ze modem w tablecie nie działa z poziomu PPP Widget bo producent nie dodał sterowników do obsługi urządzeń szeregowych USB. Tylko, że tutaj znów modem jest wykrywany przez sam tablet bo w ustawieniach znajdujesz APN.
Tak jak kolega wyżej napisał też radziłbym skontaktować się z NTT i co oni na to? Może wystarczy zamienić modem na jakiś, który na 100% będzie działał niech więc sami powiedzą jaki to modem. Bo tutaj zrobiłeś praktycznie wszystko co da się zrobić, ale stoisz w martwym punkcie. Trudno więc wskazać przyczynę braku internetu na tym tablecie skoro wszystko wskazuje, ze internet powinien być.

Inna rada to wgrać jakiś inny ROM nie nowszą wersję bo takową to chyba masz, ale jakiś inny bo tutaj to coś ten system jest nie teges skoro pokazuje podłączony modem jako widziany, ale do sieci dostać się nie możesz.

Nic sam nie doradzę, ale byłbym ciekawy co w takim przypadku jak twój jest problemem.
10-11-2013 21:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #7
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Znajomy miał pewien problem z tabletem NTT, więc przy okazji zapytałem o tę wersję NTT 617 i w serwisie powiedzieli, że bardzo możliwe, iż ten modem nie jest obsługiwany przez ten tablet. W chwili obecnej nie posiadają listy kompatybilnych modemów do NTT, ale można będzie próbować pytać za jakiś czas o te informacje.

Twój przypadek jest o tyle dziwny, że internet powinien być, bo wszystko wskazuje na to, że modem jest widziany przez tablet, ale zagadka jest taka, czemu jednak tego netu nie ma.

Należałoby przetestować jeszcze może jakąś inną kartę innego operatora tak dla dokładności ewentualnie modem jest widziany, ale nie do końca poprawnie stąd masz takie objawy, jakie masz. Z drugiej jednak strony niby piszesz, że ma takie same identyfikatory jak ten drugi wpisany w plik, ale należałoby dokładniej to prześledzić bo może tak do końca nie jest wtedy może wystarczyłoby zmienić coś w pliku z tymi wpisami.

E3131 Z Play ma coś takiego na tabletach i wtedy działa, może sobie sam popróbuj coś pozmieniać.
Kod:
[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11506
bcdDevice_now=0x0
at_port=1
ppp_port=0
Ewentualnie działaj jak masz takie same pliki na tablecie tym sposobem może coś zrobisz - http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...ei-3131_47
12-11-2013 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wiech1958 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Witam
Przeszukałem już wcześniej pliki w tablecie i pliku "3g_dongle.cfg" nie ma,a ten wpis pochodzi właśnie z tego pliku.Już chyba wszystkie posty przeglądałem na forum(nie tylko na tym) i prawie wszędzie konfiguracja opiera się na tym pliku "3g_dongle.cfg".
Dziś kombinowałem z kartą Aero2 i ten sam objaw.
12-11-2013 18:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #9
RE: Tablet NTT 617AI modem E3131
Pozostaje Ci chyba tylko pożyczać inne modemy może jakieś starsze E173 czy coś podobnego i testować z innymi ten tablet bo tutaj za dużo roboty, aby dojść ładu z tym problemem. Taniej jest wziąć inny sprzęt i jak śmiga kupić na aukcjach coś innego bo modem 50 zł, a grzebać możesz się z tym problemem przez miesiąc i nic nie zrobisz. Dziwny problem pewnie taki urok systemu. W dodatku jak sam producent nie wie jakie modemy działają no to O matko ja nie wiem jak oni to tworzyli Szczęśliwy
12-11-2013 19:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wiech1958 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 1
Post: #10
RE: Tablet NTT 617A i modem Huawei E3131
Witam
No i udało się Pomysł
Wystarczyło w programie top_netinfo ustawić porty modemu na ^SETPORT:A1,A2;16,1,2,3,A1,A2 i wszystko jest OKUśmiech
Z tabletem NTT 617A bez problemu chodzi modem Huawei E353u-2,nic nie trzeba przestawiać wkładasz i masz internet,sprawdzone dziś w sklepie.
18-11-2013 16:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131 android 842 496,971 26-07-2016 12:07
Ostatni post: Gilek
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 260 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 535 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang
  Toshiba Excite AT10-A-104 - Modem 3g (Huawei E1752C) golec2604 12 2,894 27-03-2015 22:21
Ostatni post: zuzi
  Tablet Lark FreeMe i modem 3G Lark FreeNet 2.0 aczacha1 2 1,621 24-06-2014 11:45
Ostatni post: Bzyku

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości