-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablet MSI Primo 93-005PL a Aero2
KrzyszM Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Tablet MSI Primo 93-005PL a Aero2
Czy tablet MSI Primo 93-005PL działa w sieci Aero2 ?
Po włożeniu karty sim i konfiguracji / tak jak pokazano na forum / punkt dostępowy świeci się na niebiesko, MCC i MNC same złapały odpowiednie wartości. Wyszukiwanie operatorów i automatyczna rejestracja do plusa.
Jednak tablet nie łączy się, brak ikonki R a w informacjach menu - brak usługi, wybrana sieć jest niedostępna.
27-05-2014 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #2
MSI Primo 93 i Aero2
Rozumiem, że masz modem zintegrowany z tabletem (wbudowany) więc problem kompatybilności modem tablet odpada. Więc jak napisałeś wszystko wskazuje, że udaje się skonfigurować APN dla Aero2.
Możesz jeszcze dokładniej przeczytać to tutaj, jeśli tego nie przeglądałeś:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...blecie_204

Nie wiem tylko czy obsługuje 900 MHz ten wbudowany modem, ale raczej na 99% tak bo jak piszesz sieć chwyta za ogon Zawstydzony
Może nie włączyłeś ROAMING-u.
Cytat:Wchodzimy w Ustawienia -> Więcej… -> Sieci komórkowe.
Muszą być włączone:
*Włącz przesył danych
*Dane w Roamingu
[Obrazek: tabletaero2.jpg]

Także wygląda wszystko tak, że spokojnie Aero2 powinno być obsługiwane na tym tablecie, ale może czegoś jeszcze nie włączyłeś, przeoczyłeś albo problem z zasięgiem.
Napisz więcej to się pomyśli bo raczej powinno to działać.
27-05-2014 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #3
RE: Tablet MSI Primo 93-005PL a Aero2
Spróbuj zobaczyć jak będzie to działać z inną kartą np. SIM Play lub Orange w sklepach do testów kupisz starter za 5 zł. Za 1 zł jest promocja Orange z batonami Lion gdzie masz internet za 1 zł na dzień, więc na testy starczy.
Zobaczyłbyś jak internet działa u innego operatora, bo możliwe, że w przypadku Aero2 coś nie włączyłeś, a ta sieć jest trochę nietypowa, więc może słaby zasięg i sieć jest, ale problem z zalogowaniem albo CAPTCHA na przeszkodzie, także dobrze jest aktywować połączenie np. na komputerze, aby SIM był na godzinę wolny od kapcia i próbować wtedy na tablecie. Bo to, co napisałeś to wydaje się, że wszystko jest OK tylko problem z dostaniem się do sieci w zasadzie jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2014 13:57 przez tester.)
28-05-2014 13:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KrzyszM Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Tablet MSI Primo 93-005PL a Aero2
Zrobiłem wszystko jeszcze raz, wg wskazówek z forum. Dodany APN aero, sam znalazł wartości MCC i MNC, dioda świeci na niebiesko. zapisałem i automatycznie wybrałem operatora sieci. I nic sie nie dzieje. Po kilku minutach wchodzę w ustawienia sieci kom i widzę że jest zaznaczona opcja "używaj tylko sieci 2G". Odznaczam ją, ale po chwili ponownie sie sama zaznacza.
Tablet ma wbudowany modem 3G, ale nigdzie nie moge znaleźdz informacji w jakim zakresie pracuje.
Karta aero włożona do ipada2 zadziałała od razu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2014 17:39 przez KrzyszM.)
28-05-2014 17:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #5
Opcja używaj tylko sieci 2G
Aero2 działa w oparciu o 900 MHz, ale w 3G, więc 2G musi być wyłączone. Ale aby coś takiego samo się działo to ja pierwszy raz czytam. Zobacz może z inną kartą czy też tak się dzieje i przełącza na 2G samo automatycznie.
Modem na pewno obsługuje 900 MHz, bowiem modemy i telefony na nasz rynek raczej wszystkie ten zakres mają przewidziany. Problemem, więc będzie samoczynnie zmienianie się opcji używaj tylko sieci 2G jak zmienia na to to modem nie wyszukuje sieci Aero2, która działa w 3G przecież. Zobacz jak piszę inną kartę czy też tak zmienia, bo jak tak to obstawiam, że to wina software wtedy należy to zgłosić do producenta, bo sam raczej tego nie naprawisz.
28-05-2014 18:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KrzyszM Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: May 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Tablet MSI Primo 93-005PL a Aero2
Tablet w serwisie MSI. Też się b. zdziwili, że sam przełącza sie na 2G. Podejrzewają software.
29-05-2014 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mangareva Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 14
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #7
Używaj tylko sieci 2G
Ta opcja Używaj tylko sieci 2G sama nie powinna się zmieniać - sobie i innym pomagałem konfigurować tablety, nie jest to trudne ale jako nowość wiele osób, które pierwszy raz mają styczność z takimi urządzeniami nie wie co i jak, także w moim przypadku nigdy nic się samo nie zmieniało.
Jak odda serwis urządzenie to napisz co dokładnie stwierdzili.
Jak używam urządzeń z systemem Android trochę zamawiałem z Chin to zdarza się, że zawsze jakiś defekt się znajdzie, a to wyświetlacz sam się włącza w telefonie i wygasza, a to brakuje pamięci, a to telefon się zawiesza kiedy czujnik zbliżeniowy działa, w takim przypadku zazwyczaj pomaga wgranie poprawionego ROM-u. Przy popularnych telefonach z Chin zawsze ktoś opracuje rozwiązanie i poprawi.
Także pewnie i z tym tabletem mały błąd oprogramowania.
29-05-2014 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 253 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 532 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang
Żarówka Haier W718 IP67 wodoszczelny, odporny na kurz, zarysowania z Aero2 android 34 25,188 19-08-2014 22:04
Ostatni post: WiFi
  Tablet Lark FreeMe i modem 3G Lark FreeNet 2.0 aczacha1 2 1,616 24-06-2014 11:45
Ostatni post: Bzyku
Smutek Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L Patrix96 4 2,359 03-06-2014 19:00
Ostatni post: AbuDabi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości