-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablet Kiano i modemy 3g
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Tablet Kiano i modemy 3g
Przeniosłem z innego tematu tutaj

cytuje: post Kol. *zebber*

RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131

To na tych modemach ten schemat Ci nie przejdzie. Będą inne polecenia i inny schemat konfiguracji. Ponadto musisz do pliku (nie wiem jak to nazwać plik ze sterownikami dla androida) wpisać pewne rzeczy, po których android rozpozna urządzenie, ale to nie będą takie same wpisy jak w pliku, które wrzucił autor tego poradnika.


Cytat:Próbowałem na innym laptopie - inne porty raczej nie bo system wykrywa sam gdzie jest zamontowany na którym COMie modem

Dziwne tylko, że po tej komendzie wywali Ci błąd. Nie pamiętam, ale ona chyba jest standardowa do wszystkich, chyba, że jest inaczej. Wiem jednak, że źle wybrany port powoduje taki błąd, także spróbuj wybrać inny. Metodą prób i błędów jak nie można dojść, o co kama, ewentualnie bez „” ale zakończ ; komendę.

Jak chcesz rozkminiać problem komend AT to zapoznaj się z książką „Moduły GSM w systemach mikroprocesorowych” Jacek Bogusz.

Jeszcze jedna rzecz jak masz modem E3131 albo E353 sprawdź czy dla nich działa ta komenda setport.

Co do komend to poprzez nie można sterować modemem. Komenda składa się z przedrostka AT, ciała komendy oraz znaku kończącego. Postać komendy zależy od rodzaju komendy, w komendach rozszerzonych jest to ciąg znaków oddzielony od przedrostka znakiem '+', '^' lub '%'.
Jeśli komenda będzie błędna albo nieobsługiwana albo zawierała nieobsługiwane parametry dostaniesz ERROR

AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3,16,A1,A2”
Ta komenda jest żądaniem ustawienia konkretnych parametrów
czyli: MODEM, NCM, DIAG, PC UI Interface (tutaj wydaje się komendy AT), CDROM, SD.
To dotyczy E3131

ID modemu wpisuje się w pliku ze sterownikami, ale też trzeba go ustawić pod android, czyli ustawić kolejność rozpoznawanych rzeczy.
Te ostatnie polecenia w poprzednim wątku podałem do E160. Inżynierem nie jestem od modemów i też jakiejś wiedzy fachowca na ten temat nie mam, dlatego wszystkich rzeczy Ci tu nie wytłumaczę, ale wybierając komendę setport ustawiasz kolejność rzeczy, jakie ma widzieć adroid. Nie możesz włączyć samego modemu, bo modem operuje na poleceniach AT, więc jak wyłączysz PC UI Interface to on nie będzie działał. Modem inaczej jest widziany pod Windowsem. Gdyby był widziany, jako modem to nie byłoby jak wepniesz go pod USB w Moim komputerze CDROMU. Windows widzi w 1 kolejności CDROM instaluje z niego drivery, a potem one już nim sterują, więc modem jest widziany w systemie. Android działa inaczej i musisz mu podać na tacy jak ma obsłużyć Twoje urządzenie.

Nie ma sens abyś sobie psuł głowę tymi starymi modemami. Masz 2 pewne, jak coś chcesz kupić komuś czy polecić poleć mu już sprawdzone rozwiązanie. Po co Ci E160 jak pod aero nie jest on zgodny, a do innego internetu masz szybsze modemy za małe pieniądze. Za pół roku te modemy będą stare jak Windows 98.

--------------------------------------------------------------------------------
Co do Twojego ostatniego zapytania mało prawdopodobne, aby Ci ktoś tutaj na to odpowiedział, bo większość tego po prostu nie będzie wiedzieć. Musisz rozkminiać sam, co oznaczają poszczególne dane i metodą prób i błędów próbować samemu dojść. Jak Ci się uda wtedy opiszesz jak sobie radzić z innymi modemami, przez co inni dostaną gotowe rozwiązanie.

Z tymi modemami, które już zostały rozpracowane ktoś musiał się trochę namęczyć, aby to rozkminić, dlatego jest taki poradnik, a znając życie ktoś gdzieś doszedł do czegoś, ktoś dodał coś innego i tak wspólnymi siłami problem został rozwiązany.

Tutaj mi np. za bardzo się nie chce siedzieć nad E160, bo to stary modem już, dlatego szkoda na niego czasu. A nawet jak się dojdzie schemat rozwiązania np. dla jakiegoś nowego modemu będzie całkiem inny.

Popróbuj sam może Ci się uda. Tabletu i modemu przecież nie spalisz, co najwyżej zablokujesz ;-)

p.s. ja takiego modemu nie mam więc nawet nie mam możliwości, aby przetestować czy to zadziała, ale jak poleceniem nie można zmienić konfiguracji w modemie to za wiele nie zdziałasz. Musisz znaleźć specyfikację techniczną dla tego modemu dowiedzieć się co jest co, jak ustawiony i wtedy kombinować. Jakiś punkt zaczepienia już masz.





No więc jest tak:
Mam :
-tablet KIANO z GPS i TV
-modem e160
-modemy e160e , k3565z , MF100 wasystkie dziaałaja z AERO2 ok

Problem jest w tym że żaden z w/w modemów nie jest wykrywany w tym tablecie
Robiłem różne próby i cuda w programie 'top_netinfo v.3.65' i nic :-(

Szukałem po inecie ale wszędzie jest opis - że muszę zrootować tablet - są opisy tymczasowego roota - próbowałem przez ADB , shell działa . SU działa ale jak chcę zmienic uprawnienia 'chmod' lub skopiować jakiś plik to mam odpowiedź "Read-only file system"

Czy to oznacza że nie ma szansy na 'dostanie' sie do plików [kopiowanie/edycja].
Niestety Wsparcie techn, tej firmy w zasadzie nie istnieje .

Ma ktoś jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem ??

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2012 11:26 przez 7dziadek.)
30-09-2012 11:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #2
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
Z różnych informacji wiem, że ten modem E160 jest zgodny i niezgodny występuje w różnych wersjach podobno. Tzn. nie wiem czy spełnia wymagania kat. 10 na 99% nie (nie chce mi się sprawdzać), ale niektóre działały niektóre nie podobno.

k3565z to chyba chodzi o Vodafone K3565, ale one też nie są kat 10.
ZTE MF100 nie jest zgodny.

Cytat:Problem jest w tym, że żaden z ww. modemów nie jest wykrywany w tym tablecie
Robiłem różne próby i cuda w programie 'top_netinfo v.3.65' i nic :-(

Tablet nie wykryje Ci tych modemów. Musisz najpierw poprawnie zapodać w pliku konfiguracyjnym informacje o tym modemie. Dodatkowo ustawić modem. Nie wiem jak z tymi starymi było, ale gdzieś ktoś mi kiedyś mówił, że tam się tylko CDROM wyłączało.

Ogólnie z tego, co wiem każdy modem należy ustawić w tryb "modem only" albo, aby jako pierwszy był widziany modem.

Plik konfiguracyjny punkt dostępowy masz. Teraz musisz edytować plik 3g_dongle.cfg czyli plik z informacją o modemie. Weź sobie informacje o modemie, który istnieje i na jego podstawie rób nowy wpis.

Kod:
[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11506
bcdDevice_now=0x0
at_port=1
ppp_port=0

Przerabiamy wpis do pliku 3g_dongle.cfg o informacji modemu E160

Kod:
[E160]
dongle_name=E160
production_name=E160
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d11003 //Default Id
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11003 //Modem Id
bcdDevice_now=0x0
at_port=1 //Nie wiem skad wziac te dane
ppp_port=0

Default Id i Modem Id pobieramy ze strony:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/3G_/_3.5G

Nie wiem skąd pobrać informację o at_port, ale się dowiem i opiszę jak to wygląda, aby dodać inne modemy. Tzn. spróbuję.

Co do Twojego roota i tabletu. Jak wgrasz RootExplorer nie masz tam opcji zmiany uprawnień, powinna być.
Ewentualnie spróbuj wgrać Superuser z Google Play może on pomoże i zobaczysz czy możesz poprzez niego kopiować pliki itd.
Jak jednak nic nie pomoże i nie masz roota trzeba zrobić go aby móc cokolwiek zrobić na tablecie.

Powiem Ci tak nie ma, co się za bardzo bawić w aero ze starymi modemami, bo mogą Cię blokować, jeśli jeszcze tego nie robią. Rozumiałbym, że chcesz rozpykać dodawanie E398, który ma LTE tak, aby z tego internetu korzystać, ale jak ktoś chce kupić niech kupi sprawdzony modem E3131 jest w sumie tani, na aukcjach można jeszcze taniej, także nie ma za bardzo sensu się męczyć ze starymi modemami nawet jak się chce korzystać z innego intenetu mobilnego.
30-09-2012 16:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
No więc postęp jakiś jest .....udało mi sie te pliki
3g_dongle.cfg
apns-conf.xml
wgrac do tableta
W pliku '3g_dongle.cfg' dopisałem tak


[E160E]
dongle_name=E160E
production_name=E160E
vendor_name=huawei
network_type=CDMA_MODE
pid_vid_origin=0x12d11001
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11001
bcdDevice_now=0x0
at_port=1
ppp_port=0



z tym że nie wiem jaki mam wpisać "at_port=" ..... wpisałem '1'


Natomiast w katalogu '/system/bin/' nie mam pliku 'preinstall.sh'
więc go stworzyłem i zrobiłem ten wpis
echo "12d1 1001" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id


No ale dalej modem sie nie uruchamia w tablecie :-((


Kolego "android" h e l p ???


.

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2012 18:04 przez 7dziadek.)
01-10-2012 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #4
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
Napisz proszę, co było powodem, że wcześniej nie mogłeś wgrać tych plików? Jak zrobiłeś to ewentualnie, czym? Wiedza ta przyda się i mi, i innym.

Wpis wydaje się poprawny.
at_port to komenda portu, ale w pliku 3g_dongle są krzaki i nie mogę odczytać, o co z tym chodzi.

preinstall.sh powinieneś mieć taki plik na androidzie, powiedz jaki dokładnie masz ten android dokładna wersja?

Kod:
at_port=1 // tego nie wiem
ppp_port=0 // to też może być różne od 0 podobno, więc też warto dowiedzieć się skąd to brać

Nie mam za bardzo jak przetestować innego modemu, jak skołuję od kumpla, który miał starszy taki to spróbuję przetestować ten sposób. Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw zrobić jak masz E3131, sprawdzić czy udaje Ci się zrobić ten poradnik na Twoim tablecie. Jak zrobisz wiadomo, że daje się uruchomić. Potem przejść na inne interesujące Cię wersję modemów i metodą prób i błędów próbować at_port 1, 2, 3 podawać.
Jeszcze tylko modem należ odpowiednio ustawić.

Spróbuję nad tym popracować może uda się ustalić jakiś jednolity schemat dla instalacji modemów pod tablety.
01-10-2012 20:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
(01-10-2012 20:23)zebber napisał(a):  Napisz proszę, co było powodem, że wcześniej nie mogłeś wgrać tych plików? Jak zrobiłeś to ewentualnie, czym? Wiedza ta przyda się i mi, i innym.

Wpis wydaje się poprawny.
at_port to komenda portu, ale w pliku 3g_dongle są krzaki i nie mogę odczytać, o co z tym chodzi.

preinstall.sh powinieneś mieć taki plik na androidzie, powiedz jaki dokładnie masz ten android dokładna wersja?

Kod:
at_port=1 // tego nie wiem
ppp_port=0 // to też może być różne od 0 podobno, więc też warto dowiedzieć się skąd to brać

Nie mam za bardzo jak przetestować innego modemu, jak skołuję od kumpla, który miał starszy taki to spróbuję przetestować ten sposób. Na Twoim miejscu spróbowałbym najpierw zrobić jak masz E3131, sprawdzić czy udaje Ci się zrobić ten poradnik na Twoim tablecie. Jak zrobisz wiadomo, że daje się uruchomić. Potem przejść na inne interesujące Cię wersję modemów i metodą prób i błędów próbować at_port 1, 2, 3 podawać.
Jeszcze tylko modem należ odpowiednio ustawić.

Spróbuję nad tym popracować może uda się ustalić jakiś jednolity schemat dla instalacji modemów pod tablety.

Po kolei:

1. pliki wgrałem przez ADB ROOT podpowiedział mi gostek z jednego z serwisów
2. edycja pliku '3g_dongle.cfg' robie takim małym edytorem [w załaczeniu]
3. Android 4.0.3
4. Nie mam modemu e3131 - pisalem że mam e160 i e160e
5. Modem ustawiałem w TNI jako "tylko modem" i w innej próbie wyłączałem tylko CDROM
6. Nadal nie dziła polecenie AT^SETPORT? [pisalem o tym wcześniej



.


Załączone pliki
.rar  Not.rar (Rozmiar: 38.51 KB / Pobrań: 11)

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
02-10-2012 02:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
Powiem Ci tak ustawiałem Huawei E353 do fabrycznych ustawień i potem znów pod tablet (wtedy korzystałem z aero2) jak chyba deaktywowali mi kartę SIM (nowa nie działała) i nie wiedziałem, co się porobiło (czy modem padł czy karta nieaktywna). Rano okazało się, że jednak karta przestała działać, a nowa jeszcze nie była po północy aktywna. Jednak od tych prób i testów jak wchodzę w ustawienia TNI i wybieram Komunikacja AT to ciągle dostaje taki komunikat jak tutaj
[Obrazek: net_info.jpg]

Dobrze byłoby abyś przetestował problem na modemie, który jest już pewny czy dobrze robisz i czy działa. Na pewno ktoś ze znajomych taki ma. Darmowy net z aero i tablety są tak teraz popularne, że kogoś znajdziesz, kto ma jeden z tych modemów. Wtedy wiedziałbyś, że działa i dalej szukasz rozwiązania dla innego modelu modemu. Może być tak, że danego modemu nie da się uruchomić. Ja jeszcze nie skołowałem modemu.

Wiem jednak, że modem po podłączeniu pokazuje kilka urządzeń, które działają na określonych portach. Sprawdzić to można komendą AT^GETPORTMODE
Kod:
^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,MDM:0,NDIS:1,DIAG:2,PCUI:3,CDROM:4,SD:5

Widzimy, że modem jest na porcie 0, a PCUI na 3.

Są dwie możliwości, albo ustawić tablet żeby łączył się na właściwych portach lub przestawić kolejność w modemie tak, aby zgadzało się z tymi portami, na których tablet chce się łączyć.

Ale jak sprawdzić, na jakich portach tablet chce się łączyć?

Można sprawdzić w pliku /etc/3g_dongle.cfg w konfiguracjach modemów producenta naszego modemu (mamy modem Huawei to patrzymy na te konfiguracje, inny to patrzymy na ten inny).
at_port=3
ppp_port=0


W tym wypadku modem musi być na porcie 0 (MDM) a interfejs dla komend AT na porcie 3 (PC UI Interface). W ten sposób możemy odczytać kolejność portów dla danych modemów.

at_port to port dla PCUI
a ppp_port to port dla modemu (MDM).


Jak jeszcze inaczej sprawdzić port modemu?

Najpierw usuwamy logi z:
/data/local/logcat/

Uruchamiamy ponownie tablet, podłączamy modem, wybieramy APN i czekamy parę minut. Teraz można zajrzeć lub skopiować logi. Szukamy PPPD, powinno się łączyć na numerze portu, który odpowiada modemowi, więc w tym przypadku:
I/pppd ( 783): PORT: /dev/ttyUSB0 115200
est prawidłowe bo modem znajduje się na pierwszej pozycji (liczymy się zera po średniku).

Jeżeli jednak byłoby np. tak:
I/pppd ( 1005): PORT: /dev/ttyUSB2 115200
To należy zmienić kolejność portów w tablecie lub bezpośrednio w modemie.

Do edycji plików polecam Notepad++

Myslę, że jesteśmy już bardzo blisko aby większość modemów tym sposobem odpalić na tablecie z androidem 4.0
Trzeba tylko to jeszcze przetestować, potwierdzić no i opisać łatwym krokiem dla innych Szczęśliwy
02-10-2012 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
Kol. "zebber" odezwij sie na priva lub Email to moze pogadamy przez SKYPE będzie szybciej i przyjemniej ;-)
Bo pisząc tylko tu troche obracamy sie wokół tej samej osi he..............he
pozdr.

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
03-10-2012 04:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #8
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
Powiem Ci na skype mam za słabe teraz łącze, i czasu też mi brakuje, także nie zawsze mogę być tak online.
Jak kolega mi pożyczy modem to spróbuję potestować to do czego doszliśmy. Myślę, że tym sposobem można dojść do uniwersalnego rozwiązania, które można będzie zastosować dla większości modemów.

tymczasem ;-)

p.s. ale jak coś pisz na priva do mnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2012 22:27 przez zebber.)
03-10-2012 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #9
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
7dziadek przypadkowo trafiłem na innym forum, że poradziłeś sobie z tym tabletem i jego konfiguracją pod internet.

Możesz napisać o co chodziło z tą konfiguracją? Jeśli to jakaś tajemnica to O.K., ale jak możesz coś zdradzić jak sobie poradziłeś z tym problemem to byłoby fajnie bo ludzi używających takich tabletów jest sporo, także ta informacja przydałaby się i innym.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
08-10-2012 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Tablet Kiano i modemy 3g
(08-10-2012 21:40)zuzi napisał(a):  7dziadek przypadkowo trafiłem na innym forum, że poradziłeś sobie z tym tabletem i jego konfiguracją pod internet.

Możesz napisać o co chodziło z tą konfiguracją? Jeśli to jakaś tajemnica to O.K., ale jak możesz coś zdradzić jak sobie poradziłeś z tym problemem to byłoby fajnie bo ludzi używających takich tabletów jest sporo, także ta informacja przydałaby się i innym.

Tajemnica to nie jest ale póki co nie mogę na razie o tym pisac publicznie .
Jak ktoś ma taki tablet i chce stracić gwarancję to niech pisze na priv'a
MOdemy nieml wszystkie i te z Aero2 chodzą mi ok.


!!! LUDZIE !!! nie kupujcie tego złomu KIANO który NIE posiada żadnego wsparcia ani upgrade .
Zainteresujcie sie tym http://www.ferguson-digital.eu/pl/produk...on-s3.html

ma dwa razy więcej pamięci 1GB i w zestawie uchwyt do szyby a modemy 3g łapia fix'a w kilkanaście sekund.....także w AERO2

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2012 03:01 przez 7dziadek.)
09-10-2012 02:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kiano SlimTab 3GR - nie widzi karty SIM szandor 2 471 30-07-2016 10:06
Ostatni post: Kochang
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 248 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 524 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang
  Tablet Lark FreeMe i modem 3G Lark FreeNet 2.0 aczacha1 2 1,613 24-06-2014 11:45
Ostatni post: Bzyku
Smutek Tablet MyTab 11 + modem Alcatel one touch X230L Patrix96 4 2,355 03-06-2014 19:00
Ostatni post: AbuDabi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości