Podobno jest sposób na obejście limitów danych w 3G, 4G LTE na komputerze. Nie testowałem tego, ale znalazłem taką informację może ktoś przetestuje jak ma łącze z ograniczonym limitem.
Operatorzy oferują duże limity pobierania danych, ale tylko wtedy, kiedy są one wykorzystywane przez urządzenia mobilne np. smartfon. Tak jest np. w USA. Inaczej, kiedy korzystamy z komputera transfer może być ograniczany albo może być pobierana opłata.
Opracowany został pewien programik, który pozwala na przesyłanie danych z i do komputera w taki sposób, że transfer nie jest widoczny dla operatora, jako transfer ze zwykłego komputera. Program nazywa się
ClockworkMod Tether. Program oferuje swoją pełną funkcjonalność bez potrzeby rotowania telefonu czy tabletu.
Programik pozwala użytkownikom Windowsów, Linuxów na wykorzystanie sieci 3G lub LTE za pośrednictwem urządzenia z androidem. Program jest pewnego rodzaju serwerem proxy, przez co podmienia on parametr TTL (czas życia pakietu danych) we wszystkich pakietach przesyłanych z komputera PC, przez co staje się on niewidoczny dla operatora komórkowego.
Aby korzystać z tego sposobu należy doinstalować na komputerze specjalną aplikację i poprzez nią możemy wykorzystać urządzenie takie jak tablet czy smartfon do połączenia z internetem na komputerze.
A więc pobieramy programik ClockworkMod Tether z Google Play, następnie odpalamy aplikację gdzie pokaże nam się taki widok
Klikamy w znak zapytania, a pokaże nam się widok jak tutaj
Wybieramy Download Tether for PC, gdzie dalej musimy wybrać nasz system operacyjny na komputerze
Wedy aplikacja zostanie pobrana na komputer, a smartfon należy przełączyć w tryb pamięci masowej i przejść do folderu na karcie pamięci:
clockworkmod/tether
Znajduje się tam aplikacja, którą należy zainstalować na komputerze. Kiedy ją zainstalujemy uruchamiamy ją i klikamy na start, a na smartfonie w uruchomionej aplikacji należy kliknąć na ikonkę USB. W taki sposób mamy internet na komputerze płynący ze smartfona, a dodatkowo podobno omijamy limity transferu. Tego nie jestem pewien nie mam jak przetestować, ale że to niby działa.
Aplikacja
ClockworkMod Tether jest płatna, ale można ją przetestować zanim się zapłaci. Ponadto nie wymaga ROOT, więc będzie działać na każdym urządzeniu z androidem bez potrzeby modyfikacji systemu.