-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Root Acer Iconia Tab A1
erap2 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Root Acer Iconia Tab A1
Witam!
Mam poważny problem z ww. urządzeniem. A mianowicie w większości poradników napisane jest, że trzeba włączyć tryb debugowania. Tyle że w ustawieniach nie ma takiej opcji. Szukałem kilkakrotnie, według różnych poradników lecz nie znalazłem tej opcji.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
14-03-2014 14:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
applex Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 113
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 1
Post: #2
Brak opcji programistycznych oraz debugowania USB
W systemach Android 4.2 i wzwyż opcje Debugowanie USB są domyślnie ukryte (nie zawsze, bowiem niektórzy producenci je uwidaczniają, ale większość przy zakupie nie będzie miała tych opcji związanych z debugowaniem).
Brak opcji programistycznych i debugowania USB jest po to, aby nieświadomi użytkownicy nie namieszali za bardzo w urządzeniu, ale jednak brak tego debugowania USB wcześniej czy później da się we znaki.

Jak więc włączyć opcje programistyczne i tryb debugowania USB, których nie ma? Wchodzimy w Ustawienia i przewijamy opcje na sam dół listy. Opcje programistyczne nie wyświetlają się domyślnie. Należy wejść, więc w Informacje o telefonie i klikać kilka razy z rzędu pole o nazwie Numer kompilacji. Dotknięcia muszą być szybkie. Jeśli robimy to poprawnie ukaże nam się komunikat Jesteś teraz programistą. Zamykamy wszystko i na nowo wchodzimy do Ustawień. Od tej chwili Opcje programistyczne powinny być widoczne w telefonie, a w nich dodatkowe funkcje gdzie możemy sobie wybrać włączone Debugowanie USB.

Już ten problem związany z brakiem opcji programistycznych i debugowania USB był opisywany na forum i masz też zrzuty, co i jak:
Jak włączyć Opcje programistyczne i Debugowanie USB w telefonie z Androidem.
14-03-2014 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
erap2 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Dziękuję za zainteresowanie, co do tego że na forum było, wiem, lecz na innych forach pisali że ten Acer ma to zablokowane, zupełnie inaczej, lecz ten sposób zadziałał.
2 sprawa, wykonałem wszystko według tego: http://darmowyinternet.net/forum/temat-l...droida_183 poradnika i nie skutkuje to. Niby wykonuje wszystko dokładnie jak tam, lecz po zakończeniu na tym komunikacie nadal jest na czerwono. Co mógłbym w związku z tym poradzić?
Z góry dziękuję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2014 22:22 przez erap2.)
14-03-2014 22:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #4
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Nie wiem czy działałeś tym sposobem na starszą wersję czy już nowym. Opisałem nowy wygląd aplikacji, aby inni rozumieli jak obsługiwać ten kombajn do nadawania konta root.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-l...83?page=43
To jest markowy tablet tzn. większa firma, a te jakiś dziwny mają interes w tym, aby utrudnić majsterkowanie użytkownikom w urządzeniach więc starają się jak mogą, aby ludzie nie majsterkowali w środku. Może być tak, że ten sposób nie zadziała na ten model. Musisz szukać czegoś potwierdzonego na necie albo innymi sposobami próbować. Programów i wersji jest pełno może coś akurat zadziała. W temacie, z którego korzystałeś masz też inne przykłady.
Na forum anglojęzycznym x d a jest pewien temat, ale to związane jest z wgrywaniem modyfikowanego ROM-u nie polecam za bardzo tego. Jak ktoś coś poprawił OK, ale jak to obrabiany system przez masę ludzi i składanka różnych wersji to nie jest to dobre rozwiązanie. Lepiej szukać czegoś co włączy to konto jakiego potrzebujesz niż zamieniać system niewiadomego pochodzenia.
14-03-2014 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #5
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Do czego potrzebujesz tego roota? Może jest jakaś alternatywa. Bo w tej wersji to nawet chcąc wgrać nie przez komputer ROM, a przez sam tablet to pewnie należałoby bootloader łamać więc w zasadzie to ostateczność bo jak na razie nie widzę potrzeby zbyt zaawansowanej wymiany software na tablecie. Należy tylko szukać sposobu na dodanie pełnych praw (konta administratora) jeśli potrzebujesz, a na pewno coś jest bo to marka globalna więc ktoś już na bank ten problem przerobił.
14-03-2014 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
erap2 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Głównym celem jest przenoszenie aplikacji na kartę SD domyślnie zablokowanym przez Acera. Działałem na nowszej wersji programu, i nie chcę, przynajmniej na razie zmodyfikowanego systemu. Na forach anglojęzycznych widziałem, lecz mój angielski jest na tyle kiepski, że mogę czegoś nie zrozumieć, zrobić coś źle i później będą kłopoty. Bo w żadnym serwisie tego nie zrobią?
15-03-2014 08:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Cebu Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 90
Dołączył: Sep 2013
Reputacja: 1
Post: #7
RE: Root Acer Iconia Tab A1
No to może ten program akurat nie może zrobić roota na tablecie, jaki masz. Spróbuj innymi programikami przetestować możesz. Nie ma uniwersalnego sposobu na root dla wszystkich urządzeń, dlatego jeden sposób działa na jeden model inny na kilka, więc trzeba szukać różnych metod. Wgrywać ROM to można chcąc przetestować, ewentualnie jak masz pewność, że to coś lepszego no i jak masz zapasowy swój w razie, czego aby móc jak wrócić do fabrycznego systemu. Inaczej jak uceglisz sprzęt to tylko serwis, a za free raczej tego nie zrobią. Roota w komisach i innych takich punktach może ktoś zrobi, ale to tak samo jak ty znajdzie sposób, który zadziała, więc zrobi jak nie zadziała to ci odda sprzęt i powie, że nie może zrobić.

Spróbuj może jeszcze tego Root with Restore by Bin4ry działa na większość systemów ICS/JB (link jest w temacie łatwy root).
15-03-2014 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
erap2 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Próbowałem z metodą z forum xda, lecz nie zadziałało. Doszedłem do kopiowania pliku, klikam enter i nic się nie dzieje. Podobno Acer zablokował bootloadery, nie wiem co to jest, ani czy to coś zmienia, ale tyle doczytałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2014 19:12 przez erap2.)
16-03-2014 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LuckyLuke Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Co to jest bootloader czy z angielskiego boot loader? To jest nic innego jak program rozruchowy uruchamiany jako pierwszy po wykonaniu w komputerach BIOS-u. Bootloader pozwala załadować docelowy system jakim jest system Android na tablecie czy smartfonie.
Aby mieć możliwość pewnych ustawień czy opcje związane z wgrywaniem systemu należy uzyskać boot device menu (menu urządzeń rozruchowych) to menu służy do bootowania i uruchamiania systemu.

Ten gość trochę to tłumaczy, ale nie jest to do końca w kolejności tak jak mówi, że np. bootloader to jest coś jak BIOS (wiele osób mówiąc bootloader ma na myśli BIOS). Bootloader to nie jest BIOS w komputerach jest to program rozruchowy po BIOS-ie ładowany, a w Andoidach jest podobnie, ale nie wszystko tak widać gołym okiem.




Inna sprawa root można wykonać na każdym telefonie, bez potrzeby ruszania bootloader'a, root to podniesienie uprawnień czyli uzyskanie rangi administratora w systemie (Android wywodzi się z systemów Linux). Bootloader to program, który ładuje system i weryfikuje czy jest on oryginalny, jakiegoś obrobionego nie pozwoli załadować, dlatego aby móc wgrać coś całkiem innego należy ten bootloader odblokować.
To jak ze skuterkami producent przewidział jazdę 50 km/h, ale jak odblokujesz skutera to będziesz mógł nim pomykać 65 km/h bo takie prędkości jest możliwe robić.

Jak możesz nawet wejść gdzieś gdzie możesz wskazać do załadowania/zainstalowania nowy system to bootloader nie pozwoli wgrać nic innego co nie jest zgodne sumą kontrolną z oryginalnym systemem.
Musiałbyś zmienić swoje recovery na np. ClockworkMod ROM Manager i wtedy miałbyś całkiem inną konsolę, która pozwalałaby wgrać coś innego, ale jak widzę na stronie CWM to dla Acer jest oficjalna wersja tylko na Acer A700.
Także chyba musisz bawić się w te skomplikowane opisy z tego drugiego forum.
A jeśli chcesz tylko zmienić ustawienia przenoszenia aplikacji na kartę SD to są do tego aplikacje specjalne, ale one raczej będą potrzebować root'a więc musisz szukać sposobu na root'a w tym Acer'ze. Możesz próbować z wgrywaniem itd. ale jak masz pod ręką system, który w razie czego będziesz mógł wgrać na nowo. Trzeba jednak robić to umiejętnie aby nie uszkodzić tego elementu, który ładuje system bo jak się nie uda będziesz miał taki widok na ekranie po wciśnięciu przycisku Power jaki masz kiedy tablet jest wyłączony. Żadna ikonka nie mrugnie i nic nie zdziałasz.
Także najpierw dowiedz się jak możesz sobie sam na nowo wgrać system ten, który masz i czy możesz bo jak piszę jak się zapędzisz będziesz marnował czas i pieniądze potem na naprawę sprzętu.
16-03-2014 20:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Julek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Root Acer Iconia Tab A1
Sposób na Aceer i root jakiś na pewno jest. Nie ma rzeczy niemożliwych są narzędzia próbuj w pierwszej kolejności różnymi programami (podpinasz tablet do komputera włączasz program klikasz root i widzisz da się albo się nie da). Nie da rady jednym próbujesz drugim. Jak przerobisz 10 polecanych rozwiązań i żadne nie daje rezultatów przechodzisz na poziom wyższy bardziej skomplikowany i wgrywasz modyfikowany ROM.

Co do samego bootloadera na urządzeniach marki Acer to na tabletkach Acer, nie jest możliwe, aby zainstalować inny system operacyjny niż wstępnie zainstalowanej wersji systemu Android. Info z australijskiej strony Acer.
Aby zainstalować zmodyfikowany obraz systemu Androida lub inny system operacyjny wymagany jest tzw. otwarty bootloader, który nie jest zawarty w tabletkach Acer. I jak informuje sam producent nie ma żadnych planów, aby to zmienić.

Wniosek z tego taki, że Acer nie może obsługiwać alternatywnych wersji systemu Android. Oczywiście modyfikacje są możliwe, ale wprowadzane nieumiejętnie zmiany mogą spowodować problemy z urządzeniem.
Także musisz sobie dobrze czytać co i jak robić (piszę o anglojęzycznej stronie gdzie masz opisy zmian) i wykonywać to prawidłowo bo inaczej będziesz miał więcej problemów.
16-03-2014 20:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  TWRP recovery i root dla Ulefone Paris filazaf 15 1,113 13-11-2016 13:40
Ostatni post: maslokm
  Samsung Galaxy Tab E9.6 vs LENOVO Yoga Tab 3 10 lafontier 0 87 26-09-2016 17:15
Ostatni post: lafontier
Żarówka Łatwy ROOT android dla wszystkich urządzeń z każdą wersją Androida android 455 745,482 15-07-2016 12:56
Ostatni post: Gilek
Żarówka Lenovo S90-u android 5.0.2 z root android 1 373 10-05-2016 10:16
Ostatni post: android
  Tablet nie włącza się po root'cie 11DomarusN 3 526 04-05-2016 08:49
Ostatni post: Kochang

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości