|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
|
Botek
Przyjaciel

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
|
|
Dzisiaj 07:15 |
|
zebber
Użytkownik

Liczba postów: 234
Reputacja: 2
|
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Wiesz co DC, jak modem, który masz działa Ci na tablecie z kartą Play to znaczy, że modem jest obsługiwany przez Twój tablet. Nie musisz edytować/zmieniać i bawić się z plikiem 3G_dongle.cfg w Twoim tablecie, gdyż tablet modem Ci już obsługuje.
Problem masz jak wrzucisz kartę Aero do modemu.
Także możesz sobie wrzucić plik apns_conf.xml on ma dodany APN dla Aero2, możesz sobie go też dodać ręcznie bez potrzeby wrzucania tego zmienionego pliku apn_conf wtedy tylko sam wpisujesz nowy APN (jak masz włożoną kartę Aero), więc sprawdź czy Ci wykrywa takie liczby 260 217 (czy jakoś tak nie pamiętam).
I jeszcze inne pytanie czy na komputerze przez aero łączysz się w roamingu? Może nie łączysz się na tablecie przez roaming.
Wejdź w Ustawienia > Sieci zwykłe i bezprzewodowe>Więcej…>Sieci komórkowe
I zobacz czy masz roaming zaptaszkowany.
Posprawdzaj, bo najprawdopodobniej wszystko jest Ok tylko gdzieś coś należy włączyć
Ewentualnie inna jeszcze rada, bo wg instrukcji Huawei E353 (chyba wszystkie są takie same oznaczenia) to:
Zielony – 2 mignięcia, co 3 s – modem jest włączony
Zielony – 1 mignięcie, co 3 s – modem rejestruje się do w sieci 2G
Zielony – świeci światłem ciągłym – modem jest połączony z siecią 2G
Aero2 działa na 900 MHz w 3G na komputerze się łączysz to chyba modem masz już przystosowany do tej częstotliwości.
|
|
08-11-2012 21:24 |
|
zuzi
Dużo pisze

Liczba postów: 287
Reputacja: 8
|
hmm możliwe, że wszystkich komend nie obsługuje ten modem. To jednak już stary typ. Ale OK modem masz na 0 pozycji, czyli tak jak ogólnie te tablety z androidem 4.0.3 chcą widzieć.
w pliku 3G_dongle.cfg powinieneś mieć ppp_port=0
PCUI:3 także w tym samym pliku powinieneś mieć at_port=3
I wydaje mi się, że tak będziesz miał skoro Ci net na Playu działa, ale sprawdź tak dla pewności jak będzie inaczej można spróbować zmienić dla przekonania się czy aby to by coś pomoże dla aero. Jednak obstawiam, że tak już tam masz w plikach.
Sprawdź sobie w tym pliku 3g_dongle.cfg czy te ppp i at są tak jak wypisałem nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Albo czegoś brakuj albo coś nie jest włączone, że masz problem z tym aero tylko ja nie mam pojęcia co
|
|
12-11-2012 20:22 |
|
Botek
Przyjaciel

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
|
|
Dzisiaj 07:15 |
|
DC2002
Początkujący

Liczba postów: 7
Reputacja: 0
|
Dodam tylko jeszcze zawartość 3g_dongle.cfg:
Kod:
[E173]
dongle_name=E173
production_name=E173
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d11446
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d1140c
bcdDevice_now=0x0
at_port=3
ppp_port=0
oraz
preinstall.sh:
Kod:
echo "12d1 140c" >/sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
W windowsie jedyny PID/VID jaki odczytałem to 0x12d1140c więc przy pomocy strony:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/3G_/_3.5G#HUAWEI
dobrałem pid_vid_origin.
|
|
12-11-2012 20:45 |
|
zuzi
Dużo pisze

Liczba postów: 287
Reputacja: 8
|
Ty raczej masz wszystko poustawiane, aby modem był widziany (potwierdza to fakt, że masz internet z Play inaczej nie miałbyś internetu na tablecie z tej sieci).
Tam na stronie jest kilka tych modeli trochę ciężko zgadnąć, który dokładnie (Ty przyjąłeś ten 1 ja też, że to ten), ale aby być pewnym czy masz poprawny pid i vid po zmianie wepnij modem w komputer i sprawdzić tak jak tutaj na obrazku się sprawdza. Chyba, że tak już zrobiłeś i się zgadza.
pid_vid_now= z powyższego sposobu z komputera i tak obstawiam, że zrobiłeś
pid_vid_origin= ze strony którą podałeś i jest to Default Id
Może jeszcze powinieneś pójść gdzieś pod sam BTS aby łapać mega zasięg. Ja obstawiam, że albo nie łapiesz zasięgu albo coś z punktem APN u Ciebie nie tak.
Bo wiesz jak masz modem i tablet źle poustawiany to internet z Playa nie powinien Ci działać, a on działa.
|
|
12-11-2012 21:04 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|