-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
DC2002 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Witajcie!
Od kilku dni próbuje uruchomić internet na moim tablecie. Do tej pory udało mi się ustalić tylko tyle:
-System Android 4.0.3
-Modem Huawei E173
-Modem z kartą PLAY oraz kartą AERO na komputerze działa super!
-Modem z kartą PLAY działa bez problemu na tablecie
-Modem z kartą AERO2 w tablecie nie chce działać
Nie pomaga ustawianie APN wg. wskazówek. Edytowałem też pliki 3g_dongle.cfg oraz apns-conf.xml. Przy czym ten pierwszy trochę na czuja bo numery VID i PIT znalazłem na jakiejś podejrzanej stronce.
Wydaje mi się, że modem działa poprawnie skoro nie robi problemów z kartą Play, tylko dlaczego z kartą AERO wyświetla jedynie małą literkę R i milczy.
Dla osób które analizują diody LED dodam, że w PLAY modem świeci na niebiesko, a z AERO miga na zielono.
Bardzo proszę o jakąś radę w jaki sposób uruchomić ten zestaw.
POZDRAWIAM
08-11-2012 19:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #2
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Wiesz co DC, jak modem, który masz działa Ci na tablecie z kartą Play to znaczy, że modem jest obsługiwany przez Twój tablet. Nie musisz edytować/zmieniać i bawić się z plikiem 3G_dongle.cfg w Twoim tablecie, gdyż tablet modem Ci już obsługuje.

Problem masz jak wrzucisz kartę Aero do modemu.
Także możesz sobie wrzucić plik apns_conf.xml on ma dodany APN dla Aero2, możesz sobie go też dodać ręcznie bez potrzeby wrzucania tego zmienionego pliku apn_conf wtedy tylko sam wpisujesz nowy APN (jak masz włożoną kartę Aero), więc sprawdź czy Ci wykrywa takie liczby 260 217 (czy jakoś tak nie pamiętam).

I jeszcze inne pytanie czy na komputerze przez aero łączysz się w roamingu? Może nie łączysz się na tablecie przez roaming.
Wejdź w Ustawienia > Sieci zwykłe i bezprzewodowe>Więcej…>Sieci komórkowe
I zobacz czy masz roaming zaptaszkowany.

Posprawdzaj, bo najprawdopodobniej wszystko jest Ok tylko gdzieś coś należy włączyć

Ewentualnie inna jeszcze rada, bo wg instrukcji Huawei E353 (chyba wszystkie są takie same oznaczenia) to:

Zielony – 2 mignięcia, co 3 s – modem jest włączony
Zielony – 1 mignięcie, co 3 s – modem rejestruje się do w sieci 2G
Zielony – świeci światłem ciągłym – modem jest połączony z siecią 2G
Aero2 działa na 900 MHz w 3G na komputerze się łączysz to chyba modem masz już przystosowany do tej częstotliwości.
08-11-2012 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Sprawdź właśnie czy masz na 100% włączoną opcję na roaming.

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
09-11-2012 12:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DC2002 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Odpisuje dopiero teraz. Oczywiście, że roaming jest włączony. Testowałem też, z wyłączonym, tak dla uzupełnienia testów.
Walczę z tym problemem dość intensywnie. Udało mi się nawet na chwilę uzyskać połączenie. W tej chwili nie wiem w jakiej konfiguracji, bo potem wgrałem plik cfg z innymi numerami, a wszystko działo się w tramwaju.
Nie mniej jednak wychodzi na to, że na komputerze działa dobrze, a na tablecie nie.
Modem miga diodami tak (chodzi o komputer): 2 razy zielona - modem podłączony i nic nie robi, mignięcia na niebiesko - podłączony i komunikuje się z siecią GSM, a świeci na kolor niebiesko zielony gdy mamy połączenie z internetem.
Jeśli chodzi o tablet modem miga na zieloni i koniec.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2012 16:59 przez DC2002.)
11-11-2012 16:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #5
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Trudno powiedzieć, co powoduje problem. Modem i tablet chyba masz na 100% poprawnie skonfigurowany skoro na playu Ci działa. Dodatkowo już udało Ci się dostać do sieci z kartą aero2 (tzn. miałeś ten inernet) tak jak napisałeś, ale znów się zgubiłeś.
Ten zielony kolor wskazuje, że jednak w zasięgu sieci 3G nie jesteś. Może to jest problemem, ale znów na komputerze masz na karcie aero internet. Na forum były osoby, które na komputerze miały net, ale na tabletach miały za słaby zasięg z tego samego pomieszczenia.
Spróbuj może wybrać sieć ręcznie w tym tablecie. Wprowadź sam apn dla aero. Nie wiem, co i jak Ci doradzić nie widząc przed oczyma tego wszystkiego.

Możesz wykonać testy tych komend dla modemu zobaczy się czy konfiguracja modemu jest poprawna (obstawiam, że tak skoro łączysz się z playem):
AT^GETPORTMODE
AT^SETPORT?
AT^SETPORT=?

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
11-11-2012 19:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DC2002 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
AT^GETPORTMODE
ODPOWIEDŹ:
^GETPORTMODE:TYPE:WCDMA:Qualcomm,MDM:0,NDIS:1,DIAG:2,PCUI:3,CDROM:4,SD:5

OK

Za to :
AT^SETPORT?
AT^SETPORT=?
Dają odpowiedź-
COMMAND NOT SUPPORT
12-11-2012 18:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #7
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
hmm możliwe, że wszystkich komend nie obsługuje ten modem. To jednak już stary typ. Ale OK modem masz na 0 pozycji, czyli tak jak ogólnie te tablety z androidem 4.0.3 chcą widzieć.

w pliku 3G_dongle.cfg powinieneś mieć ppp_port=0
PCUI:3 także w tym samym pliku powinieneś mieć at_port=3

I wydaje mi się, że tak będziesz miał skoro Ci net na Playu działa, ale sprawdź tak dla pewności jak będzie inaczej można spróbować zmienić dla przekonania się czy aby to by coś pomoże dla aero. Jednak obstawiam, że tak już tam masz w plikach.

Sprawdź sobie w tym pliku 3g_dongle.cfg czy te ppp i at są tak jak wypisałem nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Albo czegoś brakuj albo coś nie jest włączone, że masz problem z tym aero tylko ja nie mam pojęcia co Huh

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
12-11-2012 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DC2002 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Dodam tylko jeszcze zawartość 3g_dongle.cfg:
Kod:
[E173]
dongle_name=E173
production_name=E173
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d11446
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d1140c
bcdDevice_now=0x0
at_port=3
ppp_port=0

oraz

preinstall.sh:
Kod:
echo "12d1 140c" >/sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id

W windowsie jedyny PID/VID jaki odczytałem to 0x12d1140c więc przy pomocy strony:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/3G_/_3.5G#HUAWEI
dobrałem pid_vid_origin.
12-11-2012 19:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #9
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Ty raczej masz wszystko poustawiane, aby modem był widziany (potwierdza to fakt, że masz internet z Play inaczej nie miałbyś internetu na tablecie z tej sieci).

Tam na stronie jest kilka tych modeli trochę ciężko zgadnąć, który dokładnie (Ty przyjąłeś ten 1 ja też, że to ten), ale aby być pewnym czy masz poprawny pid i vid po zmianie wepnij modem w komputer i sprawdzić tak jak tutaj na obrazku się sprawdza. Chyba, że tak już zrobiłeś i się zgadza.
[Obrazek: sterowniki.jpg]

pid_vid_now= z powyższego sposobu z komputera i tak obstawiam, że zrobiłeś
pid_vid_origin= ze strony którą podałeś i jest to Default Id

Może jeszcze powinieneś pójść gdzieś pod sam BTS aby łapać mega zasięg. Ja obstawiam, że albo nie łapiesz zasięgu albo coś z punktem APN u Ciebie nie tak.
Bo wiesz jak masz modem i tablet źle poustawiany to internet z Playa nie powinien Ci działać, a on działa.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
12-11-2012 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
DC2002 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Quicki 726 i Huawei E173 problem Aero2
Tutaj kolejna ciekawostka. Ostatnio dokładnie tak odczytałem numery PID/VID. Jak pisałem wcześniej było 12d1140c. Dziś przestawiałem trochę ustawień modemu, windows kilka razy przeinstalował sprzęt. W tej chwili modem ma numer 12d11001. Brakuje mi jakiegoś narzędzia dla systemu android.
12-11-2012 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Lenovo a8 + modem Huawei e180 grzybucha 1 569 01-11-2015 20:00
Ostatni post: WiFi
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,476 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,275 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,646 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,036 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości