Kartę Play możesz sobie kupić w kiosku starter do internetu kosztuje jakieś parę złotych i tak przetestujesz.
Co do kart SIM to wsystemach GSM, każdemu abonentowi jest przydzielony indywidualny numer identyfikacyjny IMSI (zapisany na karcie SIM) służący do identyfikacji abonenta na drodze radiowej. Numer IMSI składa się z trzech części:
- kodu kraju stacji ruchomej MCC obejmującego trzy cyfry (Polska – 260) identyfikuje kraj,
- kodu sieci MNC zawierającego dwie lub trzy cyfry identyfikujące sieć,
- numeru identyfikacyjnego abonenta ruchomego MSIN identyfikującego go w danej sieci komórkowej.
Także jak tworzysz profil APN i wprowadzisz odpowiednią nazwę punktu APN to reszta danych powinna zostać automatycznie odczytana. Nie wiem jak jest z kartami Orange musiałbym to przetestować aby mieć porównanie, ale tam te wartości chyba też wczytują się automatycznie jak tutaj (pozwolę sobie skopiować z innego forum, które mam pod ręką obraz):
Tak więc jak testowałem na kilku tabletach kartę Aero2 to tam aby uwidocznić profil Aero2 musiałem najpierw go stworzyć, wpisać punkt dostępowy APN, ale aby się to powiodło musiałem być w zasięgu sieci 3G wtedy reszta się wczytywała.
Na innym tablecie myTAB wystarczyło chyba jak dobrze pamiętam podpiąć tylko modem i profil się sam wczytywał (albo też tylko wpisywało się APN darmowy), ale nie trzeba było być w zasięgu 3G. Tak jakoś dziwnie to na różnych tabletach działało.
Więc z Twojej wypowiedzi ostatniej zrozumiałem, że karta T-Mobile Ci działa i internet też, ale z Orange coś nie tak.
Może masz problem z zasięgiem i jak coś tam złapie to masz sygnał. W domu na ogół jest słabszy zasięg. Jak jest słaby albo nie ma w ogóle zasięgu masz problem.
Jak nie działa to tak jak trzeba to nie wiem może zgłosić to do suportu bo wiesz teoretycznie ten Goclever dostarczył Ci sprzęt, który powinien być całkowicie sprawny i działający. Czy to karta Orange czy karta Play czy też T-Mobile nie powinno być różnicy. Wszystko powinno sprawnie działać.