-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z Aero 2
Falkor Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Problemy z Aero 2
Witam wszystkich,
mam mały problem z dostępem do Aero2. W tablecie Nexus7 karta działa bez żadnych problemów, wszystko działa tak jak powinno. Problem pojawia się gdy przełożę kartę do modemu Huawei E3131. Raz na jakiś czas modem wykryje kartę i przez kilka minut działa i za chwilę już nic nie działa. Wyciągnę kartę z modemu i włożę do tabletu i tam bez niczego po kilku sekundach mogę korzystać z Aero2. Niestety nie wiem jak zmusić Aero2 do działania w modemie. Próbowałem z modemem Huawei E3131 i ZTE MF669. Wie ktoś z Was jak można rozwiązać ten problem? APN ustawiony tak jak trzeba Uśmiech
26-07-2013 17:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zuzia Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 20
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 1
Post: #2
RE: Problemy z Aero 2
Musisz sobie dokładnie sprawdzić czy problem jest z kartą SIM Aero2 czy też problem jest po stronie modemu. Skoro karta dobrze działa w tablecie to może modem 3G jest wadliwy.
Nie napisałeś jak modem MF669 widzi kartę Aero2, ale z tego co ludzie piszą po innych forach to ten modem działa bez problemu z kartami Aero2.

Musisz zrobić dokładniejsze testy karty i modemu E3131. Weź ten modem i przetestuj na nim inną kartę kogoś innego. Np. w kiosku kupisz jakiś starter Play czy Orange do internetu i zobaczysz czy karty na nim dobrze działają.
Bo może karta jest wadliwa, ale skoro działa dobrze na tablecie to może właśnie ten modem masz uszkodzony w zasadzie napisałeś, że na nim masz tylko problemy.

Tutaj pisali trochę o kartach i ich testowaniu czy są uszkodzone czy nie http://darmowyinternet.net/problem-z-karta-sim/
26-07-2013 17:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Falkor Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Problemy z Aero 2
Dziękuję za odpowiedź. Może faktycznie za mało informacji podałem. Zacznę od modemu ZTE MF669, na którym działa karta SIM z Play Online w routerze TP-Link. Modem działa również jak jest podłączony do usb w laptopie. Sprawdzałem na tym modemie również kartę SIM Orange Free i też działa. Modem Huawei E3131-s2 ma zdjętego simlocka i sprawdzałem na nim karty SIM z Play Online i Orange Free i wszystko działa tak jak powinno. ZTE jest z Plusa, Huawei E3131 jest z Orange. Z tego jak to działa to nie wiem w czym jest problem. Ustawiacie tylko i wyłącznie APN darmowy czy coś jeszcze w ustawieniach modemu? W tablecie jest tylko dodany APN i nic więcej nie musiałem tutaj ustawiać, a na modemach mam taki problem :/ Za bardzo nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić. Według mnie karta jest sprawa (działa w tablecie) i modemy też (w obu działają w nich karty Play i Orange).
26-07-2013 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #4
RE: Problemy z Aero 2
Dziwna sprawa ale napisałeś na modemach mam taki problem czyli na obydwu modemach masz taki sam problem.
A masz kogoś znajomego kto ma jeszcze to Aero2? Gdybyś wziął przetestował inną kartę tego samego operatora wtedy łatwiej byłoby coś więcej powiedzieć. Trochę to dziwne bo jak karta działa na tablecie, ale na modemach jest problem, a znów inne karty na tych modemach działają to jedno wyklucza drugie, a drugie pierwsze żadna wersja tutaj więc nie pasuje.
Najlepiej jak weźmiesz jeszcze od kogoś innego taką kartę Aero2 i przetestujesz inną na tych modemach. Jak będzie to samo to znaczy, że coś z modemami nie tak.
Ewentualnie daj tę kartę komuś jeszcze innemu do testów na modem jakiś.
Bo ogólnie to konfigurujesz tak http://darmowyinternet.net/konfiguracja-aero2/ tylko, że na sofcie Orange bo tutaj pokazali jak zrobić to na wersji modemu z Play.
W zasadzie to tylko ustawia się APN i tyle nic więcej powinno śmigać. Musisz dokładniejsze zrobić testy jeszcze aby wykluczyć różne hipotezy tego problemu.
26-07-2013 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Falkor Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Problemy z Aero 2
Niestety nie mam możliwości sprawdzić innej karty SIM Aero2 lub tej, której mam na innym urządzeniu. Mam windows 8, system sam instaluje sterowniki do modemu Huawei E3131. Do tego instaluję bezbrandową wersję Mobile Partnera od Huawei. I na tym samym oprogramowaniu działają karty SIM Orange Free i Play Online bez żadnych problemów. Jak włożę do tego samego portu USB modem z kartą SIM to w miarę szybko dioda z zielonego koloru zaczyna migać na niebiesko, w aplikacji widać, iż jest 91-99% zasięgu dla Aero2, łączy się i działa ok 2 minut, czasami tylko minutę i rozłącza się i dioda w modemie świeci na zielono, czyli nie wykrywa/szuka sieci i już nie ma szans na połączenie. Wyciągnę modem i podłączę go ponownie to znowu mogę się połączyć na chwilę i koniec. Tak jak pisałem wcześniej, włożę kartę SIM Aero2 do tabletu i tutaj od razu działa, nawet aktualizacje Androida i duże pliki z Google Play ściągają się bez żadnych problemów. Także już kombinowałem na wiele sposób, nawet próbując korzystać z top_netinfo i niestety poległem. Ustawienie APN jest prawidłowe, gdyż nie mógłbym nawet na chwilę się połączyć z Aero2. Problem z portem USB też odrzucam, gdyż inne karty SIM działają w tym samym porcie. Nie byłby to jakiś problem dla mnie o ile Nexus7 miałby możliwość udostępniania połączenia (chyba, że jest, a ja nie wiem gdzie).

Uzupełnienie:
Zrobiłem mały test. Podłączyłem modem, wykryło sieć Aero2, jednak się do niej nie podłączyłem. Dioda w modemie miga na niebiesko, czyli, iż wykryło poprawnie sieć (jak się nie połączę z siecią to cały czas widzę, iż sieć jest gotowa do współpracy - już ok 30 minut tak sobie miga) i w Mobile Partner widzę "WCDMA Aero2 Aero2 (Roaming)", więc po kliknięciu na połącz powinno działać, ale jak już wiecie jeżeli połączę się z siecią to po minucie rozłącza się i dioda w modemie miga na zielono i już nie widzę żadnej sieci. Sporo szukałem podobnego problemu, ale nigdzie nie znalazłem, dlatego piszę tutaj Uśmiech Może ktoś coś słyszał podobnego i uda się rozwiązać ten drobny problem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2013 21:34 przez Falkor.)
26-07-2013 21:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 47
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #6
RE: Problemy z Aero 2
Pierwsze jak czytam to wyglądałoby jakby gubił zasięg no, ale znów masz prawie 100% zasięgu Aero2, a bez problemów działa na tablecie, więc to trochę się wyklucza. Coś podobnego miałem z LTE Plusa też modem łapał siec, internet był a po chwili zonk, ale doszliśmy, że zdarzało się to w sytuacjach, kiedy modem się przegrzewał (inny modem do LTE), a też doszliśmy, że modem skakał z technologii na technologię z LTE na HSPA i odwrotnie, a to powoduje, że modem wtedy musi się łączyć na nowo, bo w LTE jak zmieni na HSPA połączenie musi być przerwane. U ciebie jednak jest tylko 3G i jak piszesz bdb. zasięg w dodatku z tabletem 0 problemów, jedynie, co mogę doradzić to może poczytaj ten temat http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...i-e3131_94 i przestaw na wymuszanie technologii na UMTS/HSDPA (WCDMA) w TNI.
Ewentualnie sprawdź jeszcze ten modem i kartę na innym komputerze nie Windows 8.
Nexus chyba można skonfigurować do rozdzielania połączenia, ale nie jestem pewien jednak jak zależy Ci tylko, aby mieć rozdzielony sygnał to pomyśl o routerze 100 zł i to najlepsze rozwiązanie. Tylko też dokładnie jak coś poczytaj, jaka wersja działa dobrze z Aero2, bo z tą siecią różnie na różnym sprzęcie jest, jak coś jednego działa nie oznacza, że nie będzie problemów z Aero2.
Naprawdę dziwny masz problem sam jestem ciekawy, od czego to może być. Musisz popróbować z różnymi ustawieniami i jeszcze dodatkowymi testami np. jak wspomniałem na innym komputerze z innym Windowsem. Gdybyś miał kogoś, aby porównać działanie innej karty innego sprzętu, bo też obstawiam, że skoro na tablecie działa, ale tam jest inny modem, może ten E3131 należałoby poddać tej wspomnianej konfiguracji może tutaj jest problem. No nie wiem to tylko moje pomysły, ale w sumie dużo kombinacji nie masz jak zrobić jeszcze parę dodatkowych testów, o jakich tutaj się wspomina.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
27-07-2013 07:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Problemy z Aero 2
Dokładnie przetestować wszystko i wszystkie warianty w sumie dużo ich nie ma.
31-07-2013 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z Aero 2 na MyPhone Cube Myxomathosis 6 8,363 17-07-2014 17:39
Ostatni post: Myxomathosis
  Aero 2 w Vertis Aim pasiaki1 2 1,375 02-07-2014 21:57
Ostatni post: Cebu
  Problemy z Aero2 na wschodzie Polski Angels 0 2,145 06-02-2014 17:16
Ostatni post: Angels
  Ferguson S3 + aero na E3131 s-2 xidex 13 8,463 01-08-2013 13:45
Ostatni post: phiphi
Ostrzeżenie Aero 2 + router ciężko nawiązać połączenie android 1 4,149 07-04-2013 15:56
Ostatni post: phiphi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości