Ogólnie zasada jest taka
jak robisz roota programem X to i cofasz nim uprawnienia root, czyli proces usuwania roota wykonujesz tym samym softem X. No chyba, że masz aplikację, która tworzy uprawnienia administratora na tablecie, ale już nie posiada ona opcji odkręcania.
Generalnie jak masz większe problemy z działaniem coś ci nie wyszło to najlepszym rozwiązaniem jest
wgrać na nowo system.
Przywracanie ustawień fabrycznych nie rozwiązuje wszystkich problemów, które np. dotyczą modyfikowanych plików systemu. Trzeba wgrywać androida na nowo.
Prawie każdy producent udostępnia na swoich stronach pliki z systemem do poszczególnych modeli urządzeń. Ten funtab to nie wiem, co to za marka i kto to produkuje, ale pewnie coś typowego made in china na potrzeby orange. Wiem, że te produkty serwisuje ta firma:
fixit.pl także jak coś patrz tam albo do nich pisz może ci podeślą ROM, który sobie wgrasz na nowo. Ewentualnie musisz szukać na necie.
Co do resetu -
Jak wykonać reset urządzenia funtab?
Cytat:Istnieją dwa sposoby na przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych:
I. Reset z poziomu urządzenia:
Z menu "Ustawienia" -> "Kopia i kasowanie danych" -> "Ustawienia fabryczne"
II. Reset poprzez menu serwisowe:
1. Proszę wyłączyć urządzenie.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk "V+".
3. Trzymając przycisk "V+" nacisnąć przycisk uruchamiania i trzymać obydwa przyciski przez ok 10 sekund.
4. Powinien uruchomić się "Android system recovery".
5. Proszę wybrać opcję "wipe data/factory reset" poruszając się przyciskami "v-" a zatwierdzając przyciskiem uruchamiania, następnie należy przejść do pozycji "yes" i ponownie zatwierdzić przyciskiem uruchamiania.
6. Po wykonanym resecie proszę wybrać opcję "reboot system now".
Na forum orange pisał ktoś, że ten program poprawnie wykonuje roota na tablecie funtab, ale na tym forum masz przykłady chyba z 5 aplikacji opisanych.
A co do przestawiania języka to nie mam pojęcia, czemu się tak dzieje. Wgraj jak napisałem na nowo system i spróbuj czymś innym zrobić sobie te uprawnienia administratora i zobaczysz jak wtedy. Ogólnie bez praw administratora (roota) to urządzenie nadaje się tylko, jako ramka na zdjęcia nic więcej, a przecież nie o to tu chodzi.
p.s. na innych forumach zapodają ludzie linki do ROMów, które można wgrać na ten tablet. Co to za ROMy to nie wiem, ale wiele z nich to jakieś modyfikacje zamienniki, niby, że OK, więc popatrz, co piszą i jak coś możesz jak polecają wgrywać coś innego. Tylko
dobrze to sprawdź, bo czasami wgrywanie czegoś totalnie innego może potem sprawić ci problem z urządzeniem, a i z gwarancją.