-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z tabletem Funtab 7.0
kaskader01 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Problem z tabletem Funtab 7.0
Witam,

mam problem z tabletem Funtab 1.0 a mianowicie:

1. tablet jest zrootowany i po każdym jego ponownym włączeniu, główny język to chiński - jak to wyłączyć/wyeliminować?
2. Jak cofnąć roota? Próbowałem programem ZhuoDashi (nim też robiłem roota) ale to nic nie daje - dalej jest srebrna ikonka # z podpisem ROOT, mimo że w programie napis ROOT jest na czerwono. Program UnlockRoot również nie daje rady.
Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie daje.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013 22:27 przez Admin.)
09-09-2013 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 47
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #2
RE: problem z tabletem Funtab 7.0
Ogólnie zasada jest taka jak robisz roota programem X to i cofasz nim uprawnienia root, czyli proces usuwania roota wykonujesz tym samym softem X. No chyba, że masz aplikację, która tworzy uprawnienia administratora na tablecie, ale już nie posiada ona opcji odkręcania.

Generalnie jak masz większe problemy z działaniem coś ci nie wyszło to najlepszym rozwiązaniem jest wgrać na nowo system. Przywracanie ustawień fabrycznych nie rozwiązuje wszystkich problemów, które np. dotyczą modyfikowanych plików systemu. Trzeba wgrywać androida na nowo.
Prawie każdy producent udostępnia na swoich stronach pliki z systemem do poszczególnych modeli urządzeń. Ten funtab to nie wiem, co to za marka i kto to produkuje, ale pewnie coś typowego made in china na potrzeby orange. Wiem, że te produkty serwisuje ta firma: fixit.pl także jak coś patrz tam albo do nich pisz może ci podeślą ROM, który sobie wgrasz na nowo. Ewentualnie musisz szukać na necie.

Co do resetu - Jak wykonać reset urządzenia funtab?

Cytat:Istnieją dwa sposoby na przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych:
I. Reset z poziomu urządzenia:
Z menu "Ustawienia" -> "Kopia i kasowanie danych" -> "Ustawienia fabryczne"

II. Reset poprzez menu serwisowe:
1. Proszę wyłączyć urządzenie.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk "V+".
3. Trzymając przycisk "V+" nacisnąć przycisk uruchamiania i trzymać obydwa przyciski przez ok 10 sekund.
4. Powinien uruchomić się "Android system recovery".
5. Proszę wybrać opcję "wipe data/factory reset" poruszając się przyciskami "v-" a zatwierdzając przyciskiem uruchamiania, następnie należy przejść do pozycji "yes" i ponownie zatwierdzić przyciskiem uruchamiania.
6. Po wykonanym resecie proszę wybrać opcję "reboot system now".

Na forum orange pisał ktoś, że ten program poprawnie wykonuje roota na tablecie funtab, ale na tym forum masz przykłady chyba z 5 aplikacji opisanych.
[Obrazek: wtumae.jpg]

A co do przestawiania języka to nie mam pojęcia, czemu się tak dzieje. Wgraj jak napisałem na nowo system i spróbuj czymś innym zrobić sobie te uprawnienia administratora i zobaczysz jak wtedy. Ogólnie bez praw administratora (roota) to urządzenie nadaje się tylko, jako ramka na zdjęcia nic więcej, a przecież nie o to tu chodzi.

p.s. na innych forumach zapodają ludzie linki do ROMów, które można wgrać na ten tablet. Co to za ROMy to nie wiem, ale wiele z nich to jakieś modyfikacje zamienniki, niby, że OK, więc popatrz, co piszą i jak coś możesz jak polecają wgrywać coś innego. Tylko dobrze to sprawdź, bo czasami wgrywanie czegoś totalnie innego może potem sprawić ci problem z urządzeniem, a i z gwarancją.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
09-09-2013 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #3
RE: problem z tabletem Funtab 7.0
Cytat:Jak cofnąć roota? Próbowałem programem ZhuoDashi (nim też robiłem roota) ale to nic nie daje - dalej jest srebrna ikonka # z podpisem ROOT, mimo że w programie napis ROOT jest na czerwono. Program UnlockRoot również nie daje rady
A może już nie masz roota może go cofnąłeś tylko pozostała ikona na pulpicie.
Sprawdź jakimś programem czy masz uprawnienia administratora albo tak jak tu pisze > http://darmowyinternet.net/forum/temat-j...towany_249

Najprościej pozbyć się problemów to wgrywając na nowo system android. Jak robisz reset fabryczny to podobnie jakbyś wgrywał system na nowo więc wszystkie dane są usuwane, ale stawianie systemu na nowo ma to do siebie, że każdy plik instalujesz taki jaki dostarczył producent. Poprzez reset już modyfikowane pliki systemowe są takie jakie zostały na tablecie czyli zmodyfikowane dlatego ta opcja nie zawsze jest najlepsza na pozbycie się problemów z androidem.
09-09-2013 16:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #4
RE: problem z tabletem Funtab 7.0
No i coś kaskader zrobił z tym funtabem poradziłeś sobie? Bo moim zdaniem to pisz do supportu niech Ci podeślą system do wgrania i będzie po problemie.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
12-09-2013 11:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kaskader01 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: problem z tabletem Funtab 7.0
na innym forum znalazłem backup czystego ROMu z Orange ale przy instalacji wyskakiwał błąd "md5 sum mismatch". Wsadziłem inny ROM i jestem zadowolony, bo chodzi lepiej
13-09-2013 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #6
RE: problem z tabletem Funtab 7.0
MD5 to algorytm z dziedziny kryptografii, którego celem jest generowanie skrótów wszelkiego rodzaju plików udostępnianych publicznie (najczęściej właśnie w sieci), dzięki czemu osoba, która pobiera dany plik z internetu może sprawdzić(generując skrót MD5 na swojej kopii i porównując wyniki) czy jest to ten sam plik, który został zamieszczony przez jego autora lub czy też nie nastąpiły przekłamania podczas samego procesu pobierania danych. Prosto mówiąc masz pewność, że masz oryginał i tablety, które mają zablokowane opcje wgrywania innych ROM-ów niż ten, który przewidział producent jeśli suma MD5 się nie zgadza blokują możliwość wgrywania innego systemu.

No, ale w twoim przypadku wgrałeś inny ROM masz dostęp do konsoli recovery, także tej blokady raczej nie masz, a może tylko problem z sumą kontrolną MD5 (md5 sum mismatch) czyli niezgodność sumy to np.: źle wygenerowana, źle sprawdzona, coś się stało temu plikowi mógł zostać uszkodzony, także też może wina leżeć po stronie pliku z ROMem, który masz.

No ale masz system, który działa OK, także nie ma sobie co tym starym zawracać głowy.
13-09-2013 18:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z telefonem Galaxy S scl GT-I9003 Jogin 12 1,354 03-02-2016 22:37
Ostatni post: Jogin
  Problem z Lenovo S6000H - nieprawidłowy IMEI nastka354 7 3,379 03-02-2016 22:24
Ostatni post: Pele
Ostrzeżenie Problem z Androidem na Sony Xperia E1 dawid69 2 647 12-01-2016 22:23
Ostatni post: Pietras
  Xperia E1 problem z włączeniem swad357 2 2,618 24-09-2014 22:34
Ostatni post: Janus
  Lenovo a850 problem mrkorszon 6 2,303 16-09-2014 12:08
Ostatni post: Domaniew

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości