-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
synakowski Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #1
Pytanie Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
Witam muszę zasięgnąć pomocy od was, a mianowicie dwa tygodnie temu otrzymałem karetę Aero2, zakupiłem modem HUAWEI E3131 z sieci PLAY, pobrałem z internetu program top_netinfo, i wszystko zainstalowałem i skonfigurowałem jak trzeba niestety ale internetem cieszyłem się tylko tydzień i nie wiem co jest, normalnie się łączy wyskakuje chmurka że ustanowiono połączenie 21,6 Mb/s ale nie mogę wczytać żadnej strony w przeglądarce co może być tego przyczyną dodam że poziom odbioru, zasięgu mam taki sam jak na początku na 50%. Proszę o jakąś rade.
Posiadam jeszcze kartę PLAY i z nią niema problemu strony się wczytują normalnie w przeglądarce.
21-03-2014 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #2
Komunikat ustanowiono połączenie Mb/s
Teraz w zasadzie wystarczy mieć kartę SIM Aero2 oraz modem Huawei E3131 (najlepiej wersja Play) i nie potrzeba żadnych ustawień robić. Wszystko działa od raz. Ludzie sobie trochę tam zmieniają ustawienia, jeśli zamierzają korzystać tylko z Aero2, ale po to, aby modem szukał od razu tylko sieci 3G bez skakania na 2G/3G i po innych, które widzi.
Nie wiem gdzie masz info, że ustanowiono połączenie 21 Mb/s. Taką prędkość oferuje modem E3131, bo jest to urządzenie kategorii, 10 więc takie prędkości oferuje, ale w Aero2 takiego transferu nie uzyskasz.
Nie wiem też czy łączysz się przez TNI, ale jeśli przez ten program to zainstaluj ten z modemu Mobile Partner lub Internet Manager (wersja T-Mobile jest w sieci do pobrania bardzo mały i wydajny manager internetowy).
Może być tak, że jest u ciebie problem. Czasami jest problem z Aero2, ale na ogół w godzinach szczytu 18-21 kiedy najwięcej ludzi korzysta z sieci, ale ostatnio zauważyłem, że chyba rozbudowano możliwości, bo u mnie znów wszystko wróciło do prawidłowego poziomu nawet wieczorem.
Zrobiłem test internet Aero2 u mnie działa. Ping wyszedł sporawy, ale nie jest tragicznie, ale szybkość zazwyczaj w tym internecie skacze. Download trzyma poziom, upload w zasadzie na poziomie jak zazwyczaj 0.26-0.30 Mb/s.
[Obrazek: 3385962395.png]

Pokaż może zrzuty tych komunikatów gdzie te info masz i tej prędkości. Zrób może Start wpisz/wyszukaj CMD wyskoczy konsola i wpisz np. ping interia.pl i zobacz co się dzieje.
[Obrazek: ping.jpg]

Może jak ktoś ze znajomych ma modem weź spróbuj przetestować u siebie inny sprzęt, albo idź do kogoś innego i zobaczy czy jest internet u znajomych na innym sprzęcie oraz na tym, co masz. Może to problem z siecią Aero2 coś robią w stronach gdzie mieszkach. Bo jak internet był i nagle znikł to raczej nie wygląda nic po stronie użytkownika, ale może właśnie problem dotyczy sieci. U mnie jednak nigdy się nie zdarzyło, aby Aero2 nie działało dłużej jak dzień.
21-03-2014 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
synakowski Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Problem z Aero2
krabmar dzięki za odpowiedz zainstalowałem Internet Manager uruchomiłem i bez zmian poniżej wrzucam zrzuty. Ten trzeci zrzut jest z kartą od PLAY.
   
   
   
dopisuje do posta że raczej coś z zasięgiem nie tak bo teraz wpisując komendę w cmd wyskakuje że nie może znaleźć hosta, zobaczę jeszcze u kogoś i dam znać po weekendzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2014 18:13 przez synakowski.)
21-03-2014 17:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #4
RE: Problem z Aero2
Z tego jak widac na zrzucie to masz zasieg 3G+ wiec masz bardzo dobre parametry polaczenia.
Dziwne jest bo na aero2 masz to samo praktycznie jak na karcie innego operatora. Na karcie aero2 nie ma internetu na karcie innego operatora masz internet i strony sie laduja.
Obstawiam ze jest problem z siecia tylko ze tak dlugo to troche dziwne to jest. Czasami tak jest jak jest siec przeladowana do opru to laczysz sie otwierasz strone i ona sie wczytuje i wczytuje i wczytac nie moze. Jednak kiedys za dnia czy wieczorem pozno strona na pewno sie wczyta jakas, a u ciebie wychodzi na to, ze w ogole sie zadna strona nie wczytuje od tygodna takze dziwny objaw z tym aero2.

Musisz sprawdzic czy ktos kto korzyta z aero2 w twoich stronach ma te same problemy. Mozesz tez pojechac gdzies dalej gdzie jest inny nadajnik aero2 i zobaczysz jak tam jak masz taka mozliwosc.

Byl tutaj podobny problem opisywany, ale taki objaw, ze strony sie nie laduja pomimo dostepu do internetu moze byc spowodowany, ze masz karte sieciowa wlaczona i korzytasz z polaczenia kablowego.
Zobacz tu http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...laduja_237
Wtedy jednak i na drugiej karcie nie mialbys interentu, no ale mozesz sprawdzic.
21-03-2014 19:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AbuDabi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 78
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 3
Post: #5
RE: Problem z Aero2
Musisz sprawdzić czy ktoś w okolicy, której mieszkasz też ma taki sam problem czy tylko ty sam. Jeśli i inni mają podobne problemy z działaniem Aero2 to znaczy, że to wina sieci. Jak sam tylko ty znaczy, że problem jest u ciebie, ale na tym etapie trudno powiedzieć, co to jest, bo jak piszą inni może to dotyczy działania samej sieci Aero2.
22-03-2014 23:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
synakowski Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
Już wiem w czym problem, u mnie nikt nie ma Aero2 prawie każdy ciągnie z kabla UPC, włożyłem kartę do swojego telefonu i o dziwo działa ale wolno, znajomi mieszkają jeszcze dalej niż ja od nadajnika sygnał był jeszcze gorszy jak u mnie, muszę się zaopatrzyć w jakąś antenę. Pozostaje tylko zagadka czemu wcześniej zasięg był odpowiednio dobry. Do najbliższego nadajnika mam 2,40 km sprawdziłem na mapie na stronie http://beta.btsearch.pl/, teraz kwestia kupna anteny do modemu HUAWEI E3131 tylko jaką, aby nie utopić kasy? Może macie jakieś porady sprawdzone co do kupna anteny?
   
24-03-2014 19:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
Jeśli chodzi o antenę do Aero2 to na pewno te baciki domowe (takie małe) jakoś specjalnie nie poprawią siły sygnału. Może zamiast anteny, (chociaż spróbować możesz taka antenka kosztuje 30-40 zł, ale produkt Made in China to sam sobie zrobisz) możesz sobie kupić dłuższy kabel USB do modemu i wystawiać modem przy oknie albo nawet za okno. Ja tak dość często robię. Modem przy komputerze przy biurku ma ograniczony zasięg jak go powieszę przy oknie, a najlepiej za oknem wtedy wszystko jest na poziomie (internet Aero2 oraz LTE Plus). Ale kupując też trzeba uważać, bo czasami kabel jest za długi i tłumi sygnały albo jest złej, jakości tutaj już był taki temat zobacz.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...m-aero2_93

Co do innych anten to albo kierunkowa albo dookólna, ale lepiej jest mieć kierunkową. I musisz wybór kierować na określone pasmo. Antena do wszystkiego jest raczej do niczego, a masz Aero2 ono pracuje na 900 MHz. Kablem max. jak podają ludzie do 10 metrów do tego musisz mieć konektor, aby kabel spiknąć z modemem. Tak przejściówka. Więc np. antena to antena kierunkowa ATK-20 16,5dBi (850-960MHz). Antena poprawia siłę i zasięg sygnału w miejscach gdzie jest on zbyt niski lub nawet nieosiągalny do poprawnej pracy modemu w technologii GSM, GPRS, EDGE, HSPA+, UMTS900 oraz wszystkich innych w paśmie 850-960 MHz. Ta antena jest na stronie sklepu cybertech.com.pl możesz skontaktować się tam z nimi i zapytać. Sprzedają taki sprzęt, więc doradzą Ci najlepiej. Ta antena to jest taka jak do radia, są też inne bardziej zabudowane takie tubki także możesz popytać czy nie mają jakichś takich kształtnych. Możesz też popatrzeć za czymś bardziej uniwersalnym droższym, ale co przyda Ci się np. do Aero2 jak i np. 2100 z innymi sieciami. Wiem, że napisałem do wszystkiego jest do niczego, ale mam na myśli anteny, które są znacznie droższe i takie rozwiązania oferują.

W sumie mieszkasz blisko nadajnika, jeśli to ten, więc raczej strasznego ograniczenia nie powinno być chyba, że miasto bloki itd. Druga sprawa pisałeś wcześniej, że wcześniej było OK teraz nagle pojawił się problem.
Zweryfikuj dobrze czy aby na pewno problem jest z tym zasięgiem. Możesz się udać gdzieś albo poszukać kogoś, komu net dobrze działa i tam sprawdzić czy ewentualnie wziąć osobę na testy do siebie np. z laptopem w stolicy na pewno kogoś znajdziesz. Karty ma wiele osób, jako zapas albo opcja na czarną godzinę.
U mnie była sytuacje, że zasięg był ledwie ledwie, a internet działał także różnie to bywa.
24-03-2014 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 46
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #8
RE: Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
Jeśli antena do Aero2 to działająca w paśmie tej sieci to na pewno inaczej podepniesz coś innego i będzie taki efekt, że 0 zmian.
I najlepszym wariantem jest wydaje się kierunkowa na drugim miejscu postawiłbym dookólną. W sklepach z antenami doradzą odpowiedni sprzęt chyba, że kupujesz u hurtowników na allegro, którzy handlują wszystkim do wszystkiego. Tam nawet modemy niezgodne z Aero2 są sprzedawane jako zgodne itd. także jak trafisz na profesjonalnego sprzedawcę to będziesz miał i profesjonalny sprzęt inaczej możesz mieć to co sam sobie z druta możesz zrobić ;-)))

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
25-03-2014 22:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
synakowski Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Problem z Aero2 - jest połączenie nie ma internetu
Właśnie przed chwilą zacząłem sprawdzać na laptopie pożyczonym, i wszystko ok. strony się wczytują jak trzeba oczywiście w miejscu zamieszkania, postanowiłem sprawdzić na moim pececie i proszę.
   
Mam tak jak na początku zasięg itp. nie wiem w czym był problem może jakieś zakłócenia. A co do propozycji o zakup anteny to już trochę popytałem o anteny i najlepiej zakupić antena-atk-20 16,5dbi + FME ż 10m kabla koszt 108 zł.
   
I konektor do modemOw huawei E3131 koszt 14 zł.
   
Na razie internet mam także dzięki za pomocne podpowiedzi!!!Szczęśliwy
27-03-2014 19:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,457 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,253 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,628 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,027 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 989 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości