-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #1
Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
Witam,
Zacznę od początku. Próby z e353 skończyły się fiaskiem także zakupiłem e3131. Po włożeniu do kompa modem sam startuje i łączy się z aero ale nie widać go jako modem np w mój komputer. Także nie mogę nic ustawić w top netinfo. Po włożeniu do tabletu też nawiązuje połączenie z aero (świeci na sztywno na niebiesko) ale nie współpracuje z androidem. Nie ma żadnego punktu dostępu. W androidzie jest komunikat usb storage damaged - you may have to reformat it.
Prosze o pomoc

modem dokładnie jest taki jak tu:

http://allegro.pl/huawei-e3131-aero2-hsp...05527.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 23:42 przez musstang.)
16-11-2012 23:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #2
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
Jeden z userów już miał taką wersję modemu HiLink. jemu udało się zrobić, rozwiązać problem z konfiguracją tego HiLinka. Zrób tak jak on opisał i skoro jemu pomogło to i Tobie pomoże.

Inna sprawa dziwne, że z E353 miałeś też problemy. Jak masz na tablecie wersję androida, w której są te pliki 3g_dognle.cfg itd. to robisz wg metody z forum i nie ma bata musi zadziałać.

Coś chyba źle robiłeś. Chyba, że ten modem E353 to też jakiś dziwny HiLink.

Weź jeszcze tego E353 tak samo E3131 idź na inny komputer i zrób 3 komendy
AT^GETPORTMODE
AT^SETPORT?
AT^SETPORT=?

Zobaczymy jaki masz wynik.

p.s. napisz może jeszcze raz co robiłeś z E353 co z E3131 jakie etapy na czym stanąłeś bo tego tyle tutaj jest, że trudno skojarzyć kto i jaki miał problem.
Z E3131 to wiem masz HiLinka to może być inny temat, ale już ktoś to rozwiązał. Jednak na E353 to nie wiem w zasadzie co powoduje, Że nie możesz sobie poradzić.

Z naszą pomocą dasz radę i też poczujesz się jak minister PAWLAK Szczęśliwy
Musisz więcej napisać.
17-11-2012 00:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
niestety e353 już sprzedałem i nie jestem w stanie sprawdzić. A z tym 3131 nie jestem w stanie wpisać komend ponieważ nie łączy się. Czyli powinienem kupić ten 3131 z playa?

aha jeszcze przypomniałem sobie że ten 353 był jakiś z plusa i chyba to psuło wszystko

       

załączyłem screeny co mogę zmienić w modemie - ten program uruchamia się sam po włożeniu

profil aero sam utworzyłem wpisujac "darmowy"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2012 00:19 przez musstang.)
17-11-2012 00:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkulka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
zrób jak pisalem tylko poszukaj w necie sterowników[Mobile partner vel Dashboard] do tego modemu - tam są nowsze sterowniki niż te co ja dałem. Wszyscy polecają soft od tego Pana :)
http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/Da...awei/23.xx

czyli na początek

http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html
i poźniej zainstaluj dashboard huawei

jakby nie poszło - odinstaluj i spróbuj w odwrotnej kolejnosci

Jak sie uda z windowsem - to dalej powinno być prosto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2012 09:45 przez gkulka.)
17-11-2012 09:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
nie mam juz siły - próby powyższe bez rezultatu.
po http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html coś klika i znika z managera urządzeń. Po uruchomieniu dasboard nie może wykryć portu. Po wyjęciu i włożeniu modemu wszystko wraca do początku. Na kompie uruchamia się autostart i łączy sie z aero.
Jakieś inne pomysły?
Uśmiech
17-11-2012 12:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 231
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
Nie wiem czy ta metoda w tym przypadku zadziała, ale możesz spróbować, a więc zrób tak (musisz mieć roota, ewentualnie tymczasowego zrobić, aby modyfikować pliki na tablecie):

1. Weź sobie do pliku 3G_dongle.cfg dopisz ten sterownik:
Cytat:[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11c05
bcdDevice_now=0x0
at_port=2
ppp_port=0

2. Do pliku preinstall.sh dopisz
Cytat:echo "12d1 1c05" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id

Tak na szybko sprawdziłem to, co zrobił gulka. Więc w tej wersji HiLink pewnie też masz już modem MDM:0 czyli na pozycji 0, a więc ppp_port=0, PCUI:2 czyli at_port=2

Cytat:^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,MDM:0,DIAG:1,PCUI:2
więc mamy:
at_port=2
ppp_port=0

dla preinstall 12d1 1c05 z tego to wynika
http://darmowyinternet.net/forum/showthr...949#pid949

Spróbuj tak zobaczysz czy podziała jak nie wtedy będziesz ustawiał modem i sprawdzał, co podaje przy komendach AT.

p.s. jak chcesz aero2 to wrzuć jeszcze na tablet ten plik apns-conf.xml z apenami aero, ewentualnie sam ręcznie dodasz go w tablecie jak już modem będzie prawidłowo widziany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2012 12:57 przez zebber.)
17-11-2012 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkulka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
zebber - gkulka nie gulka Podejrzany

poza tym czytaj mój post dokładnie - to nie zadziała dopóki nie przestawi modemu - czyli nie wyłączy "opcji"HiLink. Problem jest w tym że TNI nie widzi komend AT bo dla windowsa 7 który ma musstang to nie jest modem tylko karta sieciowa.

Komneda którą wykonuje na modemie przestawia tymczasowo[do wyciągniecia modemu]. Musi się połaczyć a M$ W7 i przestawić na stałe na tryb tylko modemu - wyłączony czytnik SD, montowanie jako CD itp... przez komendy AT, dopiero grzebać w tablecie, bo może np. mieć inne ID niż moje

Musstang - jak wyłączysz tryb HiLink [http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html] , spróbuj kliknąć "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu" w menadzerze urządzeń
17-11-2012 13:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
zrobiłem tak i skanuj potem i bez żadnego rezultatu - nic nie znalazł

najdziwniejsze że po zrobieniu switch znikł w managerze a modem połączył się z interenetem gdy komp go nie widzi wogóleUśmiech tak jakby wytstarczyło zasilanie i on swoim życiem żyje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2012 13:55 przez musstang.)
18-11-2012 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #9
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
Z tego co piszesz to wydaje się, że jednak nic z nim nie zrobiłeś. Bez sterowników w komputerze modem nie zadziała. A ta wersja HiLink to właśnie działa na zasadzie wepnij-korzystaj coś jak router. Pogadaj ze znajomymi pożycz wersję zwykłą i zobaczysz czy poradzisz sobie z dodaniem takiego modemu. Modemu nie zepsujesz nawet jak przestawisz porty potem je jedną komendą odwrócisz do fabrycznych ustawień.
18-11-2012 14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Problem Pentagram 10.1 i huawei e3131
moze jest jakis sposób na zrobienie tego bez pozyczania Uśmiech nie mam takiego nikogo
18-11-2012 18:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131 android 842 495,140 26-07-2016 12:07
Ostatni post: Gilek
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 248 17-07-2016 22:39
Ostatni post: Brasil
  Problem z telefonem Galaxy S scl GT-I9003 Jogin 12 1,337 03-02-2016 22:37
Ostatni post: Jogin
  Problem z Lenovo S6000H - nieprawidłowy IMEI nastka354 7 3,350 03-02-2016 22:24
Ostatni post: Pele
Ostrzeżenie Problem z Androidem na Sony Xperia E1 dawid69 2 644 12-01-2016 22:23
Ostatni post: Pietras

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości