Powiem Ci tak, bo sam sobie kupiłem na jesieni rok temu taki tablet i też mam znajomych, którzy również kupili sobie taki sam tablet, więc miałem okazję testować modem E3131 z Play na tablecie myTAB 7 cala. Efekt jest taki, że, pomimo, że modem nie jest wpisany na listę obsługiwanych działa jak igła. 0 problemów. Modem jest wykrywany od razu i nawet nie potrzeba wpisywać punktu APN (na żadnym innym sprzęcie nie spotkałem się z czymś takim tylko ten tablet wczytuje od razu punkt APN). Mam na myśli tutaj tablety z numerami seryjnymi SN_201211xxxxxxx.
Co do Twojego problemu ciężko mi w zasadzie powiedzieć, czemu tak jest, że tablet się wiesza. U mnie jak i na tablecie znajomych jest OK. Sprzęt sprzętowi nie jest równy, więc jedno, co mi przychodzi do głowy to, że w przypadku, kiedy modem chwyta sieć 3G Aero2, a ona jest specyficzną siecią w porównaniu z innymi po prostu tablet nie wyrabia prądowo i się wykrzacza.
Podłącz modem z kartą Play i popatrz, w jakim zasięgu pracuje, jakimi kolorami świeci modem, kiedy masz internet.
E3131 chyba ma te same oznaczenia, co E353:
A więc na karcie Play zobacz czy działa prawidłowo z kolorami zielonym i niebieskim, jeśli możesz wbić do sieci Play w 3G. To by coś podpowiadało czy modem też z kartą Play dobrze działa na tablecie w sieci 3G, bo może masz z tą kartą internet, ale tylko w trybie 2G, jeśli zaś 3G możesz złapać, ale efekt będzie taki sam jak w przypadku Aero2 to znaczy, że problem jest z niewydajnością prądową, jeśli jednak nawet z kartą Play masz internetu 3G modem świeci kolorami niebieskimi to nie mam pojęcia, czemu z Aero2 się tak dzieje.
Ewentualnie inna rada to próbować z jakimś aktywnym źródłem zasilania podpinać ten modem (dodatkowy sprzęt), więc musisz przetestować po prostu czy ten tablet i modem E3131 też działa z innym sieciami, do których łączysz się w 3G a nie tylko w 2G.
Na stronie producenta masz dwie aktualizacje do myTAB. Możesz wgrać najnowszą Android w wersji 4.2.2 (ta wersja śmiga jak ferrari), ale jak masz produkt z numerem seryjnym SN_201211xxxxxxx pewnie nie będzie Ci działał prawidłowo wyświetlacz, więc musisz wgrywać do tych wersji seryjnych drugą, którą producent udostępnił, ale jest to wersja 4.2.1 aktualizacja oprogramowania myTAB 7 (4.2.1) dla tabletów SN 201211XXXXXXX. 4.2.2 jest lepsza no, ale na SN 201211 nie działa prawidłowo.
http://darmowyinternet.net/aktualizacja-mytab-7/
http://darmowyinternet.net/forum/temat-t...ndroid_549
Może te aktualizacje coś pomogą, zawsze warto spróbować tym bardziej, że wnoszą one pewne poprawki, a jeśli np. 4.2.2 działałaby u Ciebie dobrze to miałbyś znacznie lepszy system i bardziej wydajniejszy, bo ten stary, jaki pewnie masz 4.0 trochę się ślimaczy.
Te aktualizacje dotyczą wersji myTAB 7 z chipsetem Allwinner A13 bo jest też tablet myTAB 7 DualCore z procesorem RockChip RK3066 1,6 Ghz Dual Core (Cortex A9) to całkiem, co innego.