-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem Aero2 i MyTab7
Horr Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Problem Aero2 i MyTab7
Witam.

Posiadam tablet Mytab7 z biedronki:-) modem Huaweie3131 z play.
Po podłączeniu modemu z karta play w środku internet działa ok.
Gdy do modemu wkładam kartę Aero2 modem miga tylko na zielono a po chwili ekran trzęsie się i za chwilę robi się czarny, tablet zawiesza się i pomaga tylko ręczny reset szpilką z tyłu tabletu. O co kaman?
15-08-2013 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #2
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Powiem Ci tak, bo sam sobie kupiłem na jesieni rok temu taki tablet i też mam znajomych, którzy również kupili sobie taki sam tablet, więc miałem okazję testować modem E3131 z Play na tablecie myTAB 7 cala. Efekt jest taki, że, pomimo, że modem nie jest wpisany na listę obsługiwanych działa jak igła. 0 problemów. Modem jest wykrywany od razu i nawet nie potrzeba wpisywać punktu APN (na żadnym innym sprzęcie nie spotkałem się z czymś takim tylko ten tablet wczytuje od razu punkt APN). Mam na myśli tutaj tablety z numerami seryjnymi SN_201211xxxxxxx.

Co do Twojego problemu ciężko mi w zasadzie powiedzieć, czemu tak jest, że tablet się wiesza. U mnie jak i na tablecie znajomych jest OK. Sprzęt sprzętowi nie jest równy, więc jedno, co mi przychodzi do głowy to, że w przypadku, kiedy modem chwyta sieć 3G Aero2, a ona jest specyficzną siecią w porównaniu z innymi po prostu tablet nie wyrabia prądowo i się wykrzacza.

Podłącz modem z kartą Play i popatrz, w jakim zasięgu pracuje, jakimi kolorami świeci modem, kiedy masz internet.
E3131 chyba ma te same oznaczenia, co E353:
[Obrazek: stan_huawei_e353.jpg]

A więc na karcie Play zobacz czy działa prawidłowo z kolorami zielonym i niebieskim, jeśli możesz wbić do sieci Play w 3G. To by coś podpowiadało czy modem też z kartą Play dobrze działa na tablecie w sieci 3G, bo może masz z tą kartą internet, ale tylko w trybie 2G, jeśli zaś 3G możesz złapać, ale efekt będzie taki sam jak w przypadku Aero2 to znaczy, że problem jest z niewydajnością prądową, jeśli jednak nawet z kartą Play masz internetu 3G modem świeci kolorami niebieskimi to nie mam pojęcia, czemu z Aero2 się tak dzieje.

Ewentualnie inna rada to próbować z jakimś aktywnym źródłem zasilania podpinać ten modem (dodatkowy sprzęt), więc musisz przetestować po prostu czy ten tablet i modem E3131 też działa z innym sieciami, do których łączysz się w 3G a nie tylko w 2G.

Na stronie producenta masz dwie aktualizacje do myTAB. Możesz wgrać najnowszą Android w wersji 4.2.2 (ta wersja śmiga jak ferrari), ale jak masz produkt z numerem seryjnym SN_201211xxxxxxx pewnie nie będzie Ci działał prawidłowo wyświetlacz, więc musisz wgrywać do tych wersji seryjnych drugą, którą producent udostępnił, ale jest to wersja 4.2.1 aktualizacja oprogramowania myTAB 7 (4.2.1) dla tabletów SN 201211XXXXXXX. 4.2.2 jest lepsza no, ale na SN 201211 nie działa prawidłowo.
http://darmowyinternet.net/aktualizacja-mytab-7/
http://darmowyinternet.net/forum/temat-t...ndroid_549

Może te aktualizacje coś pomogą, zawsze warto spróbować tym bardziej, że wnoszą one pewne poprawki, a jeśli np. 4.2.2 działałaby u Ciebie dobrze to miałbyś znacznie lepszy system i bardziej wydajniejszy, bo ten stary, jaki pewnie masz 4.0 trochę się ślimaczy.
Te aktualizacje dotyczą wersji myTAB 7 z chipsetem Allwinner A13 bo jest też tablet myTAB 7 DualCore z procesorem RockChip RK3066 1,6 Ghz Dual Core (Cortex A9) to całkiem, co innego.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
15-08-2013 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
veyro Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Modem przy 3G potrzebuje znacznie więcej energii niż w przypadku zasięgu 2G więc może właśnie problem z prądem jest i dlatego masz, tak że przy Aero2 tablet Ci się wiesza.

Mógłbyś miernikiem badać jak zmienia się napięcie kiedy modem chwyta 3G, ale to coś dla kogoś kto na elektronice trochę się zna (wcześniej jednak łatwiej zrobić testy kart i sieci 2G oraz 3G).

[Obrazek: wydajnosc_pradowa.jpg]

Najprościej to przetestować jak kolega wyżej napisał czy na innej karcie modem na tym tablecie kiedy łapie zasięg 3G działa dobrze. Jeśli się potwierdzi, że jednak z innymi kartami SIM tablet (kiedy modem chwyta sieć 3G) przestaje reagować znaczy, że problemem jest słaba wydajność prądowa tego tabletu, który masz.
Możesz też sprawdzić konfigurację Aero2 poprzez podłączenie modemu do tabletu za pośrednictwem aktywnie zasilanego HUB-a.

mai pen rai - nie ma problemu, po co przejmować się przyszłością
15-08-2013 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Horr Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Hej.
Dzięki za zainteresowanie:-)

Sprawdziłem z kartą Play, połączył się z siecią 3G raz świeciła dioda na zielononiebiesko a raz na fioletowo, i o dziwo to samo ekran zadygotał tak jakby przyłożyć telefon do ekranu telewizora i zrobił się czarny(zawiesił się). Kiedyś byłem z nim w plenerze i przez godzinę serfowania po necie nic takiego się nie wydarzyło. Czyli to samo na karcie play i aero2 z tym ze aero2 wogóle nie zdążał się połączyć i już była zawieszka. Dodam że aero2 na laptopie działa bez zarzutu. Teraz napisze parametry tabletu:
rozdzielczość ekranu: 800 x 480 px
procesor: AllWinner A13 1,2 GHz
pamięć RAM: 512 DDR3
system: Amdroid 4.2.2 Jelly Bean

jeszcze serial: 2013050004409
I znów spostrzeżenia, pomyślałem, że to może wina kabelka przedłużyłem go innym kabelkiem i podpiąłem do tabletu ładowarkę. Aero2 szybciutko się połączył i świeci na niebiesko czy tam fioletowo a czasem na zielononiebiesko zasięg 3G jest i póki co się nie zawiesza. Spróbuję teraz odłączyć ładowarkę i zobaczymy co się stanie.
Ech drugi raz już się nie chce połączyć tylko miga na zielono co 3 s. :-(
Połączył się ale minęło chyba z 5 min. teraz sprawdzę bez ładowarki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2013 10:33 przez Horr.)
17-08-2013 09:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #5
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Masz wersję tę, na którą są aktualizacje, ale masz już najnowszy system on działa bardzo dobrze na tym tablecie.

Możesz sobie kupić inni kabelek nie są drogie jak coś, ale sprawdź właśnie czy na tym starym kablu jak podpinasz zasilanie też się wiesza, bo może właśnie, kiedy jest zasilacz napięcie się stabilizuje, a kiedy nie ma zasilacza to wtedy nawet może i na innym kablu będzie się tablet wieszał.
Jak bez zasilacza nie działa na żadnym kablu to znaczy, że prądowo tablet nie wyrabia i dlatego takie objawy.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
17-08-2013 10:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Horr Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Aug 2013
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Chyba już wszystko ok, ale jeszcze potestuję kilka dni. Czytałem kiedyś na necie, że jak się dodaje APN to żeby zapisać go musi się świecić dioda w modemie na niebiesko, ja zapisałem jak migała na zielono co 3 s, bo na niebiesko się nie chciała zaświecić. Teraz zaczęła migać na niebiesko więc usunąłem APN, stworzyłem od nowa i zapisałem i net śmiga jak ta lala, mam nadzieję że juz będzie wszystko ok. Dzięki za wszystko chłopaki.
Pozdrawiam.
17-08-2013 11:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #7
RE: Problem Aero2 i MyTab7
Cytat:Ech drugi raz już się nie chce połączyć tylko miga na zielono co 3 s. :-(
Połączył się ale minęło chyba z 5 min. teraz sprawdzę bez ładowarki.

Internet na tablecie, a internet na komputerze niby ten sam, ale funkcjonalność już całkiem inna. Ze swoich doświadczeń zauważyłem, że generalnie modem dłużej łapie sieć i dłużej wbija do sieci kiedy pracuje na tablecie inaczej sprawa wygląda na komputerze.
Druga rzecz Aero2 aby działało musisz być w zasięgu sieci 3G modem musi migać na niebiesko. Aero2 działa tylko w 3G pasmo 900 MHz.
Kolory zielone to albo modem gotowy do pracy, albo znalazł sieć 2G (zależy jak miga) z kartą Aero2 będziesz miał tylko jak miga na zielono oznaki, że modem jest gotowy do pracy.

Co do dodawania punktu APN Aero2 na tablecie też ze swoich doświadczeń zauważyłem, że możesz go dodać tylko kiedy jesteś w zasięgu sieci Aero2.
Taki objaw, ale tylko z kartą Aero2 miałem na kilku tabletach, inne kary SIM innych operatorów uaktywniają/wczytują APN same nawet jak nie jesteś w zasięgu. Jedynie modem musi być prawidłowo rozpoznawany.
Jednak całkiem inne zjawisko zauważyłem na tablecie właśnie tym mytab z Biedronki dokładnie wersja z numerami 201211xxxxxxx i modem Huawei E3131. Modem jak wiadomo działa od razu nie jest wpisany jako obsługiwany, ale działa na tych tabletach mytab i co jeszcze tutaj nie musisz być w zasięgu sieci Aero2 wkładasz kartę SIM Aero2 do modemu wpinasz modem w tablet, a android sam wczytuje automatycznie punkt Aero2, ale takie coś zdarzyło mi się tylko na tym tablecie mytab w innych tabletach musiałem ręcznie dodawać APN Aero2.

Zapytam się z ciekawości czy ten tablet z Aero2 już działa Ci prawidłowo nawet jak nie masz podłączonej ładowarki do zasilania? Czy wystarczyło zmienić tylko kabelek na inny bo coś o nim pisałeś?
17-08-2013 22:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,442 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,245 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,622 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,020 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 987 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości