-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opłaty za roaming?
Motyl93 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Opłaty za roaming?
Dziś zalogowalam się do Aero2. Jednak gdy kliknęłam w programie Internet Manager na "połącz" obok napisu Aero2 pokazał mi się komunikat:

"Szanowny kliencie korzystasz z Roamingu sieci. Pamiętaj że powoduje to dodatkowe opłaty roamingowe. Czy chcesz kontynuować?"

Podobno Aero2 jest darmowe, skąd więc taki komunikat? Czy podłączyłam się do jakiejś innej sieci? Czy może to przez to że modem Huawei E3131 ma napis T-mobile i ten komunikat jest skierowany tylko do osób które by korzystały z tego modemu łącząc się z t-mobile?

Proszę o szybką odpowiedź.
06-11-2013 16:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 3
Post: #2
RE: Opłaty za roaming w Aero2
A więc co do opłat i roamingu w Aero2 to takowych nie ma. Usługa BDI jest całkowicie darmowa nigdzie nie podpisywałaś żadnej umowy ani nigdzie nie są Ci naliczane żadne opłaty. Kiedyś Aero2 działało na starych kartach, po ich wymianie działa na kartach nowych, które są identyfikowane w sieci nie już macierzystej, ale jako obcej. To tak jakbyś korzystała z karty Orange, ale połączenia realizowała przez sieć Plusa i musiała za to płacić dodatkowo tylko, że w przypadku Aero2 wszystko jest za darmo, a komunikat wiąże się ze standardowym zachowaniem urządzenia, które w takim przypadku monituje o roamingu i wynikających z tego faktu możliwych opłatach, których tutaj nie ma.

Roaming w sieci Aero2.

[Obrazek: 9_jak_skonfigurowac_aero2.jpg]

Dodatkowa informacja odnośnie tego komunikatu od operatora Aero2:
Cytat:W zależności od modelu posiadanego urządzenia mogą pojawić się komunikaty wskazujące, że karta SIM Aero2 BDI pracuje w roamingu. Jest to spowodowane brakiem możliwości wprowadzenia jednorodnych ustawień sieci bezpośrednio na karcie, a Korzystającemu nie zostaną naliczone żądne dodatkowe koszty. W takim wypadku należy sprawdzić, czy jest ustawiona możliwość korzystania z transmisji danych w sieci obcego operatora (nie ma ustawionej w urządzeniu blokady roamingu). Ponadto, należy zwrócić uwagę na parametry urządzenia telekomunikacyjnego, jeśli obsługuje WCDMA w różnych pasmach, należy wybrać tylko WCDMA900, aby urządzenie nie przełączało się na inne pasma przy zmianie parametrów radiowych i używało tylko BDI.

Cytat:Podobno Aero2 jest darmowe, skąd, więc taki komunikat? Czy podłączyłam się do jakiejś innej sieci? Czy może to przez to, że modem Huawei E3131 ma napis T-mobile i ten komunikat jest skierowany tylko do osób, które by korzystały z tego modemu łącząc się z t-mobile?

Taka sytuacja wynika po prostu z tego, że masz kartę Aero2, która korzysta teraz z transmisji obcego operatora, dlatego oprogramowanie informuje Cię o tym stosowanym komunikatem, ale opłat żadnych nie będziesz miała, także spokojna głowa Szczęśliwy
06-11-2013 20:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
robus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 52
Dołączył: Oct 2013
Reputacja: 1
Post: #3
RE: Opłaty za roaming?
To standardowy komunikat w Internet Manager, który jest rozpowszechniany z modemami w sieci T-Mobile Cyklop

[Obrazek: 20121022aero2korzystasz.png]

Nie należy się więc tym przejmować gdzieś w opcjach powinna być chyba możliwość wyłączenia tego komunikatu, aby za każdym razem nie było tej informacji jak się łączymy, chociaż jak zerwie się połączenie czy po godzinnej sesji modem wznawia połączenie to wtedy już nie pyta, także ten komunikat raczej uciążliwy nie jest.
06-11-2013 20:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Motyl93 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Opłaty za roaming?
Oks, dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi Uśmiech
06-11-2013 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości