-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niedziałająca karta Aero2
robercik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Niedziałająca karta Aero2
Mam problem z modemem E3131 nie czyta karty, sprawdzałem na karcie play, wkładałem ją do pożyczonego identycznego modemu i odbiera, wkładam ją do modemu mojego i nic, to samo jest z moją kartą aero, wkładam ją do mojego E3131 i nic to samo do tego pożyczonego i też nic tylko wyskakuje komunikat, że brak karty sim, co wy na to czy mógłby ktoś cos napisać na ten temat?




Notatka:
Dzięki jednemu z użytkowników forum, który pomógł zebrać nam niektóre materiały opublikowaliśmy na stronie informacje odnośnie problemu z niedziałającymi kartami SIM Aero2. Opis może się przydać zwłaszcza tym osobom, które mają problem z niedziałającą kartą Aero2. Proste testy mogą dać odpowiedź na pytanie czy karta SIM jest uszkodzona czy też sprawna.

Link do matreiału: Problem z kartą SIM Aero2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2013 20:09 przez Admin.)
15-03-2013 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #2
RE: karta aero2
Jeśli wkładasz do swojego modemu różne karty to znaczyłoby, ze problem jest z modemem. Może ma blokadę simlock na jedną sieć, może jest uszkodzony. Z modemami pochodzenia od kolegi, kolegi albo z drugiej rkęi nic nie wiadomo co kto na nim działał.

Modem pożyczony ma może tez blokadę simlock i innych nie obsłuży. Napisz z jakiej sieci masz modemy i z jakimi kartami działają.

Brak karty SIM
W pewnych sytuacjach można zaobserwować jeden z następujących objawów:
◾Nieprawidłowy SIM lub Brak karty SIM.

Więc albo karta jest źle widziana nieprawidłowo włożona, urządzenie ma blokadę simlock, albo karta jest zepsuta.

Z Twoją kartą jest taki problem, że nie działa ani u Ciebie, ani u kogoś innego, ale Twój modem wskazuje na jakiś problem skoro inne karty też nie rozpoznaje. A u kogoś innego to jak piszę może jest simlock na urządzeniu.

Może masz nieaktywną kartę może ktoś dał Ci albo sprzedał, która już nie działa.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
15-03-2013 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
robercik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #3
RE: karta aero2
modem jest nowy ten pozyczony,pracowal w play ,moj byl na sto procent sprawny,pracowal w play i aero2,karte uzytkowalem od kilku miesiacy,mam wrazenie ze i modem i karta nie dziala

czy jest mozliwosc ze karta padla?,wszystko chodzilo na tip top
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2013 18:39 przez robercik.)
15-03-2013 18:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: karta aero2
Co do Twojej karty to musisz ją po prostu przetestować. Czyli spróbować czy działa w innych modemach, telefonach. Jeśli na wielu urządzeniach będzie coś takiego, że nie jest ona wykrywana może to oznaczać, że jest z nią coś nie tak. Możesz zgłosić usterkę czy prosić o wymianę karty na nową, ale zostaw sobie tę opcję na czas kiedy będziesz na 100% pewny, że twoja karta nie działa. Masz tylko jedną możliwość wymiany karty na nową.

Modemy Play nie mają sima więc powinny każde karty w nich działać, ale czemu twój nie widzi żadnej karty? Może jakaś awaria uszkodziła modem i kartę. Ogólnie karty SIM raczej się nie psują no ale mogą w końcu to mały chip więc też może ulec uszkodzeniu.

Tak więc jak napisałem kartę możesz łatwo sprawdzić na innych telefonach czy jest wykrywana, na modemach u kolegów i będziesz widział czy daje znaki życia. Jak nie to coś jest nie tak. Tylko musisz dojść sam gdzie leży problem, ale obstawiam, ze będzie to po stronie twojego modemu jak i karty.

A jeszcze pytane jak wkładasz do swojego modemu jakąkolwiek kartę to co się pojawia?
Bo na innym modemie z twoją kartą jest komunikat BRAK KARTY SIM.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2013 18:55 przez Kochang.)
15-03-2013 18:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
robercik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: karta aero2
sprawdzalem na telefonie i nic nie ma,a na zadem modem nie reaguje

czy w telefonie karta sim powinna cos dawac? tzn jakie efekty beda jak wloze karte do telefonu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-2013 19:40 przez robercik.)
15-03-2013 19:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Dodzio Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: Apr 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: karta aero2
Na telefonie z uwagi, że aero2 działa na 900 MHz może nie być widać zasięgu, kiedy telefon nie obsługuje tych 900 MHz. Karta zostanie wykryta, ale sieci nie znajdziesz. Także normalnie jak włączysz telefon ale bez karty to telefon informuje, że nie ma karty SIM.
[Obrazek: iP.jpg]

Ale normalnie jak będzie jakaś karta to wykryje i nic takiego nie powinno się pokazać. Nie uzyskasz żadnego zasięgu na telefonie czyli nie złapiesz sieci aero2, jeśli telefon nie obsługuje tych 900MHz.

Ale jak wkładasz do modemów i w żadnym nic się nie da zrobić nic nie widać no to raczej dobrze to nie wróży.

Prosty test weź kartę innej osoby i zobacz jak się zachowuje z to samo urządzenie z twoją kartą aero2 oraz innej osoby. Jak nie będzie tych samych rezultatów to oznacza problem.

Tak więc telefon powinien dać takie efekty jak wyżej na zdjęciu. Bez karty czy nieprawidłowo wykrytą komunikat.
15-03-2013 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
robercik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #7
RE: karta aero2
wlozylem do telefonu nokia c1 karte moja aero i pokazal sie komunikat "czy uruchomic telefon bez karty sim"
15-03-2013 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #8
RE: Niedziałająca karta aero2
Wygląda na to, że telefon i inne urządzenia nie rozpoznają lub nie widzą Twojej karty SIM Aero2. Czyli jest problem z kartą SIM Aero2 obstawiam.

Normalnie jak włączysz telefon bez karty SIM to telefon oznajmia, że BRAK KARTY SIM albo się pyta czy ma uruchomić telefon bez karty SIM. Tak jak widzisz na fotce nr 1. Zrobiłem testy karty Aero2 na telefonie komórkowym więc widać jak to wygląda.

[Obrazek: uszkodzona_karta_sim.png]

Kiedy w telefonie będzie karta SIM i telefon ją widzi/rozpozna to od razu próbuje wyszukać sieć. Fotka nr 2 i 3. Tylko telefony z obsługą 900 MHz znajdą sieć Aero2. Inne żadnej takiej sieci nie znajdą, ale nie będzie komunikatu o braku karty SIM, bo karta będzie i zostanie zauważona przez telefon.

Jak będziesz w zasięgi i telefon znajdzie sieć, do jakiej należy karta SIM to od razu wskaże na ekranie taką sieć jak tutaj na fotce nr 4 czyli znaleziono sieć Aero2.

Jak wejdziesz w ustawienia i sieci to zobaczysz inne wykrywane sieci w tym i Aero2. Fotka nr 5.

Także chyba masz problem z kartą SIM wszystko na to wskazuje, ale możesz jeszcze powkładać ją do innych telefonów, aby potwierdzić ten fakt na 100%. Jak się okaże, że karta padła czy została uszkodzona musisz się starać o wymianę karty na nową. Tylko tak będziesz mógł rozwiązać problem z niedziałającą kartą SIM.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
16-03-2013 14:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 działa bardzo wolno rafal11440 3 3,476 15-07-2015 15:10
Ostatni post: Vanautu
  Aero2 w tablecie z Windows 8.1 na pokładzie Colorovo City Tab Supreme 3 carcito 8 4,272 03-07-2015 22:01
Ostatni post: Ninja
  Brak zasięgu Aero2 majka420 5 1,646 29-04-2015 10:50
Ostatni post: majka420
  Problem z AERO2 na Macbooku zegzii 2 1,035 29-04-2015 09:23
Ostatni post: Janus
  Brak możliwości rozłączenia się z kartą aero2 Selitar 1 996 16-03-2015 00:55
Ostatni post: WiFi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości