-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MR 3220+huawei3131 z Play
slogan Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #1
MR 3220+huawei3131 z Play
PO konfiguracji Quick bardzo szybko i skutecznie skonfigurował się router z modemem w Aero2 i pochodził 2 godziny z prędkością 512kb,potem sam przerwał połączenie.Po godzinie znowu udało sie połączyć z Aero 2 ale nie wiem dlaczego bo probowałem wszystkiego tzn.resetować router,wyjmować modem i od początku łączyć się z routerem 192.168.0.1 .Wystartowa ł i po godzinie się rozłączył by po następnych dwugodzinnych próbach nie udało sie wznowić połączenia.tylko mruga co 3 sek na niebiesko.
31-03-2014 19:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Trochę nie rozumiem, ale pewnie chodzi ci o to, że się łączy, a są momenty, że się nie może połączyć. Aero2 działa tak, że po 60 minutach jest zrywane połączenie wtedy modem wznawia połączenie, jeśli np. router tego żąda. Generalnie routery mają opcję wznawiania połączeń. Problem pewnie masz taki, że nie możesz nawiązać połączenia to dotyczy godzin szczytu. Po południu i godziny 17 już i do 21 tak. Sieć w tych godzinach już nie działa tak stabilnie, bo jest więcej użytkowników niż miejsc wolnych. Brakuje IP, dlatego łączysz się raz i nie ma połącznia, ponawiasz drugi raz i nie ma połączenia… ponawiasz 5 raz załapało ktoś akurat zwolnił adres i tobie się udało na ten adres IP wbić do sieci. Router nie wiem czy wszystkie ma tak, że próbuje wznawiać 3 razy połączenie jak się nie uda, resetuje się i wykonuje czynności na nowo, czyli znów próbuje połączyć nie da się da się za 3 razem znów się resetuje.
Wstań rano i zobacz jak internet działa. Obstawiam, że nie będzie żadnych problemów. Problem dotyczy po prostu Aero2, które w godzinach szczytu jest już przeciążone. Weź modem i zobacz na komputerze. Połącz się jak się połączysz rozłącz się z Aero2. Spróbuj ponownie połączyć. Może ci się udać za pierwszym razem, ale dużo razy będzie tak, że będziesz musiał ponawiać połączenie czasami więcej jak 5 razy.

Kart Aero2 jest jak się nie mylę wydanych chyba z 500000, a w jednym czasie może jednocześnie pracować w sieci Aero2 znacznie mniej ludzi. Oczywiście nikt nie siedzi cały czas, więc sieć jest używalna, ale wieczorami najwięcej ludzi loguje się do sieci więc wtedy już widać przeciążenie Aero2. Zresztą nie tylko Aero2 działa w godzinach szczytu słabiej LTE z Plusa też czasami daje się we znaki.
Mi raz lepiej rozmawiało się przez Aero2 w niedzielę o 19 niż przez LTE, gdzie Skype ciągle się zrywał.

p.s. to jednak nie jest problem niebawem będziesz miał większy kłopot i raczej z routera nie skorzystasz już bowiem Aero2 wprowadza kod CAPTCHA.
31-03-2014 20:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
slogan Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #3
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Chciałem mieć pewnośc czy wspólpracują ze sobą router mr 3220 i huwaei3131 bo wszędzie pisżą o odmianie e3131s 2 a ja takiej nie moglem dostać u siebie.
Prawdopodobnie źle dobrałem modem,ale jeśli to czemu doskonale współpracowal po 2 i 3 godziny bez przerw, potem odmówił całkowicie wspólpracy.Router się łączy z kompem a sieć 3G modemu z routerem nie chce tylko próbuje.
Modem ten też nie chce wpólpracować w ogóle z laptopem w sieci aero2. Nie chcę za dużo mieszać bo docelowo chciałem zrobić przysługę starszej osobie ,w domu mam inną sieć od stałego operatora i modem i wszystko chodzi gut,a sieć aero konfiguruję innej ,starszej osobie bo ma ponad 8o lat i kupiła tablet Orion 100 bez modemu 3G.Z racji wieku nie chce się wiązać na dwa lata z żadnym operatorem i aero 2było wyjściem,ale chyba się pomyliłem i mam wtopę.
31-03-2014 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kochang Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: Dec 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Pisze się E3131 a dokładna wersja jest oznaczona pod obudową modemu. Play ma tylko E3131s-2.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-m...27#pid4627
W Polsce nie było innych wersji modemów E3131.

Kup sobie najlepiej starter sieci, która jest stabilna np. Play i zrób testy. Zobaczysz, że wszystko działa OK. I to nie jest problem z modemem, ale z siecią, że próbujesz używać jej wieczorem, a wtedy jest z Aero2 trochę lichawo.

Aero2 generalnie działa ale wieczorami są spadki bo jest masa ludzi chętnych do podłączenia. Operator ma pewne ograniczenia. Sieć nie jest z gumy.
Może jak wykoszą pożeraczy będzie lepiej.
Jutro spodziewaj się czegoś takiego:
[Obrazek: captcha_aero2.png]

Może to poprawi znacznie funkcjonalność dla wielu osób. Zobaczymy.
31-03-2014 21:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
slogan Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #5
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Dziękuję za szybką odpowiedź.Między czasie połączenie samoistnie powróciło.Co do modemu to na pewno jest huawei3131 bez 2s.Byłem w Playu kupić starter z modemem (w Słupsku) i tam po zdjęciu gornej obudowy też był E3131 bez s2,ja kupiłem starter Play w RTVEuroAGD za 129 zł.Obawiam się ,że starszy człowiek nie mający żadnego doświadczenia z siecią nie poradzi sobie sam ( a takie było założenie). Ja chyba skapituluję bo mnie to przerasta.W swojej miejscowości nie mogłem skompletować kompatybilnego modemu 3G z aero2 i routerem mr3220 v.2.
31-03-2014 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #6
Problem z routerem i Aero2
To jest przykład przeciążenia sieci Aero2. Teraz masz już internet po 23 bo w godzinach 18-21 w wielu miejscach wiele osób ma taki sam problem. Od jutra powinno być lepiej jak odpadną klasyczni zapychacze łącz.

A modem, taki masz?
[Obrazek: huaweie3131play.jpg]

Nie ma innych, a na pewno samego E3131 bo są wersje takie:
[Obrazek: e3131_play.jpg]

Sprawdź dokładnie pod obudową jest tam informacja.

Co do starszej osoby jak wszystko skonfigurujesz i wytłumaczysz to ona połapie i do przeglądania stron starczy.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
31-03-2014 22:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
slogan Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: Mar 2014
Reputacja: 0
Post: #7
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Właśnie w starterze Playa na pewno modem Huawei E3131 bez s2.W słupsku w playu tylko takie modemy.Wsalonie też.Zdjeli obudowę i był E3131 bez S2.
Chyba mam wyjątkowego pecha bo ten modem nie figuruje w kompatybilnych routera mr3220 i w aero2.Kosztował starter 129zł.I o dziwo wystartował z kopyta by później do teraz nieśc same kłopoty.
01-04-2014 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jaro Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 39
Dołączył: Oct 2013
Reputacja: 2
Post: #8
RE: MR 3220+huawei3131 z Play
Jak na początku działał to znaczy, że nie jest wadliwy i działa przetestuj modem i kartę, ale innego operatora bo Aero2 nie jest do testów to niestandardowa sieć.

Weź sprawdź też dokładnie czy masz takie info tutaj pisze dokładnie w salonie mogli to przeoczyć też wszystkiego tam nie wiedzą.
[Obrazek: e3131s-2.JPG]

Sam osobiście nie spotkałem się z modelem E3131 jako samym w sobie tylko właśnie E3131s-2 i teraz w T-Mobile jest E3131h-2.
01-04-2014 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości