-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modem do Aero2
WiFi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 222
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 4
Post: #1
Modem do Aero2
Wiele osób ma problem z poprawnym dobraniem modemu do Aero2. O CO W TYM WSZYSTKIM CHODZI? Modem praktycznie każdy będzie przecież działał. Jednak operator usługi bezpłatny dostęp do internetu zaznaczył w regulaminie, że mają być to urządzenia zgodne z kategorią, 10 czyli spełniające wymagania regulaminowe. Nie ma za bardzo, co wchodzić w te kategorie i szczegóły, gdyż mało, komu jest to w ogóle potrzebne, tak, więc jeśli chcemy kupić jakiś modem specjalnie do Aero2, aby był on zgodny z wymaganiami przy zakupie sprawdzamy jedną właściwość, która odpowiada nam na pytanie czy modem jest kategorii minimum 10, a więc czy jest zgodny z wymaganiami operatora Aero2.

Jak napisałem modemy na ogół wszystkie działają na razie, ale operator te niezgodne urządzenia może kiedyś blokować. To jest tak, że jak jest pas szybkiego ruchu, na którym wszyscy jeżdżą szybko, a wpakuje się ktoś maluchem to zaczyna tamować ruch, przez co inni nie mogą na drodze jeździć z taką prędkością, na jaką pozwalają ich auta i droga, dlatego muszą się po prostu wlec za tym maluchem. Tak też jest właśnie z urządzeniami do internetu Aero2. Jak ktoś loguje się do sieci z wolnym sprzętem to automatycznie blokuje sieć innym użytkownikom.

Dlatego nie warto kupować czegoś taniego niespełniającego wymagań technicznych Aero2, bo kiedyś tylko na tym stracimy, a druga sprawa po prostu spowalniamy sieć innym użytkownikom internetu, a przecie i tak nie jest ona szybka, bo tylko 512 Kbit/s.

Wybierając więc urządzenie zgodne z regulaminem oraz wymaganiami technicznymi operatora Aero2 sprawdzamy jeden podstawowy parametr modemu:

Szybkość pobierania danych – download.

Nie powinien być on niższy niż 14 Mbit/s.

Jeśli ten parametr modemu będzie niższy takiego urządzenia nie kupujemy, bowiem nie jest ono kategorii 10, ani też nie spełnia wymagań regulaminowych Aero2.

p.s. listy zgodnych/niezgodnych modemów są w internecie. Na pewnej stronie jest też lista modemów, które współpracują z internetem Aero2, ale przyglądając się im dokładniej okazuje się, że jednak te modemy nie są zgodne z kat. 10 Aero2.
Tak jak napisałem one działają, ale kiedyś operator może tym, którzy stosują niedozwolone urządzenia, grozić palcem za takie praktyki Diabeł

Kupujcie urządzenia zwracając uwagę na ten parametr, który opisałem i wszystko będzie w porządku. Nie ma za bardzo (jeśli nie jesteśmy inżynierami) co zaprzątać sobie głowy zbędnymi listami urządzeń.

Mądrym być to wielka sztuka, ale dobrym jeszcze większa...
26-10-2012 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Żarówka Konfiguracja Aero2 w telefonie Smartfon Dual SIM Administrator 12 44,260 31-08-2015 00:59
Ostatni post: fenixpiotr
  Lista telefonów dual sim z obsługą aero2 czamarek 5 8,994 23-01-2015 17:49
Ostatni post: android
  Modem Pentagram HorNet P 3G 6007 RumcajS 4 4,969 22-05-2014 11:51
Ostatni post: phiphi
Żarówka Konfiguracja Smarton Dual SIM i internet Aero2 + CAPTCHA Santi 0 24,097 08-04-2014 21:17
Ostatni post: Santi
Informacja Modem Huawei E3131h-2 z T-Mobile Pietras 0 4,228 28-03-2014 23:13
Ostatni post: Pietras

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości