Pewnie wiele osób korzysta już z nowego dzieła jakim jest Office 2016, ale w wersji testowej gdyż premiera wydania nowego pakietu Office 2016 będzie jak zapowiadają media dopiero pod koniec września, tak więc wiele osób ma w posiadaniu wydania
Microsoft Office 2016 Public Preview (czyli wersje do publicznych testów), które można pobrać za darmo ze stron Microsoft, ale te wersje działają tylko określony czas od instalacji generalnie tylko 180 dni czyli 6 miesięcy. Koniec tego okresu testowego w przypadku Office 2016 oznacza, że nie możemy już w zasadzie korzystać z pakietu Office. Wiele osób zna zapewne trik (pewnie udostępniony przez sam Microsoft) kiedy to wersja Office 2013 działała w wersji demo tylko 30 dni, ale legalnie można było przedłużyć ten okres testów do 180 dni. Więcej o tym w temacie na forum:
Wersja próbna Microsoft Office 2013 działająca 180 dni.
A jak jest z Microsoft Office 2016 czy też można przedłużyć czas działania wersji demo, wydłużyć okres testowy? Jak się okazuje też można legalnie testować Office 2016 dłużej, a jak? Zaraz pokażę
Sam posiadam Windows 10 oraz pakiet Office 2016, jednak na Office upłynął mi czas testów. Nie chcę na razie kupować nowego oprogramowania bo mam zamiar pod koniec roku kupić nowy komputer z Windows 10, a do tego najnowszy pakiet biurowy 2016, także wydłużenie czasu testów jest dla mnie zbawieniem, ponadto jak napisałem na wstępie premiera Office 2016 będzie dopiero pod koniec września, więc w sklepach pakiet jest jeszcze niedostępny, także trik legalny zaznaczam pozwalający na wydłużenie działania czasu testów Office 2016 dla mnie to idealne rozwiązanie w tym momencie.
Sposób jest bardzo prosty nie wymaga żadnych kombinacji jak się okazuje i chyba jestem odkrywcą tego sposobu bo w sieci ani na PL stronach ani na stronach anglojęzycznych nic o tym nie piszą, ale pewnie Microsoft o tym wie inaczej nie pozwalałby na taki łatwy sposób aby wydłużyć czas działania Office 2016.
Microsoft Office 2016 przedłużenie okresu próbnego - reset Microsoft Office trial
Jeśli mamy zainstalowany testowy pakiet Microsoft Office 2016, ale skończył nam się czas testów możemy raz jeszcze wprowadzić klucz jakim aktywowaliśmy wersję testową Office 2016.
Klucz do wersji testowej pakietu.
Kod:
NKGG6-WBPCC-HXWMY-6DQGJ-CPQVG
Wprowadzamy ponownie ten klucz, który użyliśmy za pierwszym razem i tym samym kluczem sprawiamy, że okres testowy pakietu Microsoft Office 2016 zostaje nam wydłużony o dodatkowe 3 miesiące czyli ze standardowych 180 dni dostajemy dodatkowe 90 dni mamy więc łącznie 9 miesięczny okres próbny na pakiet Office 2016. Kiedy wykonamy opisywany przeze mnie trik wersja Office znów będzie aktywna, a w informacji będziemy mieli komunikat:
Cytat:Informacje o wersji próbnej – Ta wersja próbna produktu Microsoft Office Professional 2016 wygaśnie w ciągu 89 dni
Mam nadzieję, że ten sposób pomoże wielu osobom, które już straciły okres próbny do używania Office 2016, a dodatkowo pozwoli testować jeszcze 3 miesiące nowy pakiet tym bardziej, że wersji finalnej w sklepach jeszcze nie ma więc dodatkowy okres na testy w przypadku Office 2016 będzie zbawieniem.
Generalnie polecam mieć dobry komputer z softem Microsoft Windows 10 i Office 2016 takie zestawienie sprawia, że się bardzo wygodnie pracuje, zaś ceny zakupu najnowszych wersji nie są zbyt dużym obciążeniem dla kieszeni w dodatku Windows 10 wiele osób może mieć za darmo więc warto wykorzystać ten fakt.
Jeśli ktoś przetestuje mój sposób, dobrze byłoby o potwierdzenie tego na forum. Niektórzy piszą jak widziałem po stronach, że mają okresy próbne tylko 150 dni, więc nie wiem od czego to zależy, ale ww. trik powinien pomóc, aby uzyskać dodatkowe te 90 dni o jakich tutaj piszę.