-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
holsik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2017
Reputacja: 0
Post: #1
Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Witam,
Wystąpił u mnie błąd w trakcie wgrywania nowego softu. W tej chwili tablet jest zapętlony, uruchamia się, pojawiają się napisy lenovo i po chwili restartuje. Doczytałem na forum ze muszę wgrać oprogramowanie z karty microsd poprzez bootloadera. Nigdzie nie mogę znaleźć gotowego pliku .img rom.
30-03-2017 12:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kamilo Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 11
Dołączył: Jul 2015
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
A czy to nie jest ten tablet? Ewentualnie lekka modyfikacja?




Wykonaj reset tzw. Hard Reset w Lenovo IdeaPad A3000 powinieneś mieć opcje dostępowe poprzez Recovery na ww. filmiku jest to pokazywane.
Jest to też dobrze opisane w tym temacie:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...-reset_292

Druga sprawa jak masz dostęp do Recovery a powinieneś mieć wg mnie to masz tam opcję aktualizacji z karty SD. Wgranie systemu na nowo powinno rozwiązać problem bo system najprawdopodobniej wgrał się z błędami lub niepełny i dlatego masz to co masz.
Pytanie jak wgrywałeś system, że wgrywałeś a teraz nie wiesz jak bo potrzebujesz obrazu. Wgraj tak jak to robiłeś.
Generalnie ROMu musisz szukać na wszelakich stronach np. na tej needroom tutaj masz ROM do wersji tabletu jaki masz.

.txt  rom_lenovo_a3000h_download.txt (Rozmiar: 387 bajtów / Pobrań: 4)

Tam też powinieneś mieć instrukcje jak to wgrywać poprawnie. Bootloader to jest specjalny program rozruchowy uruchamiany jako pierwszy po zakończeniu wykonywania przez BIOS (np. w komputerze) procedury sprawdzającej podzespoły komputera. Bootloader służy w zasadzie do załadowania, ale systemu operacyjnego do pamięci operacyjnej komputera. W pewnym sensie on też pozwala na załadowanie Recovery i przez to Recovery zainicjowania odpowiednich funkcji jak np. wgrywania nowego systemu.
30-03-2017 21:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
holsik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2017
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Tak jest to ten tablet. Chciałbym zaktualizować rom przy użyciu karty SD. Mam pytanie czy rom musi być specjalnie do tego zabiegu przerobiony ??
03-04-2017 14:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Matt82 Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 2
Post: #4
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Kolega dał Ci linki do strony skąd można pobrać ROM tam też powinien być jakiś opis może w paczce z całym archiwum jak instalować ten ROM.
ROM musi być przygotowany pod konkretne urządzenie i też sposób jego instalacji tak jak z systemem Windows aby zainstalować musisz mieć np. bootowalny USB. Z urządzeniami Android jednak jest tak, że różni producenci dają swoje sposoby wgrywania systemu i często jest to przez ich dedykowany soft, ale są sposoby, że specjalnie przygotowana paczka instaluje się przez bootowalną kartę SD lub poprzez np. SP Flash Tool soft dla urządzeń z procesorami MediaTek.
Także jak pobierzesz skądś ROM to już powinien on być przygotowany pod konkretny sposób instalacji jego ewentualnie kontaktuj się z Lenovo aby wyjaśnili Ci jak zainstalować ROM na tablecie i czy gdzieś ze strony można pobrać paczkę instalacyjną.
03-04-2017 20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
holsik Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Dołączył: Mar 2017
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
ROM pobrałem z linku który podesłał kolega. Niestety opisuje on wyłącznie sposób wrzucenia oprogramowania poprzez SPflashtool. Nadal nie mogę znaleźć opisu przygotowania softu pod bootowalna kartę SD.
04-04-2017 08:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 70
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #6
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Tutaj masz jeden z poradników:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-t...ndroid_549

Drugi opis dotyczy Smart Phone Flash Tool:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-i...h-tool_679

I ja sam generalnie wgrałbym poprzez te aplikacje.
Ale możesz też wrzucić zwyczajnie plik z ROM-em na kartę SD (przekopiować ROM z komputera) wchodzisz do recovery i tam masz opcje instalacji z karty, poczytaj to:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...-reset_292
Wybierasz opcję wskazujesz plik i powinno lecieć tylko nie wiem czy plik .img wejdzie czy może potrzebne jest archiwum .rar dawno się tabletami nie zajmowałem.

Generalnie w wyszukiwarce G masz sporo materiałów więc znajdziesz opisy nie ma sensu tworzyć czegoś czego jest masa w sieci.

Powodzenia.

p.s. jak Lenovo zablokowało możliwość instalacji czegoś zmienionego niż oryginał to recovery nie przepuści paczki, która nie jest pod dany tablet, ale aplikacją zainstalujesz wszystko tylko, jak wgrasz coś od całkiem czegoś innego to możesz uceglić sprzęt, dlatego poczytaj linki tam wyjaśnione jest o co chodzi i czego nie nadpisywać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-04-2017 21:57 przez tester.)
04-04-2017 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
brodzik19 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Aug 2016
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Witam
Mam podobny problem problem dotyczy modelu s5000-a nie wiem co z nim się stało dał mi go siostrzeniec i powiedział że nie działa i nie wiem co zrobił. Próbowałem recovery, ale nie startowało tablet zawiesza się na logo po chwili restart i tak w koło. Tablet jest na mediateku więc długo się nie zastanawiałem pobrałem rom ze strony lenovo i wgrałem za pomocą sp flash, wszystko przebiegło pomyślnie, ale problem jest nadal ten sam, czy ktoś może podpowiedzieć czym to jest wywołane lub jak rozwiązać problem?
18-05-2017 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kosamet Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Aug 2015
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Jak wgrałeś od nowa na czysto ROM to system powinien być taki jak ze sklepu totalny reset wszystkiego, ale jak dalej jest ten sam problem to możliwe, że to jakaś wada sprzętowa.
Chyba, że wgrałeś nie taki ROM jaki być powinien więc ten nowy Android się zapętla, ale jak wgrałeś prawidłowy to poprzez SP Flash wgrywasz tak jakbyś czyścił starą pamięć z systemem ładując od 0 na nowo program, tak więc po takim zabiegu powinno być tak jak fabryka wyprodukowała.
Problem może być taki, że sprzęt zwyczajnie jest uszkodzony.
18-05-2017 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
brodzik19 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Dołączył: Aug 2016
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Lenovo a3000-H błąd przy wgrywaniu nowego softu
Rom pobierałem z supportu lenovo dedykowany do sprzętu także powinien być dobry. Nie wykluczam tego co piszesz że wina sprzętu gdyż jest już leciwy i użytkuje go nastolatek.
21-05-2017 10:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kobacabana Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 48
Dołączył: May 2013
Reputacja: 1
Post: #10
Problem z Lenovo s5000
Powiem Ci kolego, że to co opisałeś to nietypowy objaw. Jak coś jest z softem nie tak to taka instalacja systemu w zasadzie czysty wsad od 0 do pamięci poprzez komputer wymazuje wszystko to co było a wgrywa nowy oryginalny software. Po takim zabiegu powinno być wszystko OK. Jak nie jest możliwe, że to hardware jest sprawcą nietypowego objawu jaki masz.
Gwarancji zapewne nie masz już, ale może warto byłoby oddać na serwis może nie byłyby to duże koszty naprawy bo sam wady sprzętowej nie naprawisz, tam w zasadzie jest płyta główna i wszystko jest ze sobą pospinane tak, że w domowych warunkach nie ma jak naprawiać takich rzeczy, a druga sprawa nie będziesz wiedział co. W serwisach zazwyczaj wstawiają nową płytę, ale to też koszt i nie wiem czy się opłaca może taniej jest kupić nowy.

8 lipca 2014 dzień, który przeszedł do historii: Niemcy - Brazylia 7:1
21-05-2017 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Samsung Galaxy Tab E9.6 vs LENOVO Yoga Tab 3 10 lafontier 0 442 26-09-2016 18:15
Ostatni post: lafontier
  Lenovo IdeaTab A1107 - sterowniki Lenov27 57 8,818 24-07-2016 17:39
Ostatni post: Lenov27
Żarówka Rootowanie Androida przy użyciu OneClickRoot applex 6 32,081 23-07-2016 13:04
Ostatni post: BB_King
Żarówka Lenovo S90-u android 5.0.2 z root android 1 927 10-05-2016 11:16
Ostatni post: android
  Lenovo A820 włącza się tylko do logo - Flash Tool nie ściąga sterowników radol 2 1,353 11-03-2016 15:52
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości