-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laptop Acer Aspire V5-571G kopie użytkownika
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 129
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Laptop Acer Aspire V5-571G kopie użytkownika
Witam,pytanie na poważnie,
podczas przenoszenia podpiętego do zasilacza laptopa czasem odczuwam "kopnięcie w palce",czy oby to możliwe?
Tak się zastanawiam czy może to problem jakiś inny typu,przechodzą prądy w palcach...-ale sorry???-zawsze mi przechodzą podczas przenoszenia laptopa na zasilaniu???[nie zawsze ale zależy jak trzymam]
Opiszę odczucie,jak kto miał styczność z pastuchem to tu jest podobnie tylko jedno kopnięcie i wiele słabsze jednak dość odczuwalne i niemiłe.
Sprawdziłem jak mam umiejscowione palce gdy go przenoszę,a więc pod laptopem palce w okolicach śrubek.Nie raz poczułem "gniew"laptopa już aż w końcu zacząłem pisać ten temat.
Proszę o poważne odpowiedzi i ewentualnie co zrobić z tym dziwnym fantem.
Tak mnie to wszystko dziwi bo przecież ile w zasilaczu jest volt? 12? 18???
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2016 18:34 przez Jogin.)
14-11-2016 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tiesto Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 10
Dołączył: Jan 2015
Reputacja: 1
Post: #2
Laptop kopie prądem
W Acer Aspire V5-571G obudowa została chyba wykonana w całości z tworzywa sztucznego więc rażenie prądem nie powinno mieć tutaj miejsca, ale takie sytuacje się zdarzają, zwłaszcza kiedy komputer jest wyposażony w obudowę np. aluminiową, a Ty jak piszesz ma to miejsce jak chyba śrubek dotykasz.
Gdy kopie można zmierzyć napięcie. Są też próbniki napięcia można nimi wykrywać napięcie, ale często gdzieś pod obudową jak jest element, przez który płynie prąd może on to wykazać więc trochę jest to niemiarodajny test.

Może też masz komputer podłączony do gniazda, gdzie jest brak uziemienia. Podłącz zasilacz pod gniazdko z uziemieniem (z bolcem, które ma uziemienie).

Z tym problemem rażenia prądem przez komputer nie jesteś pierwszy to się zdarza, także sprawdź na innych gniazdach ewentualnie u kogoś kto ma nowoczesną instalację w domu. Jak coś u Ciebie jest nie tak z gniazdkiem, bo może brakuje tam zabezpieczenia to nawet samo gniazdko jak się na tym za bardzo nie znasz, bo elektrykiem nie jesteś jakiś fachman Ci przerobi.

Zasilacze do laptopa zapodają na komputer napięcie 19V o natężeniu prądu 3.4A zazwyczaj, ale są też inne jednak jest to przedział w tych wartościach, generalnie napięcie bezpieczne do 24V.

Tak więc jak napisałem to pewnie coś nie tak z gniazdkiem, zobacz więc u kogoś innego czy też kopie.
14-11-2016 22:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
martin Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Nov 2015
Reputacja: 1
Post: #3
Obudowa laptopa razi prądem
Jeśli jakiś element styka się z obudową czy innym metalowym podzespołem (tu śrubki) to taki efekt będzie zawsze po podłączeniu do gniazdka bez uziemienia.
Kilka lat temu były podawane informacje przez media komputerowe, na temat notebooków Della, które przy dotknięciu potrafiły delikatnie porazić prądem. Chodziło tu o modele z serii XPS, których obudowa została wykonana m.in. z aluminium.

Cytat:Kiedy podłączam zasilanie i dotykam mój komputer czuję mrowienie, które mogą również poczuć osoby mnie dotykające. Gdy notebook pracuje na bateriach, nic takiego nie ma miejsca.
Okazało się, że podobne przygody spotkały również innych użytkowników notebooków Della - właścicieli modeli z serii XPS, których obudowa została wykonana w części z aluminium. Zlokalizowano również przyczynę problemów - zasilanie pozbawione uziemienia.

Na stronie Della ukazał się artykuł, w którym można było przeczytać, że podczas podłączania urządzeń pozbawionych uziemienia mogą wystąpić podobne problemy. Na szczęście jak podawała firma nie są one niebezpieczne dla użytkownika.

Nie wiem dokładnie czy chodziło o braki uziemienia u użytkowników czy może jakieś wady w komputerze, ale zapewne chodziło o brak uziemienia w domach, także najprawdopodobniej masz ten sam problem. Jeśli jednak w domu masz dobrą instalację z uziemieniem to wtedy reklamuj komputer.
15-11-2016 10:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
RoboCop Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 37
Dołączył: Nov 2013
Reputacja: 2
Post: #4
Urządzenia pozbawione uziemienia
Wygląda na to, że podłączasz urządzenie pozbawione uziemienia wtedy na sprzęcie zwłaszcza z obudowami metalowymi mogą występować podobne problemy.
Stosowanie uziemienia ma na celu zabezpieczenie przed pojawieniem się napięcia np. na obudowie w wypadu uszkodzenia urządzenia (pralki, lodówki).
Może masz starą komunistyczną instalację (instalacja dwu-żyłowa), niektórzy robią wtedy mostkowanie.
[Obrazek: mostkowanie_gniazdka.jpg]
15-11-2016 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 129
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #5
RE: Laptop Acer Aspire V5-571G kopie użytkownika
No i wszystko jasne,gniazdko na dwie wtyczki z dwoma bolcami,nie zzerowane.
Bolec wtyczki od laptopa rozżarzył miernik gdy w drugim wejściu gniazdka była wtyczka od tv i innych rzeczy...
Bez podłączonych wtyczek żaden bolec nie żarzył na probówce.
Założone zerowanie wszystko gra.
Dzięki za pomoc.
p.s. bolec żarzył nieznacznie na probówce mniej niż w gniazdku,ale żarzył...
16-11-2016 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Volt85 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Dec 2015
Reputacja: 1
Post: #6
Oczko Elektryka prąd nie tyka
Neonówka świeci na bolcu gdyż kondensatory w elektronice powodują upływność do "bolca". Po zastosowaniu zerowania problem zazwyczaj znika.

Pytanie jak zrobiłeś to zerowanie i samemu czy ktoś Ci to wykonał?
16-11-2016 22:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 129
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #7
RE: Laptop Acer Aspire V5-571G kopie użytkownika
Hej,zrobiłem właśnie dodatkowy przewód od bolca do niebieskiego przewodu[zacisku tych przewodów],telefonicznie pomógł mi znajomy elektryk.W zasadzie już nieraz widziałem jak robi się taki dodatkowy przewód ale rozmawiałem nim w celu rozwiania wątpliwości ponieważ w gniazdku jest połączenie szeregowe do drugiego pokoju [dwa przewody czarne i dwa niebieskie] i chciałem się od niego dowiedzieć czy w takim połączeniu mogę zrobić uziemienie.Zrobiłem tak jak na schemacie [przekreślony obrazek]
Jak coś będzie nie tak to kupię gniazdko bezbolcowe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2016 15:31 przez Jogin.)
17-11-2016 15:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Volt85 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Dec 2015
Reputacja: 1
Post: #8
Mostkowanie gniazdka elektrycznego
Nie wiem czy ja Cię źle rozumiem, czy Ty faktycznie źle to wykonałeś. Napisałeś, że zrobiłeś tak jak na schemacie przekreślony obrazek. Tak się mostkowania w gniazdku nie robi. Jeśli w mieszkaniu posiadasz instalację dwuprzewodową i nie masz w niej przewodu ochronnego (PE przewód zielono-żółty) to należy podłączyć zacisk bolca gniazdka w taki sposób, że przewód neutralny wpinasz w zacisk ochronny, a następnie zacisk ten łączysz z zaciskiem neutralnym za pomocą mostka. Obrazek nieprzekreślony.
Przewód prowadzi się do bolca w gniazdku i z bolca robi się mostek zgodnie z zasadą najpierw chronimy potem zasilamy.

Teraz pytanie gniazdko z bolcem czy bez bo piszesz, że jak coś to zmienisz. Bolec w gniazdku pełni funkcje zabezpieczające ludzi przed porażeniem wskutek przebicia na obudowę, no i zdejmuje napięcie z obudowy jeśli do tego dojdzie.

Nie czytaj też głupot w necie bo ludzie tam piszą, że się podpinają pod rury wodne lub grzejniki. To jest niedozwolone teraz.

Weź jakiegoś elektryka i niech Ci sprawdzi to i zrobi tak jak być powinno. Ja Twojej instalacji nie widzę, ale tylko podpowiadam to co się obecnie robi. Jednak trzeba wiedzieć co gdzie jest i też wiedzieć jak to poprawnie pospinać. Zaproś elektryka nawet znajomego jeśli faktycznie elektrykiem jest i niech przejrzy i poprawi instalację (gniazdko) tak jak być powinno pod sprzęt elektryczny poprawnie i też bezpiecznie dla Ciebie.
17-11-2016 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Jogin Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 129
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #9
RE: Laptop Acer Aspire V5-571G kopie użytkownika
Chyba zastosuje gniazdko bez bolców,bo:
Teraz z tym zerowaniem są 3 przewody pod zaciskiem, nieparzyście to też lipa bo śrubka by nie ścisnęła tego trzeciego przewodu który jest osobno,więc dodałem taką tutkę z kawałkiem przewodu miedzianego i jak są po dwa przewody w jednej szczelinie i drugiej szczelinie to ściska je teraz.Wiem ,że nie jest to bezpiecznie,ale musiałem "sparzyć" z czymś ten "trzeci" przewód bo by go nie ścisnęło.
Wszystko przez to ,że to połączenie szeregowe [ 4 przewody ] które leci dalej na drugi pokój.
Gdybym miał tylko dwa kable w gniazdku to nie ma problemu,neutral "parzę" z przewodem do zerowania pod jednym zaciskiem ,a tak to za dużo tych przewodów mam jest bałagan i jest problem.
edit.
Pozatym czytałem też w necie,że w jednym pomieszczeniu nie powinno być gniazdka z bolcem i bez,albo rybki albo .....
Teraz ważne pytanie zanim przystąpię do prac czy jest jakaś stara komunistyczna szkoła uziemiania gniazdek?
Pytam bo "fachowiec" od prądu w mojej łazience uziemił pralkę według Twojego schematu identycznie jak na przekreślonym obrazku...
Teraz to już sam nie wiem...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2016 13:31 przez Jogin.)
17-11-2016 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Volt85 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: Dec 2015
Reputacja: 1
Post: #10
Zerowanie a uziemienie instalacji
Ostatnio pomagałem znajomemu kłaść na nowo instalację w jego mieszkaniu w bloku (blok PRL-owski) tam kładliśmy kabel 3 żyłowy, ma być zmieniona rozdzielnia, skąd do licznika ma być nowy też kabel. Będzie zabezpieczenie różnicowoprądowe i generalnie puściliśmy kabel 3 żyłowy (faza, neutral oraz przewód ochronny), ale jaka to dokładnie jest tam sieć nie wiem, bo ja tylko tam pomagałem i ma, to być na nowo wszystko zrobione od licznika, bo ta stara to faktycznie była tragedia. Kable od licznika gdzieś w rogu drzwi leciały, a cała instalacja ta stara to też gorzej jak pajęcza sieć, bo pająk to przynajmniej wg jakiegoś schematu robi, a tam to robili, jak popadło i do czego zmierzam, bo pytasz o łazienkę i fachowca. Tak ludzie kiedyś robili i też zdarza się, że tak robią gniazdka z ochroną. Tak jak uziom robili do kaloryfera czy instalacji wodnej, ale kiedyś, jeśli nawet tak można było to teraz nie bo ktoś w bloku zmieni metalową rurę na rurkę z tworzywa sztucznego i to uziemienie zostanie już przerwane więc tego się teraz tak nie wykonuje.

Też należy wyjaśnić czym się różni zerowanie od uziemienia, bo jeden schemat działania to uziemienie inny to zerowanie.

Zerowanie, jak i uziemienie, są to metody ochrony przeciwporażeniowej w instalacjach elektro. Zerowanie polega na podłączeniu części przewodzących prąd (czyli metalowe obudowy, pralki, lodówki) z przewodem ochronnym lub przewodem ochronno-neutralnym. W momencie uszkodzenia instalacji samoczynnie odłącza zasilanie odpowiednie zabezpieczenie. Uziemienie jest to natomiast przewód, który łączy ciało naelektryzowane z ziemią, aby je zobojętnić. Krótko mówiąc zerowanie polega na połączeniu części przewodzących prąd z przewodem ochronnym natomiast uziemienie, jest to osobny dodatkowy przewód, który łączy naelektryzowane ciało z ziemią celem jego zobojętnienia. Zerowanie to metoda w elektryce, która wychodzi z użycia, zastępuje ja właśnie uziemianie.

Chcąc zobrazować to przykładem dokładniej to wyobraź sobie dom, w którym dla każdego gniazdka elektrycznego, oprócz przewodu fazowego i neutralnego poprzez, które zasilamy urządzenia elektryczne, doprowadzamy jeszcze przewód uziemiający, który podpięty jest do bolca. Połączenie przewodów uziemiających, czyli tych ochronnych następuje zazwyczaj w domowej rozdzielnicy, a z niej przewodem wprost do metalowego elementu połączonego z ziemią. I jak to się dzieje, że drut wbity w ziemię zapewnia ochronę przeciwporażeniową? Ziemia posiada potencjał elektryczny 0V. Wszystkie urządzenia, które są wpięte w sieć i mają metalowe obudowy są zabezpieczone przewodem ochronnym (uziemienie). Normalnie urządzenie takie i jego obudowa nie są niebezpieczne dla człowieka, jeśli wszystko jest sprawne, ale jeśli zdarzy się coś nie tak, jakaś awaria, i nastąpi przebicie na obudowę i na obudowie pojawi się potencjał elektryczny to ma on, gdzie uciec, jeśli zastosowano uziemienie. Jeśli nie ma uziemienia (urządzenie nie jest chronione uziemieniem) to w przypadku, kiedy nastąpi przebicie i na obudowie pojawia się potencjał elektryczny to potencjał ten z racji, że nie jest połączony z ziemią nie ma gdzie uciec i wiadomo co wtedy się stanie, jeśli ktoś dotknie się takiej obudowy. Dlatego w nowych instalacjach dodatkowo stosuje się wyłącznik różnicowoprądowy, który ma zadziałać np. przy takich sytuacjach, kiedy nastąpi przebicie na obudowę urządzenia.

Zerowanie więc nie jest takie bezpieczne (dużo pisania) dlatego się z niego wychodzi, bo przerwie się kabel zerowy i na przewodzących elementach urządzenia (obudowa np.) pojawi się faza.
Generalnie kwestia zerowania gniazdek w instalacjach dwuprzewodowych jest w tym naszym pięknym kraju totalnie nieuregulowana wolno/nie wolno jak to powinno być. Lepiej mieć nieuziemioną obudowę fazowaną zamiast zerowaną, gdzie też jest pewne ryzyko. ? Zapytam się jeszcze znajomego jak to dokładnie jest. Sam elektrykiem nie jestem mam uprawnienia SEP, ale to jako tylko wymóg i jak widać kiedyś coś co robili było dobrze teraz jest inaczej.

Najlepiej abyś wziął kogoś naprawdę mądrego może jakiś znajomy ewentualnie odpłatnie, aby Ci ten ktoś przejrzał instalację i coś zaproponował konkretnego jak to powinno być. Można zdalnie radzić, ale to też zależy jaka sieć więc lepiej, aby ktoś kto ma wgląd w instalację i wiedzę mógł coś konkretnego doradzić.
18-11-2016 23:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Laptop Gericom Phantom 1440 Combo Matt82 2 417 21-01-2016 18:17
Ostatni post: Kenzo
  Laptop wyłącza się samoczynnie w mgnieniu oka Jogin 14 9,720 11-02-2015 13:40
Ostatni post: minimanimo
Informacja Laptop HP ProBook 450 G2 - eInclusion RoboCop 2 2,343 18-09-2014 22:08
Ostatni post: RoboCop
  Laptop kontra tablet = Chromebook Kajzerka 1 1,292 28-02-2014 11:09
Ostatni post: telekrowa
  Acer recovery phiphi 0 2,015 08-02-2013 14:42
Ostatni post: phiphi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości