-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konfiguracja APN z urządzeniami Android
krabmar Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 57
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 2
Post: #51
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Nie każdy tablet taką listę wyszczególnionych modemów zgodnych z tabletem ma, ale niektóre mają jednak sama lista to część sukcesu:

[Obrazek: goclever_tab_t76.jpg]

E1750 i E1750C to jak wyżej na zdjęciu pisze ich specyfikacja może być już zmieniona i Android, który ma sterowniki z identyfikatorami do modemu X widzi go poprawnie, ale ten sam modem z innymi identyfikatorami nie będzie już poprawnie rozpoznawany, a E1750 i E1750C to ta sama linia na Windowsie 0 problemów, bo tam sterowniki są dostarczane do modemu wiec, jeśli ich nie ma można je doinstalować, w Androidzie jak nie ma sterowników na modemie się ich nie znajdzie, więc samemu należy się męczyć z ich dodaniem.

A o modem to pewnie chodzi taki:

[Obrazek: modemi_kiano_g6280.jpg]

Nie wiem czy Kiano ma inne, ale też nie wydaje mi się, aby to on produkował modemy. Jest to pewnie modem produkowany przez producenta sprzętu łącznościowego np. Huawei i na taki mi on wygląda tylko, że jest pod marką Kiano jest po prostu brandowany.

A te opisy, że modem pracuje pod Windowsem i Androidem bez instalowana sterowników, same się instalują to gdyby tak było w rzeczywistości to inni producenci, którzy sprzedają dużo droższe i bardziej zaawansowane modele też takie rozwiązania by stosowali, ale prawda jest taka, że coś takiego po prostu nie istnieje. Są modemy HiLink nie instalują się sterowniki są widoczne od razu, ale to jak router też się nie instaluje sterowników do nich jest niezależny, ale to całkiem inne rozwiązanie i coś takiego w tablecie się nie sprawdzi.

[Obrazek: modem_na_android.jpg]

A sprzedawcy no cóż sprzedają różne rzeczy, ale nie na wszystkim musza się dokładnie znać. Było logo więc stwierdził, że z Androidem zadziała ;-)
A problem Twój na komputerze na pewno dałoby się rozwiązać skoro na tablecie działał. Po prostu tablet miał do niego sterownik i go rozpoznał. Może jest to jakiś model taki sam jak sprzedaje Huawei więc tablet miał drivery z identyfikatorami do tego modemu i umiał się z nim dogadać. Na komputerze powinno być łatwiej, ale pewnie coś źle zrobiłeś albo źle ustawiłeś coś przeoczyłeś.

A te oznaczenia różne w szczegółach jednak mają znaczenie. Może na Windowsie nie, ale w rzeczywistości jednak dużo od nich zależy. Zobacz ile jest modemów E173 każdy pod model ma inne identyfikatory. Android rozpozna np. ten ostatni na samym dole, ale innych już nie obsłuży. Inne identyfikatory. Na Windowsie zadziałają wszystkie. Przyniesiesz inny od kolegi niby ten sam, ale z innym końcowym oznaczeniem i nawet nie zauważysz jak Windows sam do niego doinstaluje sterownik, ale Android już tego sam nie zrobi. Android dopiero ewoluuje, więc jeszcze będzie trzeba poczekać, aż będzie taki inteligentny jak system Windows ;D

[Obrazek: E173.jpg]

Tak więc jak napisałeś istotne jest to, czy modem jest skonfigurowany do pracy z Androidem modemy nie są konfigurowane pod żaden system one mają tylko drivery np. do Windowsa, które się instalują i przez to potrafią być modemy prawidłowo widziane. Więc jak producent tabletu nie dopisze sam driverów do danego modemu co ma tablet widzieć i jak widzieć, modem nie zadziała. Chyba, że sam je doinstalujesz, ale musisz wiedzieć, co i jak. Pewne sposoby są, także w taki sposób ludzie sobie radzą. Jedyne, co konfiguruje się to APN czy to na Windowsie czy na Androidzie, tylko w każdym systemie trochę inaczej, ale idea jest taka sama.

Tablet nie zastąpi komputera to jasne, ale tablet czy smartfon działa na tym samym systemie, a więc zobacz, co możesz mieć na smartfonie. Tablet nie zastąpi komputera, ale np. jak będziesz chciał pójść w góry z mapą to nie weźmiesz komputera tylko albo weźmiesz smartfon z nawigacją, albo tablet z mapą Google w trybie offline.
A mały komputerek o dobrych parametrach to coś chyba easyPC czy coś takiego. Coś jak tablet, ale mniejsze, trochę słabsze, ale mocniejsze niż tablet. Każde urządzenie ma jednak swoje przeznaczenie, więc tablet nigdy nie zastąpi komputera, tak jak samochód nie zastąpi traktora, a traktor samochodu Zawstydzony
23-05-2013 19:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tracerek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
Post: #52
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
       
tak, zgadza się. To ten modem.
>>>.Tak więc jak napisałeś istotne jest to, czy modem jest skonfigurowany do pracy z Androidem modemy nie są konfigurowane pod żaden system one mają tylko drivery np. do Windowsa, które się instalują i przez to potrafią być modemy prawidłowo widziane.<<<<<

Moim zdaniem, jeśli modem ma sterowniki do Windowsa lub Androida to już przez ten fakt jest skonfigurowany do tych systemów.

>>>>A sprzedawcy no cóż sprzedają różne rzeczy, ale nie na wszystkim musza się dokładnie znać. Było logo więc stwierdził, że z Androidem zadziała ;-)<<<<<

Sprzedawca miał rację, modem działał.

Na komputerze stacjonarnym z XP modem Kiano został zobaczony, uruchomiłem aplikację instalacyjną. Wszystko zainstalowało się bez problemów. Uruchomiłem aplikację połączenia z internetem i cały czas trwało łączenie się do sieci. Po pół godzinie dałem spokój i oddałem modem do sklepu.
23-05-2013 21:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 236
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 7
Post: #53
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
(23-05-2013 21:37)tracerek napisał(a):  Moim zdaniem, jeśli modem ma sterowniki do Windowsa lub Androida to już przez ten fakt jest skonfigurowany do tych systemów.

Po pierwsze jeśli modem nawet ma to pytanie jak jest zainstalować. W komputerze wkładasz Windows wykrywa urządzenie i instaluje sterowniki sam lub instalujesz je jak z płyty. A na androidzie? Jeśli modem je nawet ma to co dalej z nimi zrobisz? One musza być wpisane już do androida. Ponadto system z zielonym robotem to nie jest to samo co Windows, android wywodzi się z linuxa, a tam takie rzeczy jak instalowanie sterowników odbywa się trochę inaczej. Ponadto androida każdy producent modyfikuje na swój sposób i u jednych sterownik jest wpisany w pliku 3G_DONGLE.CFG a u innych np. w pliku modems.xml.
Tak więc do modemów sterownik dodaje producent nie modemu, ale tabletu. Jeśli dałoby się tak prosto jak myślisz to producenci modemów sami by dodawali sterowniki na modemie dla nich byłoby to wygodniejsze bo wtedy i więcej takich urządzeń by sprzedali, a dodają tylko sterowniki na Windowsa.

A co do tego modemu z logo andrida, jak sprzedawca miał rację weź ten modem i próbuj wpinać na różne tablety. Wg Twojego myślenia powinien działać na każdym tablecie bezproblemowo, a mogę się założyć, że nie na każdym tablecie zadziała. Trafiłeś na modem, który umiał obsłużyć Twój tablet stąd nie miałeś problemu kiedy go podłączyłeś. Należałoby wyciągnąć plik ze sterownikami z Twojego tabletu, i sprawdzić identyfikatory wpisane w plik oraz identyfikatory modemu aby zobaczyć czy te wpisane są takie same jak ma modem. Może też było tak, że miałeś wpisany jako obsługiwany E173, a ten modem KIANO właśnie do niego jest podobny, albo nawet i ten sam i tak się zdarzyło, że to razem zadziałało.

A co do XP mogłeś przetestować modem na innym komputerze na innym systemie bo jeśli łączył z netem na androidzie to i połączyłby na komputerze, ale coś u Ciebie było nie tak.
Czasami wgrywa się różne programy, jakiś przejmuje kontrolę nad portem i włączasz coś innego co potem próbuje zrobić coś czego wykonać nie może.
Ja tak miałem na LTE i aplikacji z Plusa jak mi się zerwał net i chciałem połączyć raz jeszcze to nie mógł, dziwnym trafem uruchamiała się kopia "procesu" tej aplikacji i nie dawało się połączyć. Czasami drobny błąd potrafi stworzyć wielki problem.
24-05-2013 00:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tracerek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
Post: #54
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Dzięki serdeczne Szanownym Poprzednikom za kupę informacji. Nie jestem za dobrze oblatany w tych sprawach,( jak wyciąga się z tabletu plik ze sterownikami ? ) stąd moje powierzchowne oceny. Jak dotąd, to niezła kaszana z tymi wszystkimi niuansami. Na dokładkę, sądząc po wyglądzie zewnętrznym to ten mój tablet Tracer jest taki sam jak tablet Manta i pewnie też z tej samej półki jakościowej. Wolno wczytuje strony, ma chwile bezruchu, za to łatwo szybko łapie niezamierzone dotknięcia, na baterii około 2,5 godziny. Tablet kupiłem dla obmacania się z tematem. Kolega ma Applea - tam wkłada się kartę Playa On Line i śmiga jak na stacjonarnym. Ale nieporęczny. Jak reszta tabletów. Nie kupię innego tabletu, raczej dobrego smartfona. Może Samsunga Note. Ale też po sprawdzeniu co i jak. Już teraz nie mogę się przełamać do braku klawiatury. Te dotykowe, jak na razie to dla mnie kicha. Skorygowanie palcem suwaczkiem literę w tekście doprowadza do białej gorączki. To samo z wprowadzeniem hasła do konta bankowego. Tak więc, daję sobie z tabletami spokój, a Szanownym Dyskutantom serdecznie dziękuję za informacje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2013 02:14 przez tracerek.)
24-05-2013 03:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zebber Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 210
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 2
Post: #55
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Przykład wpisu sterownika dla modemu, który to wpis znajduje się na niektórych tabletach w pliku 3g_dongle.cfg w systemowym katalogu /system/etc/, plik apns-conf.xml zawiera informacje APN-y dla różnych operatorów komórkowych. Jeśli zawiera on APN używanej karty i modem jest wykrywany od razu nie trzeba nić robić, jeśli nie ma APN-u wpisanego w ten plik trzeba właśnie samemu dodać przez menu w systemie, a driver wygląda tak:
Kod:
[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11506
bcdDevice_now=0x0
at_port=1
ppp_port=0

To jest jedno z rozwiązań bo inni producenci umieszczają wpisy konfiguracyjne w innych jeszcze plikach i wyglądają one całkiem inaczej. Jednak to początek bo aby to działało na systemie też musi być odpowiedni kernel obsługujące porty USB itd.
W Polsce popularne są Androidy system, jest darmowy więc i cena takich urządzeń jest niższa niż sprzęt z systemem Microsoft. Kiedyś jak byłem w salonie Plusa zapytałem co lepiej się sprzedaje. Sprzedawca powiedział Androidy, ponadto jak pójdziesz i popatrzysz to zobaczysz różnicę w cenie. Nokia 2000 zł, Samsung 1200 zł. Nokia kiedyś wiodła prym, ale wybrała rozwiązanie, które powoduje, że teraz ma ona kłopoty finansowe, a Samsung, który jakiś czas temu jeszcze nie miał telefonów z Androidem wybrał system z logo robota i stał się liderem.
Teraz dobry telefon nie musi mieć znanej marki będzie miał ten sam system co Samsung i może nawet wiele więcej np.:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-c...-aero2_169
24-05-2013 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Kajzerka Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 50
Dołączył: Apr 2013
Reputacja: 1
Post: #56
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
(23-05-2013 00:41)tracerek napisał(a):  Tylko skąd wziąć taki mały komputerek o dobrych parametrach ?

Jeśli miałabym coś polecić między tabletem, a laptopem to polecam Chromebook to jest coś jak tablet z Androidem, ale wygodniejsze niż tablet, ale słabsze jak sam laptop. Wiadomo Android nie zastąpi Windowsa, na którego jest masa zaawansowanego softu, ale dla wygody i do pracy z internetem Chromebook to dobre rozwiązanie.
31-05-2013 17:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tracerek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Dołączył: May 2013
Reputacja: 0
Post: #57
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Dzięki serdeczne za info. Trochę poszperałem i znalazłem coś takiego na jego temat
http://www.chip.pl/blogi/naszym-zdaniem/...chromebook
31-05-2013 23:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 236
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 7
Post: #58
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Moim skromnym zdaniem to taki laptop, ale z innym systemem, ktory zbyt wiele nie oferuje. Za te lub niewiele wieksze pieniadze lepiej kupic zwykly laptop 14 cali w cienkiej obudowie. Ale najlepiej jest samemu kupic, sprawdzic i odpowiedziec sobie na pytanie co lepsze. Jak laptop z klawiatura to wg mnie jednak z systemem Windows lub Linux. Wiecej mozliwosci.
31-05-2013 23:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lenyyy Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #59
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
(01-03-2013 23:45)mike_00 napisał(a):  ale nadal ikonka sie nie pokazuje - internetu brak.

Rozwiązałeś zagadkę?
Mam ten sam objaw w Terra 9o z E1750.
12-07-2013 11:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Luiza Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 20
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 0
Post: #60
RE: Konfiguracja APN z urządzeniami Android
Jak uruchomić internet 3G na tablecie?

Przy podłączaniu modemu 3G należy wziąć pod uwagę:
- modem musi być na liście obsługiwanych
- modem nie może działać jako zewnętrzny dysk
- modem nie może mieć blokady sim lock
- karta sim nie może mieć kodu pin
- wi-fi i 3G nie mogą działać jednocześnie
31-07-2013 13:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości