-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kody CAPTCHA Aero2 w praktyce
Santi Offline
Redaktor
***

Liczba postów: 59
Dołączył: Feb 2013
Reputacja: 0
Post: #1
Informacja Kody CAPTCHA Aero2 w praktyce
Temat jest rozwinięciem starego zagadnienia, które dotyczyło planów związanych z możliwościami wprowadzenia do usługi BDI mechanizmów CAPTCHA, stary temat na forum:
http://darmowyinternet.net/forum/temat-k...-aero2_505

Kody CAPTCHA stały się faktem dokonanym tak, więc otwieramy nowy temat poświęcony temu zagadnieniu, które też poruszyliśmy w publikacji na stronie głównej. Warto przeczytać, aby dowiedzieć się więcej o kodach CAPTCHA w Aero2:
http://darmowyinternet.net/kod-captcha-aero2/

W tym temacie podejmujemy też problemy, z jakimi wiele osób może się spotkać od momentu wprowadzenia kodów CAPTCHA w usłudze BDI Aero2.
03-04-2014 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
LuckyLuke Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 18
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #2
Interwencja UKE w sprawie kodów CAPTCHA Aero2
Niby UKE nie widzi przeszkód w stosowaniu kodów CAPTCHA, jakie wprowadziło Aero2 od kwietnia w usłudze BDI, ale po zasypywaniu przez użytkowników BDI skrzynek mailowych UKE w sprawie Aero2, UKE postanowił jednak zainterweniować.

Cytuję co opublikował UKE na swojej stronie:

Cytat:3 kwietnia Urząd Komunikacji Elektronicznej zwrócił się do spółki Aero2 o przedstawienie wyjaśnień oraz o rozważenie zmian formy prezentowania kodu captcha.

1 kwietnia 2014 r. spółka Aero2 wprowadziła mechanizm captcha dla użytkowników Bezpłatnego Internetu (BDI). W ciągu kilku pierwszych dni od wprowadzenia mechanizmu do Urzędu Komunikacji Elektronicznej wpłynęły liczne wnioski i zapytania użytkowników BDI dotyczące jego funkcjonowania. Z ich treści oraz przeprowadzonej przez Urząd wstępnej analizy funkcjonowania mechanizmu wynika, że sposób prezentacji kodu captcha stanowić może istotne utrudnienie nie tylko dla osób z dysfunkcją wzroku, słabo widzących oraz głuchoniemych, ale również dla użytkowników nie posiadających żadnego stopnia niepełnosprawności narządu wzroku.

Urząd Komunikacji Elektronicznej wychodząc naprzeciw oczekiwaniom użytkowników BDI wystąpił do spółki Aero2 o przedstawienie wyjaśnień, rozważenie zmian formy prezentowania kodu oraz przedstawienie końcowych efektów rozmów z organizacjami zrzeszającymi osoby niepełnosprawne.

Źródło: uke.gov.pl

Ciekawe co z tego wyniknie. Kodów CAPTCHA Aero2 już nie zniesie. To już stało się faktem, jak faktem jest, że Krym na Ukrainie należy teraz do Rosji i nikt ani nic tego nie zmieni, tak i CAPTCHA pewnie pozostanie w Aero2, ale co się zmieni po interwencji UKE, zobaczymy.
04-04-2014 22:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zuzia Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 20
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 1
Post: #3
CAPTCHA Aero2 opinie
Korzystam z internetu Aero2 od prawie samego początku, ale nie, jako użytkownik intensywny, ale jako osoba wykorzystująca ten internet. Dużo w terenie z laptopem, telefonem. Ostatnimi czasy przed wprowadzeniem kodów CAPTCHA Aero2 w godzinach wieczornych dawało się we znaki, jakość internetu drastycznie spadała. Po wprowadzeniu mechanizmów CAPTCHA odczuwam znaczącą poprawę, jakości usługi BDI Aero2. Nawet wieczorami w godzinach szczytu Aero2 działa zadowalająco. Strony szybko się ładują, można przeglądać zasoby internetu, a dodatkowo rozmawiać przez Skype. Kody CAPTCHA nie są dla mnie jakimś dużym utrudnieniem. Jest to mechanizm, jaki większość stron stosuje w sieci, więc każdy jest do niego przyzwyczajony, ma swoje wady, ale jeśli sprawia, że Aero2 działa tak jak powinno to jestem za.
Teraz dodam, jaką opinie wydało Aero2 odnośnie dość częstych sugestii innych osób odnośnie wprowadzonych kodów CAPTCHA. Wiele osób sugerowało i sugeruje dalej, że zamiast CAPTCHA można było wprowadzić blokadę p2p i innych takich usług, które zapychają łącza.

Cytat:Zgodnie z decyzją Prezesa UKE AERO 2 nie może ograniczać Użytkownikom ilości ściąganych danych w ramach Bezpłatnego Dostępu do Internetu. Decyzja ta przewiduje ograniczenia przepływności (inaczej przepustowości, prędkości) oraz czasu trwania jednorazowej sesji, które są jednakowe dla wszystkich Użytkowników.

Moim zdaniem działanie sieci Aero2 i usługi BDI tak jak było to przed kodami CAPTCHA w godzinach wieczornych wygodne nie było, więc jeśli te kody CAPTCHA sprawią, że internet będzie działał cały czas sprawnie to już wolę to rozwiązanie i mieć dostęp o każdej godzinie do sprawnej sieci niż tylko opcję, że sieć działa o 8:00.
14-04-2014 21:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
freed_bdg Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
Dołączył: Dec 2013
Reputacja: 0
Post: #4
Kody CAPTCHA i nie tylko Aero2 w praktyce
Moim zdaniem wprowadzenie kodów znacznie skomplikowało urzytkowanie sieci.Korzystanie z internetu to nie tylko przegladanie stron,ale i dzielenie sie mnóstwem danych miedzy urzytkownikami.To że internet rozłaczał sie co godzine było juz troche denerwujące bo nie wszystkie serwisy internetowe udostepniaja zasoby po Ip komputera tylko internetu np. majac sciagnieta jakąś juz czesc pliku nagle okazuje sie ze calosc danych trzeba od nowa pobierac co stanowi problem z jaka kolwiek aktualizacja komputera albo pobraniem jakiejs aplikacji która akurat jest nam potrzebna.Dodajac do tego wpisywanie kodów w zsadzie komputer można wyrzucic bo po co komu komputer ktury w zasadzie nie dziala poprawnie.Z jednej strony jest to jakies zabezpieczenie sieci dla tzw złodziejaszków internetowych.Pewnie dla tego mnostwo łacza im uciekało,ale dla czego musza ponosic koszty tego normalni urzytkownicy.I tak siec aero rozpoznaje urzytkowników po adresie mac wiec logowanie sie co chwile jest troche bezsensowne.Ja rozumiem ze jak loguje sie do sieci i korzystam z niej a potem koncze to musze sie ponownie zalogowac.Mogli by to dobrze przemyslec Szczęśliwy.

P.S. sory za ewentualne błedy ort spieszyłem sie piszac post.
15-04-2014 12:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tester Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 69
Dołączył: Jun 2013
Reputacja: 2
Post: #5
RE: Kody CAPTCHA Aero2 w praktyce
Co do problemu z pobieraniem danych to polecam managery pobierania plikow nawet majac stale lacze, a sciagajac z sieci duzy plik to najlepsza opcja, aby pobierac dane w komfortowy sposob. Z aktualizacjami juz jest wiekszy problem.

Kody captcha faktycznie troche sa denerwujace, ale bardziej na nerwy dziala sytuacja kiedy wchodzisz do sieci o 20, a strona z Google laduje ci sie 5 minut O matko
Nalezy tez wziac pod uwage to, ze jednak technicznie siec Aero2 moze np. obsluzyc x uzytkownikow wiec lepiej wpuszczac tylko tych realnych uzytkownikow, ktorzy akurat potrzebują dostępu do internetu i niech ta siec dziala tak, aby kazdy mogl skorzystac niz tak, ze jest internet, ale w rzeczywistosci go nie ma. Latwiej jest przepisac kod i miec internet niz miec do niego dostep, ale brak mozliwosci, aby cokolwiek moc dzialac. To jest moje zdanie.

Oczywiscie mogli to inaczej rozwiazac np. kody nie co godzine, albo stosowac inne metody blokowania np. te tylko karty, ktore generuja ciagle duzy ruch, tak aby niektorzy nie przeciazali sieci pobieraniem filmow itd. no ale jest jak jest. Captcha w Aero2 stala sie faktem jak faktem jest, ze Krym stal sie Rosyjski i oby tylko nie bylo wiecej dziwnych zagrywek. Na razie jak u siebie sprawdzalem to wieczorem siec Aero2 znow sprawnie dziala. Nie wiem jak jest w innych stronach Polski bo to tez zalezy od ilosci uzytkownikow pod danym BTS-em.
15-04-2014 15:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
rasmusen Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Apr 2014
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Kody CAPTCHA Aero2 w praktyce
W innych częściach Polski jest tak że kilka dni temu Aero przestało działac. Mimo że modem łączy się z Aero jest zasięg i jakaś szczątkowa prędkość 5kbps to przeglądarka nie może się połączyć z internetem.
16-04-2014 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
phiphi Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 178
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 3
Post: #7
RE: Kody CAPTCHA Aero2 w praktyce
Są momenty, że aero przycina dzisiaj akurat musiałem dłużej posiedzieć przez aero i trochę jakby było pod górkę. Co do większych problemów no cóż może jakaś większa awaria - przed operatorem jeszcze zadanie darmowy internet LTE więc musi wyjść z tej walki na własnych nogach, ale i tak ma już niełatwe życie Diabeł
[Obrazek: 1z15o5f.jpg]
16-04-2014 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Janus Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 61
Dołączył: Jul 2013
Reputacja: 2
Post: #8
Atak na Aero2
Aero2 nie wie dlaczego, ale wie, że pewna niezidentyfikowana grupa trzymająca w rękach karty SIM BDI zaatakowała Aero2. Cytat ze strony fan page Aero2.
Cytat:Przepraszamy Użytkowników BDI za wczorajsze trudniejsze niż zwykle kody CAPTCHA. Po wnikliwej analizie okazało się, iż był to skutek próby ataku na mechanizm CAPTCHA.
Grupa Użytkowników BDI, z których kart został przeprowadzony atak, została zidentyfikowana i w przypadku ponowienia takiej próby ich karty zostaną bez ostrzeżenia zdezaktywowane.
Nie rozumiemy dlaczego Użytkownicy ci działają na szkodę innych, ale mamy nadzieję, że to się więcej nie powtórzy.
17-04-2014 23:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zuzi Offline
Dużo pisze
****

Liczba postów: 286
Dołączył: Aug 2012
Reputacja: 8
Post: #9
Przeglądarka nie wyświetla kodu CAPTCHA
Kolega przyszedł do mnie, bo mu nagle się coś porobiło tak, że kody CAPTCHA się nie wyświetlały w przeglądarce. Nie wiedzieliśmy, co jest, bo u mnie wszystko OK. Kody na razie nie pokazują się, co godzinę tylko, co jakiś czas np., co 3 godziny.
Poszukałem informacji, że jeśli Przeglądarka nie wyświetla kodów CAPTCHA w Aero2 to
[Obrazek: captcha_aero2.jpg]
do wyświetlaniu kodów CAPTCHA w Aero2 niezbędna jest przeglądarka działająca w środowisku graficznym z obsługą JavaScript. W IE należy, więc uruchomić przeglądarkę wybierać Narzędzia/Opcje internetowe/Zabezpieczenia. Poziom niestandardowy i znaleźć na liście Wykonywanie aktywnych skryptów oraz Wykonywanie skryptów języka Java, wybierając opcje na Włącz. Zresetować przeglądarkę i zobaczyć na nowo czy kody się wczytują.
Może być też tak, że te opcję są włączone (tak było u mojego kolegi) wyłączył je więc, uruchomił na nowo przeglądarkę i ponownie te opcje włączyć i problem z kodami CAPTCHA się sam naprawił. Widać uroki IE.

W Firefox na brak kodów CAPTCHA operator podaje takie rozwiązanie:
Cytat:Jeśli wystąpił problem w wyświetlaniu kodu CAPTCHA za pośrednictwem przeglądarki Firefox – prosimy spróbować wyłączyć na chwilę Safe Browsing (Narzędzia/Opcje/Bezpieczeństwo, odznaczyć opcje: Blokuj witryny zgłoszone, jako stwarzające zagrożenie oraz Blokuj witryny zgłoszone, jako próby oszustwa internetowego), zrestartować przeglądarkę i sprawdzić, czy problem ustąpił.

U mnie w testach miałem te opcje standardowo zaznaczone i kody CAPTCHA się prawidłowo wyświetlały, więc jak widać z tymi opcjami, czyli domyślnie ustawionymi przy instalacji Firefox też powinny działać kody CAPTCHA.

[Obrazek: 6687045000_1415204432.gif]
26-04-2014 11:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Julek Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: Jan 2014
Reputacja: 0
Post: #10
CAPTCHA Aero2 na smartfonie i tablecie
Gdyby ktoś miał problemy z wyświetlaniem się kodów CAPTCHA na tablecie lub smartfonie, a przyczyną były DNS-y to robiłem testy na swoim smartfonie, więc można sobie poczytać, co i jak powinno się ustawiać, aby te kody CAPTCHA się wyświetlały. Bo niektórzy mają problem z wpisami DNS, które blokują pokazywanie kodów, jakie serwuje Aero2.
http://darmowyinternet.net/forum/temat-p...60#pid4760
27-04-2014 17:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Aero2 Asystent - aplikacja ułatwiająca korzystanie z sieci Aero2 _mario_ 1 482 08-02-2016 14:57
Ostatni post: KitKat
Informacja Lte w Aero2 oraz zamawianie kart przez internet Santi 3 1,432 08-12-2015 08:22
Ostatni post: android
Żarówka Internet bez Captcha - Aero Mini Santi 2 2,819 28-08-2015 09:26
Ostatni post: Santi
Informacja Nowe pakiety w Aero2 Cezary 0 561 25-08-2015 15:16
Ostatni post: Cezary
Język Darmowy internet z Aero2 opinie thaiman 8 25,794 09-07-2015 13:59
Ostatni post: Pietras

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości