Było na forum trochę pisane i z tego jak wiem tablety kiano mają inne pliki. Tak więc tym sposobem z plikiem 3g_dlngle.cfg tego nie zrobisz.
Jedyna opcja to sprawdzić jaki dokładnie modem (na pewno) obsługuje tablet i najwyżej taki zakupić. Chyba, że potrzebujesz sprzęt do Aero2, także lepiej wybierać te modemy spełniające wymagania techniczne i regulaminowe. Niby te niespełniające działają, ale kiedyś mogą przestać.
Dla innego operatora wystarczy Ci zwykły najtańszy modem chyba, że chcesz HSPA+ na poziomie 21 mbit/s wtedy musisz szukać tych z kategorią 10.
Z tymi kiano to niby pomocna jest zamiana pliku ril.xml i wtedy podobno da się odpalić wiele modemów, które normalnie tablet nie obsługuje.
Poleciłbym Ci spróbować tym sposobem coś podziałać.
http://darmowyinternet.net/forum/thread-222.html
Jest łatwiej i szybciej bo cała obsługa zautomatyzowana jest przez programiki.
Jednak tu czy tu potrzebny jest Ci root. Możesz zrobić tymczasowego ewentualnie rootować całkowicie.
Nie wiem jaka jest róznica w kiano a mytab (też z biedronki wersja 7 "), ale tak dla informacji w tym tablecie właśnie modem Huawei E3131 działa od razu. Nie jest na liście wpisanych przez producenta jako obsługiwane, ale działa. Mówię tutaj o wersji modemu z Play bo taki testowałem sam na 2-ch egzemplarzach więc wiem, że działa.
Napisz czy faktycznie zrobiłeś tak jak w tym poradniku, z którego chciałeś uruchomić modem E3131?
Miałeś na tablecie taki plik 3g_dongle.cfg?
A roota już miałeś? Czy może robiłeś?
Bo jak są pliki 3g_dongle.cfg i masz prawa modyfikowania plików systemowych to jest duża szansa odpalić ten modem tylko może modem należałoby dokładniej sprawdzić bo może ta wersja Orange ma inne ustawienia niż wersja z Play.
Jednak na tym etapie zaleciłbym Ci spróbować poprzez te programiki, które podałem w linku.