-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 głosów - 4.75 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
7dziadek Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 107
Dołączył: Sep 2012
Reputacja: 0
Post: #281
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
(16-11-2012 02:03)atmed napisał(a):  nic nie pomoglo moze cos zle robie , zreszta juz nie mam sił. Kupiłem to g.wno Kiano Pro 10 specjalanie pod aero2 i sie mecze juz 3 dzien po 6h i nic nie moge zrobic. Mam moden e3131 ktory elegancko chodzi na kompie a to g.wno kiano ma problemy sie z nim polaczyc. Moze ktos chce kupic to g.wno za 700 zl uzywane 3 dni wiec jak nowe. modem miga elegancko na niebiesko ale nie wykrywa zandej sieci. race mi opadaja musze sie pozbyc tego g.wna jak najszybciej no chyba ze ktos mi pomoze bo ja juz nie mam sil.
GÓWNO GÓWNO GÓWNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kolego ....... rozumiem cie doskonale ale spokojnie.

Ja bym zrobił tak - na stronie KIANO jest formularz reklamacyjny - wypełnij go i opisz sprawe - zaproponuj odesłanie tabletu razem ze swoim modemem e3131 i niech go uruchomią a jak nie niech zwrócą ci kasę.
Wysyłając spisz IMEI tableta i modemu.
Po tablet przyśla kuriera [[door to door]]

"Nie jestem w tych sprawach orłem - piszę co wiem
[lub co wydaje mi się że wiem O matko]] lub co sprawdziłem empirycznie"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 19:43 przez Admin.)
16-11-2012 05:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
kamil2345x Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 16
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #282
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Cytat:^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,NDIS:0,PCUI:1,GPS:2
Trochę to dziwnie jak na moje oko wygląda (może dlatego nie działa) nie widać tu modemu MDM.
Inne polecenie nieobsługiwane, tak więc jedyna rada ustawić odpowiednie numery portów w pliku dla tego modemu, ale tu nie widać gdzie jest ten modem, na jakim porcie. Inna sprawa jest na liście, więc powinien być obsługiwany, a jednak nie jest.

Pisałem że w ustawieniach modem jest w porcie 11 a w ustawieniach programu ( krok 3 lub 4 instrukcji ) po wybraniu portu 11 i kliknięciu w "komunikacja at" wyskakuje :
"Uwaga, nie udało się otworzyć portu "
Problem tkwił w tym że próbowąłem to robić przy połączeniu internetowym przez modem, po rozłączeniu i wybraniu portu 11 wpisywałem takie komendy jak wy ( bo się nie znam na tym ) i oto co mi odpowiedział :

Polecenie:
AT^GETPORTMODE
Odpowiedź:
AT^GETPORTMODE

^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,NDIS:0,PCUI:1,GPS:2

OK

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

-----------------------------

Polecenie:
AT^SETPORT?
Odpowiedź:
AT^SETPORT?

COMMAND NOT SUPPORT

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.

-----------------------------

Polecenie:
AT^SETPORT=?
Odpowiedź:
AT^SETPORT=?

COMMAND NOT SUPPORT

Informacja:
Linie w których znajduje się znak "^" mogą nie być odpowiedzią na wysłaną komendę AT a dodatkową informacją wysłaną przez modem.
-----------------------------
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 13:48 przez kamil2345x.)
16-11-2012 13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #283
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Witam,
Po nieudanej próbie z modemem e353 postanowiłem kupić e 3131. I też mam kłopot z netem. Mianowicie po włożeniu do kompa uruchamia się program i łączy się z internetem elegancko. Natomiast nie jest widoczny modem w Mój komputer ani w managerze urządzeń co wiąże się z tym że nie mogę sprawdzić ustawień w net info. Po włożeniu do tableta wyświetla się usb storage damage i mimo że modem już się połączył z siecią (świeci na stałe na niebiesko) to netu nie ma i nic nie widzi w apn.
Pytanie brzmi co zrobic żeby modem był normalnie widoczny jako włożony do usb?
Czy jest jakis standardowy pin do huawei bo mam wrażenie że jest założony?
Pomocy
16-11-2012 15:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkulka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #284
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
zuzi & 7dziadek - kupiłem kartę play'a i wszystko śmiga teraz czekam na Aero2 :) , widać jednak te dziwne ustawienia nie przeszkadzają w połączeniu.

musstang - sprawdź karty sieciowe w menadzerze urządzeń - powinieneś widzieć
Windows Mobile-based Internet sharing device - czyli to 3131 wersja HiLink
dodatkowo looknij przez przeglądarkę na adres 192.168.1.1 bo tam jest interfejs do konfiguracji. Jeżeli masz net z kabla, lub router to może być konflikt adresów - w razie czego odłącz połączenie sieciowe lub po prostu odepnij kabel.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 15:54 przez gkulka.)
16-11-2012 15:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #285
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Faktycznie jest w kartach sieciowych jak napisałeś. Ale net info nadal go nie widzi. Co muszę zrobić żeby był normalnie widoczny? Kabel od sieci stacjonarnej odłączyłem
16-11-2012 16:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 225
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #286
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
atmed oficjalnie modem Huawei E3131 w androidzie 4.1 który masz w swoim tablecie nie jest obsługiwany, ale za to jest już dodany Huawei E353 który w tym tablecie działa od razu po podłączeniu. A poradnik odnosi się do 4.0 także tym sposobem go nie uruchomisz. Najlepiej sprzedaj E3131 i kup E353 cena ta sama więc moim zdaniem to najlepsze wyjście.
No chyba że masz wersje Kiano 10 pro czyli na CPU A10 z andkiem 4.0 to na 100% tym poradnikiem uruchomisz, ale w innym temacie napisałeś że masz andka 4.1 więc musisz sprostować czy masz Kiano 10 pro? czy Kiano 10 pro dual?

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 16:19 przez android.)
16-11-2012 16:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkulka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #287
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
musstang - mogę ci napisać co i jak tylko mam informacje że kilka modemów uwaliła na dobre ta metoda więc pomyśl czy chcesz ryzykować. Próbowałeś konfiguracji przez adres ?

U mnie udało się odpalić, ale gwarancji nie ma. Zobacz jak powinien wyglądać setport wg. pierwszego posta i jak wygląda moj - kilka postów wcześniej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 16:29 przez gkulka.)
16-11-2012 16:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #288
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
poprzez ip mogę wejśc do modemu ale nie ma tam żadnych konkretnych ustawień. Sprawdziłem w managerze adres pid i mam 12d1 14db. Zmieniłem w na takie w 3g dongle i preinstall - bez rezultatu. Modem jest połączony na ciągłe niebiesko a net nie działa. No i jest ten komunikat usb storage damaged - you may have to reformat it. Tablet mam pentagram 10
16-11-2012 16:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
gkulka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 36
Dołączył: Nov 2012
Reputacja: 0
Post: #289
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Dobra, u mnie poszło to tak na WinXP Prof SP3

[eksperymentujecie na własne ryzyko!!!]

Przełączamy modem HiLink w tryb tradycyjny otwierając następujący URL:

http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html

Modem się restartuje i pojawia w systemie jako normalny modem (to chyba nie do końca prawda - ten tryb służy bardziej do aktualizacji firmware a nie pracy modemowej, ale może jednak działa także jako modem?)

Łączymy się z pierwszym z portów szeregowych i wysyłamy komendę (np. za pomocą TNI lub Hyperterlimala)

AT^U2DIAG=0

Jeżeli dostaniemy odpowiedź OK, to modem pozostanie już w tym trybie i nie będzie działał w trybie HiLink.

Przywrócenie normalnego trybu można wykonać za pomocą:

AT^U2DIAG=119

po czym należy odłączyć i podłączyć ponownie modem.

Identyfikator E3131 HiLink w trybie modemu to 12d1:1c05 co może powodować problemy ze sterownikami.
Żródło: http://forum.jdtech.pl
Sterowniki które u mnie na XP ruszyły w załączniku.

Dalej jak w pierwszym poście - zmiany w procedurze poniżej

Na podstawie polecenia AT^GETPORTMODE

Dostajemy wartości
^GETPORTMODE: TYPE: WCDMA: huawei,MDM:0,DIAG:1,PCUI:2
więc mamy:
at_port=2
ppp_port=0

Definicja modemu w 3g_dongle.cfg

[E3131]
dongle_name=E3131
production_name=E3131
vendor_name=huawei
network_type=GSM_MODE
pid_vid_origin=0x12d114fe
bcdDevice_origin=0x0
pid_vid_now=0x12d11c05
bcdDevice_now=0x0
at_port=2
ppp_port=0

Definicja modemu w preinstall.sh

echo "12d1 1c05" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
-------------------
Tablet Prestigio PMP3270+ e3131 Hilink


Załączone pliki
.zip  Dashboard Drivers.zip (Rozmiar: 179.71 KB / Pobrań: 67)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-2012 20:19 przez gkulka.)
16-11-2012 17:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
musstang Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 22
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #290
RE: Internet w tablecie ICOO D70W z modemem Huawei E353 i Huawei 3131
Problem w tym że po wpisanie tej http://192.168.1.1/html/switchProjectMode.html modem faktycznie coś zmienił ale nadal nie mogę się z nim połączyć i wpisywać komend w top netinfo. Po wyjęciu i włożeniu znów wrócił do poprzedniego stanu.
16-11-2012 17:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Smartfon Huawei P40 Lite - opinie yanopid1 1 1,002 26-05-2020 10:16
Ostatni post: Rambo
  Screen zrzut ekranu w tablecie smartfonie z Androidem android 5 20,283 03-03-2020 13:34
Ostatni post: malyrafal
  Wirus na tablecie imm 10 13,762 07-02-2017 12:29
Ostatni post: KitKat
  Tablet nie widzi modemu Huawei CE0682 gorpaw 2 3,546 17-07-2016 23:39
Ostatni post: Brasil
  Lustrzane odbicie w tablecie MyTab 10 dlipka 8 17,230 12-10-2015 20:22
Ostatni post: Piotr

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości