-reklama-

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
android Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 223
Dołączył: May 2012
Reputacja: 13
Post: #1
Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
1. Podpinamy modem HUAWEI do komputera nic nie instalujemy tylko idziemy od razu do Panelu sterowania i Menedżera urządzeń. Wybieramy Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i szukamy Urządzenie kompozytowe USB
   
wybieramy Właściwości i przechodzimy na zakładkę Sterowniki wybieramy Aktualizuj sterownik
   
następnie Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika
   
w następnym okienku wybieramy Przeglądaj
   
następnie podajemy ścieżkę do naszych sterowników
   
klikamy Ok i zacznie się instalacja naszego modemu. Po poprawnej instalacji pokaże nam się komunikat
   
a w Menedżerze urządzeń pojawią się nowe urządzenia.
   
Musimy je wszystkie zainstalować tak samo jak urządzenie przed chwila instalowane, czyli wybieramy Właściwości podajemy taką samą ścieżkę jak wcześniej. Gdyby pojawiły się kolejne nowe urządzenia także je instalujemy tak samo z tych samych sterowników.

2. Gdy mamy już wszystkie urządzenia zainstalowane i nie ma nic z żółtym wykrzyknikiem w Menedżerze urządzeń możemy przejść do tworzenia połączenia.
Zaznaczamy ikonkę tak jak na zdjęciu (oznaczona nr, 1)
   
gdy mamy zasięg pojawi nam się nowa sieć (oznaczona nr 2) gdyby nie było sieci to znaczy, że nie jesteśmy w zasięgu lub nasz modem nie jest skonfigurowany pod Aero 2
Gdy mamy sieć tak jak na zdjęciu wybieramy ją i klikamy Połącz
   
wpisujemy w Nazwa punktu dostępu darmowy nazwa użytkownika i hasło zostawiamy puste klikamy Kontynuuj
   
i mamy już połączenie z Aero 2
   
3. Modem HUAWEI 353 nie trzeba konfigurować. Po instalacji sterowników od razu wykryje sieć Aero 2
4. Modem HUAWEI 3131 trzeba skonfigurować pod sieć Aero 2 tutaj poradnik:
http://darmowyinternet.net/forum/showthread.php?tid=69
5. Link do sterowników:
http://www.mediafire.com/?ec4plbczf4o2hk1

[Obrazek: btn_donateCC_LG.gif]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2012 13:42 przez android.)
27-07-2012 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #2
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
dzięki za opis, miałem problem z nazwą urządzenia, tzn. nie wiedziałem że to Urządzenie kompozytowe USB :/
teraz przydałoby się jakieś małe narzędzie to wznawiania połączenia jeśli zostanie przerwane, jak znajdę coś ciekawego to dam linka
31-07-2012 08:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
mrcanberra Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 48
Dołączył: May 2012
Reputacja: 0
Post: #3
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Nic nie musisz szukać dodatkowego, taką opcję wznawiania połączeń masz w samym Windowsie.

Wystarczy wybrać w prawym dolnym rogu (koło zegara) połączenie, kliknąć na nie lewym klawiszem myszy (ukaże się okienko z połączeniami).

Kliknij na dane połączenie prawym klaiwszem mysz, a pojawi się rozwijane menu.
Wybierz Właściwości dostaniesz kartę z opcjami, na której masz zakładkę Profil a w niej opcję autołączenia.
Tak jak na obrazkach.

   

   

Opis dotyczy Windows 7, ale podobnie będzie w wersjach starszych, także żaden wznawiacz nie jest potrzebny. Piszę to teraz korzystając z Aero2, gdzie przepinałem antenę, rozłączyło się połączene i na nowo automatycznie połączyło.

Dodam też, że z tym internetem z Aero2 nie miałem problemów, zrywania połączeń itd., tak jak piszą ludzie czasami w necie. Działa wszystko dobrze.
31-07-2012 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #4
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
problem pojawia się na Windows 8, po wpisaniu darmowy, klikam dalej i wyświetla natychmiast informacja że nie nawiązano połączenia
wie ktoś jak to rozwiązać ?
17-09-2012 06:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #5
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Ale z jakim modemem masz ten problem? Tzn. chodzi mi o model modemu?

Pewnie instalowałeś po swojemu, a spróbuj zainstalować normalnie z tym całym softem jaki jest dołączony do modemu i czy jak skonfigurujesz połączenie w managerze połączeń będziesz miał ten problem.

Może coś ze sterownikami na Windowsie 8 się kłóci, jednak bardziej realne byłoby to gdybyś z 7 poszedł na vistę, ale na 8, hmm ciężko powiedzieć. Ja nie mam na razie najnowszego Windowsa więc tylko wnioskuję.
17-09-2012 15:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #6
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Modem E3131
Aktualnie jestem podłączony za pomocą top_netinfo.
Wygląda to tak:
[Obrazek: Nm6DE.jpg]

[Obrazek: hyeo3.jpg]

[Obrazek: Jy1cd.jpg]

jak robiłem update z windows 7 na 8 (oczywiście wszystkie ustawienia i programy pozostawiłem w czasie instalacji) to połączenie było już skonfigurowane i normalnie mogłem się połączyć
teraz brakuje tego wpisu apn dla tego połączenia bo przy wpisaniu jakby tego nie uwzględnia - po kliknięciu Dalej nawet nie próbuje się łączyć tylko zaraz wywala błąd
może ktoś wie gdzie to manualnie dopisać
17-09-2012 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #7
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Czyli było dobrze na 7, a teraz już na 8 jak chcesz wprowadzić APN to on się nie zapisuje.
Hmm zapisuje to pewnie w jakimś pliku w Windowsie, albo w rejestrze może, ale gdzie dokładnie.

Nowy system i mało informacji jest na jego temat w necie, ale może spróbuj odinstalować ten modem, sterowniki, soft i na nowo zainstalować, a potem spróbować skonfigurować połaczenie w Windzie.

To wygląda tak, że Ty wpisujesz APN, ale on nie jest uwzględniany w systemie i dlatego się nie łączy, tylko dlaczego?

*******
Ten Windows ładnie wygląda też chyba muszę się przeiąść.
Są tam te ikonki i cały pulpit bo miało to zniknąć na rzecz kafelek?
17-09-2012 19:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Botek Offline
Przyjaciel
**

Liczba postów: 78
Dołączyłczy: Nov 2012
Reputacja: OK
Post: #
Reklama
Dzisiaj 07:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
krasnal500 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 12
Dołączył: Jul 2012
Reputacja: 0
Post: #8
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
tak właśnie to wygląda, w win7 to zaraz wpisaniu apn był zapisywany i dopiero dalej zaczynała się procedura łączenia
gdyby tylko ten apn był przypisany do tego połączenia nie byłoby problemu

//na temat win8 napisałem na PW, tu nie chce robić offtopic
19-09-2012 09:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
thaiman Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 148
Dołączył: May 2012
Reputacja: 3
Post: #9
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Krasnal? I jak poradziłeś sobie? Bo właśnie przesiadłem się na 8, ale mam ten sam problem na samych sterownikach bez managera z modemu nie chce przez Windowsa mi się łączyć.
05-10-2012 20:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
wo6253 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Dołączył: Oct 2012
Reputacja: 0
Post: #10
RE: Instalacja modemów HUAWEI na samych sterownikach
Witam,

Myśle , że można prościej zainstalować E3131 z play, przynajmniej u mnie pod xp zadziałało w ten sposób:
ściagamy najnowsze drivers 4.25.00.00.
Dla pewności daję uninstall drivers o ile są jakieś śmieci po poprzedniej instalacji i żeby nie było niespodzianek restartuję system.
Instaluje sterowniki (modem odłączony).
Wkładam modem do USB i reszta się sama robi, urzadzenia pięknie się pojawiają w MU.
Uruchamiam topnetinfo, ustawiam zgodnie z instrukcją do której link jest w wątku i działa Uśmiech .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2012 15:10 przez wo6253.)
31-10-2012 15:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Huawei e3131 thekonrab 1 93 10-11-2016 20:14
Ostatni post: zuzi
  Mobile Partner i sterowniki Huawei e3131 pod Windows 10 Marp 2 1,148 27-07-2016 21:22
Ostatni post: Vanautu
  Instalacja sterowników do modemów Huawei na Windows 10 Cezary 0 11,616 27-08-2015 13:06
Ostatni post: Cezary
  Fabryczne ustawienia modemu Huawei E353 thaiman 1 4,461 15-02-2015 17:18
Ostatni post: android
  Huawei E3131 z Orange rybakom 7 7,834 09-12-2014 23:05
Ostatni post: zuzi

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości